X-Men: First Class (2011) ☆ 👁

X-Men: Az elsők

(Matthew Vaughn)

amerikai-angol akciófilm, kalandfilm, sci-fi

3,8
★★★★☆
861 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

  • 1
  • 2
2016-09-03 16:23:31 SentryD (4) #186

Szeretem a képregényeket, a képregényfilmeket meg pláne, az X-Men-t azonban mégsem sikerült igazán fanolnom soha. Nem tudom, miért, de annyira nem kedvelem ezt a bagázst, a szétpromózott Wolverine-t meg főleg, ennek ellenére Singer első két filmje kellemes élmény volt nemrég, az elhibázott harmadik rész, és a csaknem nézhetetlen két Wolverine spin-off viszont annyira elvette a kedvem a franchisetól, hogy egészen mostanáig semmi kedvem nem volt a széria újabb darabjaihoz a meglepően pozitív kritikai visszhang ellenére. Aztán végül is úgy döntöttem, hogy nem akarok én kimaradni semmi jóból, így nekiálltam pótolni a lemaradást :) Szóval kezdtem a First Class-al, amiben nem is csalódtam végül. Ugyan volt néhány szvsz kínosabb momentum, lásd az elején a pénzérmés dolog, vagy amikor elnevezik egymást, illetve akadtak szerintem totál érdektelen karakterek filmen kissé gagyinak ható képességekkel... jó, őszinte leszek, McAvoy és Fassbender kivételével tulajdonképpen senkit nem kedveltem, még Jennifer Lawrence-t se, és ez húzta le nálam (amúgy nagyon erős) négyesre az értékelést. Ők ketten viszont remek karaktert játszanak kifogástalanul, bár világnézetüket tekintve egyikkel se tudtam igazán azonosulni (mindenkit nyírjunk ki vs. mindenkit védjünk meg... pls.), mégsem volt velük problémám, mert érthetőek a motivációik (pláne ugye Magnetóé). JL szerintem nem egy rossz színész, és nem azt mondom, hogy rosszul alakítja Mystique-et, sőt az ő vívódása és fájdalma talán a legkönnyebben átérezhető, mégis valahogy... hát valszeg csak antipatikus. No de összességében tetszett a First Class, már nézem is a folytatást.

2016-05-30 01:22:43 ChrisAdam (4) #185

Nagyjából a második rész szintjét hozza, bár azért az egy hosszú lépéssel jár előtte ennek az epizódnak, hisz az masszívabb, hangulatosabb, erősebb film. Míg abba azért nem igazán tudtam belekötni, itt van pár dolog, ami böki a csőröm.
Úgy látszik, az X-Men filmek mindig a végére kifulladnak, az első, a harmadik és a Rozsomák eredetsztorija is remek nyitójelenettel kezd. A második úgyszintén, de míg ott marad a szint, addig a többinél szépen lejtmenetbe kezdenek és összehoznak valami bagatell finálét. Szerencsére Az elsőkről ez nem mondható el teljesen, de itt is igaz a tendencia: a nyitójelenetek erősek, megkapóak, hangulatépítőek, aztán kicsit leül a film és ahogy a finálé felé közeledik a játékidő, egyre jobban veszít az elején felöltözött hangulatból, stílusból. Az elején egyedi dolgokat mutatott meg a rendező, a végére pedig olyan sablonos és kiszámíthatóvá vált. Ami miatt ökölbe szorult a kezem, az Mystique. Jennifer Lawrence tökéletes választás, soha jobbat, viszont visszatekintve a harmadik részben levő kínosan rossz, undorító, színtelen-szagtalan Raven szőnyeg alá söprésére görcsbe rándul a gyomrom, amiért így bántak azzal a karakterrel. A gyerek Raven hihetetlen aranyos. :)
Volt egy-két negatív dolog, snitt, fordulat, animáció, effekt stb. aminél felhúztam a szemöldököm, nem tudok szemet hunyni felettük, viszont mindezek kevesek ahhoz, hogy azt mondjam: egyáltalán nem jó film, merthogy Az elsők remek film, méghozzá azért, mert végre egyszer X-Men film kielégítően bánik a karaktereivel. És valóban ez a film egyik hatalmas erénye, hogy a főszereplők (élen Erikkel), főbb mellékszereplők (Raven) megkapják a saját terüket. Viszont ennek egy hátulütője van: Magneto mély drámáját végignézve és átérezve nevetségesen hathat a későbbi, szinte James Bond-gonoszi magasságokba törő együgyű személyisége, motivációja, amit az első és a harmadik bemutat. Az említett Raven kétdimenziós karaktere most háromdimenziót kapott végre, s itt szinte teljesen az ellenkezője annak a Ravennek, amit megismertünk. Az egész sokkal precízebb, alaposabb forgatókönyv, s ennek egy volt az ára: kevesebb a csihi-puhi, ami kifejezetten jól áll a filmnek, noha még így is találtam benne felesleget és néhol le is faraghattak volna a játékidőből.
Összességében remek film, habár láttam annak idején - bevallom kamerás verzióban -, szinte teljesen újnak hatott most. (Nem csoda.)

75%

2015-12-13 12:16:26 Leo_Stotch (5) #184

Felbátorodva a harmadik rész előzetesén újráztam ezt és a folytatást. Az maradt egy jó mozi, ez viszont felcsúszott ötösre.
Nagyon elkapott, végig érdekes, izgalmas, látványos...éés a fináléban nincs városrombolás! Plussz pont. :) (bár a harmadikban úgy néz ki lesz, a második rész stadionreptetése belefér)

Simán lepipálja a két Thort mondjuk, Vasember 2-3mat, Kapitány első részét és az Ultront is.

2014-12-24 20:36:39 slipknot (3) #183

igazából vagy elkészítési sorrandben nézd meg őket vagy így: X-Men: Az elsők, X-Men kezdetek: Rozsomáááák (!), X-Men, X2, X-Men: Az ellenállás vége, Rozsomák (!!!), X-Men: Az eljövendő múlt napjai... ne feledd mindig megvárni a stáblista végét... :)

előzmény: whiteman 01 (#181)

2014-10-17 13:24:12 manuva (4) #182

Szerintem ez akkor is tökéletesen érthető, ha nem láttad az előzőeket, de azok se rosszak, szerintem nézd meg őket. Nekem a két új tetszik a legjobban, de a legelső is nagyon jó.

előzmény: whiteman 01 (#181)

2014-10-17 13:11:28 whiteman 01 (?) #181

Egyik X-ment sem láttam még: Ez valamiért jobban érdekel, mimnt Bryan Singer-féle, legelső rész. Melyikkel érdemes kezdeni, a tökéletes érthetőség szempontjából?

2014-04-27 22:57:10 slipknot (3) #180

ez az a széria ami úgy válik emlékezetessé hogy végig tart egy közepes szintet.... az (én általam látott) eddigi öt film tudta ezt a szintet tartani, és ez már nem kis szó egy ehhez hasonló szériánál

2014-01-09 15:58:50 Dynast Grausherra (4) #179

Rendkívül jó alapozás Singer X-Men filmjeinek előzményeként, de éppen előzmény jellege miatt vannak hiányosságai.
A csúcson mindenképpen Fassbender (Lensherr/Magneto) áll, vele is törődnek a legtöbbet, és Fassbender él is lehetőséggel. Azok, akik jelentősebb szerepet kapnak szintén jók, kivéve January Jones, ő jól mutat, de nem túl emlékezetesek a jelenetei.
Viszont ez a film is belecsúszik abba a hibába, mint Az ellenállás vége, bár nem olyan súlyosan. Eszméletlen mennyiségű karaktert sorakoztat fel. Külön öröm, hogy ezúttal Rozsomáknak csak egyetlen mondata van. Az viszont ütős.
Shaw bandája közül egyedül Emma Frost kap teret, ő meg nem használja. Azazel nagyon látványosan verekszik, ennyit a javára írhatunk. Az öltönyös fickóról azt sem tudom kicsoda. Azt sem bántam volna, ha Pillangókisasszony több szerepet kap.
Xavier és Lensherr oldalán a nyerő persze itt is Mystique, ahogy a Singer filmekben is. Jennifer Lawrence-t én most láttam először, jól alakított, bár remélem a következő filmben már kihozzák belőle Mystique keményebb formáját. A többiek eléggé rendben vannak, szerencsére nem szorulnak teljesen háttérbe, bár erősen érződik, hogy mellékszereplők.
Összességében jó kis X-Men film, gyengébb mint Singer filmjei, de legalább méltó hozzájuk.

2013-11-04 14:34:13 BonnyJohnny (4) #178

Én is a minap néztem újra, ezúttal eredeti nyelven, és bizony majdnem egy jegyet erősödött az osztályzatom. Továbbra is tartom, hogy mindenben gyengébb, mint a Singer féle X-Menek, de ezúttal úgy éreztem, közelebb van hozzájuk. Azokat erős négyesnek tartom, ez úgy egy közepesen erős négyes lett.
Az Xavier-Lensherr (McAvoy-Fassbender) páros továbbra is mindent visz, és a mellékszereplők Mystique-Beast (Lawrence-Holt) kivételével továbbra is gyengébbnek tartom mind karakter, mind színészet dolgában, de ezúttal például jobban átjött MacTaggert (Byrene) számomra. Schmidt (Bacon) legutóbb is tetszett, most, eredeti nyelven valahogy még jobban átjött a Bond filmekbe illő főgenya jellem. Frost (Jones) pedig továbbra is harmatgyenge hench(wo)man, és rossz színésznő szerintem.

Viszont amiben sokkal jobban tetszett, most a film, az a dinamikus (mind cselekmény, mind karakterek és azok viszonyainak tükrében) forgatókönyv, és az ezt remekül kiszolgáló rendezés és vágás. Zene és fényképezés legutóbb is tetszett, most valahogy (valószínűleg az összhatás miatt) még jobban.

A zseniális osztályzatokat továbbra is túlzónak tartom. ;)

2013-11-04 11:08:47 kobretti88 (5) #177

Az eddigi legjobb X-Men film. Remekül mutataja Cahrles Xavier és Erik Lensherr kapcsolatát. James McAvoy és Michal Fassbender kiváló választás volt a főszerepekre. Jennifer Lawrence is jól alakít. Kevin Bacon remek főgőnsz, a motivációi is érthető. A többi szereplő sajnos nincs eléggé kidolgozva.Jó zenét is sikerült komponálni a filmhez. A cameo jelenet pedig oltári vicces. A filmvégi cstaa egész jól sikerült és Erik Magneto-vá válása valamint Mangeto és Xavier ellenségé válsa is anygszerűen lett megoldva. Jövőre jön a folytataás, már nagyon várom.

90%

Szinkron: A párosítások rendben vannak 2 színészt kivéve: Oliver Platt - Kapácsy Miklós(Tudom, hogy kevés szerepe van, de nem értem miért Kapácsyt kapta, amilkor abszolút nem passzol hozzá.) és Michael Fassbender - Hujber Frenc( Ez annyira rossz, hogy teljesen tönkreteszi Fassbender játékát. Remélem a folytatásban Anger Zsolt vagy Nagy Ervin fogja megszólalatatni.) Piros pont viszont aszinkronrnedezőnek, hogy Hugh Jackman-nek Sinkovits Vitay András volt a hangja.

2013-08-07 17:10:57 hogen (4) #176

Itt legalább Magneto szerepét nem egy nyomoronc vénember alakítja.......Az előzőekben Ian McKellen bácsi a lehető legrosszabb választás....

2013-07-28 23:04:33 TomPowell (5) #175

Nálam kétség kívül, ez a legjobb epizód. Végre nincs benne Logan, és a két legérdekesebb szereplőre koncentrálhattak, elsősorban persze Magnetora, amit Fassbender meg is hálál. A Vaughn-ra nehezedő szoros határidő itt-ott valóban érződik a filmen (pl. a nyitány kapkodásában), de ezek csak pillanatok a nagy egészhez képest, ráadásul ez a hidegháborús/James Bondos tónus valóban magával ragadó, ami igazán a fináléban csúcsosodik ki. Az elsőkben megvan a Singer filmjeire jellemző többlet: karakterisztika, történetvezetés, mélység, ugyanakkor a könnyedebb, stílusosabb hangvétel is tetten érhető (a legjobb a kiképző montázs), amihez sokat tesz Henry Jackman legélvezetesebb (de nem a legjobb), könnyed zenéje is a szériában. A már emlegetett Fassbender pedig brillírozik, ahogy McAvoy és Bacon is remek, de Lawrence és Hoult is ügyes. Kicsit sajnálom, hogy ez a stílus nem tér vissza a folytatásban, de azért én még bízom Singerben, hogy még mindig ismeri azt a világot, amit tíz éve magára hagyott.

2012-01-05 09:28:08 GabN (1) #174

Tényleg látványos, de a felénél kikapcsoltam, mert olyan igénytelen a rendezés, mint ha egy rossz scooby-doot néztem volna.

2011-12-31 14:02:14 dudaskoko (5) #173

2011 legszínvonalasabb képregényfilmje lett az új X-mozi. Vaughn-tól okos ötlet volt a retró feeling, illetve, hogy Fassbender-t, és McAvoy-t választotta a főszerepekre, hiszen kettejük játéka olyan erős, hogy könnyedén uralják a vásznat, amikor megjelennek. Mellettük Kevin Bacon is élvezettel gonoszkodik, s meg kell hagyni jól áll neki. A forgatókönyv részletesen kidolgozott, ügyesen kerüli az üresjáratokat, az akciók pedig látványosak (főleg a tengeralattjáró kiemelése). A többi csodabogár jelenléte kicsit eltörpül a két ász Charles, és Erik figurája között, amit egyrészt nem bánok, másrészt úgyis róluk szól ez a mozi. Matthew Vaughn megmutatta, hogy lehet még érdekes, karakterközpontú X filmet csinálni úgy, hogy közben élvezetes, és látványos is legyen egyben! Azért a bizonyos cameo-ért pedig jár a dícséret az ellenőrzőbe! :)

9/10

2011-10-29 21:45:49 Anphalas (5) #172

Pont ilyennek képzelek egy ikszmen filmet. Lesz még több is?

2011-10-08 22:20:45 hellasverona (5) #171

Jó lett ez is!

2011-09-08 19:04:49 Rorschach (4) #170

Ja, és felfedeztem, hogy Azazelnek bizony van szövege. Nem is egy, de kapásból mindjárt HÁROM (3!) mondat.

2011-09-08 19:03:01 Rorschach (4) #169

Megnéztem másodszor is. Hát, jobban bejött, mint elsőre, stabilizálódott a négyese. Nem tűnik annyira kapkodónak, valamint a gagyi karakterekkel is könnyebben megbékéltem, még Darwinhalála sem volt olyan súlytalan, mint pár hónapja a moziban. Azért az maradt, hogy szerintem a végén Magnetót nem kicsit elszarták.

2011-08-30 16:53:12 BonnyJohnny (4) #168

A Kevin magyar megfelelője a Balázs.
A Karcsi, azaz a Károly angol megfelelője a Charles.

Amúgy ez a hiba volt a legértelmesebb dolog a hozzászólásban... :)

előzmény: peeeet (#167)

2011-08-30 15:23:46 peeeet (1) #167

Szalonna Karcsi mint gonosz náci? haggyukmáááááá fájdalmasan fos film.

2011-08-30 10:28:13 Magnificat (4) #166

kellemes x-men film, ettől is kevesebbet vártam, így pozitív csalódás volt, sokkal jobban tetszett a wolverine-nál. jó karakterek (Mystique különösen dögös volt :D). Darvint sajnáltam, ő szimpi volt. No meg Azazel :) régi kedvenc :) Szóval jók voltak a karakterek, a történettel sem volt gondom, jó volt képernyőn látni a képregényes kedvenceimet :)

2011-07-25 12:33:47 diablo3 (5) #165

mar a regebbi reszekre nem emlekszem,de ez felulmulta a varakozasaim...

2011-07-19 22:09:45 myke7 (3) #164

Igazából laza, könnyed mutáns sztori, kivételesen tetszett.

2011-07-16 21:28:48 Pete (4) #163
2011-07-15 13:08:44 Pete (4) #162

Fassbender-re visszatérve: amikor Xavier felidézteti benne azt a szép emléket, hogy képes legyen elfordítani az antennát. Azt az egyetlen másodpercet, amikor az egész mimikája gyökeresen megváltozik és azt az ezernyi érzést ami ott van az arcán ebben a pár másodperces jelenetben... számomra a film legmaradandóbb része. Szinte már túl jó.

2011-07-13 11:36:21 Pete (4) #161

Amellett, hogy egy baromi jó film, számomra ami leginkább megmaradt az Fassbender játéka.
Ekkora színészi teljesítményt nyújtani főszereplőként egy könnyedebb -figyelem, nem pejoratív értelemben írom- műfajban szerintem elég ritka. Ledger jutott eszembe a TDK-ból ha már szuperhős filmekről beszélünk, az volt ilyen színvonalon.

Az a durva, hogy pl. a Fish Tank-ben ami egy kimondott dráma, is jól játszik, de ebben szintekkel jobban.

2011-06-21 21:58:50 dabo (2) #160

Biztos, hogy ez nem a Wiesenthal - központ legújabb oktatófilmje, pubertáskorúaknak ?

2011-06-21 01:03:27 Rorschach (4) #159

Valami hihetetlenül túlbonyolítod...

előzmény: SoZi (#158)

2011-06-21 00:31:56 SoZi (4) #158

:D Akkor értem? :D

Azt nem bírom összerakni, hogy... (bár lehet, hogy már inkább X3-topic) ...akkor a végén ugyanabba az ágyba (testbe?) kerül, amit a videón látunk, amikor a gyerekeknek magyaráz. A végén Xavier hangját halljuk, Moira Charlesnak hívja, de az arcát nem látjuk. Most akkor a videon múltbéli magát mutogatta? A film végi jelenet időben mikor van? (ezért és Moira jelenléte miatt gondoltam, hogy köze lehet a First Classhoz) Ki van az ágyban? Valaki, akinek a testét "használja" halála után? De akkor mit keres ott Moira? Előre megbeszélték?
Vagy nem kell ennyire túlgondolni, és Moira egyszerűen csak megtalálta, amikor a halálán volt, vhogy megmentette és ápolja. De akkor is ott a kérdés, hogy Moira hogy kerül oda X halálakor?

Eredetileg a képregényben mi az ő sztorijuk?

előzmény: Ron (#156)

2011-06-20 13:50:36 Ron (5) #157

Mi köze lenne a First Class végének a 3. rész végi kórházi ágyhoz?

2011-06-20 13:46:43 Ron (5) #156

Őszinte leszek: én azt nem értem, hogy te mit nem értesz. :D

2011-06-16 01:34:12 SoZi (4) #155

Amúgy ezt a Moira-szálat valami vájtfülű elmagyarázhatná, mert ugyan én egyből rájöttem, hogy a 3-ban ő van a stáblista végén, de ez az egyetlen szál, amit a 3-ban sem értettem. (Van egy jelenet a 3. filmben, amint a prof. egyik tanóráján beszél valamiről, és a videón Moirat látjuk. Mondjuk már azt az "eljárást" sem értem, amit ott magyaráz.)
Valami olyasmi, hogy a prof. egy testileg halott emberbe képes az elméjét továbbvinni telepatikus képességeivel? Ezért a First Classban nem lepődtem volna meg, ha Xavier a végén meghal, és akkor abba a kórházi ágyba kerül, amit a 3 végén látunk, ahol Moira ápolja.

2011-06-15 20:48:12 terika (3) #154

Értem. Bakker, srácok, tényleg nehéz a felfogásom ma - elég égő rám nézve ez az eset. Bocsi már és köszi a türelmeteket. :)

2011-06-15 20:39:34 BonnyJohnny (4) #153

Ja, ezt eggyel lejjebb akartam címezni. :)

előzmény: BonnyJohnny (#152)

2011-06-15 20:39:11 BonnyJohnny (4) #152

Pedig az iskola, meg professzor szavak felbukkanása a történetben elég egyértelművé teszi, hogy ez az első osztály Xavier mutánsiskolájában. Hivatalos nevét nem tudom. Egyúttal az első X-Menek is ezek.
Bár a képregény szerint talán csak egyedül Beast stimmel.

előzmény: Olórin (#151)

2011-06-15 19:10:05 Olórin (5) #151

Az első osztály. Az első mutánsok, akiket Xavier tanít - az iskolájában. Az első X-Men tagok, ahogy mondtam.

előzmény: terika (#150)

2011-06-15 18:48:43 terika (3) #150

De nem ám...a korán kelés átka a pengétlenségem, de te ezt nem értheted. ^___^
Akkor sem értem, hogy mit jelent a jelen történet szempontjából a first/első jelző. Értitek a kérdésem? Tehát miért elsők? Miben az elsők? Hogyan? Vagy hogy kérdezzem már...

előzmény: Olórin (#148)

2011-06-15 16:28:34 BonnyJohnny (4) #149

Ennél sokkal több furcsaság, kérdés merült fel a két Star Wars trilógia között.
Ugyan annak szánták, ez szinte biztos.

előzmény: Olórin (#146)

2011-06-15 15:45:13 Olórin (5) #148

Első X-Men tagok? Velem ellentétben te nem vagy nagyon penge ma:) Meg egyébként is, egyrészt a magyar fordítás, az ami, másrészt, hogy hogy volt a képregényben, az aligha számít.

előzmény: terika (#147)

2011-06-15 15:40:41 terika (3) #147

Ez a néni nem finoman szóval sem néz ki 65-70-nek.

"Azért a női nevek nem egészen úgy öröklődnek, mint a férfinevek:)"
Nagyon penge vagy ma Olórin, olyan megállapításaid vannak, hogy mindjárt leborulok a székről. :D

Amúgy meg, ha a képregény szerint 17 ezer évesek akkor ez az "elsők" címet kapó x-men film mi a fenéről szól? Első mik? Első ellenségek vagy hogy?

előzmény: Olórin (#146)

2011-06-15 15:31:22 Olórin (5) #146

Hát, azért ez a nő finoman szólva nem néz ki 65-70 évesnek:)
[link]

előzmény: BonnyJohnny (#145)

2011-06-15 15:27:19 BonnyJohnny (4) #145

Én azt hittem, ugyan az.
A Last Standben úgy hivatkozott rá, mint régi barátjára, és nem volt már mai csirke, ellenben itt, kezdő ügynöknő. Szóval szerintem ugyan az.

előzmény: Olórin (#144)

2011-06-15 15:20:38 Olórin (5) #144

Már csak az a kérdés, hogy ez a Moira MacTaggert az X-Men 3-ban látott Moira MacTaggert anyja? Azért a női nevek nem egészen úgy öröklődnek, mint a férfinevek:)

2011-06-15 15:17:39 BonnyJohnny (4) #143

A filmben szereplő férfi idősebb William Stryker. amikor Charles gondolatolvasással megmondja, hogy a menüre gondol és a fiára, akkor utalnak arra a William Strykerre, aki kísérletezik Loganen a Wolverinben és rátör a Xavier birtokra a második részben.

előzmény: goromba (#142)

2011-06-15 15:11:10 goromba (4) #142

Stryker életkorát most akkor csak én nem tudom belőni sehova?
Ha már zavaró dolgok.

2011-06-15 13:54:49 manson84 (4) #141

Szépen illeszkedik az eddigi részekhez, ügyesen megteremtve további folytatások lehetőségét. Emiatt Vaughn rendezői személye teljességgel láthatatlan, nem tesz semmi új adalékot a sorozathoz csak a bevált formulát követi. A történet a feszes kezdés után kissé ellaposodik és unalomig ismétli a mássággal kapcsolatos alagsori közhelyeket - valahogy Patrick Stewart szájából hitelesebbnek éreztem az ilyesfajta gondolatokat. A mutánsok kiválasztása tekintetében sem győzelmeskedik az eredetiség, hisz a legtöbb homo superior már látható a korábbi filmekben is, akik meg nem (gondolok itt elsősorban Kevin Bacon "embereire") azok meg korábban ismert képességet birtokolnak (vihar, teleportáció). 1963 óta elég sok mutánst találtak ki a képregény számára, emiatt érthetetlen miért nem válogatnak bátrabban a több ezer lehetséges delikvens közül. Abban pedig csak reménykedni tudok, hogy ez volt az utolsó alkalom, amikor az emberek v.s mutánsok harcára fókuszálnak, miközben szintén több száz érdekesebbnél érdekesebb szupergonosz várja, hogy összecsaphasson a jófiúkkal a moziban is. Bízom benne, hogy Vaughn - akárcsak Singer - a 2. részre jobban érzi majd az arányokat és emlékezetesebbet fog alkotni egy tisztes iparosmunkánál (már ha lesz és marad).

2011-06-13 18:50:02 ThomYerk (3) #140

eszembe jutott, hogy zavaró dolgok is vannak benne, tudom ne várjak agyvihart egy nyári filmnél, de hogy a bújkáló nácik lugerrel meg a késükbe vésett náci jelszavakkal rohangáljanak az netto baromság, szerintem érthető volt e nélkül is, hogy kiket is kaszabolunk éppen le

előzmény: Rorschach (#131)

2011-06-13 18:42:52 ThomYerk (3) #139

nem tudom hova tenni ezt a filmet, az biztos, hogy jobb mint a rozsomák, de nekem sokmindenkivel ellentétben a 3. x-men is tetszett, és ez alatta van...a párbeszédek néhol szörnyűek, a trükkök többször is gagyik kifejezetten, és az egész túl könnyed valahol, pl a fiatal tehetségek rész néha szörnyű. kicsit túl nyárias lett ez a film, több komolyság nekem elfért volna benne. egyáltalán nem maradt meg bennem, talán legközelebb jobban sikerül.

2011-06-13 01:48:13 simijohnny (3) #138

Még a The Last Stand-et megnézem, és egy életre végeztem ezekkel a filmekkel. Az idő előrehaladtával egyre vastagabb a cukormáz, ami mindent beborít, karakterek se nagyon vannak már és sokszor untam is. Popcornmozinak átlagos, minden másnak csak simán rossz. Mystique (imádom!) és January Jones mellei miatt adtam hármast. Nem az én világom az X-Men.

2011-06-13 00:06:13 Corey (4) #137

Ugyan nem jobb, mint az X2 -azt eddig csak Nolan tudta felülmúlni 2 Batman filmjével- de profin megrendezett és érzelem gazdagabb, mint a korábbi részek. Ebben a színészeknek nagy szerepe van, Erik és Charles kapcsolatát és életfilozófiájuknak ellentétes alakulását jól mutatja be Vaughn, emellett van néhány felejthetetlenül jól megkomponált jelenet. Például Darwin halála,de ott van Erik/vagy már Magneto? trükkje a pénzérmével a végén.
A First Class azt is igazolja, hogy Logan nélkül nincs X-Men film, rövid cameoja több stílust és eredetiséget sugároz a karakterről, mint a teljes egészében róla szóló Origins story.

2011-06-11 20:10:57 Olórin (5) #136

A képregényben szó sem volt az atomkorról - ami azt illeti, a Marvel világában közvetetten a Celestial nevű idegen faj felelős mindenféle szuperképességű emberért, mivel sokmillió évvel ezelőtt pepecselt kicsit a Föld génállományával. Az emberiség egy részénél valami radikális külső hatás szükséges, hogy a mutációra való potenciál manifesztálódjon (Pókember, Fantasztikus Négyes tagjai, Hulk stb, stb...), egy másik részénél pedig természetes evolúciós folyamatként, pubertáskorban történik meg a dolog - utóbbiak a mutánsok.

Amúgy az első (ismert) mutáns a Marvelben 17 ezer éves.

2011-06-11 19:41:15 BonnyJohnny (4) #135

A képregényben is természetes evolúciós folyamat mutációi.
Ezt az "atomkor felgyorsítja" dolgot nem tudom. Lehet, hogy csak a filmbe tették be, de lehet, hogy a képregényben is benne van.

2011-06-11 19:29:23 terika (3) #134

Ezt most ennyire félre értettem... Tehát volt az a tucatnyi és utána meg a többi a kihatás miatt?
Képregényben hogy van ez? Csak sima genetikai mutáció és kész? Vagy mivel annyit sztorizott róla most Xavier, a neandervölgyiek leszármazottjai?

előzmény: BonnyJohnny (#133)

2011-06-11 19:25:31 BonnyJohnny (4) #133

Nem attól lettek a mutánsok a film szerint sem. Az csak felgyorsította a folyamatot. Ezért lett egyre több, és több. A XXI. századra pedig már az a rengeteg mutáns, ami az eredeti trilógiában is látszik.

előzmény: terika (#132)

2011-06-11 19:21:56 terika (3) #132

Azért néztem meg ezt a filmet, mert itt több olyan ember is jól értékelte (mármint akik számomra mérvadóak). Engem annyira nem nyűgözött le ez a film. Vagy lehet nem imádom eléggé az X-men világot, nem tudom. :( Mystique sztorija fogott meg a leginkább.
Amúgy azt gondoltam, hogy kicsit régebbiek az x-men mutánsok, mint a világháború és az atombomba. Nekem ez a magyarázat nem volt éppen elfogadható.

2011-06-11 17:58:03 Rorschach (4) #131

Igazából hármast érdemelne, mert nem volt jó film, mégis négyest kap márpedig azért, mert ez a szintű "komolyabb" popcornmozi már haladás a hanyag, igénytelen, mindenféle történet nélküli ömlesztett szarok tengerében, márpedig idén eddig én csak ilyet láttam (és nagy valószínűséggel csak ilyet fogok látni). Szóval ez már haladás.
Előnyei: Xavier karaktere, McAvoy szerintem kurvajól játszott, valamint Magneto kapott két eszméletlenül kemény jelenetet, az argentin kocsmásra és a pénzérmésre gondolok.
Hátrányai: néhol nagyon hollywoodi popcorn: egysíkú karakterek - pölö Azazel egy kurva szót nem szól az egész filmben -, gagyi képességek, valamint a pálfordulásoknál tetten érhető a motivációk részleges vagy teljes hiánya.

2011-06-11 06:41:54 aszpeti (4) #130

Azért jó tudni, hogy legalább erre figyeltek a filmben, "ja"? :D majd megnézem dvd-n angolul is. Persze, ettől sem lesz még ötös. :D

előzmény: Olórin (#128)

2011-06-10 21:58:16 k3pl3r (?) #129

Ezt én is utálom.:( Nálunk sem adnak filmet felirattel. Kb 100 km-es körzetben...:(

előzmény: aszpeti (#127)

2011-06-10 20:33:57 Olórin (5) #128

Bocs, nem tudhattam, hogy merrefelé laksz... Ez mindenesetre pech. De most már legalább tudod, hogy nem a filmet kell érte hibáztatni:)

előzmény: aszpeti (#127)

2011-06-10 19:57:04 aszpeti (4) #127

Hát, jó vón' ha adná felirattal a helyi pláza, de csak ezért Bp-re rohadt élet, hogy nem utazok fel. A felirat a fővárosiak luxusa. :/

előzmény: Olórin (#123)

2011-06-10 18:13:06 Hannibal Lecter (4) #126

Részemről Anger Zsoltot szívesebben hallgattam volna. De végül is tökmindegy, úgyis eredetiben lesz ez az igazi.

előzmény: ronin07 (#125)

2011-06-10 17:50:02 ronin07 (?) #125

Ja, ja, Hujbernek én sem örültem. Viczián Ottó?

előzmény: Hannibal Lecter (#124)

2011-06-10 17:46:29 Hannibal Lecter (4) #124

A szinkron bizony elég szar lett. Leginkább a végtelenül nyálas Hujber Ferenc táncolt az idegeimen Fassbender magyar hangjaként. Innen csókoltatom azt, aki kitalálta ezt a remek párosítást. Ha időm engedi, én mindenképp megnézem eredeti hanggal is. Vagy moziban, vagy legkésőbb akkor, ha kijön DVD-n.

2011-06-10 17:33:25 Olórin (5) #123

Hékás, én mindenkit figyelmeztettem, hogy ne szinkronnal nézze!:) Az eredetiben, ha németül beszélnek, akkor németül beszélnek. Ugyanez áll a többi nyelvre is.

előzmény: aszpeti (#122)

2011-06-10 15:25:39 aszpeti (4) #122

Már csak azért sem lehet csillagos ötös, mert - hogy Olórin egy tök más témában készült írását idézzem - "amikor egy amerikai filmben angolul halljuk az egyébként németül beszélő nácikat, de néha beszúrnak a szövegbe egy „ja”-t és „natürlich”-t, csak hogy a hülye is tudja... " az olyan nagyon-nagyon... nem jó.

2011-06-08 21:05:14 BonnyJohnny (4) #121

Ja, amúgy én is így gondolom, csak én izgalmasabbnak hívtam, de ugyan arra gondoltunk... :P
Nem baj, futottunk egy kört X Professzornak és McCavoynak... megérdemlik.

2011-06-08 19:33:11 Olórin (5) #120

Nekem nem kell bizonygatni, hogy Charles jól megírt karakter, tudom én:) Csak Mystique érdekesebb. Ez nem minőségi megkülönböztetés: Charlesnak nem lehetnek olyan dilemmái, vívódásai, mint a lánynak, mert akkor nem az volna, aki.
És igen, McAvoy is remek, bár ez nem újdonság - már Az utolsó skót királyban is nagyszerű volt.

előzmény: BonnyJohnny (#118)

2011-06-08 19:24:23 Hannibal Lecter (4) #119

Egyetértek, Charles jól megírt, szimpatikus, könnyen átélhető karakter, számomra messze ő volt a legrokonszenvesebb. Egyszerre hanyag mosolyú ivócimbora és tudományos szigorral felvértezett, humánus mutánsvezér, és mindkét minőségében szinte azonnal hozzánő a néző szívéhez. McAvoy pedig meglepően jól játszik.

2011-06-08 18:14:52 BonnyJohnny (4) #118

Abból a néhányból, amit néztél, lehet, de összességében eléggé más a helyzet:)
Azzal kezdtem, hogy elismertem, kevés kritikát olvastam. Ez van. :P

Persze a Winter's Bone-hoz képest a kisujjából játszik, de ugyanmár...
Nagyjából én is ezt írtam.

Lawrence nagyon jó volt, és sokkal érdekesebben volt megírva a karaktere, mint mondjuk Charlesé.
Ebben nem vagyok biztos. Bár sokkal izgalmasabb volt a karakter vívódása az álcázás vs. felvállalás és Magneto vs. Charles oldal között, de a fiatal X professzor lazasága, ugyanakkor tipikus frissértelmiségi bölcselkedése, plusz a több kis apró karakterre való poén miatt nem írnám le Charlest sem. Jól megírt karakter, szerintem ő is. Szerintem Charles egy tökéletes origo Magneto és Mystique között. Nélküle egyikük sem lett volna az, ami. És pláne nem kerültek volna egy oldalra. És, szerintem, eme kulcspozíció nem csak a történeti távlatból él. Én McCavoy alakításából is éreztem, hogy ez egy kulcsfigura.

2011-06-08 14:22:12 Hannibal Lecter (4) #117

Ja, és
nem azt írtam, hogy Darwin elvesztése fájdalmas, hanem a végzete, a halála maga fájdalommal és kínnal teli, és ez a bizonyos fájdalommal és kínnal teli haláltusa nagyon érzékletesen, már-már líraian jelenítődik meg.

2011-06-08 14:19:09 Hannibal Lecter (4) #116

A karakter felvezetésének semmi köze ahhoz, hogy maga a jelenet milyen hatást vált ki belőled. Ez egy stílusosan megcsinált, nagyszerű haláljelenet volt, ami önmagában megragadja az ember figyelmét. Egyébként annál többet nem is kell megtudnunk Darwinról, mint amit megtudtunk róla: egy fiatal mutánspalánta, akinek helyén van az esze és a szíve, és ha kell, még az életét is feláldozza a csapatért.

előzmény: robertjordan (#115)

2011-06-08 09:08:43 robertjordan (2) #115

"Darwin végzete - és erre a zenei aláfestés is ráerősít - már-már líraian fájdalmas (kőszoborrá merevedett, szörnyű haláltusáról árulkodó arca felejthetetlen)"
Ez most komoly ? 5 perccel azelőtt ismerjük meg a karaktert, a nevét is épphogy tudjuk... Bulizik egyet a többi mutánsgyerekkel, villog 2 percig a képességeivel, azán egy béna trükkel megpróbál túljárni Shaw eszén amibe belehal... Ilyen felvezetés után számomra hangyányit sem fájdalamas az elvesztése...

előzmény: Hannibal Lecter (#112)

2011-06-08 09:04:27 Olórin (5) #114

"Tulajdonképpen többségben voltak a lehúzók."

Abból a néhányból, amit néztél, lehet, de összességében eléggé más a helyzet:)
Andrásnak nagyjából minden tizedik hozzászólását olvasom el, pont az említett okok miatt. Lawrence nagyon jó volt, és sokkal érdekesebben volt megírva a karaktere, mint mondjuk Charlesé. Persze a Winter's Bone-hoz képest a kisujjából játszik, de ugyanmár...

előzmény: BonnyJohnny (#106)

2011-06-08 08:41:32 ronin07 (?) #113

Koponyán áthasító horogkeresztes érme, egymásra vágott snittek Charles kiábrándulást sugalló üvöltéséről, és Erik mindent eldöntő humánumvesztést aláhúzó öldökléséről, ergo: párhuzamos montázs a mutánsok szétcsúszásáról. Már csak a vörösben úsztatott snittekre, a tragikus pillanatokat aláfestő, fülsértő zörejekre vagy az ilyen jelenetekkel együtt működő zenére kellett volna ügyelni (a nyilvánvaló R-besoroláson túl), és a filmet nyugodtan rendezhette volna Nicolas Winding Refn. :D

Csak viccelek. :)

2011-06-07 21:46:28 Hannibal Lecter (4) #112

A hangsúlyos drámaisága a mai viszonyok között (amikor szinte minden szuperhősfilmbe könnyű humort nyomnak az ellazulás érdekében) igazán üdítő, sőt, szinte kivételes. És noha részemről örültem volna, ha Charles és Eric barátságának alakulását kicsit elmélyültebben tálalja a forgatókönyvíró (bár elismerem, így is elég feszesre rántott a cselekmény, és nehéz lett volna még sűrűbbé tenni), a végkifejlet - amikor végre igazi fénytörésükben látjuk mindkettejüket - azért mégiscsak letaglózó. Összességében pedig örvendetes a végeredmény: ez a film végre megmutatja, hogy Hollywood képes még eszképista történeteit elegánsan és mértéktartóan tollba mondani.
Külön ki kell emelnem, hogy egyes szereplők milyen stílusosan távoznak az élők sorából. Darwin végzete - és erre a zenei aláfestés is ráerősít - már-már líraian fájdalmas (kőszoborrá merevedett, szörnyű haláltusáról árulkodó arca felejthetetlen), az pedig vérfagyasztó, ahogy Shaw koponyáján keresztülhasít az érme.

2011-06-07 21:23:27 BonnyJohnny (4) #111

Igen, nekem is az tetszik a filmben, hogy képes volt drámai és elgondolkodtató lenni a feszes tempó, és látványos akciók mellett. Belegondolva, dráma oldaláról jobb is, mint Singer filmjei.
Talán nem is annyira gyenge négyes. :)
De, szerintem, akkor is gyengébb, mint Singer filmjei, és a zseniálistól messze.

2011-06-07 21:16:13 Hannibal Lecter (4) #110

Szerencsére ez a franchise megmaradt annak, ami volt. A First Class végre azt nyújtja, amit egy igazi szuperhősfilmtől vár az ember: komor, drámai, intenzív, feszes és még a látványvilága is mentes minden öncélúskodástól. Sőt, a Marvel-műhely legutóbbi termékei (Vasember, Thor) délutáni matinéfilmnek tűnnek ehhez képest. Matthew Vaughn még sokra viszi.

2011-06-07 21:09:31 Gasz András (4) #109

Filmnek én is. Egyszerűen élvezetesebb miközben elgondolkodtató is és kevés a felesleges jelenet legalábbis nem épp a film 70%-ban.

2011-06-07 20:49:13 BonnyJohnny (4) #108

Hát ahhoz képest igen.
Amúgy (szégyen, vagy sem) én ezt tartom jobb filmek... :)

előzmény: Gasz András (#107)

2011-06-07 20:41:36 Gasz András (4) #107

Az említett úriemberekhez képest, gyengén van megírva a karaktere szerintem. Emellett a Winter's Bone egyetlen igazi nagy erénye számomra az ő alakítása volt, s ahhoz képest ez semmi szinte.

előzmény: BonnyJohnny (#106)

2011-06-07 19:38:58 BonnyJohnny (4) #106

Egyébként én nem olvasok olyan sok kritikát. Ötből három volt lehúzó (Origo, egy ide korábban belinkelt, és az AeonFluxos), kettő volt magasztaló (tied és Roné az elemzések fül alatt). Tulajdonképpen többségben voltak a lehúzók.
Jennifer Lawrence pedig gillardnak szólt. De tessék, most Gasz András is közepesnek titulálta. (Bár a vesszőkkel folytatott háborúja miatt nem könnyen értelmezhetőek a mondatai.)

2011-06-07 19:35:44 Gasz András (4) #105

Michael Fassbender is the best. No azért McAvoy se rossz de kevés külső hatás éri, s így a Show-t Fassbender viszi el, mellette a gonosz karakterként erőset nyújtó brillirozó Kevin Bacon. Én már el is felejtettem őt szinte s most ezzel a jó kis szereppel tért vissza ami meglepően illik hozzá. Jennifer Lawrence szerintem nem csúnya, de tényleg közepes alakítással bír karaktere se jött be nekem amit most megírtak néki. Az a bizonyos Cameo túl rövid lett de hatásos azért.

2011-06-07 19:28:10 BonnyJohnny (4) #104

Mint lentebb írtam, Hanket tartom az egyetlennek, a mellékszereplők közül, aki nem sikkadt el. Tehát ezzel a hasonlattal arra akartam célozni, hogy szerintem Küklopsz és Vihar sem sikkadt el a Singer filmekben. Csak annyira, mint Hank. Tehát egyfajta másodvonalba kényszerültek.

előzmény: Olórin (#103)

2011-06-07 19:21:02 Olórin (5) #103

Szerintem Hank itt egyáltalán nem sikkadt el, de amúgyis más a kettő, mert Küklopszék ott lényegében főszereplők, a kölykök meg itt nem.

előzmény: BonnyJohnny (#102)

2011-06-07 19:10:32 BonnyJohnny (4) #102

Akinek szólt az a sor, az megtalálta. ;)
Küklopsz és Vihar nagyjából annyira sikkadt el Singer filmjeiben, mint itt Hank/Beast. Ez rendben is van. De annyira elsikkadt karakterek, mint a harmadik és ebben a részben vannak (gyakorlatilag jellegtelenek), nem voltak Singernél.

előzmény: Olórin (#101)

2011-06-07 19:05:15 Olórin (5) #101

Milyen lehúzó kritikák? És milyen Lawrence-t érintő negatív kritikák? Mármint biztos akadnak, csak úgy csinálsz, mintha ezek lennének többségben.
Persze, hogy elsikkadnak karakterek, nem is lehet mindet kidomborítani egyetlen film alatt. És ne tegyünk úgy, mintha Singer filmjeiben ne sikkadt volna el egy csomó - sőt, ott állítólagos főszereplők sikkadtak el, Küklopsszal és Viharral az élen. De ott is, ahogy itt is, koncentráltak azokra, akikre kellett, akik tényleg fontosak voltak.

előzmény: BonnyJohnny (#98)

2011-06-07 18:39:06 BonnyJohnny (4) #100

Ez még nem ugyanaz a "prostis" Mystique, mint a később játszódó filmekben. Ez inkább csak próbálkozik. És abban a minőségében meggyőzőbb. Nem beszélve a komorabb jelenetekben nyújtott érzékletes alakításairól.

Egyébként a kislány Raven aranyos szerintem. :) "Kicsinek a háziállatok aranyosabbak."
Na persze, szerintem a felnőtt Raven is mutat pozitív testi tulajdonságokat. ,)

előzmény: gaillard (#99)

2011-06-07 18:17:25 gaillard (3) #99

'nekem Jennifer Lawrence alakítása is tetszett. (Az őt ért negatív kritikák előtt értetlenül állok.)'

Ha nem láttam volna a Winter's Bone-ban, az első gondolatom az lett volna, hogy kit sz*pott le ezért a szerepért. A prostis megjelenés sehogy sem állt jól szegénykének. A kedvencem az a rész, mikor az ágyban fekve átvált kékre, és ekkor láthatóan dundibb :).

Rebecca sokkal simulékonyabb volt a szerepben, a sminkjéről nem is beszélve.

2011-06-07 18:00:39 BonnyJohnny (4) #98

Egy részről kellemesen csalódtam, főleg a lehúzó kritikákhoz képest, de be kell vallanom, saját előítéleteimhez képest is. Viszont a fórumon olvasott magasztaló kritikák azért túlzóak. Nem azért, mert amit leírnak nem igaz, hanem mert mintha a negatívumokat elfelejtették volna.
Michael Fassbender esetében nem tudok mit hozzátenni. Alakítása egyértelműen a legjobb, az egész sagaban. De a karakterének és a szövegeinek is mélysége van. James McAvoy esetében bevallom jobban tetszett a fiatal X Professzor alakja (attól, hogy nem olyan izgalmas, szerintem van olyan jó, mint Magneto a másik oldalon), mint maga az alakítás, de ő is kifogástalan. Bizonyos jelenetekben kifejezetten elvarázsolja a nézőt (mind a laza, mind a bölcs szerepben). Ha a film erre a két karakterre fókuszált volna, és a töltelékkaraktereket (Mystique és White Queen kivételével szerintem mind az volt) mellőzték volna, akkor (és most nyugodtan jöhetnek az ellenvélemények, vállalom a vitát), akkor ez a film a Heathez hasonló értékelést kapna tőlem. (És nem a "szuperhősfilmhez képest" tekintetben!)
Sajnos mivel ez nem történt meg, ezért teoretikus vagdalkozásba még magammal szemben sem kezdenék.
Mystique karaktere jó, sőt, nekem Jennifer Lawrence alakítása is tetszett. (Az őt ért negatív kritikák előtt értetlenül állok.) Sőt nekem olyannyira tetszett, hogy én szerintem a filmben egyértelműen egy triumvirátus különíthető el, mind a karakterek (Magneto, X Professzor, Mystique), mind a színészek (Fassbender, McAvoy, Lawrence) között, a "többiektől".
A főellenség ezúttal Sebastian Shaw, a kinetikus energiát elnyelő és újra felhasználó nagyerejű mutáns. Világnézetei és szándékai nagyjából megegyeznek Magnetoéval, csak lazább figura. A karaktert őszintén szólva nehezemre esik megítélni. Néhol nagy formátumú, néhol viszont kicsit erőltetett. De jelen esetben egyértelműen a Shawt alakító színész teljesítménye az, ami a legtöbbet hozzátesz a figurához. Kevin Bacon szinte lubickol a szerepben, és kifejezetten jó őt nézni. A karakter szinte ordít a teátrális túljátszásért, de Bacon rutinos (és már egy kicsit öregebb is, mint ahogy az emlékezetemben él) róka, és kézben tartja szerepét.

Szerintem eddig tartanak a pozitívumok. :/

White Queen karaktere jó lett volna, ha nem tegnap néztem volna meg Mistique egyszemélyes magánakcióit az első két részben. Ahhoz képest unalmas, erőtlen és jellegtelen volt (nem beszélve arról, hogy ott mennyit hozzátett a zseniális mystique theme hegedűjátéka). January Jones pedig az idomain kívül semmit nem tett hozzá a karakterhez. (Amúgy marha jól nézett ki. :)) Bár kérdés, hogy ha a képregényben egy gyönyörű női karakter végig fehérneműben mászkál, és jól néz ki, nem mutat-e nevetségesen egy filmben. (Végtére is Synger is eltért a kanonizált X-Men ruháktól, és milyen jól tette.) Alakítást mindenesetre nem nagyon látunk tőle.

Shaw másik két fogdmegje eleve nevetséges. A szeles macsó, meg a teleportáló ördög. :P Tudom én, hogy Azezel, de a film egyszerűen semmit nem tett annak érdekében, hogy egy képregényekben kevésbé járatos ember is megjegyezze Árnyék apjának a nevét. Hát, értem én, hogy felesleges őket Pyrohoz és Árnyékhoz hasonlítani, de hát akkor kikhez hasonlítsam, hogy jónak tűnjenek? Még az első részben szereplő Kardfog és Varangy is jobb páros volt. Varangy beszólásai (főleg Kardfognak :)), de még Kardfog morgásai is többet nyújtanak, mint ezek. Ez két figura egyszerűen jellegtelen!

A jó oldalon szereplő figurákba pedig annyi jellegzetességet sikerült belecsempészni, mint ami a toborzás és a kiképzés montázsjelenetei alatt megvillant. Egyáltalán nem értem például, hogy Darwint miért kellett belehozni a nyúlfarknyi szerepért, hogy aztán elsőként megöljék. Plazma (aki egyébként Küklopsznak elvileg nem az apja, hanem az öccse) és Vészmadár sem tesz semmit hozzá a produkcióhoz. Angyal még jó volt (bár a savköpésből miért lett tűzköpés, azt nem tudom), az átállása előbb Shaw majd Magneto oldalára illik hozzá. Ha több időt szántak volna a karakter mélységére (mondjuk Darwin, Plazma és Vészmadár helyett is) akkor ős is izgalmas lett volna. Így ő sem. :/
Rose Byrne szintén halovány volt Moira szerepében.
Hank/Beast tetszett. A karaktere is, a történetben elfoglalt szerepe, más mutánsokkal való kapcsolata és Nicholas Hoult alakítása is. Mind a négy dologban egyedül ő, a mellékszereplők közül.
Sokan negatívumként kezelik, hogy Singer túl kevés karaktert mozgatott a filmjeiben, és az X-Men szereplőknek csak egy töredéke került bemutatásra. Szerintem ez egyáltalán nem véletlen. És főleg nem hiba! Ugyanis, ha kevesebb szereplőre szánunk ugyan annyi időt, akkor az egyes szereplők bemutatására, fejlődésére és egyáltalán szerepeltetésére is több idő jut. Súlyuk lesz, mélységük, jelentőségük. A harmadik rész, és ez is elvesztegeti a több karaktert.
Had említsem meg hátránynak, hogy bizonyos magas labdákat ez a film nem üt le, vagy nem jól. Például nem tudom kinek tűnt fel, de a film elejei haláltáboros rész fele olyan hosszú (Erik leütéséig), még az új képekkel együtt is. És egyáltalán nem olyan hatásos. Én az első rész elején majdnem elérzékenyültem. Itt nem. De ott van Magneto bosszúhadjárata is. "Vért vagy becsületét veszti el előbb?" Egyiket sem! Nem volt sem vér, sem megalázás. Pedig mindkettő jó lett volna.
A kevés de látványos akció is tetszett. Valóban látványosak. A film bizonyos szinten a harmadik részhez hasonlít, a látványos finálé, az elsikkadó karakterek, erőtlen jelenetek miatt. Mindamellett ennek résznek természetesen sokkal jobb története és dialógusai vannak. Valamint a korábbi filmekre való utalásokban szinte tobzódik, és remekül is használja őket.
Úgyhogy megadom a négyest. Igazat adok Olórinnak, hogy az év eddigi legjobb mainstream filmje, és igazat adok, hogy a Singer epizódok mögött. De azért messze nem az a zseniális film, és hozzátenném, szigorúan szerintem, ez a film a harmadik részhez közelebb áll minőségben, mint az első kettőhöz.
Gyenge négyes.

2011-06-07 14:33:23 Gasz András (4) #97

X-Men: Az elsők:

Matthew Vaughn szuper rendezővé vált az évek során.
Képes volt az X-men Az Elsők c. képregény filmet is jól levezényelni. Viszont a csak 2 órás játékidőbe tényleg néhol túl kapkodó volt a sztori, a forgatókönyv. Xavier és Erik amikor összeszedik a mutánsokat még néhány nem annyira ide illő poént is becsempésznek. Ez annyira nem jött be illetve a hirtelen átállása Magnetonak bár végülis ős egy abszolút karakter jellem mint pl Joker volt a Sötét lovagban. Sorsa és döntései, nézetei megváltoztathatatlanok.
Anna ellenére hogy ez egy előzmény film s mint így tudjuk a végét gyakorlatilag nagyon is izgalmas filmet rakott össze Vaughn. Kevés az akciójelet de ami van szuper s látványos lett nem úgy minta 00 millió dollárral drágább Karib tenger kalózai 4 esetében. Emellett itt jól megalkotott mondanivalók sora látható, a csapatmunka, az elfogadás, a segítőkészség, stb A Hidegháború bemutatása talán picit leegyszerűsített, de végülis ez egy képregény film. A filmzene az ami nagyon meglepett szuper lett főleg Magneto és Sebastian Shaw témája. ((érezni Magneto dühét s kínjait általa) Henry Jackman általam nem oly ismert zeneszerző szép munkát végzett.
Jó volt látni ahogy megalakul Magneto és félig meddig Xavier professzor is. (vicces beszólásai kopaszságáról elővetítik esetleges balesetét(?) amitől kopasz lesz.)
Jó íve van a filmnek és igazán feszültségkeltő s izgalmas jelenetekkel van tele.
Az idei év első igazán kellemes meglepetése számomra. Féltem hogy túl parodisztikus lesz esetleg a Kick-Ass után (ami a saját műfaján belül jó is) de szerencsére itt csak kevés rossz poént láthatunk és az akción és a mondanivalón a felnőttesebb X-men részen volt inkább a hangsúly.

80%

2011-06-06 19:05:05 Gasz András (4) #96

Ez biztos? Az Imdb-n nm láttam közölni nevét. A Cameos színészét viszont igen.

előzmény: Olórin (#93)

2011-06-06 18:19:26 dzsud (5) #95

Történet szerint ez, vagy a Wolverine van előbb? Én ezt még nem láttam, egy másik fórumon vitatkoznak emiatt és most már én is kíváncsi vagyok.

2011-06-06 17:02:04 Umberto (4) #94

Basszus, tényleg. Köszi! :-)

előzmény: Olórin (#93)

2011-06-06 17:00:01 Olórin (5) #93

Idősebb önmaga:) azaz Rebecca Romijn.

előzmény: Umberto (#92)

2011-06-06 16:13:10 Umberto (4) #92

Ki volt az a nő, akivé átváltozott Mystique az ágyban Magneto előtt? Nekem is ismerős volt, a moziban mindenki felnevetett, de nem jut eszembe a neve...

2011-06-06 15:27:11 robertjordan (2) #91

Súlytalan karakterek, átlagos rendezés, gyenge színészi játékok. Olyan az egész, mint egy X-Men paródia... Cikinek volt végigülni.

2011-06-06 02:18:21 unfamous (2) #90

ez a James McAvoy gyerek mar a Wantedbe-n is idegesitett, borzaszto szinesz, ezt a formajat itt is hozza. A Kevin Bacon altal megformalt figura mutans milete is egy vicc. az egesz film egy nagy nagy ossze-visszasag, 0 jellemfejlodessel, 0 fordulattal, es 100as kiszamithatosaggal. magneto jelmeze a vegen akar egy szadomazo kellek is lehetne, es mar ertem miert ment el Hugh Jackman hakni-gaygyitancolni a nesteanek [20 masodperces szerepe van].
szomoru vagyok, mint megvalositas, mint tortenet, mint szereplok kinezete miatt,ugy akarjak eloadni a kepregeny mufajt, mintha 5 eves hulyegyerek olvasmanya lenne. en ezeken nottem fel, meg mindig megvan kb 400 db kepregenyem, es ez a film az X-Men mitoszhoz kepest kb olyan, mint a tescos dinnye.....szepnek,jonak tunik,de sajna viz ize van. nem hiaba keszulodik esassa bele magat regi kepregenyegbe Chris Nolan egy-egy batman film elott. 2.5 / 10

2011-06-06 00:16:04 Olórin (5) #89

Más szemszögből nézve: az egyetlen barátja, aki 10 év után sem értette meg (és mint nőt sem értékelte), és valaki más, aki megérti őt pár hét/hónap után (és mint nőt is értékeli)... de bizony, hogy utóbbihoz fordul.

előzmény: k3pl3r (#88)

2011-06-06 00:05:05 k3pl3r (?) #88

Az lehet hogy össze van zavarodva, de akkor sem fordul valaki az egyetlen barátjával szemben, akit ismer kb 10 éve, magnetóval meg éppen hogy csak találkoztak.

előzmény: Olórin (#86)

2011-06-05 23:49:50 Umberto (4) #87

egyenletben levezethető érzelmi reakciókat vártok egy lánytól

Miért érzem úgy, hogy dézi erre rá fog harapni? :-)

  • 1
  • 2