Pulp Fiction (1994) ☆

Ponyvaregény

(Quentin Tarantino)

amerikai dráma, krimi, szatíra, vígjáték

4,5
★★★★☆
2050 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A filmben 271-szer hangzik el a "fuck" szó.

A film producere Danny DeVito volt, aki az 1988-as Ikrek című filmben egy Vincent nevű karaktert alakított.

A Big Kahuna burgerrel találkozhatunk a Kutyaszorítóban és az Alkonyattól pirkadatig című filmekben is.

A Marsellus Wallace által ártatlanul lelőtt járókelő ugyanaz a színésznő, Linda Kaye, akit Mr. Pink kirángat az autójából a Kutyaszorítóban című filmben. Szerepelt Tarantino első filmes próbálkozásában, a My Best Friend's Birthday-ben is.

Tarantino sokáig hezitált, hogy Jimmie vagy Lance szerepét játssza-e el, és végül azért döntött Jimmie mellett, mivel a szívbedöféses jelenetnél mindenképp kívülről szerette volna irányítani az eseményeket.

A film elején, mikor Tökfej és Nyuszimuszi a rablásról beszélgetnek, a háttérben egy pillanatra láthatjuk Vincentet a mosdóba menni.

Sylvester Stallone komoly esélyes volt Butch szerepére.

Butch dédapja az aranyórát Knoxville-ben (Tennesse) vette, ugyanide beszélte meg a találkozót Butch a telefonban. Mindezeken túl Tarantino is Knoxville-ben született.

Butch meccsének estéjén a kiírás két küzdelmet hirdet: Coolidge vs. Wilson és Vossler vs. Martinez.
Az első egy utalás Calvin Coolidge és Woodrow Wilson USA-elnökökre.
A másiknál szereplő két név élõ embereket takar, mégpedig Tarantino két ismerõse Russell Vossler és Jerry Martinez. Akik együtt béreltek egy lakást, és állandóan veszekedtek egymással.
A Mia házában található festményt Jerry Martinez öccse, Steve festette.

Lawrence Bender, a producer játsza a kávéházi rablási jelenetben a hosszú hajú fickót. Akkor látható, amikor Nyuszimuszi a "Téged ott nem látlak! Nyomás át abba a box-ba!" kiáltásokkal tereli a vendégeket.

Egy apró vágási hiba figyelhetõ meg a film végén: Monster Joe autó bontója elõtt, amikor Mr. Wolf beszáll az autójába, a szemközti oldalon látható egy sárga bogárhátú, egy cadillac, meg egy teherautó. Mikor elporzik, a bogárhátú ott marad, de a cadillac hátrébb kerül, és a teherautó is kicserélõdik, valamilyen más fajtájú teherautóra.

Mielőtt még a 4. ember rárontana Vincentre és Julesra, golyónyomok látszanak a falon. Lehetségesnek tûnik, hogy a golyónyomok más okból vannak a falon, hiszen nincs túl fényes állapotban a lakás, azonban elképzelhetõ az is, hogy ez tényleg hiba a film vágásában.

A nyitójelenetek alatt a kávéházban, amikor Tökfej a pincért hívja: 'Garcon!' felkiáltással, az üres kávéscsészét a bal kezében fogja. A film végén, mikor ugyanekkor, ugyanezt kiabálja, a csésze már a jobb kezébe került. Nyuszimuszi is más szöveget a film végén és a film elején. Egy elképzelés szerint Tarantino ezzel az emberek szemléletmódjában beállt különbséget próbálja meg jellemezni.
Érdekes megjegyezni, hogy Nyuszimuszi szövegének megváltoztatása a forgatókönyv régi verziójában nem szerepelt, késõbb került csak bele.

A könyv címe, amit Vincent a vécén olvasott: "Modesty Blaise". Egy ponyvaregény, amit 1965-ban Peter O`Donell irt. A története elég hasonló stílusú a filméhez.

A "Red Apple" fiktív cigarettamárka többször is feltűnik a film során. Például Butch is ezt szívja. Ezt a márkát Tarantino találta ki, hogy minimalizálja a filmben szereplõ reklámokat, és cégek neveit.
Ugyanezt szívja Tim Roth karaktere is a Négy szoba című filmben.

Mia cowboynak szólítja Vincentet, Vincent pedig cowgirlnek Miát. Korábban Travolta játszott a Városi cowboy című filmben, Uma Thurman pedig a Néha a csajok is úgy vannak vele (eredeti címe: Even Cowgirls Get the Blues) című moziban.

A filmmel kapcsolatos leggyakoribb kérdés, hogy mi volt az aktatáskában. Tarantino nyilatkozata szerint nem volt ötlete, hogy mit lehetne beletenni, ezért inkább a nézõre bizta ennek eldöntését.
Többféle elmélet létezik rá: az egyik szerint a Kutyaszorítóban elrabolt gyémántjai vannak benne. Egy másik szerint Tarantino Oscar-díja.
A legjobb elmélet talán az, miszerint a táska Marsellus lelkét tartalmazza. Ezt támasztja alá, hogy a táska számzárja: 666, és mikor kinyitják, akkor világosság árad belőle. Ezenkívül a Biblia szerint aki eladja a lelkét az ördögnek annak a lelke a tarkóján keresztül távozik, Marsellus tarkóján pedig megfigyelhető egy ragtapasz a filmben.

Amikor Butch megközelíti a lakását, a rádióban hallható, ahogy a Jack Rabbit Slim's-et reklámozzák.
Egy Jack Rabbit Slim's rádióreklám már hallható volt a Kutyaszorítóban kínzási jeleneténél is.

Wolf, a "tisztogató" figurájának ihletője Luc Besson Nikita című filmjének Jean Reno által játszott karaktere, Victor.
A Nikita amerikai remake-jében A bérgyilkosnőben már Harvey Keitel játsza Victort, egy évvel Wolf szerepe előtt.

Fabienne azt mondja Butch-nak: "Any time of day is a good time for pie." Alabama ugyanezt mondja a Tiszta románcban, amit szintén Tarantino írt.

Mia Wallace karakterének kinézete Anna Karina színésznőről lett mintázva, aki szerepel a Bande á part című Godard-filmben. Ez Tarantino egyik kedvenc filmje, és cégét is e film után nevezte el Band Apart-nak.

John Travolta karaktere, Vincent Vega a fivére a Kutyaszorítóban Vic Vegájának, vagyis Mr. Drapp-nak.

Vincent Vega 1964-es Chevelle Malibu-ja a valóságban Tarantino-é volt, és a film forgatása alatt lopták el.

A taxisofőrnő, Esmeralda Villalobos (Angela Jones) karaktere az 1991-es Curdled című rövidfilmben tűnt fel, ahol olyan lányt alakított, aki gyilkosságok után takarít, és nagyon érdeklik a gyilkosságok. Tarantino látta ezt a filmet és beemelte a karakterét a Ponyvaregénybe, mint taxisofőr.
A Curdled-ből 1996-ban nagyjátékfilm készült: Vérfagyasztó. Ennek is Angela Jones volt a főszereplője, és Tarantino volt a producere.

Jules 'Bad Mother Fucker'-feliratú tárcája valójában Tarantino-é volt. A tárca felirata utalás az 1971-es Shaft című filmre. A Shaft 2000-es azonos című remake-jében Samuel L. Jackson játszotta a címszerepet.

Butch a szamurájkarddal gúnyolja Zed-et: "You want that gun, don't you Zed? Go ahead and pick it up. I want you to pick it up."
Ugyanezt mondja Chance seriff (John Wayne) a Rio Bravoban, ami Tarantino egyik kedvenc filmje.

A főcímnél használt betűtípus és szín ugyanaz, amit a Policewoman (1974) című exploitation filmnél használtak.

A film költségvetése 8 millió dollár volt, ebből 5 millió ment el a színészek fizetésére.
A mozi végül csak Amerikában több, mint 100 millió dollár bevételt hozott, és Miramax-et a nagy stúdiók közé emelte.

Tarantino eredetileg Kurt Cobain-t és Courtney Love-ot akarta Lance és Jody szerepére.

Vincent és Mia táncverseny-jelenete tisztelgés Fellini 8 és 1/2 című filmjének egyik jelenete előtt.

A 'Bonnie Situation' eredeti címe a forgatókönyvben: 'Jules, Vincent, Jimmie and The Wolf'. Ebben a részben főleg Jules és Jimmie a főszereplők, akik régi barátok. Neveik és barátságuk utalás Truffaut Jules és Jim című filmjére.

Jimmie felesége, Bonnie éjszakás nővér egy kórházban. Tarantino anyja, Connie szintén dolgozott éjszakás nővérként egy időben.

A pincebeli megerőszakolás-jelenetet az 1972-es Gyilkos túra inspirálta, amit Tarantino 9 éves korában látott először, és azóta is egyik kedvenc filmje.

Amikor Butch megáll az autóval és Marsellus átkel előtte az úttesten, az utalás Hitchcock Psycho-jára, ahol Janet Leigh áll meg autójával, és szintén átvert főnöke megy el előtte.

Samuel L. Jackson a Kutyaszorítóban c. filmnél esélyes volt Mr. Narancs szerepére, de végül Tim Roth kapta. Tarantino annyira szeretett volna együtt dolgozni Jacksonnal, hogy elhatározta, hogy Jules karakterét kizárólag számára írja meg.

Amikor Jules és Vincent a lift előtt elkezdenek beszélni Anthon Rakamuráról, rosszul fordították le Samuel L. Jackson szövegét. A szinkron szerint a fickó félig fekete, félig szamojéd. Samuel L. Jackson valójában szamoait mond szamojéd helyett.

Amikor Vincent és Jules kiszállnak a liftből majd mennek a folyosón az egyik lakásban nagyon gyengén de kiszűrődik a The Brothers Johnson Strawberry Letter 23 című száma amelyet később Tarantino 1997-ben a Jackie Brownban használ mint az egyik betétdal. (Nem IMDb.com Trivia)

A filmben "bénának" (The Gimp) fordított /az angol "Gimp" valójában szexrabszolgát jelent, illetve más kontextusban vastagabb zsinórt is/ figurát Stephen Hibbert játssza aki egy televíziófilmes író illetve színész. (Nem IMDb.com Trivia)

Az Ezékiel 25:17 valójában nincs is benne a Bibliában, illetve nem olyan formában található meg benne, mint ami a filmben elhangzott.

A félbevágott kocsikat, amelyek a Jack Rabbit Slim's-ben találhatóak, Tarantino egy 1968-as Elvis filmből a Speedway-ből kölcsönözte.

A Szereposztásnál a következőszínészek neve merült fel: Daniel Day-Lewis Vincent; Paul Calderon Jules; Mickey Rourke, Matt Dillon és Sylvester Stallone Butch; Michelle Pfeiffer, Daryl Hannah, Meg Ryan, Joan Cusack és Isabella Rossellini Mia; Johnny Depp és Christian Slater Pumpkin; és Pam Grier Lance felesége Jody, akit később Tarantino a Jackie Brown filmre választott ki.

Paul Calderon eredetileg Jules szerepét játszotta volna. a filmben viszont Paul a csapost alakítja.

Bruce Willis és Harvey Keitel szomszédok voltak. Harvey átvitte a forgatókönyvet Brucenak, akinek nagyon tetszett.

Sok filmes szakíró szerint ennek a filmnek van a legjobb szinkronja. [Forrás ponyvaregény dvd audió kommentár]

A rendező egyi deig gondolkozott a második részen amely az előzményről szólt volna.Úgy volt hogy Egy filmben szerepel Vick és Vincent Vega a helyszín Amsterdam lett volna.

Mickey Rourke is esélyes volt Butch szerepére aki bokszoló.A Sin City című filmben amelynek Tarantino volt a segédrendezője marvot alakította aki a történet szerint régen bokszoló volt.

Winston Wolf kocsija egy Acura NSX
Samuel l Jackson autója pedig egy Chevrolet Nova.ugyanolyan típusu és színű mint amilyen Eddie Murphynek volt a Beverly Hillsi zsaruben.

Vincent Vega jelleme, aki kísértetiesen emlékeztet Jean-Paul Belmondo 1960-ban játszott szerepére a Kifulladásigban (Godard).

A következő francia kapcsolat a Bonnie ügyben található, ahol is Jules és Jimmy jelenetei könnyen párhuzamba állíthatók François Truffaut Jules és Jim 1962 című filmjével.

A Ponyvaregény eredete címe Black Mask volt.

A filmben Vincent Dougles Sierck steaket kér.
Ez utalás Dougles Sierck [született Detlef Sierck] német rendezőre.Az pedig hogy véresen kéri utalás arra hogy Sierck véres krimiket rendezett a 40-es 50-es években.

A Jack Rabit Slimsenses jelenetben feltűnik Steve Buscemi is aki Tarantino előző filmjének a Kutyaszorítóbannak volt a főszereplője.

A filmben lisztet használtak Heroin gyanánt.

Bruce Willis összesen 18 napig dolgozott a filmen.

SPOILER
Amikor Vincent Vega (John Travolta) kimegy a WC-re, valami rossz történik.

Uma Thurman és Tarantino állítólag a film forgatása közben találták ki a Kill Bill alapötletét.

A fehér színű Honda Civic, amit Butch vezet, Tarantino két későbbi filmjében a Jackie Brown-ban (Jacie ugyanilyet vezet) és a Kill Bill 2-ben (Larry bárja előtt a parkolóban) is megjelenik.

Mia "Dögös ötös" tv-sorozatának szereplői teljesen megegyeznek a Kill Bill bérgyilkosnőinek leírásával (egy szőke, egy ázsia, egy fekete, egy francia csaj és Mia/Bride/Uma, aki a kések szakértője).

Mia "öltönye" Jackie-nek is bejött, tudniillik ő is pont olyat hord a Jackie Brown-ban, mint Mia a Pulp Fiction-ben.

Vincent Vega csomagtartójában ugyanaz a benzines kanna van, amit a tesója Vic Vega (aka Mr Blonde) is használ a Reservoir Dogs-ban.

A Fruit Brute fantázianevű gabonapehely, amit Lance jóízűen fogyaszt, a Reservoir Dogs-ban Mr. Orange lakásában is fellelhető.

A "motoros film", amit Butch és Fabianne néznek a Nam's Angels (aka The Losers) c. 1970-es film, amit az iMdb így jellemez: Hell's Angels vs. The Viet Cong!

A film poszterén, amiben Uma Thurman az ágyon fekszik, látható könyv címe Over Night (HARLOT IN HER HEARTS), ami egyébként egy erotikus ponyva.

A lakásban, amikor Jules Brettet faggatja, álnéven; Pittként mutatkozik be. Ennek egyszerűbb magyarázata, hogy a rímelés kedvéért csinálja, mely így hangzik: "My name's Pitt, and you ain't talkin' your ass outta this shit."
Elrugaszkodottabb indok lehet Brad Pitt előtti tisztelgés, utalás.

Jimmie Dimmick neve a a F[[Two Guns]]-ban látható Larry Dimmick nevű szereplőre utal.

PG

A rendező ezúttal Butch óráját tette meg szerencsét hozó tárgynak.

PG

A taxisofőrnő szerepét a rendező egy barátja játszotta.

PG

Ugyan ilyen müzlis doboz jelent meg a Reservoir Dogs filmben is. Nem létező cégek márkaneveit használva a rendező elkerüli a termékreklámokat.

PG

Pam Grier is volt meghallgatáson Bonnie szerepére, de nem kapta meg.

PG

A Jules által idézett Ezékiel 25:17-es passzust (ami ugye nem ilyen formában szerepel a Bibliában) nem Tarantino találta ki, hanem egy Sonny Chiba filmből "kölcsönözte" szinte [url=https://www.youtube.com/watch?v=8LYT4JC2dd4]szó szerint[/url]. A film címe Karate Kiba, aminek Tarantino nagy rajongója, csakúgy, mint Chiba-nak, aki szerepet is kapott Tarantino későbbi filmjében a Kill Bill-ben.

Amikor Mia Wallace és Vincent Vega hazaérkezik a Jack Rabbit Slim's-ből, Vincent kimegy a mosdóba, közben Mia betesz egy számot (Urge Overkill - girl you'll be a woman soon) és elkezd táncolni rá. Ekkor a háttéreben egy vázában felfedezhetünk egy csokor fehér liliomot. Ez a virág minden bizonnyal nem véletlenül került a filmbe, mivel bonyolult szimbólumrendszerrel bír. A liliomot erős halál-asszociáció jellemzi, de csak a 19. századi romantikus mozgalomnak köszönhetően vált a korai, idő előtti halál jelképévé, továbbá a tisztaság, ártatlanság, de bódulat szimbóluma is. Az egyetlen virág, amit Krisztus nevén nevez az Újszövetségben, az Isten akaratára való hagyatkozást, vagyis a gondviselést is jelképezi. Bármelyik jelentést is használta Tarantino a filmben később értelmet nyer. Továbbá az is érdekes tény, hogy a szakirodalom számon tartja ezt a növényt, mint mérgező virágot. A mérgezés tünetei a hasfájás, hidegrázás, hányás, émelygés és hasmenés. Érzékenyebb embereknél szívrohamot, ezért extrém esetekben halált is okozhat. Így felmerülhet az a kérdés, hogy amikor Mia felszívja a heroint, valójában mitől is lesz rosszul, a drogtól, a virágtól, vagy a kettőtől együtt? Minden esetre érdekes feltevés.

Bruce Willis magánnyomozóként dolgozott, mielőtt filmszínész lett.

A film egyik jelenetét Bödőcs parodizálta: https://www.youtube.com/watch?v=_DKPFIYbexw

"Tarantino filmje hemzseg a jobbnál jobb karakterektől, de köztük is élen jár Mr. Wolf, a problémamegoldó. Keitel évekkel később ismét eljátszotta a szerepet egy biztosítási cég reklámfilmjeiben." (port.hu)

Samuel L. Jackson szerint az itteni karaktere csak a második legkedvesebb számára. (theundefeated.com)