Stir Crazy (1980) ☆ 👁

Dutyi dili

(Sidney Poitier)

amerikai krimi, vígjáték

3,8
★★★★☆
324 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A statiszták jó része valódi fogvatartott volt.A stúdió Arizona állami börtönből 350 rabot verbuvált össze a nagyobb hitelesség érdekében.

A főszereplők legtöbb jelenete improvizált volt,különösen azokban a helyzetekben,amikor lazáknak kellett mutatkozniuk a rabtársaik körében.

Ez volt a Wilder–Pryor páros második közös filmje. 1976-ban játszottak először együtt a Száguldás gyilkosságokkal című vígjátékban.

A madárjelmezekben Skipnek és Harrynek kiadó két rabló egyikét egyértelműen egy fekete színész játssza, bár a rablók állítólag két fehér srác. Ő az, aki megüt egy hölgyet. A maszk alatt az arca fele látszik, és a keze is. (Lehet, hogy ez a két színész maga Richard Pryor és Gene Wilder lehet, mivel a madárjelmezeket a méretükhöz szabták. Ahelyett, hogy a megfelelő méretű extrákért fizetnének, vagy új jelmezeket fizetnének, a film készítői két főszereplőjüket használták a jelenethez, ami egyébként nagyon rövid)

A Skip többszöri átöltözéssel látható a börtönben. A többi rabnak nincs más ruhája, mint egy kék ing, fehér póló és farmer. A Skip egy szürke pulóvert, egy kék pulóvert, egy sárga pólót és egy kék pólót (különböző kombinációkban) visel több jelenetben.

Poitier mindenképpen egy igazi, működő dutyiban akart forgatni. A helyszín végül az Arizonai Állami Börtön lett. Korábban a filmesek jellemzően bezárt fegyházakban forgattak, amilyen például Los Angeles belvárosában a Lincoln börtön, amit csak azért nem bontottak el, mert valakik mindig kibérelték filmforgatáshoz (idén tavasszal irodákat és lakásokat akartak benne kialakítani, de a beruházás végül megtorpant).

Arizonai Állami Börtön 350 fogvatartottja dolgozott statisztaként a filmben. Robert Raines börtönigazgató visszaemlékezése szerint a forgatás hihetetlen hatással volt a rabok amúgy igencsak alacsony moráljára: még a leghírhedtebb rendbontók is olyan lelkesen és szófogadóan alakították magukat a forgatás alatt, hogy öröm volt nézni, és nem történt semmiféle komoly incidens.

Richard Pryor folyton elkésett a forgatásról. Visszaemlékezések szerint Pryor állandóan késve futott be a forgatásra, volt olyan nap, hogy délig színét se látták. Pryor testőre később beismerte Pryor ügynökének, David Franklinnek, hogy az állandó késéseknek az volt a valódi oka, hogy a színész minden este bekokainozott, amitől teljesen szétcsúszott és paranoiássá vált.

Gene Wilder igazából nem is hordta a muris madárjelmezt a forgatáson. Mivel a sztár nem volt hajlandó beöltözni harkálynak a banki jelenethez, a ruha alatt valójában végig a dublőre volt. A sztár egyedül a hivatalos moziplakáthoz és a lentihez hasonló promóciós képekhez vette fel ezt a bizarr jelmezt.