Békeidő (1980) ☆ 👁

(Vitézy László)

magyar dráma

4,2
★★★★☆
31 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-05-01 20:56:45 Tenebra (4) #3

Szerintem teljesen rendben van ez a film. Nem túl eredeti, hiszen előtte már készült pár, sokkal erősebb dokumentarista játékfilm, illetve dokumentumfilm a kis vidéki posványról, a téeszek világáról (hogy mást ne említsek, Ember Judit és Gazdag Gyula A határozatát), azonban mint groteszk társadalmi dráma egész jól működik. Ez a fickó, a téeszelnök nagyon érdekes karakter, mert egyrészt tényleg tenni akar a faluért, abszolút a jóindulat hajtja, ugyanakkor meg vannak elég meredek húzásai (pl. a bulldózerezés), meg az is vicces, ahogy a ladájával (vagy mi a tököm az a sárga kocsi :'D) száguldozik dühében. És az "ellenfelei" is izgalmas figurák, szerintem még az ő álláspontjuk is védhető annyiban, amennyiben jogosan kritizálják a főhőst egyes túlkapásaiért, ami a "létező szocializmuson" túl is elítélendő. Ugyanakkor persze az a probléma jelenik itt meg, ami Kovács András Nehéz emberekjében is, hogy a tenni akaró, újító szellemű, radikális és kimagasló figurákat ez a középszerűséget és megalázkodást díjazó rendszer nem tűri, és ott gáncsolja, ahol tudja.

Régi toposz ez tehát, gyakorlatilag az egész 1962 és 1990 közötti magyar filmművészet erről szól Makk Károly Megszállotakjától Sára Sándor Tüske a köröm alattjáig. Vitézy filmje nem is eredetisége miatt jó, hanem mert ötletes, ahogy a jórészt amatőr szereplőket egy életszagú, de azért fiktív történetbe ágyazza. Egyedül a Fekete András által játszott párttitkár lóg ki a sorból, de ő nagyon. Teljesen természetellenes a beszédstílusa, és túlságosan is "szépen" beszél, abszolút nem hittem el róla, hogy egy vidéki fickó. Az összes többi karakter viszont nagyon is hiteles volt, gyerekkoromban találkoztam pár ilyennel, és már csak azért is mosolyogtam, mert ráismertem 1-2 tipikus léhűtőre vagy rókaravasz emberre. :D Amúgy a film humor is jó. Vagy hát "humor", ez az egész inkább groteszk, tehát tragikomikus, de mindenképp szórakoztató is. Pl. amikor a főhős lebassza a beosztottjait, mondjuk a kombájnosokat, és a géphez vágja a sörösüveget (vagy borosüveget?), vagy amikor rajtakapja az egyik fickót, hogy lelopta a téesz egyik épületének ajtaját. :'D Nagyon ismerős szituk ezek, itt vidéken kicsit más formában, talán ritkábban, mint 40 éve, de előfordulnak ezek az abszurd dolgok.

Szóval sajnálom, hogy a politika, illetve a politikai sárdobálás bemocskolta ezt a filmet is azáltal, hogy mesterségesen szembeállította Hajdu Szabolcséval. Amivel amúgy rengeteg a közös vonása, a szó pozitív értelmében. Például megdöbbentő, hogy ugye a faluba telepítetteket itt is kb. "bevándorlózzák", és a betelepített "idegeneket" teszik felelőssé az "őslakosok" és a helyi hatalmasságok is minden rosszért (Hajdu filmjében meg a rádióból dől az unásig ismert, lélekölő, migránsozó propaganda). Elgondolkodtató, hogy a magyarnak tulajdonképpen mindegy, hogy 6000 kilométerről vagy 60 kilométerről jön az idegen, hogy arab származású vagy honfitársa, ha idegen, akkor "dögöjjön meg".

2020-04-23 00:27:02 Doc (2) #2

Hát ha az volt a koncepció a DunaTV-ben, hogy megmutatják, mit készül Hajdu Szabolcs "meggyalázni", akkor nagyon melléfogtak - jobb lett volna nem bemutatni, akkor az ember jobbnak képzeli a fesztivál-nagydíj alapján.
Sima "érted haragszom" típusú propagandafilm, ehhez 79-80-ban már nem kellett olyan nagy bátorság.
Van az egy szem tenni akaró ember, aki szervez, intézkedik, viszi előre a dolgokat.
Meg van a sok rövidlátó, saját mondataiba belegabalyodó, hatalmát/pozícióját féltő, akik akadályozzák ebben.
Oszt' lehet találgatni, hogy ki az "igazi" párttag.
Még el is hangzik, hogy ha mindenki próbálná a dolgokat előrevinni, akkor mennyivel kevesebb baj lenne.

Nem nyűgözött le.

2014-04-24 22:36:51 zéel (4) #1

Egyfelől adva van egy dinamikus, szorgalmas, tehetséges falusi szövetkezeti vezető, másfelől vannak a járási, megyei elvtársak, akik "elvi szinten" foglalkoznak a problémákkal, és ott tesznek keresztbe az agilis, tenni akaró szövetkezeti vezetőnek, ahol csak tudnak. No, nem nyíltan, hanem csak úgy elvtársilag.

Izgalmas dokumentarista rendszerkritika.
No, nem a mostani rendszerről, hanem az előzőről. Ráadásul nem most készült, hanem még 1980-ban.
Vagyis nem csak izgalmas, hanem hiteles, pontos, sőt, bátor film is. (Persze a forgatókönyvet az a Szalai Györgyi jegyzi, aki Dárday Istvánnal több, hasonlóan kritikus és bátor dokumentarista filmet készített. Vitézy későbbi, gyengécske munkáit elnézve erős a gyanúm, hogy ebben a filmben is bőven benne lehettek mindketten.)

A filmben, egy kivétellel civilek, amatőrök szerepelnek. Az egy kivétel a párttitkárt alakító zseniális (film)színész, Fekete András. Aki ebben az időben a Pécsi Nemzeti Színház ügyelőjeként dolgozott.