Ossessione (1943) ☆

Megszállottság

(Luchino Visconti)

olasz dráma, krimi, szerelmi történet

4,4
★★★★☆
112 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Eloszor Anna Magnani kapta meg a szerepet, de mire a forgatas elkezdodott, terhes lett.
Clara Calamai volt a kovetkezo a listan, de a rendezo realista jeleneteket akart, amire a szineszno keptelen volt.

PG

Clara vegig szenvedett a forgatas alatt, a rendezo egyszer belekenyszeritette a jeges folyo vizebe, es ferfi partnerenek valoban kemenyen kellett ot megutnie minden pofonos jelenetben.

PG

Az egyik jelenetben a not uveggel leutik es ajultan terul el az uvegszilankok kozott. Azonban az uveg nem tort el, így a rendezo egymas utan tobb uveget vagott a no labahoz, míg ezernyi uvegszilank vette korul, csak a szerencsen mult, hogy nem serult meg tenylegesen.

PG

Girotti is szenvedett a forgatas alatt. A film elejen egy jelenetben, amikor folyamatosan bort iszik, mert nincs mit csinalnia, valoban reszeg volt, mert a rendezo addig ismeteltette a jelenetet, amíg a reszegen osszeesett.

PG

A rendezo kesobb azt nyilatkozta, hogy elore eltervezte, hogy durvan banik a szineszekkel a film sikere erdekeben.

PG

Viscontit Coco Chanel mutatta be Jean Renoir rendezonek, így harminc evesen Jean Renoir segedje es jelmeztervezojekent dolgozott.

PG

Jean Renoir javasolta Viscontinak, hogy elso filmjekent James Cain: A postas mindig ketszer csenget regenyet filmesitse meg. Visconti a csaladi ekszerek egy reszet adta el, hogy finanszirozza a filmet.

PG

A filmnek sok nehezseggel kellett szembeneznie. A fasiszta kormanyzat filmje volt, de mire bemutattak, mar az utolso honapokban voltak, a film forgatokonyviroi bortonbe kerultek, a fasiszta cenzorok megkurtitottak filmet, megis hivatalos fasiszta bemutatot tartottak.
A bemutato hatalmas sikert hozott, de a rendezo duhosen elrohant az ot unneplo tomeg elol, mig a kultuszminiszter a filmet latrinahoz hasonlitotta.

PG

A filmet 1976-ig szerzoi jogok miatt nem mutattak be kulfoldon, kulonosen USA-ban nem, mert a novella szerzoi jogait a MGM megszerezte.

PG