Unknown (2011) ☆ 👁

Szerinted:
☆☆☆☆☆

2012-10-27 11:30:14 nandras (2) #46

kellemesen csalódtam :)
ez a film messze meghaladja a taken szintjét, így megérdemli a kettest :)

2012-10-03 23:51:13 caeiro (3) #45

Mintha újranéztem volna a Bourne-rejtélyt. Egyszer nézhető.

2012-07-21 08:33:13 Simpleton Larry (3) #44

Tökéletesen átlagosan átlagos (mégha a csavart nem is fejtettem meg előre teljesen). A zárás számomra is nagyon lapos, kényelmes, lusta.
Jellemző, hogy pár nap után az egyetlen jelenet, amire még mindig emlékszem Ganz és Langella jelenete.

2012-07-21 01:59:56 JohnnyJohnny (3) #43

Szerintem az első 5 percből nem lehetett teljesen kikövetkeztetni a teljes történetet, ettől függetlenül vagy éppen ezért a film első fele elnyerte a tetszésemet, fent tudta tartani a kíváncsiságomat, de a történet lezárása kiábrándítóan lett megoldva. Sokkal többet ki lehetett volna hozni a sztoriból, de az is igaz, hogy hasonlóan "csavaros" történetet már számtalan filmben láthattunk, így egyáltalán nem tudott az újdonság erejével hatni. Kár érte, így egy szimpla egyszer nézhető alkotás lett.

2012-06-04 08:25:17 G-ergo (2) #42

Az első 5 percben szinte mindent tudni lehet, innentől semmi meglepetés, pedig az adná a film fő izgalmát. Enélkül nem túl szórakoztató, csak egy tök átlagos thriller, némi akció szcénával. Soha többet még egyszer.

2012-02-20 02:26:59 Umberto (4) #41

Akcióthrillernek csak szimplán jó, Mercedes-reklámnak viszont zseniális.

2011-09-09 22:40:16 Hannibal Lecter (4) #40

Így van.

előzmény: Mrc90 (#38)

2011-09-09 18:05:47 Dió (3) #39

Ilyen filmet már vagy százhuszat láttam, és most százhuszonegyedszerre valahogy nem voltam ráhangolva. A szokásos zavaró hülyeségek lentebb már fel is lettek sorolva, Neeson, illetve Kruger személye és Berlin mint helyszín mindenesetre mentik, amit lehet.

2011-09-08 19:03:59 Mrc90 (4) #38

Nem értem, miért tartjátok sokan logikátlannak, hogy
nem tesznek semmilyen lépést a bérgyilkos szervezet tagjai, amíg Neeson a kórházban fekszik. Simán benne volt egy baleset/akármi a pakliban, ezért is volt Dr. Martin Harrisnek egy alteregója is. Ha valami közbejönne. Nem gondolhatták, hogy amnéziás lesz, tévképzeteket szül stb. Szerintem úgy gondolták, hogy felkel a kórházban, felveszi a kapcsolatot a főnökkel, kap más iratokat és szépen eltűnik Németországból. Hiszen ő a társaság "szuperbérgyilkosa"

2011-08-24 01:24:22 tomside (3) #37

mert azt amúgy - ha nem is túl nagy elvárásokkal, de - megnézném.

2011-08-24 01:20:12 tomside (3) #36

lehetett volna kidolgozottabb, de nem csodálkoznék, ha a főhősvagymi vagy az a bizonyos tizenötökvisszatérne/-nének újabb filmben.

2011-08-23 15:05:16 bruce (3) #35

Az első háromnegyed óra erős négyes utána érthetetlen módon leül egy picit és nem tud újra indulni.Tényleg olyan volt mint ha Jason Bournet és az Őrületet összegyürték volna és ezt adta volna ki rá a gép.Neeson mondjuk még hasonlít is Fordra :)

2011-07-10 12:39:16 Zolafish (4) #34

Nem volt ez rossz. Jobb is lett, mint vártam. Szerintem a történet elég jól fel lett építve. Nem egy Memento, mert akad itt-ott hiba, meg egy pár klisé is, de jó kis thriller volt ez. Az idei év felhozatalában mindenképp a jobbak közé sorolnám.

2011-07-09 21:55:13 pepo05 (3) #33

Több luk is van még a forgatókönyvben az említetteken kívül:

-Langella karaktere azt mondja, hogy a baleset után vette fel a kitalált személyiséget. Jones megjegyzése is, amire úgy válaszol Neeson, hogy "valamit mondanom kellett." is arra utal, hogy addig a pontig minden rendben volt fejben. De akkor kérdem én a kocsiban miért bújnak egymáshoz, mint egy valódi szerelmespár? Miért ígérget egy profi bérgyilkos a másik profi bérgyilkosnak olyat, hogy majd elmennek a kiállításra, megígéri? A Taxiban semmi értelme nem volt játszani a szerepüket. A csúcs pedig az, hogy egy profi bérgyilkos hagyja, hogy a taxisofőr pakolja be a csomagokat, vállalva a kockázatot, hogy ezzel valami kimarad, és még bármilyen bajt okozhat, vissza kell menni érte stb. ami meg is történt, és onnan jöttek a bajok.

-Kruger karaktere miért tartott Neesonnal a szállodába, miután már kiderült, hogy kicsoda is ő valójában? Volt pénze, még volt élete, semmi nem utalt rá korábban a jellemében, hogy hirtelen elkezd hőst játszani.

-Jones miért is ment vissza a bomba miatt? Nehogy kapcsolatba hozzák egy fölösleges robbantással? Vicc. Ha a Herceg meghalt volna, akkor is ugyanúgy kapcsolatba hozzák a merénylettel, hisz a biztonsági kamerákon rajta van kétszer is (egyszer Neesonnal, még fekete hajjal, egyszer pedig szőkén már a merénylet alatt). Szóval ez csak arra volt jó, hogy kifüstöljék a forgatókönyvből. Nagyon erőltetett lépés volt.

-Az meg persze magánvélemény, de eléggé hihetetlenül hangzik nekem egy olyan bérgyilkos sztorija, aki balesetet szenved, a saját emlékeire nem emlékszik, csak a kitalált alteregójának emlékeire, és ráadásul még a jelleme is teljesen megváltozik.

-Ez a szuperkukorica is sántít ráadásul. Persze ez nem egyértelmű hiba, de számomra a film realista hozzáállását erősen csorbítja ez is, hisz a való életben ha kifejlesztenének ilyet, aligha engednék ingyen a piacra. Egy ilyen kukoricával minden éhezőnek be lehetne tömni a száját, az meg, legyünk őszinték, még nagyobb bajt hozna az amúgyis túlnépesedett földre. Szóval ez a "nemes" cselekedet, amiért végül harcoltak, és elvileg örülünk, hogy összejött, valójában hiába nemes, de ostoba, ha globálisan nézzük a dolgokat.

- Az meg már tényleg a csúcs, hogy semmi értelme nem volt ennek az egésznek, egy balesetnek álcázás bőven elég lett volna, ráadásul jóformán teljesen elképzelhetetlen, hogy az emlékezetkieséssel egy nagyon jó bérgyilkos a reflexeit, a tudat alattiba reflex-szerűen beivódott mozdulatokat is elfelejtse.

Szóval amúgy ez egy izgalmas, profin felépített thriller, egy remek Neeson-nal, de a forgatókönyv ellentmondásai, értelmetlensége, és a jellemfordulás hiteltelensége erősen degradálta az élményt.

2011-06-27 17:47:03 uccse (3) #32

Pontosan 18 perc után jöttem rá a turpisságra.
(igaz, hogy nem 100%-ig)

2011-06-17 18:06:34 Gasz András (4) #31

Az ismeretlen férfi:

Ha Liam Neeson akkor tanító (Mennyei királyság, Star Wars 1. rész, Batman kezdődik) vagy bosszúálló karakter (Elrabolva) juthat az eszünkbe mostanában. Ebben a filmben a szerepe a Bourne filmeket idézi, de a bosszúálló Liam Neesont is újra láthatjuk a film vége fele.
Nem rossz kis film de a vége felé ez a film is ellaposodik és sablonokból épül fel. (Nevettem megint azon ami sok helyett előjön a gonosz karakter mindenen át megy és senki se állítja meg még a rendőr/mentős sem mikor őket is lökdösi, inzultálja stb) A filmzene is számomra lelketlen volt semmi hangulatot nem adott és önismétlő is volt. A sztori pedig átlagos, aki már látott amnéziás filmeket simán rájöhet 1-2 dologra. Mindezek mellett a színészek jók mind és a rendezés is pörgős az akciós részeknél (mondjuk néha a kamera is rángatózik :) ) a végén azért volt egy apróbb elterelő csavar is amin én is picit meglepődtem.
Öszességében pozitív csalódás de ne várjunk tőle egy újabb Elrabolvát vagy Bourne ultimátumot.

70%

2011-06-07 23:15:59 Rorschach (3) #30

Szerintem én a Bourne-filmekről itt nem kezdek el érvelgetni, mert sosem lesz vége, plusz még off is, privátban esetleg ;)
Amúgy egy identitászavaros is lehet jó, csak tudni kell előadni - itt nem ez történt.

előzmény: gaillard (#29)

2011-06-07 23:07:08 gaillard (2) #29

A Taken amúgy szerintem is jobb, és hasonló okból preferálom a Bourne-folytatásokat is az elsőhöz képest: egy munkáját végző szupergyilkos mindig érdekesebb, mint egy identitászavaros :).

2011-06-07 22:56:24 Rorschach (3) #28

Az egy dolog, hogy ő tudta, viszont arra számított, hogy Ganz nem jött még rá.
Ha már mindenképp bele kell kötni, én abba tenném, hogy milyen szép gyorsan, hat másodperc alatt rájött a német koma, hogy egy szupertitkos, régóta létező szabadúszó bérgyilkosbrigád tagja ott mindenki. Értem én, hogy kell a túlmisztifikálás, meg hogy ők az arcok még asszaszin körökön belül is, de azért ez már kicsit túlzás volt nekem, ahogy gyakorlatilag innentől minden.
Nyilván ezért is kapott közepest.

előzmény: gaillard (#27)

2011-06-07 22:46:25 gaillard (2) #27

A jelenet jól eljátszott, de nincs benne sok logika. Langella tudta, hogy takarítani megy, mágis bemártotta magát előtte - feleslegesen - a telefonnal.

előzmény: Rorschach (#22)

2011-06-07 22:43:27 BonnyJohnny (4) #26

Én sem értem miért hasonlítják egyesek a Takenhez.
Egyébként, szerintem a Taken nem csak a jobb film, de még thrilleri elemekkel is jobban bánik (már ahol thrilleri a film). Gondolok itt pár suspense jelenetre a bűnözőkkel, az alvilágot bemutató részekre, vagy magára az elrablásra.
Az Unknown legjobb jelenete szerintem is toronymagasan a Langella Ganz párosé.

2011-06-07 22:39:00 Hannibal Lecter (4) #25

Amihez ezt hasonlítani lehet, az Polanski Őrülete. Csak ez - számomra - jobb is annál.

előzmény: Rorschach (#24)

2011-06-07 22:36:43 Rorschach (3) #24

Ezt nyilván én sem vitatom.

előzmény: Hannibal Lecter (#23)

2011-06-07 22:32:22 Hannibal Lecter (4) #23

Semmi köze a Takenhez. Az egy tökös akciófilm, ez meg egy jól felépített thriller. De teljesen más hatáselemekkel operálnak. Egyvalami köti össze őket: a főszereplő személye. Bizonyára ezért hasonlítgatják egymáshoz a kettőt.

előzmény: Rorschach (#22)

2011-06-07 22:26:29 Rorschach (3) #22

Bár logikailag tényleg elég gyenge lábakon áll a cuccos, azért szerintem a Ganz-Langella nagyjelentbe nem kéne belekötni, pláne úgy, hogy a két öreg az elejétől fogva tudta, csak formalitás az egész.

Amúgy ha engem kérdeztek, az a film tetőpontja. Mert hát hosszú, vontatott és klisés szegény, valamint - akármennyire szerették volna hozzá hasonlítani - köze nincs a Takenhez. Minőségben legalább annyira, mint stílusban.

előzmény: gaillard (#20)

2011-06-07 22:22:59 Hannibal Lecter (4) #21

Azzal, hogy a helyébe léptettek valakit, nem a személyét nullázzák le: egész egyszerűen az ügy érdekében villámgyorsan kellett cselekedniük. Még egy profi sem pótolhatatlan, na. De végleg csak akkor fordulnak ellene, amikor látják, hogy menthetetlenül és végérvényesen hamis önigazolást keres, és mindenképpen be akarja mártani őket. És hogy miért lett volna kockázatos kinyírni? Mert egy kómában fekvő beteget értelemszerűen különleges felügyelet illet meg. Meg aztán értelme sem nagyon lett volna, mert egy élet-halál közt lebegő férfi nyilván nem sok vizet zavar. Ezért is várták meg, hogy mi lesz, ha magához tér. Megölni valakit csak azért, mert balesetet szenvedett... ez már túlzás, szerintem még ezeknek a jéghideg profiknak a szemszögéből nézve is. De megfordítom a kérdést: minek fecséreljenek időt egy személyazonosság nélküli, névtelen senkire, minek mocskolják be vele a kezüket, amikor már amúgy is gikszerek csúsztak a tervükbe, és azok korrigálására kellene szentelniük inkább több időt?

A többi, amiről beszélsz, nem tudom, hogy jön most ide, azokat én nem is firtattam. De elismerem, vannak benne inkonzisztens elemek, viszont az általad taglaltak az én szememben inkább apróságok, amik nem árnyalják számottevő mértékben a filmről alkotott egyéni véleményemet.

előzmény: gaillard (#20)

2011-06-07 22:04:17 gaillard (2) #20

De ha még aznap a helyébe léptettek vkit (ezzel lenullázva a személyét gyakorlatilag), akkor miért lett volna kockázatos elintézni (egy névtelen senkit), mielőtt szarkavarásba kezdene?

Ehhez hozzájön, hogy a főnök csak két bérgyilkost küld a legjobb embere után (közülük az egyik a lakásban azzal van elfoglalva, hogy lefogja a csajt, mikor nyugodtan kiterhetné egyből a nyakát, mint a néger barátjának a lépcsőházban, hogy aztán az igazi célpont után vesse magát, mint a társa, de a nézőt itt még meg kell vezetni, hogy azt higgye a főhős csak átlagember, aki szerencsésen megmenekül a profik elől.

Végül aztán megjelenik a nagyfőnök, és kap egy megvezető bemutatkozó jelenetet (mielőtt elmenne a kiszemelt célpont lakására, odatelefonál és nyájasan bemutatkozik neki a saját nevén), holott az orgyilkos logika mást diktálna :).

előzmény: Hannibal Lecter (#19)

2011-06-07 21:24:07 Hannibal Lecter (4) #19

Eredeti nyelven láttam, és az utalás egyértelmű.

Én sem voltam még orgyilkos, de ha még a kórházba kerülésétől fogva tehertételnek is számít a részükről, szerintem túl kockázatos lett volna azokban a kritikus napokban kinyírni, amikor orvosok és nővérek forgataga vette körül. Nekem logikusnak tűnik, hogy inkább szemmel tartják. Meg mi az, hogy "biztosra mennek?" Elvégre az egyik legjobb emberükről van szó, nem egy taknyos kezdőről, aki az első sarkon orra bukott és bevitték a baleseti sebészetre.

előzmény: Anphalas (#16)

2011-06-07 20:22:29 BonnyJohnny (4) #18

Én is eredetiben láttam, és szerintem s lehetett tudni, hogy hazudnak. Persze nyilván azt nem, hogy mekkorát. Inkább tréfás válasznak tűnt, amolyan "messziről jött ember azt mond amit akar" stílusban. Aztán persze új értelmet nyer a későbbiekben.

előzmény: k3pl3r (#17)

2011-06-07 20:20:10 k3pl3r (?) #17

Már nem emlékszem rá, hogy mit mondott, de eredeti nyelven láttam, és elég egyértelmű volt. Szóval már ott lehetett tudni, hogy hazudnak.

előzmény: Anphalas (#16)

2011-06-07 20:13:51 Anphalas (4) #16

Ez legfeljebb a szinkronban érvényesülhet, eredetileg csak annyit mond Neeson, hogy

Well, she asked.

Arra meg, hogy miért nem ölik meg, amíg kómában van, nem elégséges magyarázat, hogy azért, mert azt hitték, nem köp bele a levesbe. Bár sose voltam orgyilkos, de feltételezem, ők nem feltételeznek ilyeneket, csak biztosra mennek, és akkor is megölik, ha csak a legkisebb szemernyi lehetősége is felmerül, hogy a későbbiekben keresztbe fog tenni

Egyébként tetszett a film, feszültséggel teli és az akciójelenetek száma és hossza sem vágja haza a thriller-jelleget.

előzmény: Hannibal Lecter (#13)

2011-06-06 17:12:23 Hannibal Lecter (4) #15

Egyébként
hogy miért nem ölik meg, miközben kómában van? Honnan tudnák előre, hogy ha majd felébred, akkor bele akar köpni a levesükbe? Egészen addig, amíg a hotelben nem kezd el vádaskodni, nem tudhatják, hogy változott a helyzet.

2011-06-06 16:46:00 ali (3) #14

és tényleg... köszi, nálam simán feledésbe merült ez a mondat.

2011-06-06 16:32:13 Hannibal Lecter (4) #13

Amikor a főhős Martin Harrisként mutatkozik be a vámon, és megemlíti, hogy előadást fog tartani egy berlini konferencián, January Jones mosolyogva kérdőre vonja, majd Neeson azt feleli, "valamit mondanom kellett." Ez elég egyértelmű utalás. Még akkor is, ha a későbbiekben esetleg feledésbe merülhet, ahogy új irányt vesz a cselekmény.

előzmény: ali (#12)

2011-06-06 15:05:15 ali (3) #12

leírnád légy szíves? :)

előzmény: Hannibal Lecter (#11)

2011-06-06 14:41:13 Hannibal Lecter (4) #11

"ha közben információkat csepegtetnek a nézőnek"

Már az expozícióban kapunk egy nagyon fontos kulcsot a későbbiekre nézve: amikor Neesonék a vámon röviden szót váltanak az ellenőrrel, ott elhangzik egy lényeges mondat a főhős szájából, ami a történet folyamán végig orientáló.

előzmény: Corey (#10)

2011-06-06 13:34:49 Corey (3) #10

Az átveréses, valamilyen fordulatra kiélezett filmek csak akkor hatásosak, ha közben információkat csepegtetnek a nézőnek, hogy mi is felépíthessük a saját teóriánkat.Ez a film viszont 2/3 részben vakon tapogatózás, ami nem lenne baj, ha közben Neeson aprítaná az ellent, de ehelyett a folyamatos menekülést választja, és közben az ég világon semmit sem tud meg, hogy mi is folyik körülötte. Az utolsó fél óra viszont sok mindenért kárpótol, a kérdésekre választ kapni, és akcióban sem lesz hiány.
Azt viszont nem értem, hogy ha valaki 4 napig kómában van, akkor miért nem ölik meg azalatt?
Plusz főhősünk elfelejtette azt is, hogy tud verekedni...holott ennek reflexből tudatosulnia kellene.

Pozitívum viszont a hangulat megteremtése, amit jól szolgált Berlin téli ridegsége, emellett pedig végre akadt egy jó döntéseket hozó női mellékszereplő, aki nem sodorja folyamatosan bajba a főhőst, inkább segít neki.

2011-05-30 01:41:24 Hannibal Lecter (4) #9

Agresszív, intelligens és pörgős thriller ez, ami egyáltalán nem az Őrület szolgai klónfilmje vagy "remake-je", hanem egy csavaros variáció annak az alaptörténetére (az expozícióját még viszonylag hűen másolja, de később látványosan irányt változtat). Az író ügyesen növeli a hősre nehezedő nyomást, a fordulatokat is stílusosan tálalják, és még az akciójelenetek sem okoznak csalódást (az autósüldözés parádés). A mellékszereplők igazi színészi díszkoszorút alkotnak (Ganz és Langella apró szerepeikben is kolosszálisak), Liam Neeson pedig sosem hagyja cserben a megrendelőit: most is tökéletesen játssza a főszerepet, szinte egymagában is eladja a filmet. Arról nem is beszélve, hogy az Elrabolva után megint belenyúlt a tutiba, és ismét vezérszerepet visz egy műfaji hagyomány újraélesztésében. Eddig nálam ez az év egyik legjobbja.

2011-05-29 17:10:37 korig (3) #8

Az Őrület felemás remakje, számos képi utalással az eredetire, tapasztaltabb filmszeretők számára kiszámítható történettel, egy-két remek akciójelennettel, valamint kiváló színészi játékokkal (kivétel January Jones) (amik megmentik a filmet az elégséges osztályzattól).
3/5

2011-05-25 23:20:23 gaillard (2) #7

Rég nevettem ennyit.
- Bourne reverz: az emlékek jönnek először, a reflexek utoljára.
- a profi bérgyilkos mindig igyekszik diszkréten (tűvel) dolgozni, kivéve mikor éppen autós üldözés kell a filmbe, vagy összefut a lépcsőházban egy gyanús néger sráccal
- eltulajdonítani a professzor laptopját, és balesetnek álcázva eltenni láb alól? túl kézenfekvő, legyen inkább egy bomba telepítve a fogadás fölött 5 emelettel, amire lehet hogy be sem engedik
- a bombán legyen dögnagy led kijelző visszaszámlálóval, mert manuális (falkibontós) deaktiválisnál még jól jöhet
- a kihullott kém helyére szemvillanás alatt lehet keríteni egy ugyanolyat, de napok kellenek, mire az előzőre ráállítanak vkit
- a kémek vezére inkognitóban is a saját nevét használja, brilliáns

2011-05-25 18:40:53 opposition (4) #6

Klisé ide, klisé oda, ez egy jó film.

2011-05-14 22:13:12 dorothygale (4) #5

Izgalmas film volt, bár néhol klisékkel terhelt. Előre lehetett tudni Liz és Jürgen sorsát, s végzetüket is. Az Árkádok alatt játszódó lükverces üldözős jelenet, szinte már gépiesen klisé , s minden akció-thiller típusú filmben megtörténik, s sosem hal meg 1 járókelő sem közben, /sem biciglista/..... Liam tényleg jól játszott, s még mindig kenterbe ver egy csomó fiatal férfit, ...színészként is. Langella és Ganz jelenete tényleg nagyon jó volt, s el tudom képzelni a sztori valósághűségét,azt hogy a régi öregeknek még meg vannak a kapcsolataik, hogy a világban merényletek, s összeesküvések sokaságáról talán nem is tudunk... talán jobb is így az emberiségnek.

2011-05-10 22:39:44 BonnyJohnny (4) #4

Az első idei film, ami túlszárnyalta az elvárásaimat. Igaz, azért, mert nem vártam tőle sokat, és az idei csalódást keltő filmek tovább rombolták a várakozásaimat. Valóban van egy kis Bourne utóíze, és valóban elmarad attól, de ettől függetlenül korrekt thriller. Nem valami akciódús, de a lényeg inkább a rejtélyen van. És talán éppen ezért, hiába marad végig feszes tempójú, de az izgalom valahogy egyre fogy a filmből, minél többet tudunk meg, míg a végére szinte el is fogy. Ennek fordítva kéne lennie. A feszültség határozottan nagyobb, mikor még se Neeson karaktere, se a néző nem tud semmit, és ezt később a rendezés nem nagyon tudja ellenpontozni. Mindenestre a film feszes tempójú, nincs benne üres járat, és elég erős atmoszférát teremt.
Neeson jó benne, szerintem mind a karaktere, mind az alakítása sokat hozzátesz a filmhez. Ganz és Langella még jobbak a rövid szerepeikben, és közös jelenetük a film színészi csúcspontja.
Második megtekintés után tudnék jogerős verdiktet mondani felette, de addig is egy gyenge négyest megérdemel. Lehet, hogy csak egyszer nézhető, de egyszer szerintem nagyonis.

2011-04-22 20:57:19 safranyn (5) #3

Megadom rá a zseniálist, bár szerintem az Elrabolva magasan jobb volt. Élvezetes, lendületes, csavaros és "az ismeretlen nős" szál nagyon hasonlít a Bourne e szálára. Liam Neeson azonban vénségére lesz zseni.

2011-04-15 22:01:31 Daemiaen (4) #2

Az Őrület nem hivatalos folytatása, remake-je is lehetne, amiben Liam Neeson karizmája jó sokat hozzátesz a végeredményhez, ám ettől függetlenül is egy lendületes thriller, kicsit kevés megfogható történettel, sok atmoszférával.

2011-03-14 17:29:27 vilosz (3) #1

Lehetett volna 4 is de nekem sok minden nem volt életszerű. Bourne-hoz hasonló