Midnight Express (1978) ☆ 👁

Éjféli expressz

(Alan Parker)

amerikai-angol dráma, életrajzi film, krimi, thriller

4,0
★★★★☆
276 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-10-02 20:32:17 ryood (5) #30

sok év után újranézve is katartikus remekmű...

2022-11-17 14:38:23 Boxer (4) #29

Idézek:

" ráadásul egy magas rangú hatósági személy meggyilkolása - amely elég nyilvánvalóan a csávóhoz köthető - még nem túl zökkenőmentes diplomáciai kapcsolatok esetén is nehezen marad büntetlenül, miután hazaér."

Ezt rosszul gondolod.
Az nagyon vicces lenne, ha mondjuk olasz bíróság itélne el téged olyasmiért, amit Koreában követtél el, legyen a cselekmény bármi.
Hogy annak bizonyítását, hogy szándékos emberölés volt - és nem önvédelem -, már fel se említsem.

Létezik jogrend és létezik annak területi, személyi, időbeli hatálya is.
Magyar bíróság - néhány nagyon speciális esetet kivéve - nem itélhet el téged olyasmiért, amit mondjuk Kínában követtél el.

előzmény: Fonghi (#24)

2019-05-05 20:41:50 Raul (4) #28

Nem rossz, főleg a zene, de azért a börtönös filmek trónján nálam Az odú-t nem veszélyeztette.
7/10

2018-11-14 21:57:08 necksprain (3) #27

uram lyézus, amiket itt olvasok a drogról..

"2 kiló droggal mégis hány ember életét tehette volna tönkre, ha sikerül feljutnia a gépre?"
:DDD azzal nulla embernek tette volna az életét tönkre, de mondjuk 2000 embernek tette volna jobbá egy darab filmnézős estéjét. de inkább csak ezernek. hasisról beszélünk bakker, amit amúgy még direkt meg is jegyez a főhős, szinte sulykolja belénk a film, nehogy azt higgye az ember, hogy heroincsempész. :D

de amúgy arra én sem emlékszem, hogy mi volt a másik gyilkosság, valaki itt említette, hogy nem csak a böriparancsnok.

ja plusz meg voltam róla győződve, hogy a geci csávó az a csúfak és gonoszakból a családapa. de tényleg, az alvós-horkolós jelenetnél szinte vártam, hogy felébred mellette az 50 tagú család.

2016-03-25 12:11:27 csabaga (3) #26

Szívemből szóltál,ráadásul a kisebb büntetést is elkerülhette volna.Ez az ember nem csak drogfutár volt,hanem egy beképzelt,buta alak is.

előzmény: mokiszin (#25)

2016-03-25 11:27:42 mokiszin (3) #25

nagyon erős atmoszférájú film nagyon erős alakításokkal.
de! ha van valami, amit szerintem igazán kell büntetni, akkor az a drog terjesztése. pénzért cserébe tönkre tenni más emberek életét.... természetesen itt jön a kérdés: milyen mértékű büntetést érdemel egy drogcsempész? nyilvánvaló, hogy a filmben bemutatott "büntetés" (ez már túllép a büntetésen - ez szadizmus) túlzás. de nem tudok azonosulni a főszereplővel. így csak kívülállóként tudom nézni a történetét és a szenvedését. nem hat rám, csak elgondolkoztat az úgynevezett igazságszolgáltatáson. nem tudom, hogy ma, 2016-ban mennyiben más a filmben bemutatotthoz képest, de az életfogytiglan túlzás, míg az első ítélet, a 4 év, azonban szerintem kevés. 2 kiló droggal mégis hány ember életét tehette volna tönkre, ha sikerül feljutnia a gépre?

ahogy az előző kommentben írta Fonghi: "miért kellene minden filmnek morálisan jónak lennie, vagy jól végződnie" - szerintem sem kell. de a lehetőséget meg kéne adni, hogy legalább valamelyik szereplővel kapcsolatot teremthessek... nem érzem át egyik szereplő szenvedését. legfeljebb a macska halálakor. az "felesleges" volt.
és hogy miért kell azonosulni legalább az egyik karakterrel? ez szerintem egyénre szabott ízlés kérdése. hasonlóan a színházhoz: Bertolt Brecht megalkotta az epikus színházat, ahol elidegenítő effektekkel tartja távol a nézőt az érzelmi azonosulástól, hogy jobban ráláthasson a problémára. van, akinek ez jön be, van akinek más. nekem igényem van az azonosulásra, mert mi másért néznék végig valamit 2 órán keresztül, ha morálisan elítélem és nem is érzek együtt senkivel?!

2013-09-17 14:34:17 Fonghi (5) #24

Gondolkoztam rajta, hogy négyest vagy ötöst adjak neki. Elolvastam a véleményeket, és az a furcsa helyzet állt elő, hogy afféle indirekt bizonyítással ötös lett, mivel olyan dolgokat hoztatok fel a film ellenében, amelyek számomra lényegtelenek, irrelevánsak a film megítélése szempontjából, vagy egyet sem értek velük, ezáltal rámutatva, hogy tulajdonképpen milyen jó is ez a film. :D
Nem feltétlenül áll szándékomban hatalmas vitákat gerjeszteni (márcsak azért sem, mert ezek sokszor többéves kommentek), de amit eddig írtam, nyilván nem hagyhatom így, szóval:
- Mindig nehezen fogom fel ezt a lelkes azonosulni vágyást a film főszereplőjével, vagy bárkivel. (Habár én külön érdekes eszközként értékelem ha pl nem a főszereplővel tudok azonosulni, és egyenesen zseniálisnak, ha esetleg egy morálisan nem jó főszereplővel)
- Nem értem, miért kellene minden filmnek morálisan jónak lennie, vagy jól végződnie (elvégre nem Disney mese)
- A kábítószert (részben mivel nem érint nagyon közvetlenül), inkább technikai, semmint valamiféle mélyről jövő érzelmi alapú erkölcsi rossznak tartom. Bár én személy szerint kíváncsi ember vagyok, és azt hiszem magamról (eddigi tapasztalataim alapján), hogy igen valószínűtlen, hogy a függőség veszélye fenyegetne engedékenyebb törvényi hozzáállás esetén, mégis úgy gondolom, azon embertársaim érdekében, akiket valóban "tönkretenne" a drog, vállalható áldozat részemről, hogy lemondjak a saját célú használatról is. A terjesztést pedig természetesen bűnnek tartom (bár nem életfogyttal sújtandónak). Az pedig az egyik legérdekesebb etikai kérdés, hogy bűnre kíméletlen megtorlással, gonoszsággal, kegyetlenséggel (~bűnnel) felelhetünk-e, és mennyiben. Vannak olyan filmek, amelyek azt mutatják be milyen súlyos dolog a kábítószer-terjesztés, ez pedig nem azt. Ennyi.
- A börtön bemutatása valóban nem tűnik mindenhol teljesen reálisnak (bár ezt nem tudhatom, mint ahogy sejtésem szerint ti sem), de nagyon hatásos. Azt sem szabad elfelejtenünk, amikor a törököket bestiális (úgy akartam már használni ezt a szót) jellemvonásokkal ruházzák fel, hogy a börtönökben (mint másutt is) létezik társadalmi (etnikai alapú) szegregáció, ez a történet pedig a főhős szemszögéből van elmesélve, aki fehér, európai - jó amerikai - kultúrkörbe tartozó személy.
- A kábszercsempész megdicsőülése epizódról meg csak annyit, hogy nem hiszem, hogy ez a film összességében ösztönzően hatna a leendő potenciális csempészekre, mivel eléggé megszívta a srác.
- Végezetül egy észrevétel (bár a valós eseményeket nem ismerem - minthogy nem igazán érdekel): ha valaki megöl egy börtönigazgatót, szerintem még Törökország esetében is igen nehéz dolga lesz a szökéssel, ráadásul egy magas rangú hatósági személy meggyilkolása - amely elég nyilvánvalóan a csávóhoz köthető - még nem túl zökkenőmentes diplomáciai kapcsolatok esetén is nehezen marad büntetlenül, miután hazaér.

2013-03-01 18:54:36 Tenebra (4) #23

Megnéztem. Hullámzó minőségű szerintem, ezért adtam rá csak jót. Van benne pár nagyon erős jelenet és momentum, de a közepe felé kicsit leült. Izgalmas a harmadik harmadban lett ismét, mikor a főhős bekerül a gyogyósok közé. Illetve az eleje is rendkívül erős volt szerintem: ahogy a kábítószer csempészés izgalmát megmutatja és érzékelteti, az szívszétrobbantó, annyira feszültséggel teli. Aztán a börtön kezdete is eltalált.

Viszont magától a börtönábrázolástól nem vágtam hanyatt magam, és itt kezdett el esni a színvonal. Az egész olyan irreális volt. Nem kétlem, hogy Törökországban ilyen ömlesztett "börtönök" vannak, nem is ezzel volt a gond. Csak valahogy kevéssé hiszem, hogy minden ilyen "békében" zajlik, és minden ottlevő áldozat, akivel a csúf, gonosz rendszer kicseszett. :D Na, persze. Ráadásul a drága főhősünk sem azért van ott, mert átment a zebrán körültekintés nélkül. :D Kicsit ebben elfogultnak éreztem a filmet. Hogy már most van a mocskos és elavult barbár Törökország, meg a szegény, szerencsétlen fehér férfi, aki egy ártatlan kis madárka, nem is kéne bebörtönözni. :D Na, ja...

Persze pont ezért érdekes a szituáció, mert a főhős közel sem patyolattiszta azért, ám mégis szimpatikus lesz a török hatóság szemétségeiért. De azért ennyire szemét mocsoknak bemutatni a törököket talán nem volt szerencsés. Mind ütődött barom, csak az amerikaiak épeszűek és civilizáltak valamennyire. Közel sem így van. És azért ez inkább dráma volt, illett volna ennek fényében kicsit árnyaltabban bemutatni ezt a problémát.

Viszont a vége kárpótol. Örültem neki, hogy nem csinált belőle a rendező egy felpumpált "prison break" akciófilmet, ez az elegáns kisétálás szép volt..

Ja, és a buzis jelenetnél csak lestem. Mondom, mi ez, minek ez? :D Persze korábban elejtették, hogy a törököket cukkolja ez is, bizonyára volt benne egy ilyen szándék. De akkor is, valóban nagyon elüt és hányingert keltő. Meg is néztem, hogy vajon Alan Parker homoszexuális volt-e. Nem. Brad Davis volt biszexuális. Lehet, ő javasolta ezt a jelenetet. Nem tudom. Nem vagyok ellene alapvetően a homokosság ábrázolásának, de itt szinte teljesen funkció nélküli volt, ráadásul a lehető leggicsesebben ábrázolták. Nem vesztettünk volna semmit, ha kimarad.

2010-12-21 22:47:45 Pete (5) #22

Volt ám még egy gyilkosság a filmben!
Bár úgy tudom az se úgy történt valójában... erről nincs konkrét infóm, majd rákeresek.

előzmény: w.e.g.a. (#21)

2010-12-21 22:01:48 w.e.g.a. (4) #21

A filmben úgy 1,5 órát:) Na de komolyra fordítva a szót, a sztori 1970. október 6-án indul (gondolom rá pár napra kerül börtönbe), és '75 október 4-én lépi át a görög határt (azaz előtte néhány nappal/héttel szökhetett meg).

A zseniális minősítést a másfél perces, teljesen felesleges és alaptalan (se előzmény, se utózönge) romantikus buziskodás, és a jócskán eltúlzott Hayes vs Rifki jelenet miatt nem kapja meg (ami mellesleg a valóságban meg sem történt).

A morális problémáról annyit, még csak nem is vmilyen keménydrogot, hanem hasist próbált csempészni, és nem is hatalmas mennyiségben. Persze lehet hogyha sikerül neki, akkor az egy komoly drogcsempészi karrier kezdetét jelentette volna, de sokkal valószínűbb, hogy csak egy egyszeri fiatalkori hülyeség marad. A gyilkosság meg egyrészt szintén a képzelet szüleménye, másrészt: 1.önvédelem, 2.nem volt szándékos, én inkább balesetnek nevezném.

2010-12-21 21:24:29 [: Azuroo andrew :] (3) #20

a filmben mennyi időt töl (le) Billy Hayest a börtönben ?

2010-12-21 20:27:44 Pete (5) #19

Egyetértek. Dehát mit dicsérjem tovább az egyik kedvenc filmem a több tucatból?! :)
Azonosulni azért még így is nehéz vele, mert más vérmérséklet mint én.

De az a töménytelen szenvedés ami az újratárgyalás után már nem arányos a tettével illetve ami jogi szempontból is "érdekes"; és az erre való küzdeni akaró reakciója ami a pozitív (már akinek) végkifejlethez vezet, az magával ragadó.
Gratula Ivan: sikerült valamelyest ellentmondatni magamnak. :)

előzmény: Ivan/ (#18)

2010-12-21 20:20:17 Ivan/ (5) #18

Pontosan. Hülye volt és megkapta a büntetését érte. De az már gusztustalan és a török rendszert minősíti, hogy mikor majdnem lejárt már a büntetése gondoltak egyet és még megtoldották jó pár évre. Innentől kezdve igenis lehet azonosulni ezzel a hülye gyerekkel, mert egész egyszerűen ocsmányság, amit a rendszer tesz vele.

előzmény: Pete (#14)

2010-12-21 20:03:32 acidphase (5) #17

nagyon komoly film ez.

2010-12-21 18:28:03 Pete (5) #16

Ja értem, így már, hogy miért nem tetszik. Én is "érdekesnek" találom az általad leírt jellemvonásokkal bíró embereket.

Ettől függetlenül ezt a filmet baromira szeretem. Azonosulni én se tudtam Billy Hayes-szel, de ez nem vesz le nálam az élményből. Ezek már szubjektív dolgok...

előzmény: Leslie (#15)

2010-12-21 18:19:16 Leslie (4) #15

Dehogynem hatott meg. Ez a film legnagyobb érdeme, hogy baromira hatásos. Nagyon erős hangulata van, és persze az alakítások egytől egyig igen jók.
Sokkal nagyobb bűnt elkövetők sem érdemelnek ilyen büntetést és ilyen körülményeket. Nem is az a bajom a főszereplővel, hogy bűnöző (mert nem igazán az), hanem, hogy hülye. Ettől a film még tetszett és jónak tartom, csak nem lehet teljesen azonosulni a főhőssel. (Nem bírom az olyan embereket, akik maguknak keresik a bajt, és nem gondolnak a következményekre.)
Ellenpéldaként ott van a Remény rabjai, ahol teljesen azonosulni tudtam a főszereplővel, és ez rengeteget hozzátett az amúgy is erős élményhez. Aztán ott van még a Pillangó, bár abból inkább a könyv az igazi. Na és persze a börtönből szökős filmek számomra alfája-omegája, ami valójában minisorozat: a Bangkok Hilton.

előzmény: Pete (#14)

2010-12-21 11:36:21 Pete (5) #14

Leslie, egy egészen kicsit sem hatott meg Billy beszéde a tárgyaláson, amikor kiderült hogy szinte biztos, hogy meghosszabbítják büntetését?
Szerintem az a monológ valami döbbenet odavág, van abban minden, megbánás, igazságérzet, fájdalom.Igen jelentős jelenet a filmben. Ki is mondja:"Én már megbűnhődtem tévedésemért"
Hiszen éveket ült embertelen körülmények közt.

előzmény: Leslie (#13)

2010-12-20 19:11:50 Leslie (4) #13

Gyalázatos? Hiszen egyértelműen jogos védelmi helyzetben volt. Az emberölést én abszolút nem rovom fel. Az a szemét geci simán megérdemelte.

Számomra mindkét film főhőse egy olyan ember, aki unalmában követ el bűnt, aztán nagyon meglepődik, mikor börtönbe kerül. Ahhoz, hogy együtt érezzek egy börtönből szökni próbálóval, ahhoz az kell, hogy ártatlan legyen, vagy legalábbis ezt állítsa.

előzmény: csabaga (#12)

2010-12-20 18:14:54 csabaga (3) #12

A Bilincs és mosoly főhőse "rendszerellenes" ember,bár egy idő után tényleg rájöhetne,mire is megy ki az egész és nyugodtan letölthené a nem túl hosszú büntetését.
"Hülyesége" ellenére a halála felemelő,míg itt a hősünk persze életben marad.Ráadásul nem csak narkócsempész,hanem gyalázatos módon embert is öl.Egy gyilkos.
Lehet kritizálni az akkori török igazságszolgáltatást,főképpen a visszamenőleges jogalkotás miatt!,de még mindig jobban járt,mintha Kínában bukik le,hiszen ott kivégezték volna.
Sajnálom,de valahogy nem tudott megszakadni a szívem érte.

előzmény: Leslie (#10)

2010-12-19 19:50:58 Pete (5) #11

Hmmm... érdekes párhuzam.

Szerintem meg pont hogy hozzáad az, hogy a saját éretlensége/hülyesége miatt kerül ilyen helyzetbe. Mert ez így teljesen hihető. (Ki ne csinált volna bar*ságokat fiatalon, ha nem is ekkorát?) És hát ez a része a filmnek teljesen igaz, ezt tette valóban Billy Hayes.

előzmény: Leslie (#10)

2010-12-19 16:19:38 Leslie (4) #10

Ez igaz, de ez akkor is tudható volt. (Mellesleg még ma sem túl jó a helyzet ott az emberi jogok tekintetében.) A gond csak az volt a filmmel, hogy "főhőse" mégis egy ilyen országot választott, hogy passzióból, flegmaságból drogot csempésszen. Aztán persze csodálkozik, mikor rábaszik. Számomra levon a film élvezetéből, hogy a saját hülyesége miatt került ekkora szarba. Ugyanez a gondom a Bilincs és mosollyal is.

előzmény: Ivan/ (#9)

2010-12-19 16:00:14 Ivan/ (5) #9

Azért valljuk be a ’70-es évek Törökországa enyhén elavult nézetteket vallott. Az igazságszolgáltatásuk egy vicc kategória volt és a hatalom erkölcsileg züllött korrupt parasztokból tevődött össze. Azért Amerika se tökéletes persze, de a két országot ne is említsük egy lapon.

előzmény: csabaga (#8)

2010-12-19 15:55:33 csabaga (3) #8

Egy szót sem szólnék,ha megtudnám,az USA-ban ugyanezért mennyit kapna és milyen börtönben.Gondolatban végigvettem néhany amerikai börtönfilmet...

előzmény: Pete (#7)

2010-12-18 16:47:38 Pete (5) #7

Azt teljesen megértem, ha így érzed. Én viszont úgy gondolom, hogy számos filmben (és a való életben, zárójel bezár) a negatív szereplők, ha nem is dicsőülnek meg, de nem bűnhődnek, sőt gyakran a pozitív hős jár igencsak rosszul. Mégse szoktam az ilyen filmeket pusztán emiatt kifogásolni, ha amúgy jó filmek.

Billy Hayes pedig, oké megdicsőül a film végén, de jó néhány év börtönben töltött szenvedés után! Tehát inkább szimpibb nekem az ő sztorija -bármennyire is azt gondolom, hogy a kábítószerek ellen a legnagyobb szigorral kell fellépni-, mint sok más kimondott negatív hősé. Kicsit off szagú, de csak egy példa jut az eszembe, a Szigorúan Piszkos ügyek. Bár az is tetszett, de nem ennyire.
De, mondom, értem amit írsz.

előzmény: csabaga (#6)

2010-12-18 16:11:58 csabaga (3) #6

Ebben mind igazad van.Kétségtelenül hatásos.Én más miatt kifogásoltam a filmet.Morális problémáim vannak.

előzmény: Pete (#5)

2010-12-16 19:11:05 Pete (5) #5

Szerintem meg ez egy teljesen jó film, pedig én totál ellenzem a kábítószereket.

Topon van a rendezés, a színészi játékok, a zene, minden, engem nagyon letaglózott már 14 évesen is, meg felnőttebb fejjel is két éve, amikor újranéztem. Egyszerűen: odavág!

előzmény: csabaga (#4)

2010-12-16 17:25:25 csabaga (3) #4

Ellenszenves,méltatlanul megdicsőülő főhős.
Csak ha belegondolok,mit is csinált és még meg is úszhatná,ha lenne esze...
Nem lepne meg,ha kiderülne,akkoriban az USA éppen rossz viszonyban volt Törökországgal.
Amerikában gondolom a kábítószercsempészeket tejbe-vajba fürösztik.

2009-08-04 14:35:55 acidphase (5) #3

nalam pl ostromolta azt a magaslatot.

2009-08-04 14:09:02 ronin07 (?) #2

Billy Hayes kálváriájáról 2000-ben hallottam először az egyik Frei Dossziéban, és a férfi már akkor is nehezményezte az Angyalszív direktorának koncepcióját. Nálam is épp ezért csupán egy négyesre elegendő szuflával bír a film.
Parker és az ezúttal forgatókönyvírói minőségben jelen lévő Oliver Stone intenzív pszichológiai feszültséggenerálásra hajtanak és fiktív zavarkeltő elemekkel gyarapítják alkotásukat. Nyelvkiharapás, elállatiasodás, idegösszeomlás, rabok közötti homoszexualitás, szexuális molesztálás, a biszexuális fegyőr zsarnokoskodása és a leggyakrabban elhangzó vád: a törökök véresszájúvá aljasítása. Az alkotókat és a színészeket nem éri panasz, a tour-de-force-ra áhítozók sem távoznak juss nélkül, viszont Parker olykor hivalkodó fényképészeti metódust, lírai zenével aláfestett lassításokat hív segítségül, így az Éjfél Expressz serényen illeszkedik a nagy átlagtól valamivel jobb fősodorbeli drámák gyűjteményébe, de olimposzi magaslatokat nem ostromolhat.

2008-03-30 00:11:02 Jereváni Rádió (4) #1

Nagyon jó film. Maga a sztori is izgalmas, plusz Alan Parker kihozott belőle mindent. A szereplőgárda ott van a spiccen, a pálmát persze Brad Davis kapja. Hihetetlen milyen erős alakítást nyújt (barátnőjével a beszélőn - mindent visz), de a többiek is kifogástalan játékot nyújtanak. Kövér négyes, de ha megnézem újra, lehet, hogy ötös lesz belőle.