Bonnie and Clyde (1967) ☆ 👁

Bonnie és Clyde

(Arthur Penn)

amerikai dráma, életrajzi film, krimi, szerelmi történet

4,1
★★★★☆
393 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Warren Beatty annyira jó barátságot ápolt Natalie Wood színésznővel majd szinte könyörgött neki, hogy vállalja el Bonnie szerepét...sajna a művésznő nem bízott a film sikerében és visszalépett a szereptől

A történetet eredetileg Francois Truffaut vagy Jean-Luc Godard rendezte volna. Truffaut még a forgatókönyvírásba is besegített, de a 451 fok FAHRENHEIT c. filmjének elhúzódó forgatása miatt végül lemondta a BONNIE ÉS CLYDE-ot. Godard arra hivatkozott, hogy ő más felfogásban (japán tiniszereplőkkel) szeretné megrendezni a sztorit, de valószínűbb, hogy csak megsértődött, mert a riválisának tartott Truffaut-t hamarabb felkérték, mint őt.

Amikor még nem volt biztos, hogy Beatty fogja játszani Clyde-ot, felmerült, hogy Beatty nővére, Shirley MacLaine legyen Bonnie. A szerepre sok mindenki neve felmerült még, Tuesday Weld volt a legesélyesebb. Ő viszont állapotos lett, így került képbe Faye Dunaway.

Az anekdota szerint mikor Godard-t felkérték a rendezésre, ő azon nyomban munkához akart látni. "Dehát még nincs is kész a forgatókönyv!", mondta a producer, mire Godard válaszolt: "Forgatókönyv? Minek az? Én sohasem használok forgatókönyvet!"

"Az 1934 májusában a rendőrséggel folytatott tűzharcban lelőtt Bonnie és Clyde legendája még mindig sokakat érdekel, bár bankrablások és gyilkosságok is fűződtek a nevükhöz, az idők során romantikus hősökké váltak a popkultúrában és számos film is készült róluk. 2012-ben az RR Auctions 500 ezer dollárért árverezte el a két pisztolyt, amit holttestük mellett találtak." (mult-kor.hu)

"„A puskák után fogtuk a pisztolyokat és a teljes tárat a kocsira lőttük, amely miután mellettünk elhaladt, nagyjából 50 méternyi távolságra tőlünk az árokba futott és majdnem felborult. Még akkor is lőttünk a kocsira, amikor az már megállt. Nem bíztunk semmit sem a véletlenre.” Két dallasi rendőr, bizonyos Bob Alcorn és Ted Hinton, így írta le találkozásuk utolsó perceit a hírhedtté vált gengszterpárossal, Bonnie Parkerrel és Clyde Barrow-val. Alcorn és Hinton annak a hattagú rendőrkülönítménynek volt a tagja, amely a Louisiana állambeli Sailes közelében lévő elhagyatott útszakaszon gyakorlatilag szitává lőtte a bűnözőpárost és annak autóját 1934. május 23-án." (mult-kor.hu)

A legújabb filmes olvasmányom egyik (leg)első mondata: "1967 augusztusának elején bemutattak az Egyesült Államokban egy kisebb költésgvetésű hollywoodi filmet, amelyet a régi vágású kritikusok zöme lehúzott, a közönség azonban rajongott érte: Arthur Penn Bonnie és Clyde-ja az év második legsikeresebb mozgóképe lett az országban." (Pápai Zsolt: Hollywoodi Reneszánsz, Előszó, 17. old.)