Svinalängorna (2010) ☆ 👁

Peremvidéken
Beyond

(Pernilla August)

dán-finn-norvég-svéd dráma

4,0
★★★★☆
30 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-05-12 22:39:46 hhgygy (5) #6

Itt mindketten halomra dicséritek Noomi Rapace-t, pedig szerintem a fiatal Leena, Tehilla Blad simán viszi a pálmát.

előzmény: ryood (#4)

2019-05-04 18:10:07 somogyireka (4) #5

Pontosan!

előzmény: ryood (#4)

2019-05-04 16:27:14 ryood (4) #4

"Még csak nem is az ő története ez, hanem Susanne Alakoski novellájának filmre írt változata, tehát még azt sem írhatom, hozott anyagból dolgozott."

van a kollektív tudatalatti, kollektív emlékezet, ami ugye közös, és mindenkié, némely alkotóknak "megmagyarázhatatlan" módon sikerül ide lehatolni, behatolni, és élővé tenni, megjeleníteni azt, amit tán ő maga adott életében nem élt meg, de valaki más igen, és van hozzáférése, vagy egy előző életben élte meg..no jó, fene se akarja ezoterikus irányba ezt elvinni, ám ha ritkán is, mégis akad egy-egy példa erre: hiába nem az ő személyes élménye, története, mégis annyira hiteles, hogy szétrobban a vászon. és igen, Noomi Rapace nélkül ez a film azért nem lenne különösebben kiemelkedő.
így egy erős négyes.

2019-04-07 11:12:53 somogyireka (4) #3

Égető, vérlázító, igazi film ez. És soha nem fogom megtudni a titkot, miért valódi az egyik mozi és miért csap be a másik. Egyszerűen csak rá tudok mutatni, ez az. Ez itt lángol, kiégeti a szó a vásznat, és ha esik a filmben, én is elázok. És nem, nem a kimondhatatlan drámája miatt, amiből amúgy nincs híján a film, hisz bőven el lehetne ezt adni amerikai giccsesen is.
Ja, talán annyi icipici titkot megtudtam, a főszereplő házaspár a való életben is egy pár volt, így a szerelmük már eleve valódi. Nem kell szerepelniük, csak magukat megjeleníteni. De csak találgatok. És mindez svédül.. Pompás estém volt velük.

Kicsit később meghallgattam egy interjút a rendezővel, Pernilla Augusttal, hátha tőle megtudok valamit a "titokból", de ő is csak rejtegeti. Még csak nem is az ő története ez, hanem Susanne Alakoski novellájának filmre írt változata, tehát még azt sem írhatom, hozott anyagból dolgozott. Meg sajnos az angol nyelvű interjúból pont elveszett az a finom svéd íz, a rendezőnő is csak szerepelt tanult nyelven. Persze, lehet valamit még Bergmantól lesett el, amikor is 1982-ben a Fanny és Alexander egyik mellékszereplője volt. Lehet..
De azt hiszem, ezt a filmet a főszereplő Noomi Rapace játéka tartja ennyire egyben, a benne lakozó irdatlan feszültség, forrongó láva, melyet képes a másfél órán át féken tartani, arca apró rezzenései sejtetik csak, mi játszódik benne, míg a film végén szabadjára engedheti azt.

2014-10-14 20:02:15 Dió (4) #2

Lassan indul be, és valahogy nem tud súlyt adni a saját drámájának, de a színészek, Noomi Rapace-szel az élen, már az elejétől fogva rántják fel, amit fel lehet, míg a végére már sztori is beerősödik, és valóban kerekké érik az egész. Ha valaki nem a szokásos Sa som i himmelen féle "bűbájos svéd drámát" várja tőle, hanem a Submarino féle, lényegre szorítkozó, kendőzetlenül hardcore, in-your-face dramaturgiát, nem fog csalódni.

2011-10-08 23:03:15 limupei (5) #1

Hát nem is tudom, mi hangolt le utoljára ennyire. Sokan szokták mondani, hogy a svéd vígjáték szomorúbb mint az amerikai dráma. Na most ez egy svéd dráma. Naplemente és nagyzenekar nélkül, keményen. A vége kicsit megbicsaklik, de a színészek miatt megkapja a gyenge ötöst.