The Way Back (2010) ☆ 👁

A hosszú menet
Út a szabadságba

(Peter Weir)

amerikai-egyesült arab emírségekbeli-indiai-lengyel dráma, kalandfilm, történelmi film

3,7
★★★☆☆
165 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2012-06-19 16:20:59 schatutanitvany (3) #7

"Az ameddig a lábam bírja" nekem sokkal jobban tetszett. Persze mint mindig (A kísérlet, A hullám...stb) itt is érvényesül, hogy életszagúbbra sikerült az európai változat, mint a sztárokkal teletömött amerikai. Nem spoilerezek, hogy miben más, inkább nézzétek meg, megéri. Ezt a hollywoodi Nat.Geo-s természetfilmet meg felejtsétek el. A képek miatt 3-as.

2012-03-01 22:35:24 Umberto (5) #6

Azt meg kötve hiszem, hogy az regény amiből a film készült, teljesen igaz tényeken alapulna.

Ezt mégis mire alapozod?

2011-08-29 22:52:33 Gasz András (3) #5

A Visszaút (A Hosszú menet?) :

Jaj ez film megint hiteltelen pedig hitelesebbnek marketingeli s mondja magát a film elején. A gulágos rész még egész jó s utána egyre jobban süllyed lefelé a film s egyre inkább tucat kalandfilm jellege lesz. Unalmassá válik és tényleg természetfilm hatást ér csak el a rendező, s semmi egyediség tőle nincsenek igazi érdekes jellemek, karakterek. Az egyes karakterek döntései is néha főleg a film vége felé furák, de nagyon. A színészek sajnos ilyen forgatókönyv mellett sokat nem tudtak erősíteni a filmen. Pedig erős gárdát láthatunk. Ronan, Strong, Farrell és Harris talán a legjobbak. A lengyeles oroszos akcentusuk is néha egész jó néha meg felemás mondjuk. A filmben kevés a filmzene is, talán a rendező azt akarta hogy most a nagy túra résztvevőire figyeljünk csakis meg a természetre? A természetre ami nagyrészt fals ugyanis Marokkó és Bulgáriai azért nem Szibéria és Mongólia főleg a Mongóliai részek voltak furcsák azokat láthattuk már máshol is sok helyen mennyire más igazándiból. :) A Gulágos része a filmnek erős sőt még a 'szibériai' részek is néha egész hangulatosak de sajnos utána leül a film és hiteltelenné válik egyre jobban. A színészek is talán csak szenvedtek a forgatáson. Azt meg kötve hiszem, hogy az regény amiből a film készült, teljesen igaz tényeken alapulna. Érzelmesebb részek vannak a filmben de a sok tragédia esetében már nem igazán. Sajnos csak 1-2 helyen mikor többször is lett volna alkalom rá, hogy az egyébként jó filmeket is rendező Weir hasson a nézőkre, de ez nem jött össze sokszor.

60%

2011-04-15 18:56:05 Dió (3) #4

Most, hogy így belegondolok, én se emlékszem, mire adtam négyest...
A legszórakoztatóbb egyébként, hogy rárakják a poszterre a Himaláját, meg persze belepakolják a bemutatóba is, ám a filmben valójában már annyira elfáradt forgatókönyvíró a hegymászós részhez érve, hogy egy tollvonással elintézte az egészet, nehogy már ki kelljen rángatni a stábot a nepáli alaptáborba.

2011-04-14 22:08:57 Olórin (3) #3

A francba, pedig annyira akartam szeretni ezt a filmet... Hiába szépek a képek, ha egyszer üres az egész, és sem a karakterek, sem a dráma nem képesek kibontakozni. Ráadásul Weir rendszeresen lenyesi azokat a jeleneteket, amik emocionális csúcspontok lehetnének, és közelebb engednék a nézőket a történethez. Egyszerűen semmi sincs megfelelően kibontva. Nagyon nagy kár érte.

2011-04-13 22:32:06 Dió (3) #2

Peter Weir csinált egy 130 perces National Geographic filmet, amiben pár bátor férfi minden nehézség nélkül lelécel a gulágról, majd erdőkön, hegyeken és sivatagon át szépen csendben "elsétál" Indiáig. Néha egy-egy elhullik közülük, de ez senkit nem érdekel, mert nincsenek jellemábrázolások, értékes párbeszédek, fajsúlyosabb történések, tehát semmi, ami minket is az útjuk részesévé tenne. A szép képekért mindazonáltal érdemes megnézni (mozivásznon pláne baszott jól néznek ki), vagy még esetleg C.Farrell fake angol akcentusáért, de aki epikus, mélységekkel is bíró utazást vár, az nagyot fog csalódni.

2011-02-23 18:50:21 Umberto (5) #1

Lehet már tudni, hogy mikor lesz a magyar bemutató? Épp most olvasom a film alapjául szolgáló regényt (Slawomir Rawicz: A hosszú menet), s mivel az nagyon-nagyon tetszik, már "be vagyok sózva". :-)