Twins of Evil (1971) ☆ 👁

A gonosz ikrek
The Gemini Twins

(John Hough)

angol horror

3,9
★★★★☆
22 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-09-14 10:21:59 tomside (5) #4

Nem sok gótikus horrort láttam eddig, de ez az egyik legjobb közöttük. (Jó, annyi bizonyos, hogy Az ártatlanokhoz nem ér fel, de az meg minden idők legjobb horrorjai közül való.) Amikor az ember rááll erre a fajta színpadiasságra, legyen szó jelmezek, kellékek, színészi játék, cseleményvezetés, egyáltalán, a dramaturgia terén bármiről, onnan nagyon jó tud lenni, kész időutazás. Már pedig ehhez öt perc bőven elég, onnan a film naiv-gót világa szempillantás alatt szippantja be az embert. Jó volt rátalálni, ismét egy korábban alig ismert íz a filmek világából, amit szívesen ajánlok kóstolásra ínyenceknek.

(Akit bővebben érdekel, a cikkek között felvett írás is jó ajánlólevél.)

2018-09-05 20:31:15 GothMan (5) #3

Tényleg zseniális gótikus/okkult klasszikus. A hangulat, a díszletek, a zene, a történet... minden a helyén van. Nem spóroltak a húzós jelenetekkel sem, a fináléban egy-két slasher elem is előfordul (machete a fejbe, lefejezés), remek. Viszont egy picit több hangsúlyt fektethettek volna az ikrek csáberejére, végül is Playmate-et voltak, vagy mifene. ;)
9/10

2013-10-20 13:04:37 BonnyJohnny (4) #2

Valóban a trilógia csúcsa. És bár tudom, hogy csak tematikus trilógia amit a vár és egykori úrnőjének több-kevesebbet szereplő személye köt csak össze, de ha csak ennyi az összekötés, nem értem miért nem játszhatta Mircalla Karnsteint ugyanaz a nő, pláne, hogy a három filmet egy éven belül forgatták.

De amúgy ebben a történetben Mircalla szó szerint csak kísérteni jár vissza. (Végre) másra helyeződik a hangsúly. Mégpedig több dologra is. A gonosz kegyét kereső Karnstein grófra, vele párhuzamosan a gonosz ellen küzdő, de közben megdöbbentően hasonlóan kegyetlenkedő Gustav Weilre (Peter Cushing lubickol a végletekig elszánt, és szó szerint vakbuzgó egyházi vezető szerepében), valamint a történetbe és ideológiai küzdelmük frontvonalára csöppenő ikerlányokra.

A történet, az előzményektől eltérően nem ül le, a karakterek közti dinamika végig mozgásban tartja. Bár a szerelmi szál szerintem elég gyenge, de még azt is érdekessé teszi, hogy a férfi a különös belső tűzzel rendelkező rosszlány felé fordul az ártatlan bárányka iker helyett, aki pedig mindenki szerint hozzá valóbb lenne, még a történelem is érdekli, ellentétben a másikkal, akit csak az... élet élvezete.

Zseniálistól azért távol esik a szememben, de a trilógia darabjai közül messze kiemelkedik.

2013-10-15 10:14:22 Olórin (5) #1

Az egyik legjobb Hammer horror, a boszorkányüldözés és a vámpírmítosz összeházasítása meglepően jól sül el - Peter Cushing nagyszerűen fanatizálja saját korábbi Van Helsing figuráját.