The Dead Pool (1988) ☆ 👁

Holtbiztos tipp

(Buddy Van Horn)

amerikai akciófilm, dráma, krimi, thriller

3,3
★★★☆☆
159 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-08-05 17:46:26 Jereváni Rádió (3) #8

3700. filmnek az ember egy klasszikust szokott elővenni (én legalábbis így szoktam tenni). Mivel pont a Piszkos Harry-sorozat végére értem, ezért nem lehetett más mű csakis a Holtbiztos tipp. Ez is egy klasszikus. Minden film, amiben Dirty Harry alakja szerepel csakis klasszikus lehet.

Van egy tézisem: a világ puhul. Olyan jó volt látni, hogy Callahan felügyelő nem puhul. Hogy miért? Mert a Dirty Harry alakja egy nagyon profán, nagyon csökevényes és torz módon ábrázolt középkori lovagnak felel meg.

Sztori szempontjából persze ez sem egy világmegváltás, de hát ezek a filmek nem is erről híresek. Van benne egy szép kritika a bulvármédiának, ezért egy pirospont az alkotóknak. Jim Carrey mellékszereplőként nekem nem tetszett, Liam Neeson már annál inkább, bár a lófarokba fogott bundesliga séróját még nem tudtam megemészteni. A megoldásra persze megint csak finoman szólva fapados módon jutottak hőseink, de hát ezt már megszokhattuk az ötödik részre. A Guns 'n Roses tagjainak cameoja persze baromi vicces, főleg hogy a banda tagjai valószínűleg csontra be voltak tépve a forgatás alatt. :))) (A forgatás az Apetite for Destruction kiadása környékén történhetett, a kiadó ezzel akart egy plusz promóciót a bandának, nem véletlen, hogy kétszer is felcsendül a filmben a Welcome to the Jungle.) Egy szó mint száz, számomra méltó búcsú ez a Dirty Harry-filmeknek, jobban lekötött, mint az Igazság útja. (Persze az igazi búcsú Harry-től Eastwood részéről jóval később jön el a Gran Torino képében.)

Értékelésem:
Piszkos Harry: 10/8,5
A Magnum ereje: 10/6,5
Az igazságosztó: 10/8
Az igazság útja: 10/6
Holtbiztos tipp: 10/7.

Ja és persze Harry Callahan karaktere az összes részben: 10/10.

2014-06-03 15:31:34 tomasso (3) #7

Gyakorlatilag ott folytatódik, ahol az előző részt befejezték, Piszkos Harry-t ki akarják végezni, persze megint csupa fatökű bűnöző, akik akár Bud Spencer filmekben is elmennének. Célozni például egyáltalán nem tudnak, és az is teljességgel érthetetlen miért pazarolják el a tárat bizonyos objektumok értelmetlen szétlövésére, hogy aztán felbukkanva egyetlen lövéssel kiterítse őket a főhős. Azért elgondolkodtató, hogy nem-e lenne célszerűbb csak így sunyiban belelőni egyet a fejébe, anélkül, hogy jelet adnának magukról, hogy ők milyen ki**szott nagy túlerőben vannak - az egekbe emelve ezzel Callahan felügyelő kultuszát. És tulajdonképpen ezt a koncepciót követi mind a három rész amit láttam, ezért túl nagy különbséget nem tudok tenni sem az első, sem a negyedik, és az ötödik epizód között sem. Egyébként meg szórakoztató film, menő dumákkal, de számomra Piszkos Harry semmivel sem több, mint Ötvös Csöpi, vagy mint Piedone.

2012-11-26 17:49:59 Dynast Grausherra (2) #6

Aránylag szórakoztató film, talán egy hármast is megérne, ha nem lenne ilyen zagyvaság az egész. Az egész filmben egyedül ott kaptam fel a fejem, amikor ügyeletes sorozatgyilkosunkról kiderült, hogy mennyire nagy megszállottja Swan rendező úr minden bizonnyal nagy műgonddal készült horrorfilmjeinek. Ehhez társult néhány snitt arról, hogy mit is ér a cenzúra, mit bírnak el a nézők a vásznon, "akinek nem tetszik, ne nézze". Ezek nem is rossz gondolatok, csak éppen nem kezdtek vele semmit, másrészt az ilyen problémák nem is igazán illenek egy Piszkos Harry filmbe.
Eastwood persze hozza a formáját, vannak jó mondatai, de közel sem annyi, mint régebben. Jim Carrey kellemes meglepetés, a pár perces szereplése egészen feldobta a filmet. Kár, hogy így végződött a széria, és egyetlen folytatás sem tudta megismételni az első rész zsenialitását.
Végezetül számomra az epizódok sorrendben:
1. Piszkos Harry - 95%, mert végtére is nem hibátlan, de ha nem százalékolok, akkor az egyik legjobb akciófilm, amit eddig láttam.
2. Az igazság útja - 85-90%, igazából nem is tudom miért nem zseniális. Az egyetlen rész, amely méltónak nevezhető az eredetihez.
3. A Magnum ereje - mint folytatás, nagy visszaesés, de legalább hangulatos
4. Az igazságosztó - sajnos ez a rész túlságosan nevetséges, bár helyenként jobban tetszett, mint A Magnum ereje
5. Holtbiztos tipp - mind időrendben, mind minőségileg ötödik.

2011-04-25 21:33:14 Bruce94 (4) #5

Az első két részt láttam idáig csak a Piszkos Harry sorozatból, szerintem mindkettő eget verően szenzációsra sikeredett, a 3. és 4. részt majd igyekszem pótolni, míg a záró epizódot a pénteken tartott Eastwood napom során néztem meg a tévében. Maradt még töltet az ötödik részre is, és az ötleteknek sem voltak híján a készítők [pl: távirányítós autó]. Clint ismét nagyszerű, és egy két akció is az. Jim Carrey-t jó volt látni fiatalon, nekem sem volt bajom vele, ugyanúgy ahogy Neeson-nal sem. A szinkron viszont kicsit furcsa volt [2, szinkron Mtv által készített változat], a mellékszereplőként szerintem általában brillírozó Szokolay Ottó kicsit furcsa volt Eastwood hangjaként.
A filmre nem adhatok ötöst, mert akkor az első két részre hatost vagy hetest kellene, az meg ugyebár egyenlő a lehetetlennel.
10/8

2009-12-31 22:38:05 Cesare Gonzago (4) #4

Ezúttal is, sokadik megtekintéskor, minőségi szórakozásban volt részem, hála Callahan felügyelőnek. Öröm volt látni karcos modorú bűnvadászunk rezzenéstelen arcát, jó volt hallani cinikus életbölcsességeit. Hab a tortán, hogy az alkotók egy jelenet erejéig hódoltak a Bullitt előtt: sosem gondoltam volna, hogy egy távirányítású kisautó megizzasztja San Francisco utcáin a város legkeményebb nyomozóját.

2009-09-25 17:09:38 sartana (4) #3

Az előző részek színvonalát meg sem karcolja, de így is szórakoztató film. Szerintem.

2009-01-01 22:47:27 bruce (4) #2

Sztem Jim Carrey nagyon is jó ide, sőt, Liam Neeson alakításában sincs hiba. Az alapötlet jó, csak egy kicsit gyengére sikeredett a megvalósítás.

2008-06-22 20:38:42 Gasz András (2) #1

Holtbiztos Tipp:

A Piszkos Harry széria utolsó felvonása. Bárcsak meg se történt volna. Minek ide, mivel Jim Carrey ide nem illik. Liam Neeson szintén alul teljesít , ami a forg. könyvnek is köszönhető. Az egész film szinte az érdektelenségbe fullad ennek köszönhetően. Eastwoodtól is elvették a stafétabotot a rendezést is.
Jobb ha ezt már elkerülitek a sorozatból. Piszkosan mocsárba fulladt már. :)

40%