Egy szerelem három éjszakája (1967) ☆ 👁

(Révész György)

magyar dráma, háborús film, musical

3,6
★★★☆☆
48 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-08-14 08:19:22 Abaamade (3) #4

A szerencse három fiának lavírozása a háború forgatagában("egyik pokolból, a másik pokolba"), egészen a végső tébolyig. Lehet, hogy mindenki - ők maguk is - jobban jártak volna, ha Tompa Pufi lepuffantja őket a nyitó jelenetben, és tényleg megérdemelték volna, annyira ócska, vacak, ripacs vergődést mutatnak be ezek a "lógósok". A szerelmi szál, a három királyok túlélésért folytatott bohóckodásai, a francia katonaszökevény, a Planta-dal mind-mind blama, egyszerűen kínosan néztem ezeket a jeleneteket. Egy-két momentum menti a filmet, így Kállai Ferenc nyomozó figurája szenzációs, milyen széles palettán működik a színész eszköztára, hátborzongatóan ördögi a pali; Major, mint főpincér, nagy forma; nyúlfarknyi szerepe ellenére Pongrácz Imre "kis Hitlere" megragadt bennem. Az pedig, hogy Koncz Gábor vagy Gelley Kornél szerepe nem több egy statisztáénál, nem értem, a marhavagonos utazásnál pár mondatot kapott Tomanek Nándor például még a szereplők között sem volt feltüntetve...

2013-02-04 10:37:06 Tenebra (1) #3

Szerintem simán a legszarabb magyar filmek között van. Jó példa ez arra, mikor a rendező nem tudja eldönteni, hogy műfajfilmet vagy inkább tisztán egy drámát, művészfilmet szeretne készíteni. Csapongó, kaotikus, modoros (pl. a háborús képek fekete-fehérben, a hátországiak meg színesben jelennek meg - Éééérteeeed??!!), és ráadásul musical, amit nagyon utálok. Persze azért a közepe felé nem énekelnek már benne annyit, mint eleinte, így talán a közepe még egy 3-ast elbír.

De amúgy nálam simán az 50-es évek termelési szarjaival van egy szinten. Már csak azért is, mert ahogy pl. az Ifjú szívvel-ben, itt is kiváló, legendás színészek alázzák magukat. Pl. Darvas Iván - Latinovits Zoltán - Sinkovits Imre három éneklő idiótát játszanak, de rendkívül kínos, ahogy énekelnek, meg ökörködnek... Fejemet fogtam. De feltűnik Kállai Ferenc is ugye, meg Venczel Vera is, aki szintén jó színésznő elvileg, de itt nem volt az ő sem.

Tehát Révész filmje egy istentelenül idegesítő, zilált, össze-vissza baromság, ami látszani akar valaminek, pedig nem tud több lenni, mint egy idétlen musical.

2007-11-04 01:55:11 operett (?) #2

És megint istenítik ezt a hablatyot, ami kirendezi a történet mögül a szépséget. Megint, értsd: a héten újból téma volt ez a verzió a Királyin. Az persze nem ér el hozzájuk, hogy a Féli-rendezte viszont remekmű, amit mindenki láthatott, aki ma véletlenül szörfölt. Persze délután, de az is valami. Úristem, mennyien meghaltak azóta... Mácsia milyen fiatal, Szakácsi milyen jó... De ez egy másik film.

2006-07-25 22:54:06 operett (?) #1

Ez az egyk legkedvesebb darabom, merthogy eredetileg musival (ha nem is a mai lrtelemben vett), a dalok benne világklasszisak, soh el enm évülők. Ettől függetlenül, ez a film nagyon gyenge. Nem is igen értem, hogy lehetett ezt ennyire elrontani. Annak ellenére, hogy a "három királyokat" meglehetősen tisztességes szereposztásban látjuk, a film egésze - az amatőr főszereplővel, a maga vontatottságával - teljsen érdektelnné teszi ezt a nagyszerű művet. A Későbbi változat (Félix László) viszont mestermunka.