2x2 néha 5 (1955) ☆ 👁

(Révész György)

magyar szerelmi történet, vígjáték

3,4
★★★☆☆
158 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2014-01-01 21:51:42 tractorking (4) #1

A személyi kultusz 1954-55-ös években kezdődő oldódása a magyar filmművészeben is fordulatot hozott, amely ekkor óvatosan bár, de szabadulni igyekezett a sematizmus szorításából.

Révész György első önálló alkotása derűs, jól szerkesztett történet, eleven komikumával ma is kellemesen szórakoztat. Persze a néző már a történet első kockáinál sejti a boldog befejezést, de ez nem baj, - hiszen valójában film-operettet látunk.

A film legfőbb erőssége a tehetséges színészi gárda összehangolt, színvonalas játékában mutatkozik.
A rendező művészi érdeme, hogy a hasonló típusú, korábbi magyar filmeknél megszokott merev "reklámvigyor' helyett, itt valóban emberi figurákkal, művészi átéléssel és emlékezetes epizódalakítások egész sorával találkozunk.

Ferrari Violetta sokszínű tehetségét bizonyítja, hogy mennyire otthonosan mozog a számára szokatlan szerepben.
Zenthe Ferenc kedvesen, meleg humorral alakítja a szerelmes pilótát.

A kiváló epizódszerepek alakítói közül leginkább Benedek Tibort emelném ki, aki a türelmetlen virslifogyasztó nyúlfarknyi szerepében is kitűnik emberábrázoló tehetségével.

Hegyi Barnabás szép repülőfelvételei, a színek mellett a fényhatások jó felhasználása is részesei a film máig tartó frissességének, melyhez Fényes Szabolcs dallamos zenéje is nagymértékben hozzájárult.