Revenge of the Ninja (1983) ☆ 👁

A nindzsa bosszúja

(Sam Firstenberg)

amerikai akciófilm

3,0
★★★☆☆
63 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2024-02-26 06:51:38 Edwest12 (2) #13

Mikor úgy harmadikos-negyedikes lehettem, rémlik, hogy pár osztálytársam mesélt a ninjákról, meg játszottak is ninjásat, és nagyon hasonlóan prezentálták a dolgokat, mint ahogy ebben a filmben van. Lehet, nekem is akkor kellett volna megnéznem, és akkor jobbra tudnám osztályozni. Megvan benne minden, ami elvarázsolhat egy alsóst, aki most kezd ismerkedni az akciófilmekkel egy engedékenyebb apa mellett. Nem akarok nagyon rosszindulatú lenni, de tényleg rossz ez a film. A kisfiú és az elvileg valamennyi képzésben már részesült bögyös szőke harca közben például kellemetlenül ficeregtem a kanapén, és küzdöttem némi szégyenérzettel, pedig nem is vettem részt a forgatáson... Aztán ott vannak a ninják, akik tök jól fel vannak fegyverezve, csak nem nagyon tudják használni az eszközöket. Konkrétan úgy áll a kezükben a kard, mint valami herceg/hercegnő kezében állna a seprű, pedig ő eddig azt hitte, a szoba az magától olyan tiszta mindig. De legalább udvariasak, mert míg a főszereplő az egyik társukat szabdalja, előzékenyen csak jobbra-balra ugrálnak, ne adj isten, lépkednek a háttérben, várva a sorukra. Ja, és olyan tapintatosak, hogy alig véreznek. Na ne már, hogy szegény főhősnek este még kardot kelljen pucolni, mert ők összemocskolták! Kivéve persze a főgonosz, mert az a köcsög a végén annyi vért ürít, hogy egy kétszáz kilós disznónak is sok lenne. Biztos gyűjtötte, hogy ha majd egyszer valaki lenyomja, legalább okozzon egy kis kellemetlenséget. (Oké, oké, tudom amúgy, hogy az ilyen filmekben mindenkinek több vére szokott lenni! :))
Mindenképp kiemelném a főhős harci tudását, és környezettudatosságát. Mikor kilőnek rá három nyilat, egyet elkap jobb kézzel, egyet ballal, egyet meg szájjal, mert nehogy már simán csak elhajoljon! Akkor talán meg sem találják a bokrok közt, aztán szennyezi a környezetet. Bezzeg az ellenfele nem ilyen gondos: zárfeltörés közben simán maga mögé hajít egy marék szegecset, aztán mikor jön a portás, dob még csapágygolyókat is, hogy az a szegény ember arccal beleguruljon a szögekbe.
Lényeg a lényeg, én szeretni akartam ezt a filmet, de nagyon nem sikerült. Megtekinteni csak annak ajánlatos, aki gyerekként látta, és nagy benne a megbocsátásra való hajlam a hülyeségek iránt. De szerintem inkább próbálja megőrizni egy szép emléknek, és a világért se tegye a lejátszóba!

2019-12-23 18:29:31 Dangar (2) #12

Ez is egy olyan film, ami nem feltétlenül rossz, csak egyrészt nagyon régi, másrészt rettentő hanyagul van összerakva. A sztori laposabb, mint egy ninja az úthenger alatt, DE azért egynek megteszi. A színészi játék budget szint, DE Sho mester megmenti a show-t - ő egyébként ügyes kaszkadőr és harcművész, kár, hogy nem sikerült hozzá méltó, leverni való mellékszereplőket találni, így hiába a látványos mozdulatok, minden harcjelenet karikaturisztikussá alacsonyodik a statiszták bénázásai miatt. A vágás huszadrangú, a trükkök is gyengék, sok a felesleges túlzás, DE én is azt vallom, hogy ezeknek a régi ninja filmeknek megvan a varázsuk - csakhát így 2020 felé, felnőttként már nem igazán ütnek akkorát, inkább csak röhögcsélni lehet a sutaságukon.

Ja, és Sho magyar hangja Son Goku, azaz Lippai László! :)

2019-08-30 01:15:34 Doc (1) #11

Igazából ha paródiának venném, lehet hogy kapna egy kettest. De az ember csak kínjában röhög rajta, az meg azért kevés. Nem tudom eldönteni melyik jelenet volt a legröhejesebb, de jelölt azért van bőven. A legelején a fényes nappal fekete cuccban (de rózsaszín fejkendővel) mászkáló nindzsák erős kezdés volt. A csaj hipnotizálása a világító szemekkel komoly vetélytárs. A lapraszerelt íjból kilőtt, betonba becsavarodó nyílvessző se kutya, mint ahogy a mászókarmokkal betonfalon felmászás sem. A maréknyi acélsulyom szájban bizonyára érdekes élmény volt, különösen az előbb említett mászás közben. Igazából nem is tudom, hogy az ezüstmaszkos(!) csávó annyi fegyverrel meg egyéb cuccal a zsebeiben hogyhogy nem csörgött menés közben. Az ezüstmaszkot legalább értem: én sem vállalnék egy ilyen filmet arccal - nem is veszi le, csak olyankor amikor dramaturgiailag szükséges hogy valaki meglássa az arcát. Ha csak olyanok vannak ott, akik tudják hogy ki ő, akkor gondosan fenn tartja.

2014-03-24 17:52:20 Ricsosz (?) #10

Ez gyönyörű volt! mintha csak én írtam volna! :D

előzmény: Trashfan (#4)

2013-04-01 14:47:56 opposition (3) #9

Sam Firstenberg - Shô Kosugi
Klasszikus :)

2011-02-25 10:12:22 Norchee (5) #8

"Visszatérve a filmre elismerem, hogy voltak szép számmal gagyi nindzsa és kung-fu filmek, de a Nindzsa bosszúja végének tetőtéri jelenete a filmtörténelem leglátványosabb és legélvezetesebb akciója ebben a kategóriában. Közel 30 év telt el a film készítése óta, de ez a 20 perces jelenet bármelyik mai hollywoodi akciójelenettel ringbe szállhat a koreográfia és látvány tekintetében."

Ezt én is pontosan így gondolom, mintha csak én írtam volna. :)

előzmény: Zoliz (#7)

2011-02-01 21:18:19 Zoliz (5) #7

Nem tudom mi lehetett a 80-as években, mert 10 év alatt voltam akkor, de rengeteg ellenzője akadhatott a nindzsafilmeknek, egyrészről nem értették azokat akik csodálják a filmekben természetesen jócskán eltúlzott harcművészetet, másrészről pedig nem értették a műfaj eredetiségét sem. Pedig mit látunk ma? Szuperhősöket ultramodern 3D technológiákkal, lásd Vasember, Batman stb. ugyanaz a szitu csak más világban. Érdekes őket vajon miért nem nevetik ki a fantáziátlan emberek? Mert pontosan azt kapják a popcorn mellé amit a trailerekben láttak, megnézik és hazamennek. A nindzsfilmeknek viszont volt egyfajta varázsa ami vagy magával ragadott valakit vagy röhögésre késztette, viszont semmiképpen sem hagyta hidegen, lásd Trashfan kisregényméretű cikiző írását. Szerintem a kormányok keze is benne van abban, hogy elbagatelizálták a nindzsa témát, mivel erős eszmei alapja lehetett volna bizonyos terror és gerilla szervezetek brutális módszereinek.

Visszatérve a filmre elismerem, hogy voltak szép számmal gagyi nindzsa és kung-fu filmek, de a Nindzsa bosszúja végének tetőtéri jelenete a filmtörténelem leglátványosabb és legélvezetesebb akciója ebben a kategóriában. Közel 30 év telt el a film készítése óta, de ez a 20 perces jelenet bármelyik mai hollywoodi akciójelenettel ringbe szállhat a koreográfia és látvány tekintetében.

Lehet kritizálni, de a nindzsafilmek kategóriájának legjobbját értékeljük itt és tudom, hogy ezt nem csak én gondolom így.

2010-06-21 16:10:50 Trashfan (?) #6

Direkt nem pontoztam, mert reálisan nézve nagyon gagyi ez a film, de én mégis nagyon szeretem:)) Így inkább nem pontoztam:))

előzmény: Ivan/ (#5)

2010-06-21 13:56:07 Ivan/ (?) #5

Ezt mindenképpen látnom kell, bár ha nindzsa film én az Amerikai nindzsa szériára esküszöm illetve a nagyon vicces USA Ninjara.

Egyébként elfelejtettél pontozni:)

előzmény: Trashfan (#4)

2010-06-21 11:54:01 Trashfan (?) #4

Hát igen, a ninjaságból sosem elég. Ezek a kis mindenféle színű pizsamákban ugrabugráló alakok valahogy megragadták a 80-as években az emberek fantáziáját. A kis sárga ninja csávók közül Sho Kosugi lett a legismertebb mifelénk. Na de nem szabad elfelejtkezni ám a fehér bőrű nagy ninja mágusokról sem! Mert ez a ninjaság terjedt ám, mint a kolera, és mikor elérte a fehér lakosságot, meg is fertőzött pár csávót. Élükön ugyebár a bajuszos honfoglaló ninjával, Franco Neroval. De ott van Dudikoff, meg Bradley meg még pár ilyen csávó. Keith Vitali kihagyhatatlan a sorból, és persze Arthur Roberts mert mint majd nemsokára látjátok, ő a legnagyobb fehér bőrű ninja mágus!
Sho és Arthur nagy haverok a sztori szerint. Sho egy ilyen nagyon régi, Ádám-Éva időkig visszavezethető nagy ninja család utolsó felnőtt férfi tagja. Valahol japánban éldegél egy ilyen nagy, az ő nagy ninjaságát méltóképpen kifejező pagodában kis családjával. Tudod, ilyen feleség, meg kölök, meg nagyika. Na persze a nagyika nem ám az a mindenféle ilyen lekvárokat meg befőtteket meg koviubit készítő nagyi. Mert hamar kiderül ám, hogy ez a nagyika is ilyen ninja cuccost tanult, és ő is ismeri a nagy ninja technikákat. Tudod, köpőcsövezés, meg ugarabugrálás mindenféle módon.
Szóval szegény Sho családját egy galád ninjaklán rögtön kivérezteti a film elején. Hatalmas rohammal indulnak a pagoda ellen, mint a németek annó a keleti fronton. Szegény családját fel is számolják, csak a csecsemő gyerkőc meg a nagyika éli túl. Na persze ezen begerjed, és egyből bemutatja az ő nagy ninjaságát. Kb fele annyi idő alatt, amíg az ellenfél leöli a családját, ő végez vagy 20 ninjával.
Itt egyből bemutatásra kerül az egyik halálos ninja technika, az árnyékolás/ugrabugrálás. Tudod, miközben a haverjaid megtámadják Sho-t, te addig a háttérben 2 percig árnyékolsz meg ugrálsz, majd mikor levágta a haverjaidat, te is odamész meghalni. Mondtam, hogy halálos technika nem? A nagy mészárlás után átköltöznek az Államokba.
Na persze az élet itt sem könnyű egy nagy ninja mágusnak. Mert Arthur, a gonosz ninja csávó galád terveket szövöget. Összeütközésbe kerül a helyi maffiával főnökével, aki olyan nagy csávó, hogy személyesen megy el levenni az infót a helyi Hősök terére. Mert persze az első szaros, guberáló koldus tudja azt, amit a nagy maffiafőnök nem. Hogy mikor jön kokó szállítmány és kinek.
Arthur nagyon megharagszik a főnökre, és kinyírja az egyik rokonát. ekkor már kiderül, miért ő a legnagyobb ninja mágus, mert itt fellebben a fátyol két csodás képességéről is. Az egyik, hogy van neki egy ilyen extradimenzionális kis tatyója. Tudod, ez ilyen kb 50x20 centis sporttáska, amibe ő azért egy komplett ninja fegyverarzenált rejt. Belefér a kardja, a pizsamája, meg az összes ilyen trükkös ninja fegyver, még a másfél méteres bot is, de talán ha sokáig kotorásznánk benne, egy Leopard 2-es harckocsit is találnánk. Aztán az is kiderül, hogy a csávóba ilyen Catepillar présgép is bele van építve. Mert ad egy mellporost az áldozatának, és utána a boncolás megállapítja, hogy a csontja porrá vannak zúzva. Kemény a csávó na. Nem mellesleg hipnotizálni is tud másodpercek alatt, annyira igéző tekintete van. Hipnotizálja is a nőjét, hogy nosza, kapja el Sho kölkét.
Sho fia azonban nagy ninja. Nem olyan könnyű őt elkapni! Számtalan kegyetlen ninja technikát ismer. Az egyik legkomolyabb az ilyen "négykézláb fejjel belerohanás a zárt ajtóba" technika. Ez annyira titkos, és annyira kemény, hogy csak nagyon ritkán merik még a ninják is használni!
De persze a nagyinak is van nagyon komoly ilyen technikája. Ő a ninja fiatalító technikát ismeri. Ez ilyen fiatalító technika, mikor szaltózgat a nagyi, meg ilyen olimpiai talajgyakorlatot mutat be, 20 évessé fiatalodik, de amit abbahagyja, megint 70 lesz. Persze meghal.
Sho meg miután betörtek hozzá, és a fia eltűnt, nyomozásba kezd a rendőr haverjával. Miután Poirot-i lángésszel van felfegyverezve, első útja egy játszótérre megy, ahol a Vilidzs Pípülnek öltözött galeritól kéri számon az eseményeket. A balfaszoknak kb annyi közük van az egészhez, mint Dukai Reginának a kvantumfizikához, de legalább egy lehetőség, hogy laposra verjék a galerit és így újabb 10 perc megy el a filmből. Itt aztán kiderül Sho-ról, hogy a nagy ninja mágusság mellett alighanem okleveles borbély is, mert a harci legyezővel a bajuszos galeritagot szépen megborotválja hab nélkül.
A végső ütközetre aztán a a maffiafőnök toronyházában kerül sor. Sho kihasználva a ninja bujkálási technikákat, az ilyen száraz kóró mögött láthatatlanul fényes nappal elbújva kijátssza az őröket. Arthur újabb trükköt vet be, mert neki egy komplett Black&Decker ütvefúró van az íjába beleépítve.
A nagy csata a háztetőn zajlik. Arthur ilyen mindenféle trükköket és rejtőzéseket és a semmiből előtűnést mutatja be. Alighanem az Alienek is tőle kértek tanácsot, hogyan ugrabugráljanak rá Hicksékre észrevétlen. Na végső nagy kardpárbajban eldől minden. Miután Sho Arthur mellé szúr, trükkösen kihúz egy dugót, amitől Arthurból kb 40 liter ilyen piros cuccos folyik el. A csávó ezt már sokallja, így nem csak a tervei dőlnek dugába, hanem ő maga is, mi meg gyönyörködhetünk a piros festék művészi, szecessziós stílusú kifreccsenésén. A végső ölelkezés és hepi end alap.

2009-10-30 13:10:17 GothMan (3) #3

Épp ezért nem fogom újranézni. :D

előzmény: simijohnny (#2)

2009-10-30 11:30:00 simijohnny (2) #2

Ezzel így voltam én is, amíg nemrég újra nem néztem... borzalmas film, megerőszakoltam saját gyerekkoromat vele.

2009-10-30 11:02:29 Norchee (5) #1

Ez az a film amit gyerekkoromban (pár más filmmel egyetemben) ronggyá néztem VHS-en. Természetesen, ezek akkor mind narrátorosak voltak. :) Sok művészi érték nem található a filmben, csak személyes okokból és mert számomra elég nosztalgikusan hat, zseniális! Bármikor újra tudom nézni, számomra örökérvényű!