Iron Man 2 (2010) ☆ 👁

Vasember 2.

(Jon Favreau)

amerikai akciófilm, kalandfilm, sci-fi

3,3
★★★☆☆
1059 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Amikor Tony Stark megépíti a prizmás részecskegyorsítót Amerika Kapitány pajzsát (prototípus) használja vízszintezéshez.

A filmhez több alternatív jelenet is tartozik melyek az első előzetesben láthatóak de később mégse ezek kerültek bele a filmbe.

Sheldonnak (Agymenők) megvan a véleménye ezen folytatásról is (telefonba mondja, mikor a Comic-Con-ra készülődnének): "Elnézést, de végigültem a Vasember 2-t, tartozik nekem két órával!"

"A Nyomulj és nyerj!-ért Oscarra jelölt Terrence Howard, az Empire jelenlegi főszereplője Robert Downey Jr.-nak lehetett a bögyében, a második Vasember-filmben ugyanis a szerepét már Don Cheadle vette át. Howard eredetileg három részre írt alá, mindegyikre megállapodtak egy bizonyos összegben is, az első film viszont akkora siker lett, hogy a producerek azt mondták Howardnak, akár nélküle is meg tudják csinálni, ha nem fogad el kisebb gázsit. A színész szerint Downey Jr. keze volt a dologban, ő nyúlta le a pénzét, egyúttal ki is fúrta a produkcióból – pedig eredetileg Howard segített neki megszerezni a főszerepet. Hoppon maradt emberünk természetesen azonnal felhívta a kollégáját, aki aztán csak három hónappal később csörgött vissza neki." (origo.hu)

Amikor Tony Stark megkérdezi Romanoffot, beszél-e latinul, Lucio Anneo Senecától idéz: „A látszat néha csal.”

Whiplash különböző ismertetőjegyeit Mickey Rourke javasolta. Ő szerette volna, hogy a film felében oroszul beszéljen, hogy tetoválásai, aranyfogai legyenek, valamint a madárhoz is ő ragaszkodott. A madárért és a fogakért ő maga fizetett.

Scarlett Johansson teljesen kiakadt, amikor először meglátta a kosztümét, fogalma sem volt arról, vajon belefér-e, és ha igen, hogyan fog benne mozogni.

Scarlett Johansson még azelőtt befestette a haját, hogy jelentkezett volna, annyira akarta a szerepet.

Samuel L. Jacksonnak megígérték, hogy Nick Fury sokkal több képernyőidőt kap, mivel nem is akart visszatérni Furyként. A Marvel ekkor kötött vele kilencfilmes szerződést, hogy bebiztosítsák a jelenlétét.

Mickey Rourke majdnem visszalépett a filmtől, amikor megtudta, a Marvel „csak” 250.000 dollárt fizetne neki.

Jessica Biel, Gemma Arterton, Natalie Portman, Jessica Alba és Angelina Jolie is alakíthatták volna Fekete Özvegyet, sőt, Emily Blunttal majdnem megkötötték a szerződést, de inkább a nagyot bukott Gulliver utazásai mellett döntött.

Sam Rockwell anélkül fogadta el Hammer szerepét, hogy elolvasta volna a szkriptet. Korábban már dolgozott együtt Jon Favreau-val, és bízott benne.

A producerek azért Mickey Rourke-ot akarták szerződtetni, mert A pankrátor-beli szereplése Oscar-jelölést eredményezett neki.

Mickey Rourke szerint rengeteg olyan jelenet lett kivágva a filmből, ami szimpátiát kelthetett volna az emberekben Ivan Vanko-val szemben.

Justin Hammer szerepére először az Oscar-díjas színészlegendát Al Pacino-t szerették volna meggyőzni a készítők.

A film játékideje alatt rengeteg fiatalkori fotót láthatunk Tony Stark-ról és Ivan Vanko-ról. Ezeket a képeket a karaktereket alakító színészek hozták magukról a forgatásra. Nagy részük a 80-as években készült.

"Az ex-KGB-s Jack Barsky szerint a Vasember 2-ben az egykori orosz kém, Fekete Özvegy (Scarlett Johansson) harcművész technikája lényegesen agresszívebb volt, mint amire őt anno kiképezték a Szovjetunióban. Bár a kémeket felkészítik olyan esetekre, amikor egy sötét sikátorban szembe találják magukat valakivel, aki ártani akar nekik (ez már csak a munkájuk jellegéből adódóan is életszerű szituáció lehet), a legtöbb ügynök azonban nem annyira járatos a közelharcban, mint ahogy azt Hollywood sugallja. Végtére is nekik az a céljuk, hogy a radar alatt repüljenek és információkat gyűjtsenek, nem pedig az, hogy látványos pofozkodásba bocsátkozva felhívják magukra a figyelmet." (port.hu)

"a Vasemberben Hadigépet megformáló Terrence Howardot a második részre (és utóbb az összes többi Marvel-filmre) lecserélték Don Cheadle-re. A cserére állítólag azért került sor, mert Howard az első mozi sikere miatt magasabb összegre tartott volna igényt, ami elsőre tűnhet kapzsiságnak, de az igazság az, hogy a Vasembert alakító Robert Downey Jr.-nak hajlandóak voltak kifizetni az elképesztő sztárgázsit – valószínűleg éppen ezért nem maradt már pénz Howard díjazására." (port.hu)