Brooklyn's Finest (2009) ☆ 👁

234 szavazat
Szerinted:
☆☆☆☆☆

2022-09-02 23:57:55 sleepingdancer (2) #16

A három (?) cselekményszálból egyet tudtam követni, a nyugdíj előtt álló zsaru történetét. A kesze-kusza film egy idő után azért is unalomba fullad, mert a jelenetek 80%-a egy kaptafára van felhúzva: egymásra ordibáló, egymásra fegyvert fogó, egymást ölő - túlnyomóan alsó osztálybeli, fekete - embereket látunk és hallunk. Rém fárasztó haddelhadd.

2012-01-10 16:07:08 Victor Vance (4) #15

Mostanában kicsit már túl sok volt a zsarudrámákból. Az utca királyai, A zsaruk becsülete, A törvény gyilkosa és nem utolsósorban a Brooklyn mélyén. Ebben a műfajban gyakorlatilag már mindent láttunk, minden fordulatot százszor ellsütöttek, a kiégett, cinikus, olyakor munkájukat komolyan vevő rendőrfigurákat is láthattunk már egy párszor, lerágott csont az egész. Erre jön Antoine Fuqua direktor, akit nagyon sokan egyfilmes rendezőnek tartanak, valóigaz a Kiképzés című klasszikussá nemesedett moziját már aligha fogja felülmúlni. Néhány közepes és néhány türhető munka után visszatért az utcára, szeretett rendőreihez, a bűn melegágyához, ám most nem a forró, lángoló Los Angelesben tesz kirándulást, hanem a jóval távolabbi New Yorkban. Egyik hely sem jobb a másiknál, a nagyváros Brooklyn nevű gettójában tombol a bűnözés, minden nap megölnek valakit, egy cukorlopás is véres erőszakba torkollik, persze mindenki a rendőröket utálja, mert egy közülük megölt egy ártatlan gyereket, ráadásul korrupt is volt a kolléga. Így hát egy ember hibájáért az egész testületet akasztani akarják, nem csoda hogy jobban odafigyelnek a munkára. A cselekmény három szálon fut, egy nyugdíj előtt lévő kiégett járőr, aki csak túl akarja élni valahogy az utolsó napokat, egy vallásos családapa, aki képtelen fizetéséből eltartani családját, ezért olyan dolgokat cselekszik amely ellenkezik a szabályokkal, valamint egy beépített rendőr, aki már évek óta egy bűnszervezet tagja, megunta már az állandó feszültséget és csak régi életét akarja visszakapni, ám lassan egyértelművé válik számára hogy a gengszter társainak többet köszönhet mint a testületnek. Persze nincs új a nap alatt most sem, nem nagyon fogunk meglepődni a film során, Fuqua még betalált, talán a Kiképzés óta most igazán. Értő rendezéssel, feszült tempóval kápráztat el minket, a fáradó, szenvedő, néhol kötelességtudatos rendőröket rendkívül közel érezhetjük magunkat, s bár a szereplők ritkán találkoznak egymással, nem szorul egyikőjük sem háttérbe. Richard Gere, akit a legtöbben bírálnak szegényes színészi tehetsége miatt, nekem egyébként tetszett, jól hozta az élettől semmit sem akaró, kifáradt rendőrt, aki már sok mindent megjárt, inkább elfordítja a fejét nyugdíjának bekövetkezése előtt, majd mégis megszólal benne a zsaruösztön

végre életében valami jót cselekszik, talán utoljára. Így evidens volt hogy az ő karaktere marad életben.

Ethan Hawke igazi átéléssel alakítja az erősen katolikus, forrófejű zsarut, a Kiképzésben maga volt a becsületesség mintaképe, most inkább Alonzo Harris figurájára hajaz, egy csipetni erkölccsel. Don Cheadle sem lóg ki a többiek közül, talán a film legerősebb karaktere, érte lehet a leginkább izgulni, a dühkitörései kiválóak, az ember maximálisan elhiszi róla hogy tele van már a töke az egésszel. Akit még kiemelnék az Wesley Snipes, mostanában csak DVD-re gyártó színész itt nagyon jó alakítással kápráztat el minket, itt lenne az ideje annak hogy összeszedje magát, mert úgy hiszem ő mindenképp jobb filmekre lenne érdemes. Az érzelmi töltet sem lett rossz, a rendező nem alkotott a Kiképzéshez méltó zsarudrámát, de megmutatta hogy ha keménytökű rendőrökről van szó, akkor még mindig lehet rá számítani.

2011-01-18 19:52:31 Dió (4) #14

Szerintem piszok szóraztató, már-már a Kiképzés lábát nyaldosó szokásos Fuqua-eposzként is felfogható, egészen addig, amíg a végén meg nem próbál egy görög tragédia kereteit idéző vérontásba átcsapni, ami normális előkészítés nélkül nem igazán jön össze neki és kicsit túlzóra sikerül. De odáig szerintem szuper - remek karakterek, emlékezetes akciók, és egy iszonyúan eltalált W.Snipes!

2010-12-12 23:13:12 Starsky (3) #13

Kívülállóként (lekopogom) mindig érdekes látni az alvilág belső működését, hierarchiáját és hogy a csúcsról előbb vagy utóbb mindenki a mélybe zuhan. Különösebb kivetnivalót nem találtam a filmben, habár a végére már-már shakespear-i halálozási rátát mutat, de végülis pontosan azt adja amit az ember egy modern New York-i gengszterfilmtől elvár.

2010-09-14 00:35:16 acidphase (?) #12

ritkan nezek uj filmeket, de most ezt dobta a gep (v inkabb a b.nöm) ö vegignezte, en kb 45 percig birtam. nemszolt semmirol

2010-07-13 14:45:07 Rorschach (2) #11

Rég láttam ennyire szemétre való zsarufilmet. Minden hibája (lassú történetvezetés, Gere szála, stb.) mellett a vége a legszarabb.
Miért van az, hogy a leggázabb, ráadásul hihetetlenül rosszul eljátszott élő-lélegző sablon éli túl egyedüliként a három főszereplő közül? Gere a kiégett zsaru szerepében inkább kiégett színész. Hawke-nak szurkoltam, erre a magánakciója végén nem agyonlövi egy idő közben felbukkanó srác? És Cheadle? Na, az ő szálát cseszték el leginkább a végére. És a slusszpoén: a film be sincs fejezve. Ezért sz*ptam két órát...

2010-07-04 19:10:25 robertjordan (5) #10

Ötös, de csak Cheadle miatt. A legcoolabb nigga, akit valaha láttam.

2010-07-04 16:09:27 carmine (3) #9

Nekem Gere mellett, Hawke játéka sem jött be igazán. Egy idő után már annak drukkoltam, hogy nyírja ki valaki. Viszont Cheadle, mint általában most is remek volt. De igazából aminek örültem az Snipes volt. Abszolút jól adta a karaktert. Szerintem több hasonló mellékszerepet kéne vállalnia a sok elcseszett főszerepe helyett.

2010-06-11 08:12:01 taxilovearsenal (3) #8

Sok problémám volt ezzel a filmmel, de a legégetőbb az az, hogy egy latino karaktert mi a fenének játszott el a tökéletes WASP Ethane Hawke?

2010-04-24 18:51:09 Daemiaen (4) #7

Mert jó is, persze lehet, hogy a látványfilmek üressége ellen kezd tiltakozni az ízlésem. :)

előzmény: Ivan/ (#6)

2010-04-24 18:50:16 Ivan/ (3) #6

Daemi azért az meglepett, hogy ez neked ennyire bejött:)

2010-04-24 18:49:52 Daemiaen (4) #5

Sztereotip és megalkuvó: egyszóval Fuqua, de veszettül jó nézni. Megvan benne az a bizonyos plusz, ami miatt a közhelyek működnek.

2010-04-17 12:29:44 Ivan/ (3) #4

Hawke nem tudta megszerettetni velem ezt a családi gondokkal nyűglődő, Isten-kereső félőrültet...

Velem se, bár a játékával néhol már-már majdnem sikerült neki. Egyszerűen nekem ez a karakter nem volt híteles és nem igazán éreztem életszerűenek a cselekedeteit illetve a motivációit.

2010-04-16 15:35:22 Hannibal Lecter (3) #3

Egyetértek, Gere nagyon kilógott Cheadle és Hawke mellől - bár nekem igazából csak előbbi alakítása/figurája tetszett, Hawke nem tudta megszerettetni velem ezt a családi gondokkal nyűglődő, Isten-kereső félőrültet, aki gőzhengerként kajtat a maffia pénze után. A film igazából a klasszikus zsarufilm-konfliktusok gyűjtőtölcsére, semmi többel nem szolgál.

2010-04-16 13:59:08 Ivan/ (3) #2

Teljesen átlagos zsarudráma, ami baromira lassan indul be és azután se lesz túlzottan érdekes és izgalmas. Egyszerűen a karakterek elképesztően érdektelenek és a kis egyéni drámáik se hozzák túl nagy lázba az embert. Színészi játék szempontjából Hawke és Cheadle egészen jó, de Gere a kiégett zsaru szerepében elképesztően gyenge, pedig még talán az általa játszott figura története kecsegtetne a legtöbb lehetőséggel normáls színészi játék esetén.

5/10

2010-04-16 00:32:01 Hannibal Lecter (3) #1

Átlagosan induló nagyvárosi zsaruthriller, ami az utolsó etapnál kezd igazán felpörögni, de az összképen ez sem sokat javít. Richard Gere szemet szúróan béna a "már csak pár napom van hátra a nyugdíjig" típusú rendőrveterán bőrében, Hawke, és - főként - Cheadle viszont egész jól játsszák a rájuk szabott sablonfigurákat.