Moszkva tér (2001) ☆

(Török Ferenc)

magyar dráma, szerelmi történet, vígjáték

4,1
★★★★☆
856 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-12-05 02:25:10 Ugor (3) #51

Ez a film eddig mindig elment mellettem, meg én is mellette... most találkoztunk. Nem lett belőle szerelem. Szomorkásan semmilyen. Keresem az erényeit, de biztos éjszaka volt és sötét és "nem jött át". De még csak nem is kopogott.

2017-11-14 17:01:52 ChrisAdam (5) #50

November 30-tól újra a mozikban digitálisan felújítva! :)

2017-04-30 17:47:33 zéel (5) #49

Erről az időszakról nekünk, magyaroknak - valóban - alig van filmünk. (Ellentétben K-Európa más nemzeteivel.)
Ami van, az sincs túl hájpolva. Itt van pl. Török Feri egy idősebb kortársának remek szatírája a rendszerváltás időszakáról, a szinte ismeretlen Maár Gyula film, a Hoppá!

előzmény: ryood (#48)

2017-04-30 17:17:04 ryood (5) #48

egy bizonyos attitűdöt, hangulatot, korszellemet nagyon pontosan megtalál, bemutat ez a film.
kedves nosztalgia ezt felidézni, egy kicsit el is érzékenyültem tőle. (igen, azért több mindent megéltem ebből én is, még ha nem is budapesten.)
nem akar világot megváltani, viszont, amit vállal, azt pazarul "teljesíti".
kár, hogy nincs erről az időszakról több film a kortársaktól..

2016-09-24 20:03:10 caulfield (5) #47

A Moszkva tér méltó társa a Megáll az időnek (vagy épp az American Graffitinek és a Dazed and Confusednak). Pedig Gothár 82-es alkotása szerintem jobb Törökénél. Ott talán a színészek, a rendező, az operatőr munkája jobban egyben van, célzottabb, kiforrottabb, teljesebb képet ad, erős kontrasztok jellemzik és a hangulat még jobban átjön. De ez csalóka, mert mindezt a hatást a kor teszi! Gothárnál a főhős céltudatos: orvos akar lenni, szemben áll a rendszerrel, Töröknél ez nem így van - nyilvánvaló okok miatt.
A személyes érintettség érzete különösen erősen tódul fel - bennem itt jobban, mint Gothár filmjénél. Akár egy elfeledett, mindig bennünk zubogó gejzír, amit csak épphogy eltakarnak a múló évek. A 90es évek Magyarországa, a nagyi áfészos szatyrával, az Ikarusz gyár guruló csodáival és a hozzájük stílben idomuló kék-piros színű só- és borstartókkal a menzán, vagy az önkiszolgálóban.

Mintha ezt a világot valaki a Megáll az idő “lejárta” után postára adta volna, de még nem sikerült megérkeznie a Mariahilfer Strassera, a Champs-Elyséere, vagy az Oxford Streetre, és elveszett valahol útközben, azóta is bolyong. Még élénken átjárja a képeket az a bizonyos “poszt-“ előtag vizuális bűze. Ami csak a végére látszik kifakulni - s nem kitisztulni, hisz gúnyos sötétség telepszik arra a térre.
Azt a csalamádé ízt sokan a sírba is magunkkal visszük.

2016-09-19 02:23:07 ChrisAdam (5) #46

Meseszép film, a valaha egyik leghatásosabb időutazás. Ha nem tudom, hogy ez a film 2001-ben készült, azt hinném, 1989-es. Mondanám, hogy sose láttam ilyen precíz hangulatteremtést, amely a film minden apró összetevőjére kitért volna, de hazudnék, mert ott van például a Dazed and Confused, ami hasonlóan zseniálisan idéz meg egy kort - ilyet csak a legnagyobbak tudnak. De hozzátenném: a Dazed and Confused vagy az American Graffiti messze nem ilyen részletgazdag és ötletes, mint a Moszkva tér. Valószínűleg közrejátszik az is, hogy hazai termék, itthoni emlékeket állít fel, de ugyanakkor érezhetően sűrűbb, dúsabb film, sokkal több mindent foglal magába, mint az említett filmek.
Mindezt pedig olyan mértani pontossággal, hogy egy pillanatra sem jutott eszembe az, hogy na, itt is az arcunkba tolják a nosztalgiát, mert egyszerűen természetesnek hat minden összetevő. Bravúros, zseniális!

Én pedig érdekes helyzetben voltam a megtekintés alatt. Először is van egy idősebb, 40 év körüli ismerősöm, aki sokat mesélt nekem a megboldogult általános iskolás koráról, gimnáziumi koráról, a 80-as évek végéről, 90-es évek elejéről. A másolt kazetták, a filléres mozik, csoportos házibulik koráról és így tovább. Korrajzot festett le elém, amit én sose élhettem át, de ezek a sztorik által valamennyire részese lehettem, egyfajta betekintést kaphattam első kézből. Szüleim kevésbé meséltek ilyenekről, meg ők inkább szolid emberek voltak mindig is. :)
A második érdekes helyzet az, hogy én idén érettségiztem, ezért egyrészről nosztalgikus élménnyel, kissé érzékenyen érintett a téma - amikor belenyilall az emberbe először életében, hogy nem is volt olyan rossz az a gimi, megdöbbentő pillanat. Másrészről pedig különleges látni azt, hogy az elmúlt 27 évben tulajdonképpen nem sokat változott az érettségi felállása, egy-két dologtól eltekintve nálunk is majdnem így zajlottak az írásbelik, szóbelik és még a ballagási beszéd, amire már most nem emlékszek (de arra igen, hogy kérésemre a Star Wars nyitó zenéjére vonultunk ki a végén, hadd dicsekedjem el ezzel itt:)). Ez a része elég személyes volt, emiatt (is) került hozzám gyorsan közel a film.
Amiért pedig még számomra volt személyes élmény a film, mert kicsiként még egy kis szeletet kaptam ebből a fajta világból, amit leginkább a Boci mama lakásán fedeztem fel, vagy egy-egy utcasarkon és a többi... Szóval mikor még egyik ágon nagyszüleim éltek, gyakran jártunk le hozzájuk vidékre, az Alföldre, ahol az eldugott, kihalt kisvárosban kissé hátrált az idő, nem éppen előre haladt - ez azóta sincs másképp. Habár kicsi voltam még, 6-8 éves, tisztán emlékszem azokra a régi időkből visszamaradt, mára lejártnak számító dolgokra, amik akkor még ott voltak nagyszüleimnél. A lakás, ahogy kinéz, ahogy az elrendezése van, ahogy ők beszélnek, amiről beszélnek, az ősi, rossz minőségű antennás kábeltévé, ami pedig már a 2000-es évek közepe tájt már lejárt dolog volt... És még folytathatnám! Mit nem adnék, ha egyszer visszamehetnék oda. :)
És természetesen az is személyes élmény és azonosulási pont, hogy a főhős hasonló temperamentumú, mint én. Habár a ganggel lóg, nem az a szájhős, akinek megér egy poén egy sértett lelket is akár, stb...
Ami pedig még végigfutott a gondolataimon, hogy tulajdonképp valamiben egyáltalán nem különböznek a mai fiatalok, mi az akkori fiataloktól. Ugyanolyan slendrián, "leszarom" típusú, nagyképű, carpe diem figurák is vannak ma, s ugyanolyan mélyebb gondolkodású, elcsöndesedők is, stréberek és hülyék is.
Viszont egy dologban nagyon eltér és ez kicsit lesokkolt engem. Mégpedig az őszinte megjelenés, suttyóság, nemtörődömség, amihez nem járul egy maszk, egy másik arc, ami teljesen mást mond. Sokkal inkább maguknak éltek a fiatalok - a film szerint és a sztorik szerint is -, mint ma. Ma minden a külvilágnak teremtetik, minden, amit az ember csinál, megosztódik, hála a közösségi hálónak. Van egy pár évvel idősebb haverom, aki egyszer mutogatta a képeit a ballagásáról, érettségi, egyetem és a többi... Körülbelül 10 éve volt. Nem 1989-ben, hanem tíz éve. És azt vettem észre a képeken, hogy mindenki sokkal természetesebb, őszintébb magához és a külvilághoz. Persze most nem kezdek bele hosszas elemzésébe annak, hogy mit tesz a közösségi média az "arccal", az önbecsüléssel és a többi... De kicsit megsajdult a szívem, hogy nem tudok én, mint most 20 éves fiatal úgy élni az ifjúságomat, ahogy ők. Kicsit ez olyan nosztalgikus siránkozás olyan után, amit én sose éltem át, de talán inkább siralomének a mai ifjúság hazug kiállásáról. De ez messze visz, s ugyanakkor remélem, lesz majd valaki, aki ezeket a mi éveinket is hasonló jó filmben vászonra viszi, ha nem más, én szívesen. :)

Hű, hát nagyszerű korrajz, zseniális alkotás, ezernyi gondolatot ébreszt bennem. Valóban ott van a legjobb magyar filmek közt. Érezhető az, hogy Török Ferenc saját élményeit, emlékeit invesztálja bele filmjébe - a 71-es születési dátuma alá is támasztja ezt, így lesz ez ennyire őszinte és kerek. Nem hiányzik belőle semmi, nem érzi az ember, hogy valamit nem kapott meg a történettől, vagy bármi kevesebb lenne, több lenne, mert ez egy életszelet, egy hangulat, megragadott pillanatok összessége. Zseniális, a tökéletes időben jött, hála a nap filmjének.

2014-02-22 23:02:44 Szökkencs (4) #45

Minden bele van sűrítve, amit erről a korszakról tudni kell. A forgatókönyv a legnagyobb erőssége a filmnek, okosan kigondolt minden jelenet,apró utalás, mondat, dialógus, a kor tipikus karakterei (bunkó újgazdag, kiégett értelmiségi, disszidált szülő elárvult gyereke, kisnyugdíjas, aki nem ért semmit abból, ami körülötte történik, kisstílű bűnözőpalánta, maszekoló taxisok stb.) Igaz, volt olyan is, amikor erőltetettnek éreztem, sőt szinte didaktikusnak ezt a történelmi kor megidézést (a házibuliban '56-ról beszélgetnek). A gyengesége még szerintem a szokásos problémám, hogy valahogy a legtöbb magyar filmet belengi az amatörizmus, ami a színészi alakításokat illeti, holott főként képzett színészeket látunk.De: a dumák nagyon jók (Szomszéd bácsi: Na, húzzatok el, mint a vadlibák! Itt lakók laknak, ez zöldövezet! :), kiváló korrajz (még a szóhasználat is nagyon rendben van, mármint korhűségben), és hangulatteremtésben is erős (utolsó órák a középsuliban, unalmas ballagási beszéd, érettségis sztorik, orgonaillatú szerenádozás, béna zenés bankett stb.) És végül a mekis burger is felülkerekedik a restis csalamádés szendvicsen...

2014-02-19 01:25:18 paradicsom (4) #44

Az Orbán-féle reformok a filmipart is megszállták, tehát eme alkotás új címe: Széll Kálmán tér

2013-09-15 21:26:21 Hannibal Lecter (4) #43

Másodszorra néztem meg ma este, és kétségtelenül jó film, de túlságosan epizodikus, ennek következtében pedig kicsit széttöredezik az egész. Persze a korhangulat fantasztikus, a karakterek pedig egytől-egyig kiválóak.

2013-01-20 00:39:04 carmine (5) #42

Én többször láttam már tv-ben emlékeim szerint. Az m1/m2 vagy a Duna Tv adta már szerencsére.

előzmény: dido (#41)

2013-01-20 00:33:30 dido (4) #41

Ilyet miért nem adnak a tévében? Már eltelt vagy 12 év és én ezidáig még csak nem is hallottam róla.
Aki kicsit is benne volt a rosszban a gimis években, biztos vagyok benne, hogy tud azonosulni valamelyik karakterrel. Egyszóval a film nagyon tetszett.
Ugyanakkor a leírás itt a fooldalon elegge osszeszedetlen, erdemes volna megvaltoztatni.

2012-10-27 09:15:55 Tenebra (5) #40

Újranéztem, továbbra is kiváló film, minden hibája ellenére. Ilyen tipikus "feelgood" film ez, mindenféle mocsok nyálasság nélkül (szerelem első vérig... khm-khm), illetve a szokásos "magyaros" keserű utóíz nélkül (Megáll az idő - bár ezt nagyon szeretem, de túlontúl pesszimista - jóllehet, nem is "ifjúsági" filmnek készült, és semmi romantikus nincs benne). Habár... De azért annak ellenére, hogy a végén ilyen "mindenkinek benőtt a feje lágya"-hangulat van sem válik lehangolóvá.
Abszolút jó ez a történelem >személyes sors reláció. Nekünk is ezt kéne tennünk, mármint a rendszerváltás után született/kamasszá vált fiataloknak: szarni a politikára, történelemre, összetartani, élvezni az életet.

Voltak persze zavaró tényezők. Pl. én rohadt erőltetettnek éreztem ezt, hogy mindenki ilyen "Menőcsávó", és direkt ilyen "keménykedős" szlenges stílusban beszél. Persze jó, hogy ezúttal nem voltak kötelező szteretip figurák (itt a szemüveges nem geek, hanem hasonlóan "menő" - kissé hiteltelen, hozzáteszem), de azért mégis: ennyit káromkodni, meg szlengezni... :D Már zavaró volt egy idő után. Különösen Szabó Simon volt néha irritáló, de efölött eltekintettem, mert egyrészt jó volt a karakter amúgy, másrészt meg volt szerencsém már élőben is látni/hallani, és ugyanilyen. :D Tehát ez nem modorosság volt, hanem ő ilyen. Néha idegesítő, de amúgy összességében röhögtem a poénjain.
Illetve azért kellett ide egy erőltetett szerelmi szál, ami durván leültette néha az amúgy nagyon sodró és élvezetes cselekményt. Főleg, hogy a Kontrollban is feltűnő csaj itt valami rémgyenge, halovány volt... Kár, pedig irtó jól néz ki. :D


Szóval kurva jó ez a film továbbra is, még több ilyen kéne. A mai fiatalokról is lehetne ilyesmit készíteni mindenféle ítélkezés nélkül, csak akarni kéne.

2012-06-25 19:08:35 Xaos (5) #39

Bár Balla Eszter stílusa sem ebben, sem a kontrollban nem nyerte el a tetszésemet, ezt leszámítva i ötös ez a film! Hihetetlenül bele tudtam magam élni! Rendkívül hatásos volt.

2011-11-27 14:15:03 Lasliegrand (4) #38

Az átlag-magyar filmek legrosszabb tulajdonságát is sikerült a Moszkva térnek kivédenie: a szörnyen életszerűtlen dialógusokat talán ez tetszett benne a legjobban. Emellett annak ellenére hogy története kb. nem is volt, végig lekötött a film, működtek a szituációk, a poénok és némelyik karakter is. Élveztem, de "csak" 4es. :)

2010-02-04 00:31:01 Szívtiproimi (5) #37

Rajta van a 12 legjobb magyar film listámon. A legjobb film a rendszerváltásról, pedig csak háttér. A legjobb film a korosztályomról.Török Ferenc szerintem csak azért ment rendezőnek, hogy ezt a filmet megcsinálja.

2010-02-03 18:22:41 Rituska (4) #36

Úgy tűnik ez a feljavítás fertőző:)
Nálam hármasból négyes lett.

előzmény: zéel (#35)

2010-02-03 09:06:53 zéel (5) #35

Rojál (ellenszenves) figuráját többen is említik. Akkor azért említsük meg azt is, hogy a Rojált remekül alakító Szabó Simon, a tavalyi Filmszemlén rendezőként is bemutatkozott. (Én tegnap este néztem újra a Moszkva teret. És szintén felfelé korrigáltam.)

2010-02-02 22:54:22 w.e.g.a. (5) #34

Nem is tudom miért adtam én erre korábban 4-est. Fantasztikusan életszerű film, utánozhatatlan nosztalgia hangulattal. Igaz cseppet később érettségiztem mint '89, mégis maximálisan bele tudtam élni a szereplők helyébe (szerenád, ballagás, érettségi utáni kocsmában gyülekezés stb). Gyakran szokott probléma lenni, ahogy a felnőtt filmkészítők próbálják eltalálni a fiatalok stílusát, nyelvezetét, mindig nagyon vagányra próbálják venni a figurát, általában szánalmas eredménnyel. Itt ezzel sincs semmi gond, abszolút el van találva minden, és jó beszólások is akadnak bőven. Rojál karakteréről pedig annyit, hogy kibaszott nagy arc, volt egy pont ugyanilyen osztálytársam, szóval a hitelességével sincs semmi baj:).

2010-01-25 13:17:08 van zan (5) #33

Egyszerűen imádom! A legjobb magyar film szerintem. Ráadásúl 2001ben érettségiztem, ez adott egy kis pluszt is a moziban. Az összes karakter egytől egyig szuper. A történet, a megvalósítás egyszerűen minden. Imádom na! :D

2009-09-21 17:52:36 Rituska (4) #32

Aranyos kis film.
Rojál karaktere szerintem ellenszenves, viszont ezzel együtt borzasztóan vicces. Szerintem -sajnos- egyáltalán nem eltúlzott. Vagy csak a mi környékünkön élnek nagyképű, sznob, korrupt érzéketlen tuskók? Egyébként nekem nem tűnt fel, hogy Szabó S. bénán játszik, sőt néhol még tetszett is.
A filmet egyébként 2 dolog miatt érdemes megnézni: jó poénok vannak benne + armani modelleket megszégyenítő Karalyos mosolyért.

2009-09-18 08:28:38 -senki- (3) #31

Újra nézve megér egy 3-ast, a film, a világfelépítésért - ám mint Török Ferenc későbbi munkái, meglehetősen semmitmondó.

2009-08-29 15:55:00 critixx (4) #30

Rég láttam a filmet, lehet ha újranézném lemenne 3-asra. Mindenesetre Rojál szerintem is egy rendkívül ellenszenves figura, legalábbis én mindig utáltam az ilyen stílusú embereket. Ha én lettem volna az osztálytársa, biztos, hogy utáltuk volna egymást.

előzmény: Semprini (#29)

2009-08-29 14:33:24 Semprini (1) #29

"Rojál karaktere borzasztóan eltúlzott és szarul eljátszott karakter"
Örülök, hogy nem csak én látom így.
Egyébként tegnap megkíséreltem újranézni, hogy hátha elsőre rosszul ítéltem meg, nos, kb. a közepén elaludtam rajta. Marad egyes. :-)

2009-05-09 22:29:15 Cesare Gonzago (5) #28

Bizony, zseniális. És a napokban ráadásul aktuális: matúrálnak az ifjak. (Glatz Ferenc a Híradóban... Sosem feledem!)

előzmény: Jereváni Rádió (#27)

2009-05-09 22:25:37 Jereváni Rádió (5) #27

Most megy a tévében. Belenéztem egy negyedórára. Még mindig zseniális.

2009-03-10 09:41:20 Dió (5) #26

Jó volt újranézni (még anno moziban láttam), és bár az ötösről már le kellett csúsztatnom, mert közel sem hibátlan (Rojál karaktere borzasztóan eltúlzott és szarul eljátszott karakter, a szleng nem visz el minden dialógust a hátán amik néha erőltetetté válnak), de ugyanakkor számtalan dolog van, ami miatt akárhányszor meg tudnám nézni! Például nem láttam még magyar filmet, ami ennyire jól építeni a hangulatot, amiben ennyire sok eltalált és szerethető karakter lenne, ezen kívül szintén eléggé élen jár a poénok terén is és kivételesen a színészi játék is remek! A Petyát játszó srác nevét egy időre megjegyeztem, és szerintem Balla Eszter is remek volt.
Bár a film csak csókolgatja a számomra a műfaj atyaúristenének tartott Dazed and Confused lábát, nagyon jó érzés tudni, hogy nekünk magyaroknak is van egy ilyenünk a mai silány felhozatal közepette. Szóval fontos és kötelező film!

2009-01-31 13:25:30 jesi (3) #25

a hangulata, a kamaszok világa

2009-01-31 13:19:48 Cesare Gonzago (5) #24

Milyen értelemben?

előzmény: jesi (#23)

2009-01-31 13:15:11 jesi (3) #23

A Moszkva tér a Megáll az idő gyenge lenyúlása

2008-09-03 20:20:42 mchn (5) #22

Megneztem, isten. Realisabb kepet ad mint a Szezon, ami mondjuk sztem szinten nem rossz, de annyira pesszimista, h nem lehet komolyan venni. Ezt viszont siman, most vagyok az erettsegizo korosztalyban es abszolut ugyanazok maradtak a tipuskarakterek , csak most esetleg mas a korites kicsit, bar az se tulsagosan.
90%

2008-01-27 13:14:35 Kremy (5) #21

Igen pl erre is gondoltam..:D
Bár azóta nem nagyon hallottam róla...
Amúgy a Kontrollban még egész tűrhető volt.

előzmény: Denice (#20)

2008-01-01 18:22:59 Denice (5) #20

Balla Eszter sztem is eléggé...sz@r.
Mind pl amikor fapofával mondja hogy "Tizennyolcadik? Az tökkjó"..pf :D

2007-12-13 19:29:28 Kremy (5) #19

Ha meg kell neveznem egy kedvenc filmet,akkor a Moszkva tér jut egyből eszembe..Meg sem tudnám számolni hányszor láttam...Szerintem hűen visszaadja az akkori világot...AZ akkori fiatalokat..Tudom,tudom,nem éltem én még akkor,dehát tájékozódom az elmúlt időkről is,nemcsak a jelenről..;)
Balla Esztert én sem szeretem.Nem színésznek való az,aki minden szituációban ugyanolyan hangsúllyal beszél,és egyetlen filmjében sem tudja az ember eldönteni hogy akkor ez most dühös vagy éppen megbocsát...
Tehát nálam ez a film 10/9,5..Szeretnék még hasonló jó magyart látni a közeljövőben...
És akinek tetszett a Moszkva tér,ajánlanám a SZezont..Én azt is nagyon megszerettem...

2007-11-11 22:01:08 jesi (3) #18

Megáll az idő koppintása, messze nem sikerült olyan jól. Sajnos:(

2007-10-01 23:08:09 limupei (5) #17

Sztem ezek még kispisták a (mai) valósághoz képest. Hogy egy kedves kollegámat idézzem, "a diákok kilencven százaléka ork."

előzmény: deviant (#14)

2007-10-01 22:59:45 deviant (4) #16

jól elbeszélünk egymás mellett.

előzmény: Semprini (#15)

2007-10-01 22:54:49 Semprini (1) #15

Bár úgy lenne! ;-)

előzmény: deviant (#14)

2007-10-01 22:52:18 deviant (4) #14

és ilyen elvetemült tahókat is csak egy mozifilmben látni.

előzmény: Semprini (#13)

2007-10-01 22:50:28 Semprini (1) #13

Márpedig én IS voltam, de NEM ilyen elvetemült huligán, mint a filmben ábrázolt karakterek! :-P (Mellesleg pl. a hasonló jellegű, de SOKKAL humorosabb Buhera Mátrix viszont nagyon bejött, amit mindenki csak fikáz...:-))

előzmény: Olórin (#12)

2007-10-01 22:45:43 Olórin (5) #12

ezek szerint nem mindenki volt fiatal;)

előzmény: Olórin (#1)

2007-10-01 22:38:06 deviant (4) #11

ha valaki miatt nézhetetlen ez a film, akkor az pont balla eszter. biztos kurva nagy művésznő, de nem való egy mozifilmbe, sokkal inkább a BK-ba. a sztorival egyébként mi a bajod? teljesen életszerű, ügyesen felépített történet ez.

előzmény: Semprini (#10)

2007-10-01 22:31:26 Semprini (1) #10

Hát ez valami bűnrossz volt! Na jó, azért nem nézhetetlen, elvégre végignéztem becsülettel, bár ebben oroszlánrésze van a női "fő"szereplő Balla Eszternek, de sajnos nem volt túl sok dolga, csak tündibündinek kellett lennie, az meg alapból megvan...
Viszont a többi szereplő - mármnint a srácok- hát ennyi tenyérbvemászóan ellenszenves karaktert összezsúfolni egy filmbe már rég láttam! Élükön azzal a főtaplóval, - Royal, vagy hogy hívták, azzal az elképesztően irritáló beszédstílusával! De a főszereplő sem volt sokkal "szimpibb", meg a kocsitolvaj haverja, egyszóval nagyon nem jött be. Sajnos a "felnőtt színészek" sem tudták megmenteni a filmet, mert kevés szerepük volt.
A sztori és a forgatókönyv pedig az egyik legrosszabb, amit valaha magyar filmhez csináltak. (A másik a szezon - ugyanaz a rendezője - talán nem véletlen...:-P)

10%

2007-07-22 16:31:15 Denice (5) #9

Nagyon nagy film. De a magyar filmek közül én még szeretem a Valami amerikát is.

2007-07-12 10:56:52 Brumi (5) #8

Bennem is kellemes és már rég elfeledettnek hitt emlékeket idézett fel, ami igen kevés filmnek sikerült eddig. Ha az új évezred magyar filmgyártását nézzük, akkor a legjobbak (szerintem): Kontroll, Moszkva tér, Taxidermia, Fehér tenyér.

Értékelésem: 10/10

2007-07-12 10:34:01 yuriko (?) #7

Nekem is ez a kedvenc magyar filmem. Olyan "bring back memories" stílus. Minden pillanatát imádom.

100%

előzmény: k3pl3r (#3)

2007-07-12 08:21:29 [: Azuroo andrew :] (4) #6

A Moszkva tér pedig szerintem is jó film

10/7

2007-07-12 08:19:52 [: Azuroo andrew :] (4) #5

nekem meg a Tanú,Szindbád és a Hosszú alkony vagy a Húsz óra

előzmény: -senki- (#4)

2007-07-12 06:14:04 -senki- (3) #4

Én bele tudtam kötni. Ha legjjobb magyar film, akkor nekem inkább a Kontroll.

2007-07-12 05:23:51 k3pl3r (?) #3

Magyar filmekért nem vagyok úgy oda, de ez nagyon jó! Az előttem szólók, már mindent elmondtak. Messze a legjobb magyar film. A színészek meg zseniálisak, a tanároktól kezdve a diákokig mindenki.

85%

2007-06-06 09:12:43 Jereváni Rádió (5) #2Török Ferenc első filmje úgy ahogy van zseniális alkotás. Egy-két apró hiba kivételével tökéletesen megidézi a kort, 1989. tavaszát. Nézük pl. ezt az érettségi bizottságot:Egyszerűen tökéletes bemutatása a szóbelinek. (csak zárójelben jegyezném meg, hogy bár én jóval később érettségiztem, mint 1989., a címeren kívül minden mást nyugodtan elfogadnám a saját éretségim megfilmesítésének)

Szokták a Megáll az idő c. filmre adott válasznak is tekinteni, és van is benne igazság. Ugyanis ez is - mint a Megáll az idő - nemzedéki film, egy adott időpontra fókuszálva, pár embert bemutatva ábrázolja tökéletesen ugyanannak a korosztálynak (érettségizőknek) a világát. A hangulata tényleg fantasztikus, a sztori jó, a szereplők nagyon jók (Petya, Kigler, Royal, Ságodi, Zsófi karaktere tökéletesen eltalált), a zene szintúgy, egyszrűen nem lehet belekötni a filmbe. Nálam azonnal besorolódott a legjobb magyar filmek listájába. Nézzétek meg, ha tehetitek. Megéri.
100%

2007-02-22 22:55:01 Olórin (5) #1

Aki volt fiatal, az egész biztos, hogy magára ismer egyik-másik figurában, és alighanem ezernyi emléket fog felidézni benne ez a film. Nekem pl olyan dolgok jutottak eszembe a film közben, amiket rég elfeledettnek hittem... Fantasztikus a hangulatteremtése.