Ez egy pocsék film volt. Minden olyan közepes, kivéve Olivia Williams. Ő kritikán aluli teljesítményt nyújtott. Szabályosan irritáló volt, főleg mikor csak úgy kiborul, elrohan. Visszamegy, dugnak egyet, reggel meg már utálják egymást. Szánalmas!
én is hasonlóan vagyok vele, úgy tűnik ez itt a kisebbség véleménye..
előzmény: Rorschach (#34)
Nem tudom, mennyire tükrözi a valóságot az osztályzatom, mert egy átmelózott nap után hazaesve néztem a filmet, mosogatva az elejét, kábán/álmosan a végét (utálok így filmet nézni), de amilyen alkalmatlan voltam egy politikai thrillerhez, olyan mocskosul bejött.
Nagyon tetszett a fényképezés és a rendezés, a záró akkordban pedig mindkettő olyan tökéletesen csúcsosodott ki, amilyenhez hasonlót a Cheap Thrills óta nem láttam. És az már úgy egy éve volt. Zseniális zárás.
az utóbbi évek thriller gyöngyszeme...akart lenni.
előzmény: ryood (#32)
az utóbbi évek thriller gyöngyszeme.
gyenge és értelmetlen film - de egyszer nézhetö
a fenykepezes meg a depressziv atmoszfera az egyetlen pozitivum,a temahoz tokeletesen passzolt...de amugy szerintem eleg verszegeny,1 honap mulva nem fogok 1 jelenetre sem emlekezni belole,azert egy kicsit tobbet vartam....a szineszek sem tartoznak a kedvenceim koze,alig vartam,hogy vege legyen...:D
Kezdetben érdekes,de egy idő után kicsit álmosító.
A "kötelező" megvilágosodás felesleges,és a vége teljesen sablonos.Fogadtam,ez lesz,nyertem.
A rendező klasszikusaitól messze van,de napjaink tucatfilmjeinél jobb.
Akkor ez tényleg nagyon jó film. Te ugyanis - velem ellentétben -, nem könnyen adod az ötöst!
Nálam esélyes a szezon legjobb filmjére is.
előzmény: Hannibal Lecter (#27)
Nagyon jó film, szívesen vettem volna, ha az idei szezonban több ilyet láthatunk. Ötös, nem is vitás.
Roman mester nem felejtette el, hogyan kell filmet rendezni. Voltaképpen az a Szellemíró nagy trükkje, hogy fabulája hajszálpontosan illik a politikai thrillerek unalomig ismert halmazába, de ódivatú, halkszavú és tárgyilagos szüzséje képes újjá varázsolni a sztorit. Jár neki az ötös.
Régi vágású, lassú folyású politikai krimi meglepően egyszerű történettel, amit viszont szerencsére Polanski forgatókönyve érdekes, feszültségtől és, ha nem is teljesen váratlan, de mégis valahogy kellemes meglepetésektől sem mentes cselekményben bont ki, és kimondottan elegánsan zár le. Jól sikerült, ügyes ujjgyakorlat a patinás hírű, hányatott sorsú rendezőtől.
Élvezhetően izgalmas sztori, hűvös rendezésben - a vége talán már felhozta volna. De a befejezés nekem annyira szánalmasan a filmből menekülő egyszerű megoldás ("csak fejezzük be végre"), hogy 3-asnál maradok. Mindent a középszerrel jellemezhetek.
Hogy nem érte váratlanul? Ugyan! Most olvasom, hogy minden nyáron ellátogatott a svájci villájába és "épp most" ("Miért épp most?" - gyakran visszatérő kérdés a cikkekben) csaptak le rá. Mi ez, ha nem váratlanság? Ilyen összefüggésben úgy érzem, nem állja meg a helyét a kiszámíthatóság, és hatványozottan érvényesül az élet mimetikussága.
előzmény: Corey (#21)
Nem, egyik sem. Egyszerűen csak megejtő, hogy végül az élet utánozta a művészetet. Polanski nem tudhatta 2009. elején, hogy az esztendő vége felé házi őrizetbe kerül.
előzmény: Corey (#21)
Vagyis Polanski filmjének jót tett-e a személye körüli botrány,s talán a rendező úr sem ellenkezett túlzottan az ebben az időpontban történő elfogása ellen? Vagy hogy az "üldözői" keményítettek be a számukra kínos tartalmú film miatt?
Egyébként nem hiszem,hogy Polanskit váratlanul érte az elfogatása,sőt.....
Mindenesetre érdekes a téma.
előzmény: ronin07 (#20)
"Az aktuálpolitikát és Polanski "ügyeit" ismerve ez egy igen bátor film."
Gyakran elő szokott jönni a film kapcsán ez a két fogalom. Ironikus is, hogy Polanski fél évvel az őt tudtommal váratlanul érő svájci ballépése előtt forgatott egy allegorikus(nak ígérkező) sztorit, nem? Sőt, kísérteties.
Nálam 2010 egyik legjobb filmje.
Brosnant először láttam ténylegesen "szerepet játszani",kicsit színpadiasnak éreztem,de egy politikus eljátszásához talán hozzátartozik ez is.
Mcgregor végig precíz,ám nagyon távolságtartó,nem csak a többi színésztől,hanem a nézőtől is,így talán a vége nem "csattan" elég nagyot.:)
Az elejéről a Viharsziget ugrott be valamiért.A zene ami nálam nagy negatívum,de talán mást nem is tudnék felróni a filmnek.Egyébként is szeretem a nyomozós thrillereket,tavaly a State of Play volt hasonló.Az is profi munka.
Az aktuálpolitikát és Polanski "ügyeit" ismerve ez egy igen bátor film.
Szellemíró: 80%
A Szellemíró:
Igazi politikai krimi, aztán sajnos csak a film utolsó 45 percére lesz thriller (amikor Mcregor elindul a GPS-ét követni, addig nem érezni izgatottságot, félelmet, thrilleri hangulatot). Az első fele filmnek picit vontatott, a tipikus politikai filmes klisék is előjönnek (híres ember feleségével hálás stb).
De addig is erős hangulata van, imádom az igazi brit akcentust is, láthatjuk és hallhatjuk a 94 évesen is jó egészségnek és színészi erőnek örvendő Eli Wallachot. neki is erős szövege van de főképp a Paul Emmettet alakító Tom Wilkinson alkot nagyot mellékszerepben. Brosnan itt picit pozitív csalódás volt picit, de ezúttal sem tartom még őt egy nagyon jó színésznek. Mcgregor tényleg visszafogta magát, de ezt a szerepe jó sokáig így követelte.
A rendezés erős és a forgatókönyv is a film második felében. Nagyon ötletes a filmezés is elég a film végi szó szerint ötletes, közelről nem mutató csattanós :) jelenetre gondolni vagy a nem sokkal előbb lejátszódó levélpasszolós jelenetre. Mindezek előtt a csodás tájbéli fényképezés se kutya.
Csavarnak a végén volt egy pici csavar, mint egy igazi krimiben. Sokan hiányolták, de volt igaz nem nagyot ütő.
A filmzene habár a hangszervilága miatt érdekes volt igazán csak hangulatos háttérzenének készülhetett. (a Vaskabátok a Harry Potter 5-6 stílusai és csilingelős hangszerei néha totálisan megegyeztek mivel a HP7 első részének zeneszerzője alkotta meg, lehet folytatja majd Alexander Desplat Nicholas Hooper hagyományait?)
Érdekesek voltak az aktuálpolitikai felhangok, a sok utazgatással és üldöztetéssel. (Polanski???)
Tetszett az is, hogy kicsit fityiszt mutatott a film a mai politikusoknak főleg az angol és amerikai 'elitnek'.
Olivia Williamst a női oldalon emelném még ki. A film humorosságát szintén, volt egy pár igazán angolos is.
Azért még a víz az úr Polanskinál :) (Kínai negyed)
75%
Nekem az éves 10-es toplistámba bőven belefér a Toy Story 3 és Eredet mellé. Talán még a Viharsziget. Így is marad 6 szabad hely év végéig :)
Utólag bánom, hogy nem moziban láttam, mert akkor lehet, hogy elsőre 5-öst adok neki. Az utolsó jelenet zseniális.
Meglepett ez a sok jó vélemény,hogy őszinte legyek..Mivel tegnap a telt moziterem fejcsóválva távozott,többek között én is..
Amiben nagyot csalódtam,azok a színészek voltak.Kim Catrall nem tudom,hogy került oda,Brosnan semmi extrát nem hoz,Ewan McGregor meg tőle elég gyengét. A feleség meg irritált,habár lehet ez volt a cél.
A sztori lapos,kicsit össze-visszának tűnt,az izgalomnak meg a szikrája sem volt meg benne. Valahogy olyan érzésem van,hogy nagyon meg akarta mutatni,de belebukott. Csavart én nem fedeztem fel benne,zajlottak az események mindenféle fordulat nélkül aztán bumm,vége.
Szerintem tökéletes politikai thriller.
a befejezése miatt megkapja a 2-est, addig ugyanis megbízhatóan hozta a középszerű 3-ast. ilyen filmekért kár szabadlábon maradni, mester.
Ye! Híres karikatúra volt, amelyik Tony Blairt, mint Bush pincsi-kutyáját ábrázolta!
előzmény: jorgecosta (#11)
A Mester ezen műve - megítélésem szerint - elég gyengére sikerült. A story átlagos, a szinészvezetés, finaoman szólva is hiányos. A titkárnő szerepét alakító Kim Cattrall súlytalan, szintelen és szagtalan, a szerepének nincs kiterjedése. A minisztert alakító Pierce Brosnan csak egy fokkal jobb. A főszerepet alakító Ewan Mcgregor közepe tlejesítményt nyújt, de ez sem jobb, mint egy közepes Hollywoody alakítás. A történetvezetés, feszes, és jól tramatizált, bár erről is nkább az állapítható meg, hogy egy jól sikerült, izgalamas Hollywoddy film szinjét üti csak meg. Hol vagyunk már a Rosmary gyermekétől, a Keserű méztől, vagy a Bérlőtől.
A mester középszerű alkotása, nagyon gyenge szinészekkel, átlagos storyval. Az érdemjegy: hármas alá
odaszúr nekik.
de mondjuk a briteknek is azzal, hogy csupán a CIA szolgái :)
előzmény: zéel (#8)
Megint egy Polanski mestermű. Egy nagy pofon az USA-nak, aktuálpolitikai mondanivalóval. A rendező múltját/jelenét tekintve érthető :)
Borzasztó intelligens, izgalmas, csavaros krimi, picike Zeitgeist-feeling hollywoodi köntösben. Ha valaki tájékozott, tudja miről is szólt a film valójában.
CIA-USA-2 Bush-Hadiipar-Háború stb...
Nagyon szép, izgalmas, kicsit setét film, szinte ötös! Nem bánom, hogy kilométereket autóztam érte.
Ja, Condoleezza Rice, Bush színesbőrű külügyminisztere. (Ha egyre gondolunk!)
Egyébként lehet, hogy túl nagy hatással volt rám a film, de azért az elég érdekes véletlen (!?), hogy Polanskit pont a film elkészülte előtt akarták lekapni az amcsik!
előzmény: jorgecosta (#7)
meg volt ott egy amerikai alelnökasszony is, aki valakire hajazott :)
olvastam olyan kritikát, ami a kínai negyed és rosemary gyermeke mellé helyezi a szellemírót, és amit túlzónak érzek kissé, de még polanski-kaliberű alkotó számára is erősen vállalható a film.
előzmény: zéel (#6)
Fucking good!
Akit csak egy kicsit is érdekelnek a nagypolitika sötét kavarásai, vagy aki csupán egy jó kis politikai krimit szeretne látni - annak bátran ajánlom! (Zárójel: politika és krimi mára már lehet, hogy szinonima lett!)
Ugyan nem emlékszem, hogy kiírták volna, hogy bárminemű hasonlóság élő vagy régebben élt személyekkel, helyekkel a puszta véletlen műve, de akárhogy is, a főszereplő politikus storyja erősen Tony Blair ízű!
Polanski sokat tud az elmúlt évek politikai kavarásiról, és el is mondja. Méghozzá igen szórakoztatóan! (Mondjuk pl. Jancsótól is valami ilyesmit vártam volna legutóbb. És nem metaforákat, hogy minden hatalom szar!)
nekem viharsziget fílingem volt. rideg, klausztrofób helyszínek, főszereplő magányos harca, stb.. okosan felépített thriller, nem csalódtam a mesterben!
A Szellemíró majdnem úgy működik, mint az összes Polanski-thriller: jól - azért csak majdnem, mert amúgy kifogástalanul szokott. Azonban remekül font története nem a mai trendeknek megfelelő "csavar csavar hátán"-elvet követi (szerencsére!), sokkal inkább fókuszál arra, hogy egy ember szemszögéből, pszichéjéből láttassa, érzékeltesse a fokozatosan kiteljesedő képet és annak szereplőit. Talán éppen ettől igazán jó film.
Nem érdekelne ha lassú folyású a történet, akkor ha ütne. Viszont az origo filmklubbos kritika után morogva jön ki a moziból az ember, mert az egész sztori igencsak gyenge lábakon áll és ráadásul amikor fény derül a naaagy titokra, akkor se hat meg igazán. Lehet velem van a baj, de inkább a Nolan-féle történetvezetés és mesélés az, ami szimpatikus és amikor azt nézem legalább nem ásítok be (tízpercenként 50 alkalommal).
lehet, hogy hozzá tartozott a feelinghez, hogy párizsban láttam ősbemutatón, de áh. nagyon vitt. semmi új, de marha profi a rendezés, a színészek, a dialógok, az egész film kinézete, a statiszták. véprofi na. polanski fanok imádni fogják.
Öreges tempójú thriller, amely a műfajnak annyira nem tesz jót, ellenben van némi öreg-iskolás bája és a humora is rendben van.
OFF
nem tudja valaki, hogy mi a filmben EwanMcGregor telefonjának a csengőhangja, ill. hogy lehetne beszerezni?
nekem kell az a csengőhang! :)
(a filmből kivágni nem jó a hangot, mert rezgéssel együtt szól..)
érdekes, találtam a neten több threadet is róla, de senki sem tudja..ezek szerint nem csak én szúrtam ki ezt a csengőhangot :)