En familie (2010) ☆ 👁

Egy család

(Pernille Fischer Christensen)

dán dráma

3,7
★★★☆☆
27 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-04-16 21:00:32 somogyireka (5) #6

Csodálatos, bátor és végtelen természetes mozi. A haldoklás folyamatát oly közel hozza, mint retinám.

Oktatófilmmé kéne tenni legalább már középiskolában, nem félteni senkit attól, amit bemutat. Hisz hol a fenébe is szereztük útközben azt a "képességünk", hogy attól, ami a világ legtermészetesebb ügye, hogy ami megszületik és meg is hal attól így rettegünk? Ki nevelt minket ennyire el?
Mert finom babapopsit krémezni színes, szagos reklámfilm, az életvégi meg valami kellemetlen ügy, amiről beszélni sem tudunk. Pedig éppen olyannyira aktuális mindennap és holnap, mint a kisbabákkal. Hol lettem útközben ilyen finnyás, ilyen félős, ilyen a teljes enyészettől megriadó?
A lehető legjobbkor néztem, életem aktualitásat gyönyörűen körbeölelte. Egy film, mely pontosan megértett engemet, most, hogy testközelbe kerültem veled haldokló majd halál. Most, hogy hozzá mertem érni, és tenni, ami legtermészetesebb mozdulat..és még mindig félek direktben írni, mert állítólag őrizni illik a távozó méltóságát. Miért? Minek ez a színjátszás..Mikor merem leírni azt, ami ténylegesen történik, ahogy bomlik szét a test és még mindig dobog a szív, és egyszerre szörnyen fájdalmas, de közben meg kimondhatatlan gyönyörű. A haldokló már szinte nincs is itt, még ugyan ritkán visszajelez, tekintete csatorna, mely....utolsó szavai pedig előhírnökei...
Közben meg nem kínos azt kívánni bárcsak halna már meg. Nekem soha semmilyen más vágyam ilyenkor nincs, csak minél gyorsabban vehesse le ezt a megfáradt testet, mely már semmilyen szolgálatára nincs, és maradhasson a helyén az, ami itt volt, van és lesz mindig is.

(az meg nekem külön édesség, hogy mindez dánul)

2015-01-12 11:35:09 Kalevala (4) #5

Engem ebben a filmben az fogott meg, hogy – szerencsére - kihagyták a hasonló témájú filmekben gyakran alkalmazott bonyolítást, mint pl. családtagok közötti intrikákat, vagy az örökségért folyó véres harcot. Ebben a filmben tényleg csak a családtagok a betegséggel való, az érzelmekre lemeztelenített konfrontációját látjuk egy szeretett családtag megbetegedése során. Kegyetlenül, szemérmetlenül őszinte a film.
„Csak halna már meg!“ Megdöbbentett a családfő kis kedvence kifakadása. Egyrészt egy egoista, gyáva kívánság, mert az öreg a betegségével csak bonyolítja a családtagok életét, másrészt pedig, ha úgy sincs remény,legyen rövid a beteg szenvedése. Da valljuk be magunknak,sokkol egy ilyen megjegyzés. Nem illene kimondani, pedig ez az igazság.

2014-09-14 22:59:05 hhgygy (5) #4

Kőkemény.

2014-06-22 08:45:01 hugox (3) #3

A történt nagyon jó, de a megvalósítás korántsem az. Kár érte.

2012-01-15 09:57:34 Dió (3) #2

Kilométerekről látszik rajta, hogy dán (megint erősek a képek, jók a szereplők, a nyelvük még mindig eszményien szép, stb.), de a csoda ezúttal elmarad - én olyan kívül maradtam az egész filmen, amennyire csak lehet.

2011-09-26 15:42:38 mokiszin (5) #1

Tűpontos.