Vespa (2010) ☆ 👁

(Groó Diana)

magyar-szerb dráma

1,4
★☆☆☆☆
59 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2024-03-04 12:02:21 fempolip (1) #47

Feadtam. Ez nekem így kora reggel sok(k) volt. Ritkán látok ennyire nyíltan rasszista filmet. Vagy csak én éreztem annak? Azért mert minden olyan random megtörtént, hogy pont úgy esett? Bevallom, itt még az előző kommenteket sem olvastam, máskor ha Magyar filmel kapcsolatban van valami akkor utánajárok, de ez kétlem hogy az amúgy is pocsék film, negativ mondanivalóval még pluszban bármin változtatna.
Egyedül innen a Vespa robogót sajnálom, az legalább valamire használható. Ez film pedg kerülhet a szemétdombra.

2017-03-28 19:46:22 necksprain (1) #46

hűha.. szóval ha jól értelmezem a sztorit, a tizenéves srác kártyán(!) nyert egy szelvényt, majd felült a vonatra (az egyetlen dolog, amit kifizetett, ez becsülendő). odaérve a helyre kiskorú lévén nem adták oda neki a robogót, majd a random ismerős férfi segítségével próbált egy vétséget vagy bűncselekményt elkövetni, nem tudom melyikbe tartozik ez, biztosan valami okirattal való visszaélés kategória. mikor ez nem jött össze, simán ellopta a mocit, majd balesetet okozott, két autóban (egyik egy böhöm nagy BMW városi terepjáró) kár keletkezett. ezután elszeleltek. a végén a tolvajtól ellopták, ami amúgy sem volt az övé, majd rátukmáltak úgy ránézésre 15 ezer forintot. szerintem jól jött ki a dologból, ha ez a hatóságok fülébe jut, mehetett volna vissza a Budapest melletti Tököl településre egy-két évre.

2012-12-15 20:35:39 Ptrskay (1) #45

A Videómánia kritika tökéletesen leírja a filmet, de sajnos én mégis megnéztem a teljes verziót. Kár volt. Ahhoz, hogy valaminek ennyire ne legyen köze a realitáshoz tényleg tehetség kell.

2012-12-14 23:14:03 Tenebra (1) #44

Mániákusnak fogtok tartani, de rákerestem egy interjúra. :'D
Groó Diana interjú a Vespáról

Érdekes, hogy a cikkben egy kérdés sem vonatkozik arra, hogy miért mutatja be ilyen egyoldalúan a helyzetet. "Identitáskeresésről szól" - aha, igen. :DD

Kiemelnék pár vicces részt:

"A Schulze Éva forgatókönyvíró-osztályában nemrég végzett Szabó Iván találta ki a film alapsztoriját: írt egy egyoldalas szinopszist egy Lali nevű, vidéken lakó roma kisfiúról, aki felmegy Pestre, és mindenféle kalandba keveredik. Az apamotívum akkor még egyáltalán nem szerepelt benne, egy egyszerű, vidám road movie-nak indult, amiben a robogó is csak véletlenül tört össze egy baleset miatt. Picit Fargósra is akartuk venni a dolgot."

Azt hiszem, jobban járt volna mindenki, ha megmarad ez a sztori.

De a legnagyobb vicc:

"Úgy éreztem, hogy nagyon óvatosnak kell lennem, mert nekem bármekkora is az empátiám innen Budapestről, nem tudom, hogy egy telepen hogyan zajlanak egy tizenkét éves kisfiú mindennapjai. Ezért elsődlegesnek tartottam, hogy ezt a fiút tényleg megtaláljuk, ennyi realitásalapot mindenképpen akartam. "

Tehát elismeri, hogy köze nincs a valósághoz az egésznek. :'DD Köszöntem.



2012-12-13 14:44:37 Tenebra (1) #43

OFF:

Így van, én is ezt mondom. Nagyon sok a szemét a magyar filmben (nemcsak ma - jócskán találni korábbi évtizedekben is, bár talán nem ennyit, mint a "média által támogatott" vígjátékok sártengerében), de érdemes kitartani és kutakodni. Például a hetvenes évek egy kiváló kiindulópont, ami egy "elfelejtett évtized". Ajánlom mindenkinek Gelencsér Gábor: A Titanic zenekara c. könyvét, mely e korszakról szól (ő nevezi egyébként "elfelejtett"-nek, mert kb. a Tenkes kapitánya jut eszébe mindenkinek a hetvenes évekről :D - ezért is Titanic zenekara, hiszen a Titanic zenekara "jól nyomta", de elsüllyedt /jóllehet, Jeles: Kis Valentinoja végén hangzik el a kifejezés/). Már csak azért is, mert rengeteg eldugott, elfeledett gyöngyszemre lel az emeber. Nekem a kedvenc korszakom. Bár rohadt nagy volt a nyomor, minden addiginál nagyobb volt a kilátástalanság a filmek tanúsága szerint is - de pont ezért születtek oly' kiváló alkotások. S akkor az ötvenes-hatvanas évekről nem is beszéltünk.
Szóval érdemes böngészni a magyar filmtörténetet 1950-1990 között is, mert az állami filmgyártás ellenére rendkívül sok eredeti, invenciózus alkotás született ekkor.

Egyébként míg nem jártam egyetemre, én is kb. a gagyi Európa expresszel meg a sok ócska vígjátékkal azonosítottam a magyar filmet. De hála az égnek, itt a filmszakon kényszerítettek rá, hogy magyar filmes kurzusra járjak, és így láttam pár remekművet. Utána meg szimplán függője lettem. :D Azon kevés dolgok közé tartozik filmművészetünk, melyekre még büszkék lehetünk. Érdemes megismerni.

előzmény: zéel (#42)

2012-12-13 14:20:46 zéel (?) #42

Nem szokásom magyar filmeket nézni Nem szokásom kötekedni, de ez fájt! Egy,egyébként jó ízlésű ember (magyar ember!) azt mondja, hogy nem szokása magyar filmeket nézni. Szerintem, nyugodtan változtathatsz a szokásaidon! Van rengeteg jó magyar film. (Bár, attól tartok a Vespa nem csinál kedvet hozzá.)

előzmény: flake (#36)

2012-12-13 13:48:36 Tenebra (1) #41

Szerencsére csak a Videómánia kapcsán volt szerencsém ahhoz a filmhez. :D Elég is volt annyi belőle. Én elvből nem nézek meg olyan filmet, amiben mai magyar "celebek" vannak. Mert ez a Vespa azért remekmű a mai magyar átlagos közönségfilmekhez képest. :D

Egyébként igen, én is leginkább a "trollkodást" tudnám használni e film kapcsán. Nem kétlem, hogy e rendezőnő célja ugyanaz lehetett, mint az "A rasszizmus ciki" (vagy mi) készítőinek, vagy a "Minden ideköt" c. videók alkotóinak. :D Ha meg komolyan gondolták és "öntudatlan trollok", akkor viszont igen nagy problémák vannak egyes emberek agyával.

előzmény: critixx (#39)

2012-12-13 13:24:28 simijohnny (1) #40

Nem tudtam végignézni, ezt a másfél órás trollkodást (annak egyébként csillagos ötös).

2012-12-13 13:14:55 critixx (1) #39

Láttad a Rap, revü, Rómeó című filmet? Gálvölgyi és Stohl András cigánynak maszkírozva, ennyit mondok. Amerikában ez lenne a "brownface"? :D

előzmény: Tenebra (#38)

2012-12-13 13:02:27 Tenebra (1) #38

Na, ezen nagyon meglepődtem, mikor láttam a nevét a stáblistán. Pedig ő Jeles filmjeinek volt az operatőre többek között. (Bár azért látom, A hídember is az ő nevéhez fűződik - biztos kellett a pénz. :P )
Amúgy tényleg, a képi világa nem rossz. Bár talán a stílus miatt lesz még inkább felháborító a film. Hiszen amolyan minimalista-féldokumentarista az egész, így azt a látszatot kelti, mintha legalábbis a valóságról szólna. Holott semmi köze hozzá, a cigányok nem így élnek, nem így beszélnek, nem ilyenek. De a dokumentarista megközelítés meg pont ezt teszi meg "hitelessé" sajnos.

Egyébként említsük meg még, hogy a kisgyerek "pótapja" is valami iszonyatosan szánalmas volt. :D Nem is értem, hogy az ki akart lenni. Hogy most pótapa volt-e tényleg, vagy testvér, vagy egy kelletlen barát? Meg az apja körüli zsibbadás is... :D De tényleg, nagyon rossz volt ez a szál is. Egyszerűen rendezetlen, nem kifejtett, felületes, nem tudott érdekelni. Ráadásul egy "nemcigány" játszotta a pótapa szerepét, akit kicsit "cigányossá" tettek. :DD Tán elfogyott a többi amatőr szereplő? :D

előzmény: critixx (#37)

2012-12-13 12:46:12 critixx (1) #37

Napok óta azon gondolkodom, hogy én erre miért adtam kettest. Talán az operatőri munka miatt. Az tényleg szép. Kardos Sándor munkája.

2012-12-13 12:08:35 flake (?) #36

Nem szokásom magyar filmeket nézni,és messze áll tőlem a sznobság azon bizonyos formája, de ezt most megnézem, ha már ennyi embert megindított... kommentelés terén...

2012-12-12 22:13:02 Jereváni Rádió (?) #35

Spoileres videokritika: [link]

2012-12-12 21:44:49 Umberto (?) #34

Jesszus, Fürth Eszter (aki a kritikát írta) a tanárom volt az egyetemen...

előzmény: Tenebra (#33)

2012-12-12 21:40:24 Tenebra (1) #33

Nem bírom feledni ezt a kiváló filmet, így poénból rákerestem pár kritikára, amit akkor írtak róla. :D

Azért a többség elmarasztalja, de találtam egyet, aminél van egy olyan érzésem, hogy az írója "kicsit" elfogult volt, még annak ellenére is, hogy elismeri a film II. felének hibáját.
Kritika

"Groó Diana finoman komponált, lírai mesét szőtt a kisfiú köré, amelyben a cigányság mint téma képes úgy megjelenni, hogy nem nehezedik rá a társadalmi viszályok súlya. Ennek köszönhetően nem a tolerancia, hanem az élő jelenlét teszi szerethetővé Lalit, a telepet, és persze a Vespát."

BIZTOS, hogy ugyanazt a filmet láttuk? :DD

S azért azzal kapcsolatban is lenne egy-két ellenvtésem, hogy a fiú jól játszik.
"A Vespa motorja kétség kívül a főhős Lalit alakító Tóth Sanyi, aki a robogót túlszárnyaló teljesítménnyel viszi el a filmet - kétszázzal. Sanyika amatőr, mégis úgy viselkedik a kamera előtt, mint aki oda született: könnyed természetességgel beszél, áthatóan néz, és még a robogót is magabiztosan uralja."

Húha... :D Áthatóan néz? Meg jól vezeti a robogót? Az igen. Akkor én is egy világraszólóan nagy színész vagyok, mert tizenévesen robogóztam sokat. :D Meg áthatóan néz... Néha alig lehet érteni, mit mond, de a tekintete is csak ürességet árasztott számomra. Sőt, művies volt. Érezhetően nem tudott elvonatkoztatni attól, hogy filmezik. Nem éreztem rajta azt az "amatőrízt". Ilyenkor tanulságos Schiffer Pál, aki a Cséplő Gyuriban vállalta, hogy ez egy film, és nem akart történeti illúziót belevinni. Tehát amolyan cinéma verités volt. És pont ezért Cséplő Gyuri nem vált egy modoros, mű figurává, hanem valóban a saját sorsát "játszotta el". Itt ez a kisgyerek nem játszik, csak van, és érezhetően feszeng, zavarban van.

De a legdurvább tényleg, hogy a Filmszemle ezt díjazta is. :D Bár a Filmszemle is már... Mindegy, hagyjuk. :D

Szóval nem tudom, a hölgy mit látott e téren, de szerintem objektíve sem lehet jó színésznek tekinteni a gyereket, azt meg plána nem lehet ráfogni a filmre, hogy nem nehezdik rá a társadalmi "viszályok súlya". Nemhogy ránehezedik, hanem az nyomja agyon...

2012-12-12 10:28:47 BonnyJohnny (1) #32

Ez egy undorító film. Hazug, képmutató, hatásvadászat, és amellett még bűnrossz is. Mindamellett rasszizmus természeten tényleg létezik, és tényleg elítélendő, és tényleg szükség van rá, hogy filmeket készítsenek róla... de akkor már legalább a valóságot bemutatva, ha egyszer a valóságról akar kritikát alkotni.

2012-12-11 18:32:51 critixx (1) #31

Hidd el, épp eléggé fel tudod rajta húzni az agyad. :)

előzmény: Ninety-Four (#30)

2012-12-11 17:55:41 Ninety-Four (?) #30

Tehát akkor ez van olyan jó, mint a Valami kék? Épp valami dühöngőfilmet keresek a zh időszak végére :)

2012-12-11 14:56:06 critixx (1) #29

Még azt se lehet mondani, hogy a származásnak minden esetben köze van a szociális érzékenységhez. Dárday Istvánt arisztokrata származása miatt nem vehették fel a felsőoktatásba, egészen addig, míg Herskó nem ragaszkodott hozzá, hogy a Színművészetire kerüljön. És akkor ott van Visconti herceg...

A probléma az, hogy a magyar film"művészet" (legalábbis az "SZFE kör") nagyon belterjes lett. Az oda járó belvárosi művészbölcsészek szülei, családja ugyanúgy belvárosi művészbölcsészekből áll, ezért soha életében nem jártak még az Árpád híd vonalánál messzebb, az "elmaradott vidéken" vagy találkoztak alsóbb néposztályokkal. Gyerekkoruktól arra nevelték őket, hogy belőlük is művészbölcsész lesz. Sokan ezért is csinálnak iszonyatosan köldöknézős filmeket (Jeles András fiacskája, Verebes István fiacskája), mert semmi élményük, kötődésük a "való világgal". Másokban pedig olykor felébred a "jó liberálishoz méltó" "társadalmi érzékenységi illúzió" és ilyeneket alkotnak, mint Groó művésznő. Csak ehhez kicsit több kéne, mint kitalálni egy efféle valóságtól elrugaszkodott tündérmesét.

Egyébként szintén Herskó érdeme, hogy a '60-as években olyan embereknek hirdetett felvételit a Színművészetire, akiknek már volt egy diplomájuk, dolgoztak, volt élettapasztalatuk, szándékosan annak elkerülése végett, hogy 18 éves kölykökből legyenek rendezők, akiknek se előtte, se utána nincs semmi "való világbeli" tapasztalatuk. Így lehetett tanárnőből, titkárnőből rendezővé Ember Judit, vagy mérnökből filmessé Szomjas György.

2012-12-11 14:42:46 zéel (?) #28

Valószínűleg nem is fogom. Ugyanis itt a KT-en, általam mérvadónak tekintett nézők, hozzászólók - finoman is szólva - nem voltak elragadtatva e, nagy gyorsan elkészített filmtől.

előzmény: Umberto (#27)

2012-12-11 14:36:54 Umberto (?) #27

Nem is láttad még a Szíven szúrt országot...

előzmény: zéel (#26)

2012-12-11 14:32:49 zéel (?) #26

Ezért aztán Fliegaufra én még dühösebb vagyok!
(Ha legalább már csináltak volna előtte egy másik megközelítést. Most nem a Szíven szúrt országra gondolok, mert, az ugye nem film. Vagy film, csak...)

előzmény: Tenebra (#25)

2012-12-11 13:55:53 Tenebra (1) #25

Ja, persze, Fliegaufot sem akartam igazából Groóhoz hasonlítani, azért ő nemcsak a szélt tudja. :D

előzmény: zéel (#24)

2012-12-11 13:45:07 zéel (?) #24

critixx: Szerintem is ez a kategória lehet Groó Diana.
Tenebra: Más kategóriának gondolom Fliegaufot. Ő, legújabb munkái alapján, egyértelműen, a külföldi sikerre utazik. Ami, önmagában, abszolút nem probléma. Sőt! De milyen értelmiségi (!?) attitűd az, amelyik a saját sikere érdekében képes olyan filmet letenni, amely a hazájáról teljesen egyoldalú és (ezért!) hamis képet mutat. Vagy másképp: mi visz rá, egy egyébként tehetséges fiatalembert, hogy a saját sikerén túl, semmi más ne érdekelje?!
Tudom, hogy nem mindenki Márai Sándor (aki inkább vállalja a nélkülözést, de a tisztességet választja!), de az én fejemben nagy mű nincs nagy művész (= hiteles élet) nélkül. (Ha már...Jancsóval ugyanez a problémám.)

előzmény: critixx (#20)

2012-12-11 13:12:21 Tenebra (1) #23

Egyébként nem értem, hogy a provokáció miért jelent automatikusan hazugságot egyeseknél. Tehát miért kell ahhoz direkten hazug képet bemutatnia, hogy provokatív legyen? Pl. Bunuel (jajj, csesszem meg, hogy egyáltalán egy lapon említem a két filmest :D) is provokálta kora társadalmát, főleg a vallási fanatikus spanyoloknál talált ez különösen nagy felháborodást. Ám Bunuel az igazságot mondta ki, ezzel provokált. Nyilvánvalóan az életével játszott sokszor, ezért is kellett Mexikóba menekülnie a Franco-rezsim elől. Persze, hogy nem tetszett sokaknak, hogy kimondta: túlbuzgó vallásosság elfojtásokhoz és ebből következően frusztrációkhoz, majd ez pszichikai-társadalmi torzulásokhoz vezet. Ez teljesen igaz, hiába provokatív.

De ezesetben az igazság és a provokáció ugye nincs egy szinten. Ezesetben nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy Groó biztos sikerre akar menni, és direkt olyan témát választ, amivel a többség agyát felkúrhatja. Nyilván mindkét említett téma ilyen, bár ez még inkább, amiről ez a film szól. Kár, hogy nem veszi észre azt, hogy ezzel csak elmérgesíti a konfliktust, ami, ha kimondjuk, ha nem, egyre csak éleződik.
Amúgy kíváncsi lennék, hogy ha cigányközösségnek levetítenék, akkor mit szólnának (mert nyilván egy cigány sem látta ezt a filmet, mivel úgy tudom, igen kevés nézője volt - maximum azok láthatták, akik benne szerepeltek :D). Lenne tippem, mivel ismerek régről pár romát. Bizonyára a többség ugyanúgy röhögne rajta, mint sokan a magyarok közül. Biztos lennének olyanok, akik ezt látva még inkább "magyarparanoiásak" lesznek, és így még inkább eltávolodik egymástól a két etnikum. Számos esetet ismerek, melyben a roma fél bűnössége nyilvánvaló, de "rasszizmusra" hivatkozva mégis elengedik őket. Például volt egy rendőrverés itt a környékünkön. A zsaru civilben követte a tolvajt, akit konfrontálva az a rendőr szemébe mondta, hogy bár ismeri, meg minden, de "úgyis beléd baszom a kést, ha nem mész el innen", meg úgyis azzal fog védekezni, hogy a zsaru egy mocskos rasszista... Úgy gondolom, ez csak az "inverz diszkriminációt" erősíti, nem pedig a megbékélést, aminek ideje lenne.

De nyomják csak ilyenekre a pénzt, és nehogy véletlenül objektív társadalomelemző dráma szülessen. Ezt amúgy is lehetetlennek érzem még a mai filmgyártási közegben is. Röhej, hogy annak idején az állami filmirányítás és a "nyílt-burkolt" cenzúra alatt őszintébb filmeket lehetett készíteni (Cigányok, Feldobott kő, Fekete vonat, Cséplő Gyuri), mint a mai, elvileg "demokratikus" közegben.

Én egy olyan filmet néznék meg, ami megmutatja, hogy nem a cigánnyal vagy a magyarral van a baj, hanem az extremitásokkal, a bűnözőkkel, etnikumtól függetlenül. Ehhez persze kellene egy merész kiindulópont. Már, ha nagyjátékfilmről beszélünk.
De tényleg, ne álmodozzunk, ilyen a közeljövőben biztos nem fog készülni. Nagy reformok kellenének ide ahhoz, hogy egy ilyen elkészülhessen, és ne a szociológialag érzéketlen kocsmafilozófusok készítsenek filmet.

előzmény: Umberto (#21)

2012-12-11 12:26:13 critixx (1) #22

Lásd a 3. számú hozzászólásomat. Ő egy szétdohányzott fejű felsőbb intellektus.

előzmény: Umberto (#21)

2012-12-11 12:13:32 Umberto (?) #21

Nem láttam még ezt a filmet, de a rendezőnő azt rebesgeti, hogy legközelebb egy "transzvesztitás sztorit" fog leforgatni vagy pedig egy, Regina Jonasról, a világ első rabbinőjéről szóló filmet.
(Az interjú, amiben erről beszél, az origón olvasható.)

Úgy tűnik, hogy mindenáron a provokáció a célja.

2012-12-11 11:40:10 critixx (1) #20

Ugyanaz itt a probléma, mint Zomborácz "művésznő" esetében. Groó Dianából is áramlik a pesti, belvárosi művészbölcsész szag, és lefogadom hogy a film forgatása előtt még életében nem járt falun, de még csak a nyolcadik kerület vagy a külvárosok "árnyasabb" részein sem.

előzmény: Tenebra (#19)

2012-12-11 11:33:00 Tenebra (1) #19

Te jó ég! TE JÓ ÉG! :D Nem értem, minek néztem meg. Bár de: azért, amiért a Csak a szélt is szeretném. Néha jó, ha az emberben dolgozik az adrenalin a dühtől. :D

Nem értem, hogy ezek a rendezők, akik ilyeneket készítenek, mit gondolnak. Megfejthetetlen talányok számomra. Mert jó, hogy vannak politikusok, akik demagóg módon azt fújják, amit. Az is ok, hogy az 50-es években, meg úgy általában a szocreál és a náci propagandafilmek leegyszerűsítő idiotizmust nyomattak. Tiszta sor: nyomás volt a rendezőkön, meg az ideológia elvakította őket.
Na, de egy mai magyar filmrendezőt mégis mi visz rá erre a rózsaszín ködös hazugságra? Engem ez foglalkoztat nagyon. Hogy mégis hol nőtt fel, hol él, hol jár-kel. Tényleg érdekelne. Lehet, hogy Groó Diána féreglyukakon keresztül közlekedik. Nos, ezt azért megoszthatná a NASA-val, mert így könnyebben menne az Univerzum feltérképezése.
Legalábbis nem tudom elképzelni, hogy ember, aki csak Budapest utcáin végigmegy (nem limuzinnal meg testőrökkel körülvéve...), az ilyen filmet készítsen. Valami itt lehet. :D

Egyébként éreztem rajta, hogy a rendezőnő a Biciklitolvajok hatása alatt volt. Egyértelmű, hogy annak a cselekményvonalát "nyúlta" (azt hiszem, az "inspiráció" szó ide most túlságosan is megengedő lenne :D). Ám ez a film olyan, mintha De Sica azt mutatta volna be, hogy a szegény ex-fasiszta, Mussolini-rezsimet kiszolgáló pártkádert hogyan terrorizálja a mocskos városi bűnöző csőcselék. :DDD

Amúgy nincs baj a cigányfőhőssel, ott van pl. a Cséplő Gyuri, ahol ezt a témát ízlésesen tudták tálalni, egyoldalú, agresszív és buta propaganda nélkül. Groó Diána inkább azt nézte volna meg többször...

De ez így ebben a formában leginkább Griffith Amerika hőskorára hasonlít. Mármint bizonyos aspektusában, a faji kérdés kezelésében: a csúf, gonosz négereket szétveri a dicső, nemes Ku-Klux-Klan. :D Szerintem ugyanolyan arcpirító ennek a filmnek az összes jelenete, mint Griffith amúgy kiváló filmjének említett részei. A szemét, kopasz, kigyúrt fehér ember / mocsadék cigánygyűlölő fehér elkényeztetett gazdag kis suhancok (lol, mekkora ellentmondás) terrorizálják az egy szem cigánygyermeket. Nem is értem egyébként a környékünkön például ennek az ellenkezője igaz, mármint a mobilos jelenetre gondolok. Számos kisiskolásnak vették el romák bandába verődve a mobilját. Olyan érzésem van, mintha Groó Diana ezt ilyen direkt trollkodásnak szánta volna. Túlságosan is következetesen kifordítottnak érzem. Lehet, ez valami szerzői koncepció volt. Lehet, hogy parodizálni szerette volna az ehhez hasonló filmeket? Vagy lehet, hogy úgy gondolja, hogy a valós társadalmi problémákat már nem lehet valósághűen megmutatni, így egy inverz módszert választott? Vagy félt a cenzúrától? :D Vagy csak ki kellene mozdulni néha a romkocsmák delírumából? :D (Utóbbira tippelek.)

Egyébként nem tudtam, hogy röhögjek-e ezen vagy felháborodjak. Egyfelől már annyira kínosan rossz az egész, hogy kínjában nevet az ember. De ugyanakkor meg, ha a saját élettapasztalataira gondol, akkor kinyílik a bicska a zsebében.
Természetesen abban egyetértek, hogy sok a szar ember, és rengeteg probléma van a "magyarokkal" is. Most egy sor negatívumot fel tudnék sorolni, aminek köze nincs a cigánysághoz. De úgy gondolom, az ilyen filmek kifejezetten károsak. Persze nyilván erre adnak pénzt, meg fesztiváldíjat, mert... Tudjuk miért.

2012-09-08 15:13:13 Fernando Mojito (1) #18

Javaslom a film műfaját átjavítani fantasy-ra, ugyanis egy párhuzamos valóságban játszódik, ahol a nyúl viszi a puskát, a befőtt teszi el a nagymamát, és agresszív bűnöző magyar hordák terrorizálják a békés, szorgalmas, jóravaló, és természetesen egyke cigánygyermekeket.

Sosem fogom ezt megérteni. Nincsenek ennek a Groó Diana-nak szülei? Barátai? Szomszédai? Nem volt senki aki szembeköpte volna amikor egyáltalán megfordult a fejében, hogy egy ilyen hazug, uszító filmet forgasson a saját hazájáról?
Diana, alig hiszem hogy ezt te komolyan gondoltad.

2012-06-05 20:37:39 slawter (?) #17

Holy Shit!!!! Ekkora egy rakás...

2012-03-19 10:32:25 desmond (1) #16

Most már láttam. Tényleg rossz.

2010-10-05 09:51:21 Gasz András (?) #15

[link]

A legutolsó 2-3 kommentet érdemes elolvasni és röhögni egy nagyot. :) Szóval a lényeg hogy az ilyen filmeket épphogy állítólag közpénzből kell csinálni mert ezek hordozzák magukkal a magyar kultúra értékeit és egy adott témát szépen feltárnak a közönség előtt. Szponzori pénzből meg csak készüljenek közönségfilmek. A kommentelő szerint. :D

2010-10-02 22:56:57 sleepingdancer (2) #14

Szerintem nem kérdés, hogy egy kultúráját valamire tartó országban az államnak támogatnia kell a művészfilmek elkészítését (persze lehetőleg ésszel), még akkor is, ha 100 filmből talán 5-10-20 lesz olyan, ami időtálló érték. A költő meg tudja venni a papírt meg a tollat, a festő a festéket, egy film viszont nyilvánvaló okokból rengeteg pénzbe kerül. A konkrétan filmről: bármilyen furcsa, fontos és jó munka is lehetett volna, (és ember legyen a talpán, aki a támogatás megítélésekor előre látja, hogy mi fog kisülni a tervekből). Valahogy az átütő erő hiánya, a meg-megbicsakló hitelesség, a feszültségteremtés sikertelensége végül is aláássa az egész jó szándékú produkciót. Van benne néhány kedves és érdekes jelenet, a főszereplő kisfiú aranyos, az operatőr igyekezett, a zene időnként jó, és nagyjából ennyi. Kár érte.

2010-10-01 08:50:58 Il Matto (?) #13

Nem is a műfaj alapján vontam párhuzamot.

A cikk közel négy éve íródott.

Nyilván szűkebb a közönsége az artmozis filmeknek, de azért a 91 fő még itt is elgondolkodtató. A Delta elég vitatott film mégis az első héten csak Budapesten 1700-an voltak kíváncsiak rá.

előzmény: -senki- (#12)

2010-10-01 01:07:15 -senki- (?) #12

Nem vagyok benne biztos hogy Macska-jajhoz hasonló lenne (dráma)...

A cikk nekem azért kicsit elfogult és egyoldalú volt. Legalább ha látta volna a filmet... de így cikizni azért erős. Abban se vagyok biztos hogy mérvadó lenne hogy mennyien mennek be a moziba, a jellemző közönséget nézve. Nem valószínű, de akár mért is nem lehet jó attól...

előzmény: Il Matto (#8)

2010-09-30 11:23:06 limupei (?) #11

Ez itt kezd off lenni. Groó és a Vespa kitárgyalása itt, minden más az offban, politikai felhang meg sehol.

2010-09-30 10:03:15 critixx (1) #10

"Kap közpénzt az Élet és Irodalom? Igen. Olvashatatlan a cikkek túlnyomó többsége? Igen. Szabadlábon van Kovács Zoltán főszerkesztő? Igen. Teljesen nyilvánvaló, hogy ez így nem mehet tovább."

Hát igen, ez sajnos tényleg így van.

zéel: A Tabló hiteles képet fest a valóság problémáiról? Ezt azért te sem gondolhatod komolyan.

előzmény: Il Matto (#8)

2010-09-30 09:33:40 Order (?) #9

Ez egy remek cikk!

előzmény: Il Matto (#8)

2010-09-30 08:16:20 Il Matto (?) #8

Kíváncsi, vagyok a 91 fős nézőszámot is úgy interpretálja-e a nagybecsű rendezőnő, hogy a "magyar társadalom zéróra vizsgázott". Mert akkor az orra alá kell tolni mondjuk a Macskajaj itthoni nézettségi mutatóit.

Az állami pénzből készülő öncélú értékelhetetlen művekkel kapcsolatban ajánlom:

Ne etessük tovább az artistát!

2010-09-29 20:32:24 desmond (1) #7

Engem valahogy nem győztek meg. Bár én elismerem, hogy nem ismerem a mai magyar valóságot - de nem hiszem, hogy csak nyomorból, rasszizmusból és pusztulásból áll. (A Szép napokban az a mosodai szülés például a mesterkéltség netovábbja számomra.)

előzmény: zéel (#5)

2010-09-29 20:21:44 JeszKar (?) #6

Engem a filmmel kapcsolatban már ajánló megfogott, tiszta Willy Wonka :) csak motorral.

2010-09-29 20:13:19 zéel (?) #5

A zárójeles példáid a kevés olyan magyar filmet említi, melyek valódi társadalmi problémákkal foglalkoznak. Hitelesen.
És nem, ahogy a Svábhegyről/bp. belvárosból elképzeljük a nyírségi, szabolcsi, borsodi szegénységet.

előzmény: desmond (#4)

2010-09-29 20:07:37 desmond (1) #4

Jancsó legalább a múltban csinált jó filmeket is. A Vespá-t egyelőre inkább nem minősítem, mert nem láttam (pénzt tuti nem fogok kiadni rá), bár a szinopszis és a kritikák alapján nyugodtan mehetne rá a karó. Semmit nem rühellek jobban egy filmben, mint amikor valóságnak próbál meg beállítani nyilvánvalóan mesterkélt és kiagyalt dolgokat - ez a mai magyar filmek elég jelentős részére jellemző (pl. Szép napok, Tabló, Utolsó idők).

2010-09-29 18:27:39 critixx (1) #3

Nagyon tanulságos írás. Sajnos ennél sokkal rosszabb esetek is előfordultak. Gondoljunk csak Jancsóra, aki az utóbbi tizenegy évben vagy 5-6 bűnrossz "filmet" is forgathatott állami pénzből, mindet úgy, hogy még csak forgatókönyvet sem írt hozzájuk. Kizárólag egy pár szavas szinopszist "adott le", majd kapta érte a pénzeket. Természetesen nem elhanyagolható a tény, hogy ezen filmek operatőre történetesen a Mozgókép Közalapítvány elnöke volt. És természetesen ezen filmeket sem nézte senki sem, egy szűk baráti-kritikusi kör kivételével (szerintem ez még a 91 embernél is kevesebb), mindenki előre tudta, hogy "Miki bácsi" agymenései szinte csak őt magát fogják érdekelni.

Groó Diána esetében a szerző helyesen jegyzi meg, hogy "igazi belvárosi, bölcsész értelmiségi módjára még meg is mondja a magáét". A láncdohányos művésznő az origós interjúban olyan arrogáns és fölényesen lekezelő, hogy az ember lassan azt hiszi, valamiféle felsőbb intelligenciáról, emberfeletti lényről van szó, aki nyugodtan leszólja a "szegény halandókat", mintha ő nem is tartozna közéjük, mintha ő valami felsőbb erkölcsi körből tekintete le szegény hülyékre: "a forgatókönyvírás közepén jártunk, amikor a magyar társadalom zéróra vizsgázott." Úgy tűnik ő már nem is tagja a magyar társadalomnak, a "pórnépnek". Amúgy is szép az össznépességre általánosítani, mert pár ember meggyilkolt pár másikat.

előzmény: Gasz András (#2)

2010-09-29 18:15:11 Gasz András (?) #2

Hú nagyon jó kis cikk érdemes elolvasni és látni, hogy Magyarországon még mindig vannak ilyen 'rendezők' is . Csinálunk valamit oszt jó napot majd lesz valami de a lóvé tutira jön. :)

2010-09-29 18:05:42 adam924 (?) #1

http://vastagbor.blog.hu/2010/09/29/769_ezer_forintunkba