Epizódok M. F. tanár úr életéből (1987) ☆ 👁

(Forgács Péter)

magyar dokumentumfilm

?,?
 
3 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-01-01 20:58:05 oscarmániás (4) #1

"Mérei Ferenc (1909-1986), a magyar pszichológia egyik megteremtője filozófiát, szociológiát, pszichológiát és pedagógiát hallgatott, s meggyőződésévé vált, hogy a társadalom jobbá tételét a nevelés tökéletesítésével lehet elérni. Életútja három embernek is elég lett volna. Pszichológusból munkaszolgálatos, majd szovjet tiszt lett, s utána sorban intézet- és NÉKOSZ-vezető, Kossuth-díjas, állástalan, fordító, forradalmár, bebörtönzött. A Kádár-diktatúra enyhülésével párhuzamosan már egyre inkább tudós is lehetett. A társadalmi egyensúly letéteményeseinek a kis csoportokat tartotta.

„Nos, ettől volt ilyen nagyszerű a XX. század nagy vívmánya... És persze ezért kellett teljesen elpusztítani, merthogy ezt elpusztították..., nemcsak a Rákosi-rendszer..., mindenki elpusztítja. Mindenki, aki a hatalomra tör, annak ez a NÉKOSZ-féle képződmény az útjában áll. Tehát nincs hatalom, ahol egy ilyen csoport létezhet... Most ebből azt is tudjuk, hogy maga a csoport, a kis, emberi csoportosulások az egyetlen mód arra, hogy az ember szembeszálljon a hatalommal eredményesen. Mert minden más esetben a hatalom eltiporja a csoportokat. Mint, ahogy itten az ötvenes években minden emberi csoportosulást eltiportak.” (filmvilag.hu/xereses_frame.php?cikk_id=4965)

Mérei Ferenccel kevéssel halála előtt a Balázs Béla Stúdió égisze alatt Forgács Péter készített interjút. Visszaemlékezéseit gazdag dokumentumanyag illusztrálja, s Eric Satie zenéje festi alá."
Még pár napig itt látható.