Shutter Island (2010) ☆ 👁

Viharsziget

(Martin Scorsese)

amerikai dráma, krimi, thriller

4,2
★★★★☆
1570 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

  • 1
  • 2
2010-03-30 01:30:52 Hannibal Lecter (4) #58

Nekem sincs alapvetően bajom a filmmel, de Scorsese összességében megint alulmúlta az elvárásaimat. Decens, stílusos módon közelíti meg a nyersanyagot, megint vannak kiemelkedő, mondhatni bravúros etapjai (az első fél óra tényleg hihetetlenül hangulatos, főként a képzelgéses struktúra működik lebilincselően), de ezúttal sem váltja meg a világot. Tűkön ülve várom a (talán soha el nem érkező) percet, amikor megint szívből jövő 5-ösökkel honorálhatom majd az elkényelmesedett mester filmjeit.

2010-03-28 15:51:30 Golyo (4) #57

Nem értem, hogyan fordulhat meg bárki fejében, hogy két lehetőség is van. Az anagrammák és az, hogy az orvosok ismerik az álmait, bizonyítják, hogy őrült a főhősünk. A vége pedig bebizonyítja, hogy erre az őrületre nagyon racionális magyarázata is van. Nem akar úgy élni, hogy tudja, megölte a feleségét, és az ő hibájából is kifolyólag haltak meg a gyerekei.
A filmet még egyszer mindenképp meg kell néznem. Addig egy négyes, de van benne potenciál a javulásra.

előzmény: Manómaszat (#56)

2010-03-28 10:33:07 Manómaszat (5) #56

Nem tudom hová tenni ezt a filmet. Lehet, hogy nem kellene kőkemény logikát keresnem mindenhol, de:

akár valóban őrült a főhős, akár nem, mindenképp olyan színjátékot szerveznek neki olyan statisztériával, amire csak legyinteni tudok. Emberek tucatjait tanítják be azért, hogy Teddy (vagy Andrew meggyógyulhasson, vagy éppen azért, hogy csapdába csalják? Ha az utóbbi igaz, akkor minek a felhajtás? Miért nem zsuppolják be rögtön egy zárkába? Nem értem ezt az egészet.
Ha dilis, akkor vajon hogy került a nyomozó szerepkörbe, a hajóra, pisztoly és jelvény az oldalára? Az a szál hol kezdődött? Valahogy annak az énnek is kell előzmény, amit Teddynek folytonosnak kellene megélnie.
Az, hogy a főszereplőt az amúgy üres világítótoronyban várja a fődoki, ordítóan közhelyes. És minek oda egy őr töltetlen puskával? Nem másért, mint hogy a néző azért esélyt adhasson a "főhős normális" verziónak.
És mi az a cellában talált cetli a számokkal? Megtalálására az esély szinte nulla, de mégis -mindkét verzió szerint- ez a kulcsmotívum.
A "C" épület nyomasztó labirintusa megint hatásvadász az értelmetlenül futó lépcsősoraival. Nem, nem tudom hová tenni a filmet.
Összességében nálam az Angyalszívre hajaz.

2010-03-25 08:41:35 "L" (3) #55

Számomra csalódás, talán túl nagyok voltak az elvárásaim és kicsit túl sokat is vártam a megtekintéssel. Sajnos ugye a sejthető végkifejlet, azaz, hogy ez egy nagy "blamára" van kihegyezve (komolyan a film közben hasonlóan éreztem magam, mint a Lost című /egyébként általam kedvelt/ sorozat nézése közben), amit a szerencsétlenül készített trailer alapján előre sejtettek velünk. Kár, mert a film képi világa nagyon ott van, és a sokak által méltatott filmzene is találó.
Elképzelhető, hogy megpróbálkozom majd még vele egyszer DVD-n, de egyenlőre "haraxom" a filmre nagyon. Nem mondom, hogy rossz film, de nálam sajnos nem talált telibe.

2010-03-23 11:15:48 Kremy (4) #54

Ó és elfelejtettem,miért nem ötös,hát a vágás miatt,nem ragoznám mert már páran kifejtették. A leggázabb jelenet az volt,mikor Teddy meggyújtja a cigit majd 20mp múlva a következő jelenetben el is dobja...DE még van ilyen baki biztosan...

2010-03-23 11:11:53 Kremy (4) #53

Elsősorban fura volt az a tény,hogy a Westend legnagyobb termében jócskán a bemutató után is teltház volt. Az már kevésbé volt meglepő,hogy a terem negyede azért volt ott,mert ,jaj,Dicaprio",a másik negyed meg mert nem volt jobb dolga. És akkor a fél terem,akit tényleg érdekelt. Habár még az is soknak számít.
A regényt nem olvastam,de el fogom,ha jól tudom most jött ki magyarul,de nekem nem volt annyira kiszámítható a film mint amire számítottam az előzetes vélemények alapján.
Dicaprio meg nekem most bizonyította be igazán,hogy remek színész. Mást nem nagyon lehet mondani,jó,végig feszélyezett,odaragasztotta a tekintetem és néha megrázkódtam egy-egy hanghatás vagy gyufagyújtás hallatán,ami nekem egyenlő a meggyőzővel.
A zene sok esetben zavart viszont,nem tudnám megmondani,miért.

2010-03-20 12:31:06 Olórin (4) #52

Teljesen egyetértek, a filmben sokkal rosszabbul jön ki.

előzmény: slozi (#51)

2010-03-20 12:28:55 slozi (4) #51

A regény szerintem sokkal kevésbé kiszámítható. Lehane ügyesen bonyolítja a cselekményt és jó ütemben adagolja az információkat. Bevallom, nekem egész végig nem esett le, hogy mire fut ki a történet, pedig az a bizonyos fordulat már a regény írásának idején is bejáratott klisének számított.

előzmény: Rorschach (#50)

2010-03-19 22:23:34 Rorschach (5) #50

Sokkal jobb film lenne, ha nem lenne benne az a bizonyos csavar, amit csak azért nem vártam, mert "áh, nem lehet ez a vége, mennyire elcsépelt lenne már". Hát, nem tudom, hogy tudott Lehane egy ilyen kiszámítható könyvet írni a Hideg nyomon után. Mindenesetre a film nem rossz, hangulata van, az ötvenes évek érzetéhez pedig a gagyi odavetítések passzolnak a legjobban.

2010-03-19 08:21:28 ronin07 (?) #49

Hajlok arra, hogy ez a rossz promó, vagyis a kiszámithatóra vágott előzetes következménye. És ami kétségtelenül spoilerszámba mehet azoknak, akik nem olvastak a Lehane-könyvet. Nem azt akarom mondani, hogy a film ismeretéhez kell a regény is, félreértés ne essék. Csak azt, hogy az előzetes vágója mintha figyelmen kivül hagyta volna azt, hogy sok mindenre erőteljesen utalt a nyirbálása, aminek hangot is ad néhány néző, teljes joggal.

2010-03-19 08:16:07 ronin07 (?) #48

"...de borzasztóan kiszámítható film."

Hajlok arra, hogy ez a rossz promó, vagyis a kiszámithatóra vágott előzetes következménye. Viszont akár olvastad a regényt, akár nem, sikerült darab. Én olvastam, némi végiggondolás után rájöttem, hogy bár nem olyan remek, de korrekt munka, hű adaptáció. Régen olvastam a regényt, azért emlékeztem rosszul a hangulatára. Viszont, aki nem olvasta, annak bár kitalálható a vége, a befejezésig tartó ösvény elég hideglelősnek bizonyult részemről a jó osztályzathoz.

előzmény: HejjaX (#47)

2010-03-17 08:54:30 HejjaX (3) #47

viszonylag jó hangulatú, de borzasztóan kiszámítható film.

2010-03-14 21:05:42 hogen (3) #46

Hát ez "nem jött át".Ma megnéztem tele volt a mozi de sokan a felénél leléptek.Nem rossz de a jó nem ilyen.Köbö egy órába is bele lehetett volna sűríteni.Vontatott volt szerintem, a színészekkel nem volt gond de már az elején megfejtettem hogy mi a találóskérdés a filmben.Az öreg Scorsesenek voltak már jobb napjai.

2010-03-13 17:35:09 whiteman 01 (4) #45

Hát, hát... nem volt ez rossz, csak sok ilyet láttunk már. Túl hosszú, néhol önismétlő, párszor unalomba fullad. Tényleg a zene a legnagyobb pozitívum, ha már DiCaprio és az őrület, akkor már a Téglában sokkal jobb volt. Scorsese meg egy zseni, de erről a filmről meg nem mondanám, hogy az övé. A Cape Fear sokkal jobb szerintem, igaz, ott volt egy Max Cady is.

2010-03-12 19:47:58 Olórin (4) #44

Abszolút hű (szolgai) adaptáció, aminek atmoszférájához a legtöbbet a zene teszi hozzá - már a nyitójelenetben elképesztő, ahogy a ködkürtök hangjából nyílik ki a főtéma, ami végig valami egészen döbbenetes kifejezőerővel érzékelteti, hogy az őrület mindenütt jelen van, és lassan bekebelezi a főhőst. Hatásában kb. a Cápa témájához tudom mérni.
Pár bajom azért van a filmmel: a fordulat egyszerűen nem jön ki olyan jól, mint a könyvben (azt hiszem, filmben ezt nehezebb eladni), így a befejezés csak "korrekt", és a fele-kétharmada környékén a cselekmény eléggé lelassult. A színészek viszont nagyon jók, az első kb fél óra atmoszférateremtése pedig egyszerűen mesteri - egyszer szeretném még visszakapni (egy teljes film erejéig) azt a Scorseset, aki azt a fél órát rendezte.

2010-03-11 16:44:08 Jereváni Rádió (4) #43

Ha Scorsese tíz évvel ezelőtt rendezte volna meg a filmet, akkor valószínűleg tátva maradt volna a szám tőle. De mivel ilyen jellegű filmből elég sokat láttam már, ezért nem bírhat nálam akkora relevációval. De addig is: a Viharsziget egy nagyszerű, elegáns munka, Scorsese-nek nem kell szégyenkeznie miatta. A közepesre sikerült Tégla után egy részleteiben is szépen kigondolt, precízen megkomponált krimit/thrillert sikerült alkotnia a rendezőnek. Az operatőri munka igényes, a vágás nem különben, a DiCaprio-Ruffalo-Kingsley trió meg hozza a kötelező magas szintű játékot.

80 %

2010-03-10 09:30:15 robertjordan (5) #42

Nem volt más lehetőség, mert ezt a történetet csak aprólékos megjelenítéssel lehet logikailag zárttá tenni. Különben csak egy "agymenés" lett volna, és a néző becsapva érezné magát, felhánytorgatva különböző logikai bukfenceket. Egyetlen jelenetsornál használtak radírt az alkotók: Teddy szökési kísérlete a komppal hozzáteszem nagyon okosan mert indokolatlanul elnyújtotta volna filmet, és a film enélkül is teljes. Egyébként egy eleve forgatókönyvszerű krimit nem szabad átdolgozni, ezért ebben az esetben a szolgai adaptálás pozitív tartalmat hordoz, és önmagában hatalmas teljesítmény. Ehhez még hozzáadódik Scorsese és Dicaprio géniusza, és amit még ne felejtsünk el: a rendkívül jó zenei rendezés. Kell ennél több ?

előzmény: Zalaba Ferenc (#41)

2010-03-10 09:07:23 Zalaba Ferenc (3) #41

szóval szolgai?

előzmény: robertjordan (#40)

2010-03-09 07:51:09 robertjordan (5) #40

Amúgy brutálisan jól lettek megjelenítve Teddy dachaui visszaemlékezései, a haldokló SS-tiszt, Mahler zenéje, a tömegmészárlás. Egy másik részlet, ami szintén telitalálat, az Igazgató és Teddy beszélgetése, amíg autóval visszaviszi az Ashecliffe-hez. A könyvben sokkal kegyetlenebb a párbeszéd, de itt is ütős volt. Egyébként félelmetesen hű a könyvhöz a forgatókönyv, olyan apró részletekig, mint a "sajnálom bébi, de rohadt ronda ez a nyakkendő" mondat, amikor felrobbantja Cawley autóját. De beszélhetnék az álmokról is, amelyek szó szerint így zajlanak le a könyv lapjain. Szóval ez egy részletgazdag adaptáció néhány igen emlékezetes vizuális megoldással.

2010-03-08 17:22:21 robertjordan (5) #39

Ez hibátlan, akárhonnan nézzük. Ami esetleg nem jó benne, az nem Scorsese hibája, a panaszleveleket egy bizonyos Dennis Lehane nevű úrhoz kell küldeni.

2010-03-08 10:18:22 robertjordan (5) #38

Vagy kimaradt egy "nem" szócska, vagy régen olvastad a könyvet. Amúgy egyetértek.

előzmény: ronin07 (#37)

2010-03-07 15:08:33 ronin07 (?) #37

Szerintem is. A filmben nyiltan kimondja Teddy/ Andrew: "Szörnyként éljek vagy emberként haljak meg?" Úgy jön le, hogy tisztában van a gyilkosság súlyával, de nem birná cipelni a terhet, ezért ezzel a direkten irt kérdéssel Scorsese nyilvánvalóvá teszi, hogy a karakter dönt, nem pedig valamilyen megmagyarázhatatlan tudatalatti löket dobja vissza az őrületbe. A regényt a "Túl okosak vagyunk, mi?" szentenciával fejezi be a szerző, ami a filmben is hallható, és e mondat előtt is úgy beszél a főhős, hogy emlékszik még a családja halálára, magyarán nem vált be a szerepjáték, és vélhetően agyműtétre is sor kerül, viszont nem nyilvánvaló a diagnózis, mint a filmben.

előzmény: drav (#30)

2010-03-07 14:09:56 deviant (3) #36

szerintetek az index kritikája kritika? egyébként is, ennyi rossz, tárgyi tévedésekkel megtűzdelt cikket nem olvastam még tőlük egy hétvége leforgása alatt. főleg filmes témákban lőttek mellé.

2010-03-07 11:54:39 robertjordan (5) #35

A könyv esetében nyitottabb a befejezés. Úgy látom a filmnél a kétféle lehetséges lélektani értelmezés közül Scorsese határozottan választott.

előzmény: drav (#30)

2010-03-07 10:07:16 ronin07 (?) #34

Végül is a thriller zsánerébe sikerült annyi szakértelmet zsúfolni, hogy jól esően borzongjak és a poéngyilkosságra utaló előzetes (no meg a Lehane-thriller ismeretében) is helyre darabnak tartom a Viharszigetet. Scorsese viszont ismét eltávolodott a szerzői énjétől, és szemmel láthatóan nagyot hátrált. Mindazonáltal DiCaprio remek, és a veterán Bergman-kabalát is öröm látni, akárcsak Kingsley-t a pipafüstben, viszont a legjobban a csipőből felépittetett, német expersszionizmusra utaló diszletekre fogok emlékezni, ami bár emlékeim szerint nem az, ami a regényben ködös, indusztriális, fémes pszichothriller-univerzum volt, de igy, függetlenül is a helyén van.

2010-03-07 09:33:25 Cross (5) #33

Az utóbbi idők egyik legjobb thrillere számomra. Jó 50'-es hangulat, csavaros sztori, remek alakítások. Zeneiségében elüt a most divatostól. Ajánlom mindenkinek.

2010-03-07 00:46:43 deviant (3) #32

fojtogató atmoszféra, erőteljes képek és profi zenehasználat. di caprio most már tényleg az egyik legjobb színésznek számít, de a többiekre sem lehet panasz. és mégis. miért? miért kellett lelőni a poént az előzetesben. vannak jó pillanatai, de nekem megint csak hiányérzetem maradt.

és igen, a vágás néha tényleg érdekese.

2010-03-06 21:46:24 Gasz András (5) #31

Hmm lehet, azért is mondja a végén azt a mondatot.

2010-03-06 21:36:42 drav (3) #30

A film végével kapcsolatban:

A könyvvel ellentétben, a filmben Teddy saját maga választja a lobotómiát, tehát csak megjátssza, hogy nem sikerült a kezelés.

Szerintem.

2010-03-06 20:51:42 Gasz András (5) #29

Igen de ez egy sokkal erőteljesebb és változatosabb szerep lett több okból, aki látta a filmet az tudja. :) Véres gyémántban is jól alakított.

Robertjordan: Köszi a megerősítést gondoltam rá hogy az lesz, de annyi csavar után gondoltam a végén is van még egy pici esetleg. De akkor elég szájbarágósak, még ha a végén lévő világítótornyos snitt elég elgondolkoztató lehet is akár. Sajnáltam azt a bizonyos szereplőt a végén.




előzmény: robertjordan (#22)

2010-03-06 20:30:39 gringo (4) #28

LP a Wikin, az a baj, hogy az amerikai filmiparban annyiféle munkahely és megnevezés van, hogy ezeknek csak egy kis része lelhető fel a sokkal kisebb, pl. magyar filmgyártásban. Ez pl. egyfajta gyártásvezető, de mondom, nagyon homályosak a dolgok. Nálunk általában a scriptes csaj szokott foglalkozni az ilyesmivel :D

2010-03-06 19:47:07 Daemiaen (4) #27

Ezek szerint nem tudtam jól eddig. Az természetes, hogy van kontinuitás figyelés (és ennek külön embere), de a felelősség az on-set, azaz a line produceré, nem? Már ha a rendezőt kivesszük a képből.

előzmény: gringo (#23)

2010-03-06 19:37:34 wayage (5) #26

Akkor ez így lehet ez utólagos belemagyarázás, de azért jó poén:)

előzmény: Olórin (#25)

2010-03-06 19:33:33 Olórin (4) #25

Igen, abban lényegében végighányja a szigetre vezető utat:)

előzmény: wayage (#24)

2010-03-06 19:28:52 wayage (5) #24

Tényleg voltak előtte remek alakításai, de Titanic (melyet nagyon kedvelek és az alakítása is okés) sajnos nyálas tinisztárrá tette (Vasálarcos). Azóta folyamatosan jobbnál jobb alakításokat nyújt, de látszik, hogy még mindig küszködik a Titanic hatással. Szerintem is ezért van a film elején tengeri betegsége. Vagy ez is benne van a könyvben?

előzmény: robertjordan (#22)

2010-03-06 19:25:52 gringo (4) #23

S az a line producer hiánya? Szerintem arra külön continuity-poszt szokott lenni, a LP kicsit fontosabb dolgokkal szokott foglalkozni.

2010-03-06 19:21:10 robertjordan (5) #22

Azért a Titanic előtt volt: Egy kosaras naplója, Gilbert Grape, Marvin szobája... :) A Viharsziget előtt meg ott volt a Szabadság útjai.

előzmény: Gasz András (#17)

2010-03-06 19:19:14 Daemiaen (4) #21

Félelmetes, hogy vágások között mennyire más a színészek test- vagy kartartása, mimikája, cigarettája.

előzmény: gringo (#20)

2010-03-06 19:18:01 gringo (4) #20

Hogy érted hogy line producer hiánya? Csak kíváncsiságból kérdezem.

előzmény: Daemiaen (#18)

2010-03-06 19:16:53 robertjordan (5) #19

A könyv alapján tudok válaszolni:

Voltak gyerekei, de a felesége megőrült és vízbe fojtotta őket. Ez egyértelműen kiderül az utolsó fejezetben. Az ő bűne kizárólag a felesége megölése. Ezért került végülis a viharszigetre. A könyv úgy ér véget, hogy Teddy felébred, jókedvűen kisétál az udvarra, ahol találkozik Chuckkal ( aki valójában dr. Lester Sheenen ) egy rövid párbeszéd során nyilvánvaló lesz Chuck számára, hogy Teddy mégsem változott meg, és továbbra is ragaszkodik a rögeszméihez, aztán jelez a fejével Cawley-nak és az ápolóknak, akik megindulnak felé egy fehér batyuval, amiben fémszerű tárgyak vannak. Én ebből arra következtetek, hogy végül lobotómiára kerül sor, és igen, viszik a világítótoronyba.

2010-03-06 18:51:52 Daemiaen (4) #18

Kiváló atmoszférával bíró noir-thriller, amelynek megvalósítása (green screen-jelenetek elnagyolt utómunkája, line producer hiánya vagy inkább a vágás milyensége, noha ez utóbbit a vágó személye okán kétlem) hagy ugyan kívánnivalót maga után, ám 125 perces nettó (azaz vége feliratok nélkül) hosszához képest feszes tempója, elképesztő színészgárdája élen az egyre kiválóbb DiCaprióval tesz róla, hogy Scorsese zsánerfilmje ne csak a rendező személyéről legyen emlékezetes.

2010-03-06 18:28:15 Gasz András (5) #17

Jó volt egyébként, hogy csak 20-25en voltunk a moziban gy még jobban elfogott eza sötét velőtrázó hangulat. Remélem azért itthon is nagy siker lesz a film a későbbiekben mégha most az Alie 3d láz elvisz szinte mindenkit. A film elején sokan nevettek a tengeribeteg Dicapriotól. Tényleg mintha kihányta volna a Titaniccal megbélyegzett gyermeki nyálas imázsát. Aztán pedig éete szereplését mutatta be.

2010-03-06 17:51:03 Gasz András (5) #16

Viharsziget:

Iszonytatóan hangulatos filmet csinált Scorsese. Egy igazán trükköset is. A nézőt többször is félrevezeti Scorsese, hogy aztán a végére egy erős meglepődés legyen úrrá rajta. (a film vége előtt félórával már azért kitalálható az egyik szereplő sötét sorsa amitől egyszerűen nem menekülhet, erős kapcsolatban áll ez azzal hogy a szigetről se nagyon lehet elmenekülni). Scorsese nagyon jól válogatta ki színészeit. Leonardo DiCaprio végre csúcsra ért, számomra eddigi legjobb alakítását itt nyújtotta, társaként Mark Ruffalo is szépen teljesít mellettük nem felejteném el említeni Ben Kingsley minimalista, de talán épp ezért nagyszerű alakítását. (akár még egy Oscar jelölés se kizárt jövőre?) A filmzene is minimalista egyszerű és 1-2 témával él csak amik végig ismétlődnek de film alatt nagyon el lett találva mikor kell őket hallatni. A filmben amikor Dicaprioék elérnek a szigetre iszonyat hangulatosan van megoldva a kamera mozgása és a filmzene kettőse. (filmen kívül viszont nem hiszem hogy élvezhető lenne hallgatni). A fényképezés is segíti azt a sötét kérdésekkel teli misztikus hangulatot amit a film nyújt sokszor A ragyogás vagy a Kör egyes képei is előjöhetnek emlékezetünkből. Nem éreztem a filmen hogy túl hosszú lenne, pont jó az a 130 perc. A film csattanója viszont már sokszor látott volt még ha nem is pont ebben a szerepben. Scorsese kicsit Nolan lélekbúvár szerepében díszelgett most, úgy érzem a pszicho-thrillerek világába visszatérve. A feszültségkeltés elérése, a kérdések özöne, a karakteresre megírt szerepek mind-mind örömteliek számomra.
Egy két apróbb baki azért van, amiből ki lehet következtetni hogy mi lesz főhősünk sorsa. Nálam elsőre szerencsére ez csak film 2/3-ánál jött elő. Scorsese ennek ellenére képes a nézőnek a főhőssel azonos borzalmas érzéseket és kérdéseket előhozni. Mintha a néző lenne a főhős maga.
Scorsese megmutatta hogy effektcsodák nélkül hogyan kell erős filmet létrehozni. A moziban sokan a film után még szinte sokkolva voltak és maguk elé nézve bambultak és elmerengtek a film mondanivalóján, hatásán.
Durva volt egyébként a film előtt két 12 éves körüli kis csaj az Alkonyatról dumáltak hogy nem értik miért utálják annyian hisz nagyon is szuperül romantikus, meg még ilyet mondottak: "sokan tuti úgy nézik meg, hogy megnézem ezt a szutykot és kijönnek szar szájízzel". Eztán mentek a 3d-s Alice-re. :) A film után pedig minő rossz egybeesés egy bolondosnak tűnő emberrel kellett dumálnom össze vissza beszélt szinte már féltem tőle. (pl a tavalyelőtti újságban ezt és ezt láttam, meg számomra nem érdekes dolgokról dumált, szinte magában érthetetlenül méghozzá de túléltem :) )
A viharsziget mindenképp megér egy újranézést.

Két rövid kérdésem lenne azért:

Dicaprio karakterének most voltak gyerekei vagy azt is beképzelte és 'csakúgy' megölte a feleségét amit ugyebár nem tudott feldolgozni és ezért szimplán beteg, a végén pedig gondolom szegényt vitték agyfürkészésre mivel javíthatatlan volt, de nem a világítótoronyba gondolom :(

90%

2010-03-06 17:42:42 wayage (5) #15

Nem akartam elhamarkodottan áradozni, ezért pár napot aludtam rá. Most, hogy leülepedett azt kell, hogy mondjam zseniális! Leoanardo DiCaprio élete egyik legjobb alakítását nyújtja, de a többi szereplő is remek, mint ahogy rendezés és a történet is. De a legnagyobb pozitívuma a fényképezés. Pár jelenete örökre bevésődött az emlékezetembe pl. megérkezés a szigetre, sötétben gyufafény, tomboló vihar, világítótorony, sziklás jelenetek na meg a spoileres pillanatok a náci sereg kivégzése, DiCaprio kihalássza a halott gyermekeit, a három gyermek és a halott feleség képe. A zenéje s azon belül a főtéma egyszerű, de hidegrázós, röviden tu, tuu, tuuuu, tuuuuuuuu. Míg néztem a filmvégi csavarra volt 2 tippem, be is jött az egyik, ennek ellenére mégis meglepett, talán a kivitelezése miatt, valamint a spoilerben említett képek és a legutolsó jelenete miatt. Utoljára a Hetedik váltott ki hasonló hatást és érzelmeket (ezt a filmre is értem).

2010-03-03 22:09:04 gringo (4) #14

nem rossz ez a film, csak már nem lep meg nagyon.

2010-02-28 13:21:42 zeddi (4) #13

Én is várom már nagyon - remélem, az eddigi 3,5-ös átlag nem releváns...

2010-02-26 14:35:12 Hannibal Lecter (4) #12

"Távol jár szerzői énjétől, hiszen ő is idős ember lett, fenegyerek mivoltát maga mögött hagyva, klasszicizálódott a művészete."

Azért én nem bánnám, ha újra fenegyerek lenne. :-) Persze csak a nosztalgia beszél belőlem.

előzmény: Cesare Gonzago (#11)

2010-02-25 22:40:11 Cesare Gonzago (?) #11

"Scorsese pedig távol jár már a szerzői énjétől..."

Az Aviator óta minden kritika visszatérő megjegyzése. Joggal. Távol jár szerzői énjétől, hiszen ő is idős ember lett, fenegyerek mivoltát maga mögött hagyva, klasszicizálódott a művészete. Tán nem is baj, hogy konvencionálisabb elbeszélésmódhoz nyúl mostanság, és kerüli a bravúrt.

Summa summarum, az avatárok korában örömmel várok egy ilyen filmet egy kitűnő filmrendezőtől.

2010-02-25 21:47:59 ronin07 (?) #10

Az eredeti regény egy farkasordítón hideg, agysejteket metsző, realista pszichológiai thriller-ponyvaregény. A gótikus szubjektivitás létjogosultságáról nem tudok nyilatkozni, erre valószínűleg mához egy hétre lesz mód. Scorsese pedig távol jár már a szerzői énjétől, A tégla sem volt olyan robbanáskész, mint pl. a Taxisofőr, de ha kellő kraft szorul a projektbe, meg leszek elégedve.

előzmény: Cesare Gonzago (#8)

2010-02-25 21:32:56 Gasz András (5) #9

Szintúgy.

előzmény: Cesare Gonzago (#8)

2010-02-25 21:25:57 Cesare Gonzago (?) #8

Noha nem tekinthető mértékadónak, az IMDb 8.3-as átlaga (14215 szavazattal) azért jelzi, hogy érdemes tenni az új Scorsese-filmmel egy próbát. Mivel kifejezetten rajongom a noir-os és gótikus rémfilmekért, megváltom a magam jegyét.

előzmény: Gasz András (#6)

2010-02-25 21:09:45 robertjordan (5) #7

DiCapriö korunk egyik legjobb színésze, az előzetes alapján ezt a feladatot is jól megoldotta.

előzmény: Hannibal Lecter (#4)

2010-02-25 20:59:57 Gasz András (5) #6

Én annyira vártam ezt a filmet, de most a sok negatív Magyarországi kritika/előzetes után kicsit lekonyult a szám az örömtől. :(

2010-02-25 20:55:23 Cesare Gonzago (?) #5

Nagyon várom ezt a filmet, igazán kíváncsi vagyok.

2010-02-25 20:35:56 Hannibal Lecter (4) #4

DiCaprio nem biztos, hogy alkalmas erre a szerepre, de a mellékszereplői gárda nagyon impozáns. Én várom.

2010-02-25 19:47:57 JeszKar (4) #3

Kicsit bővebben?

előzmény: hopdinZ (#2)

2010-02-23 13:42:44 hopdinZ (4) #2

Már nagyon várom, Scorsese filmjei nálam:

1. Nagymenők 10/10
2. Taxisofőr 10/10
3. Dühöngő bika 10/10
4. Casino 9/10
5. Aljas utcák 8/10
6. A Tégla 8/10
7. Cape Fear 5/10

2010-02-23 12:58:46 Zalaba Ferenc (3) #1

ez biza vihar a biliben.

  • 1
  • 2