Kimssi pyoryugi (2009) ☆ 👁

Számkivetett a Holdon
Castaway on the Moon

(Lee Hae-jun)

dél-koreai dráma, szerelmi történet, vígjáték

4,4
★★★★☆
160 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-07-06 14:07:47 Danesz99 (5) #23

Felemelt és földhöz vágott, sírva nevettem és nevetve sírtam. Annyira szép és tiszta ennek a két embernek a 'kapcsolata', hogy nem is tudom mikor láttam ilyet utoljára filmen. Nagyon jól leírjátok itt páran a gondolataitokat: #1"a maga erős szimbolikájával a tökéletesség határát súrolja! Alig mertem pislogni alatta, mert féltem lemaradok valamiről!" #2"Nevetni fogsz, aztán zokogni, a lelked meztelen lesz, megfürdik valami kimondhatatlan jóságban és újjászületsz." #11"Szédítően kedves, szórakoztató és egyszerre hátborzongatóan okos és filozófikus." #13"Minden ízében művészeti alkotás. Őszintén csodás. Nem csak az, amit látsz és hallasz, hanem ami megrezzen és kialakul benned." #22"az a film, amelyik egyszerre képes megnevettetni és megkönnyeztetni, az nálam a legmagasabb polcra szokott kerülni." stb. Szóval akarva-akaratlanul, de mindkét szereplő életéből vélünk felfedezni kisebb-nagyobb szeleteket a saját életünkből, harcainkból, vágyainkból... Meg fogom még nézni, ebben biztos vagyok.

2022-06-25 22:45:27 offerus (5) #22

Légvédelmi gyakorlat idején

Sokáig lényegében ismeretlenek voltak számomra a dél-koreai filmek. Bő másfél évvel ezelőtt kiválogattam közülük húszat, főleg az itteni értékelések, ajánlások alapján. Köztük volt ez a film is. Egy új filmes világ nyílt meg előttem. Az egyik észrevételem az volt, hogy gyakran szélsőségesebb skálán mozognak, hajlamosabbak a túlzásokra, mint az általam megszokott európai-amerikai filmek. De még az általam inkább ismert egyéb ázsiai (japán, iráni) filmekhez képest is azok voltak. Ami erőszakos, az erőszakosabb, ami érzelmes, az érzelmesebb, ami bizarr, az bizarrabb. Vajon miért? Talán az ország gyors felemelkedése, az életmód gyors átalakulása és az ezekkel járó belső ellentmondások, esetleg egy nép ennyire abszurd módon való kettészakítottsága, mint itt (észak és dél) állhatnak a háttérben. Mindezek a mai emberiség egyik érdekes kísérleti terepévé teszik Dél-Koreát. De a korábbi történelmi múlt hatása is érződhet – Korea ritkán volt önálló, legtöbbször más keleti birodalmak uralkodtak rajta (Kína, Japán), emiatt az erős önálló kultúra biztonságot nyújtó háttere is kevésbé alakulhatott ki. Mindenesetre a koreai film az elmúlt évtizedekben gyorsan felnőtt az új élethelyzetek ábrázolásához. Az pl. hogy olyan drámai jelenségeket, mint az eladósodás miatti öngyilkosság, vagy a teljes bezárkózás, mint a menekülés egy másik destruktív formája képes abszurd vígjátéki formában ábrázolni, számomra inkább az érettség (fejlett önreflexió) jele. Az sem véletlen, hogy mindkét főszereplőt Kim-nek hívják, amely az egyik legelterjedtebb koreai név. Bárki kerülhet olyan helyzetbe, mint a főszereplők.

A filmeknél utólag utána szoktam nézni a kritikusi véleményeknek. Jelen filmnél egy egészen döbbenetes adatot találtam: a Rotten Tomatoes oldalán 0 kritikusi vélemény található, míg 1000 feletti közönségértékelés, 93%-os átlaggal. Ez lenne a tökéletes közönség film? Vajon milyen megfontolás alapján válogatnak az ítészek? Nem tudom. Mindenesetre az a film, amelyik egyszerre képes megnevettetni és megkönnyeztetni, az nálam a legmagasabb polcra szokott kerülni. Mint ez is.

Jelenleg magyar felirattal itt.

2022-06-25 02:40:34 mimóza (5) #21

Természetesen az én hiányosságom, de csak most olvastam, így most tudtam reagálni rá. Aláírom, vannak rendezőileg, színészileg, technikai kivitelezést tekintve nagyobb remekek Dél-Koreából, tartom azonban, hogy ennek a fura filmnek akkora lelke van, hogy engem magával vitt, elvarázsolt, s ott marad a szívemben. [Azért kicsit Neked is, a 4 csillagot látva gondolom. ;)]
Semmi-de semmi gond, ha más véleményetek van, készséggel vállalom, hogy nekem sosem nő be "a szívem lágya", ráadásul nem szégyellem. :)

előzmény: hhgygy (#20)

2022-06-24 22:06:41 hhgygy (4) #20

Ha már megválaszoltál egy 2018-as kommentet:-), én meg pont tegnapelőtt láttam a filmet, azért én is elég gyermekdednek találtam, ennél sokkal-sokkal jobb koreai remekek születnek.

előzmény: mimóza (#19)

2022-06-24 09:28:29 mimóza (5) #19

Elnézve e film értékelőit, talán elvétve (vagy még úgy sem) található köztünk álmodozó tinilány. Igazad lehet viszont abban, hogy egyes jelenetek irreálisak, túlzóak ebben a történetben; ja, talán még bárgyúnak is mondhatnánk, de hadd védjem meg mégis az egyik kedvenc mozimat. :) A maga különleges módján olyan plasztikusan mutat be súlyos társadalmi jelenségeket, hogy sokkal később sem felejted el: depresszió, kiégés, elidegenedés, hikikomori. Milliók életét jellemzi nap mint nap, és - Igen -, aki ezektől szenved, sokszor "lemegy gyerekbe", újra kell tanulnia a legalapvetőbb dolgokat is, egy szóval: élni. Erre a folyamatra szerintem okos példa ez a film, és oly' módon mutatja fel a reményt, a "mégis érdemes" - t, hogy önkéntelenül is mosolygok, itt és most is. Szerethető, elvontságában is egyszerű és felemelő.
Mondom ezt úgy, hogy majdnem ezerötszázzal több film van a hátam mögött, mint amikor először hozzászóltam.

előzmény: sleepingdancer (#17)

2020-08-07 10:41:22 Norbert Simon (4) #18

Különleges és meglehetősen elvont sztori. Komoly témákat boncolgat. Furcsa a film de van egy szeretetreméltó, kedves bájos hangulata a filmnek. Ez végig érezhető benne. Lassú film de nem vontatott a történet tőle. Nyomasztóan is tud hatni helyenként a film ahhoz képest ,hogy dráma én személy szerint a "humorosabb" oldalát jobban befogadtam. ( valahogy most erre nyitottabb voltam.) A színészek egyébként nem játszanak rosszul. A főhősünk karaktere nekem pl nagyon tetszett. A szituációk meg a szigeten való boldogulása illetve ahogy berendezkedik a szigeten egész fura. Nekem bejött. Négy csillagot adnék rá a második megtekintés után.

2018-08-13 23:23:53 sleepingdancer (2) #17

A lelkes hozzászólások és a nagyon magas kt-s, imdb-s átlagok hatására megnéztem ezt a filmet. Olyan "kedves, aranyos különleges" (értsd: bárgyú, gyerekes, irreális és szentimentális), hogy csak beletekerve jutottam el a végére. Gondolom, álmodozó tinilányok pontozták föl.

2018-05-10 10:16:51 mimóza (5) #16

Erre a filmre egyébként úgy találtam rá - ezer bocs', ritka eset, de ezúttal nem a KT-s fórumtársak a "ludasak" -, hogy merő kíváncsiságból rákerestem a neten filmekre ilyen kulcsszavakkal: "best abstract movies ever". Nos, egy francia kritikus listáján figyeltem fel erre a dél-koreai gyöngyszemre, s azonnal vonzani kezdett. Nem csalódtam, sőt! Érik bennem egy új toplista "különös kapcsolatok" témában, ott egész biztosan dobogós lesz eme remekmű.

Apropó: ha van a fejetekben "best abstract movies ever" gyűjtemény csak úgy kapásból, megtisztelő lenne, ha megosztanátok velem. Absztrakt kifejezésemen - teljesen szubjektíven - azt értem, hogy a a rendező felborítja a hagyományos koncepciókat, új, egyedi formai, színészi, rendezői megoldásokat alkalmaz. Elvont utalásokat illeszt be, bonyolult cselekmenyvezetést, stb. Tehát, nem követi a mainstream klasszikus, mesélős hagyományait, hanem újszerű megoldásaival tűnik ki. Példa: Tavaly Marienbadban. (Csakis privátban, semmiképp nem akarom elvinni a szálat a filmtől! :) Már így is kicsit off volt ez a pár gondolat.

2018-05-10 09:34:17 mimóza (5) #15

Nagyon-nagyon örülök, hogy "jól hatott" a film! Ezért már érdemes volt leírni azt a néhány sort. :)

előzmény: kajaktej (#14)

2018-05-09 23:40:24 kajaktej (5) #14

Estére kerestem valamit, amikor megláttam ezt a hozzászólást. Megfogott az ajánló és a leírás is, meg is néztem hát a filmet. És milyen jól tettem! Rég volt rám bármi ilyen nagy hatással. Ez a film tényleg csodálatos. Köszönöm! :) Az ilyen ajánlók miatt szeretek ide járni. :)

előzmény: mimóza (#13)

2018-05-09 12:22:35 mimóza (5) #13

Dél-koreai Chris McCandless - elődödet már korábban, téged mostantól zártalak a szívembe. Nem, nem teszek különbséget köztetek, egyetértek veletek, fontosakat tanultatok ott távol.
Az a vadon és ez a sziget jó tanítómester nektek - és nekünk.

Nagyon-nagyon örülök ennek a filmnek, helyes kis kincs. Minden ízében művészeti alkotás. Őszintén csodás. Nem csak az, amit látsz és hallasz, hanem ami megrezzen és kialakul benned.

Igen, és a mosoly, ami közben megszületik, ott marad majd belül, akár a kukorica levelén megcsillanó fény.
NÉZZÉTEK!

2017-03-28 23:14:53 Dió (3) #12

Nem értem a film leírását - most akkor lakatlan a sziget vagy nem? :-)

2017-03-28 22:42:59 Rituska (5) #11

Bűbájos mese az elkeseredettségről, a magányról, a kapitalizmusról, a reményről, az újjászületésről, a természet és az ember bensőséges kapcsolatáról, a szerelemről, és még sorolhatnám a végtelenségig, szóval az ÉLETRŐL. Szédítően kedves, szórakoztató és egyszerre hátborzongatóan okos és filozófikus.

2017-03-13 22:20:14 noresz02 (5) #10

Egyszerűen tökéletes, olyan mélysége van, hogy bele lehet fulladni. Viszem magammal tovább, még biztos nagyon sokáig.

2017-01-19 12:23:25 Kalevala (5) #9

A XX. század Robinsonja úgy szakad el a társadalomtól, hogy habár benne él, ez veszi körül, mégis testileg-lelkileg elvtávolódik, elidegenenedik tőle, elszigetelődik a szó legszorosabb értelmében.
Mindenki a maga kis szigetén él, a lényeges kérdés csak az, hogy vannak-e hidak, amik az egyént összekötik a társadalommal. Micsoda abszurd, szinte nevetséges kép a felhőkarcolók gyűrűjébe zárt kóreai Robinsonunk, aki nem menekül, pedig a valós világ csak kéznyújtásra van. Vagy a négy fal között élő lány, aki kíváncsian szemléli a külvilágot, ahonnan kizárta önmagát.

Erre a tárasadalmi jelenségre Japánban figyeltek fel először, de azóta szerte a világon megfigyelhető: egyre többen zárkóznak el a külvilágtól hónapokra, néha évekre. A japánok az ilyen személyt Hikikomorinak (elzárkózottak) vagy becézve Hikky-nek nevezték. És egyre többen vannak.
Pedig az ember társas lény. Ok nélkül senki nem zárja ki magát a társadalomból.

Nagyon szeretni való film. Zseniális ötlet, ahogy a rendező szembe állítja a klasszikus robinzonádot e mai modern jelenséggel.
Mi lett volna, ha a lány nem éri el a buszt? Ez lett volna a méltóbb befejezés? A busz után futós jelenet alatt volt időm átgondolni ezt a lehetőséget is. De a néző igenis megérdemli a heppiendet, mert ez a két kizárt ember annyira szomjazott egy kis szeretetre, megértésre, együttérzésre, egy emberi társra, így hát kellett a csoda!

2015-07-29 22:14:55 tomside (4) #8

"HELP" :D

2015-07-21 23:42:09 tomside (4) #7

Ez tényleg nagyon szeretetre méltó! :)

2015-06-17 23:02:48 ryood (5) #6

újranéztem az ételkésztős jelenetet [link] és rájöttem, h nem lehet rá ötösnél rosszabbat adni..

2014-10-11 10:42:50 kircsia (5) #5

Egészen pontosan ez az:

előzmény: ryood (#4)

2014-09-26 22:55:15 ryood (5) #4

a filmben szereplő sziget madártávlatból

2014-09-26 15:06:39 ryood (5) #3

teljesen véletlenül bukkantam az imdb-nek köszönhetően erre a filmre, és egyszerűen nem értem eddig, hogy maradhatott ki nekem ez a mű! egyelőre négyes és ötös között vacillálok. alapvetően fantasztikus film, tényleg minden eleme annyira rendben van, egyedül a vége nekem kissé hollywoodias..nem is feltétlenül ami történik ott, hanem ahogy be van mutatva...de még emésztem kicsit, és lehet meg fogok azzal is békélni, aztán felmegy ötösre. a mary and max-et juttatta elsőre eszembe..másodikra még nem tudom mit..szóval szeretek minden alkotást ami árnyaltan képes kritkus lenni a kapitalizmussal (ami vitathatatlanul borzasztó, de állítólag az eddigi legjobb..) ill. a tipikusan nyugati attitűddel (folyton aktívnak lenni, és csinálni valami hasznosat) hát az önirónia is megjelenik a filmben, ami számomra nélkülözhetetlen "képesség", és annyira kedélyesen jelenik meg ez is, néhol egészen bizarrul komikus, és megnevettet, aztán hirtelen átzuhanok a másik végletbe, és sírnék hosszú perceken át..és van itt abszurditás is (a sziget seoul belsejében) bizony, nem is akármilyen, ráadásul 100%-ig valóságos, ugyanis létező helyen jűtszódik a film..és hát a romántika is igencsak rendhagyóan bájos a két fura főhős között..

2013-10-03 01:19:20 iris orai (5) #2

Ha már teljesen, végképp és reménytelenül ellepett a szar, ha nem érdekel már senki és semmi, ha már magadat is elhagytad, szóval amikor a létezés határát alulról súrolod, akkor nézd meg ezt a filmet.
Nevetni fogsz, aztán zokogni, a lelked meztelen lesz, megfürdik valami kimondhatatlan jóságban és újjászületsz.

2012-02-01 14:45:16 ChYga (5) #1

A jó alapsztori, a művészi képvilág és fényképezés, valamint a remek színészek mellett egy tökéletes filmzenével megkomponált mű a Kimssi Pyoryugi, mely a maga erős szimbolikájával a tökéletesség határát súrolja! Alig mertem pislogni alatta, mert féltem lemaradok valamiről! Kétség nem fér hozzá: 10/10 (ps. nagyon kevés az olyan mű, amit fülig érő mosollyal néz végig az ember, de a Castaway on the Moon pont ilyen!!)