Cypher (2002) ☆ 👁

(Vincenzo Natali)

amerikai sci-fi, thriller

3,7
★★★☆☆
104 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2013-12-08 23:59:04 1100101 (3) #23

Nem rossz. A végére oda kell figyelni, hogy tudjuk hol jár a történet.
Ám a finálé eléggé összecsapott volt, és hogy csak a szerelméért csinálta mindezt... Eléggé unalmas így az egész körítés.
Ásványvíz-probléma: nagyobb italválaszték, kinek-kinek ízlése szerint.

2010-05-10 19:13:31 gomez1000 (4) #22

Én is csak azért találtam meg, mert megnéztem a Kocka 1. rendezője milyen filmeket készített. És láttam IMDB-n hogy elég jól áll a Cypher. Hatalmas meglepődés következett, amikor elkezdtem nézni. Majdnem zseniális a film. Az első fele annyira érdekes, hogy nem lehet elkalandozni másfelé. Minden perce élvezetes, a csavarok óriásiak benne. A második fele lett picit kevés... Hiányoltam egy erösebb, ütösebb befejezést. És mondhatnám rá,hogy zseniális, ha az is megvan. Szerintem ismertebb és maradandóbb lett volna ez a film. De így is nagyon jó film, nézze meg aki tudja !

2009-12-07 10:35:30 "L" (4) #21

A Kocka rendezőjének feledésbe merült filmje egy hasonlóan különleges hangulattal rendelkező remekmű lenne, ha a befejezés nem lenne olyan amilyen. Kár, mert egészen az utolsó 5 percig szájtátva ámultam, de még így is egy kiemelkedő darab. Ha tehetitek nézzétek.

2007-12-18 22:46:04 grax33 (5) #20

Nálam is bekerült a top 10-be ez a film...:D

Pedig nem is hallottam róla, kicsit unottam ültem le nézni...aztán pozitívan csalódtam...nem kicsit!

2006-08-16 03:14:45 Olórin (4) #19

Engem a csavarok annyira nem vágtak földhöz, jók, de nem olyan eget rengetők, a színészek sem sokat nyújtanak (Liu az első pár jelenetben hihetetlenül dögös, igazi végzet asszonya, később már nem ilyen jó, Northamnek meg semmi jelenléte), ezen kívül csak azt tudom mondani, hogy nem ANNYIRA jó, hogy 5-öst érdemelne. De azért 80% elég szép sztem:)

2006-08-16 03:09:52 Dió (5) #18

Igen, erről jut eszembe, akartam is kérdezni: ha ennyire jónak tartod, miért csak négyes?

előzmény: Olórin (#17)

2006-08-16 03:04:11 Olórin (4) #17

Hát, másképp elég körülményes volna sztem a szervezetükbe juttatni az anyagot, hogy ne fogjanak gyanút... bár ez egy sci-fi, szóval bármit kitalálhattak volna, igaz. De tényleg apróságon kukacoskodunk:) És annak ellenére, hogy tökéletesen egyetértünk az értékelésben, azért elég szépen szétvitáztuk a topikot:)

2006-08-16 02:56:53 Dió (5) #16

érdekes definícióid vannak a "nyafogás"-ról :)
most őszintén: nem lenne egyszerűbb kitalálni az ásványvizes helyett egy száz százalékos tervet, mint 50 embert kinyírni, aztán 50 újat szerezni, és kezdeni velük előlről? Amúgy megint ott tartunk, hogy messze nincs annak a rohadt ásványvíznek ekkora jelentőssége, hogy ennyit témázzunk róla :)

előzmény: Olórin (#15)

2006-08-16 02:39:38 Olórin (4) #15

Van alapja, ez igaz (csak hogy ne nyafogj tovább:)), de szerintem akkor is szőrszálhasogatás.
1. ez valami hivatalos statisztika?:) azért a körülmények nem elhanyagolhatók szerintem...
2. és? én úgy láttam, hogy ül a teremben vagy 30-50 ember, sztem nem szakad meg a szívük, ha egy tucatot ki kell nyírni, szereznek helyettük újakat...

2006-08-16 02:32:29 Dió (5) #14

Hehh, az előbb természetesen SPOILERT akartam írni ásványvíz helyett :)

2006-08-16 02:32:00 Dió (5) #13

Elismerem, van logika abban, amit írsz, de ha már arra futotta az előző kommentedben, hogy ISMÉT baszogass, talán belegondolhatnál, hogy MÉGIS van valami alapja annak amit írtam :)

ÁSVÁNYVÍZ
1.Nem értünk egyet, 10 emberből egy eleve nem iszik ásványvizet, a maradék 9ből meg sztem 5 ha beleinna.
2.Igen, de ettől még bebukják AZT a tervüket, hogy agymossák az illetőt. Halott embert nehéz agymosni. Tekintvén, hogy sztem az ásványvízből nem inna mindenki, elég sok munkájuk és egyben "veszteségük" lenne.

2006-08-16 02:22:54 Olórin (4) #12

"a legfőbb életcélod a baszogatásom"
és még mered azt mondani, hogy alaptalanul állítom, hogy szerinted körülötted forog a világ:)

ásványvíz-spoiler

értem mit mondasz, bár sztem kicsit szőrszálhasogatás, mert
1. próbálj egy dögunalmas, többórás előadást végigülni úgy, hogy nem iszol a vízből, amit elédraknak:)
2. ugyan mi van, ha valaki nem iszik, és észreveszi, mi folyik ott? valszeg csak az, hogy kiviszik onnan, és alighanem megölik. Miért buknák be ezzel a tervet?

2006-08-16 01:49:13 Dió (5) #11

A véleményed számít, csak néha egyet is érthetnénk :)
Ami meg a Föld forgását illeti, rendben, hogy a legfőbb életcélod a baszogatásom, de legközelebb próbáld csak akkor használni a Föld-forgatós hasonlatot, amikor alapod is van rá, mert ez itt elég erőltetetten hangzott :)

Oké, értem amit a hangulatról írsz, és ez el is fogadható. Valamennyire számomra is átjött az általad írt "hűvös, thrilleres hangulat", de én jobban örültem volna annak a hangulatnak, amit a kéfilmek hangulata + egy kis látványos akció ötvözete nyújt, számomra maradandóbb lett volna. Csak a rend kedvéért: egy szóval sem mondtam, hogy "mindent szét kellett volna lőniük" :)

Ásványvíz.
SPOILER
A konferencia hallgatóinak az agyát úgy mossák ki, hogy azt megelőzően egy pohár ásványvízzel elaltatják őket. Nekem az piszkálta a csőröm, hogy ezek a hallgatók abszolút nincsenek kötelezve arra, hogy meg kell inniuk a vizet, miért lennének... Ergo elég, ha az egyik nem issza meg, nem kábul el, és máris észreveszi mi folyik ott, ez esetben pedig bebukták a tervüket a Digicorp emberei.

2006-08-15 23:48:38 Olórin (4) #10

hahaha, Te kérted mások véleményét, ha az enyém nem számít, legközelebb írd oda, hogy "kivéve Olórin". Bármily nehéz elhinni, nem azért írok, hogy neked ellentmondjak, sőt elárulom, bár lehet, hogy ez most nagy megrázkódtatás lesz neked, de tudod a Föld sem miattad forog:))

"A stílusa olyan, amilyenné az alkotók teszik, márpedig pár frankó akciójelenettel sztem még stílusosabb lett volna."
Nem értjük egymást:) Ez alapvetően egy kémthriller. Annak nem az a célja, hogy szétlőjenek benne mindent. Ez olyan, mintha egy vígjátékra azt mondanád, hogy lehetne kicsit ijesztőbb. Igen, lehetett volna akcidúsabb, de akkor az egy másfajta film lenne. Ha Northam elkezd robbantgatni és lődözni, akkor oda a film hűvös, thrilleres hangulata.

Karakterek: végülis nem mondom, hogy nincs igazad (csak, hogy kis lelked megnyugodjon:)), de nekem nem tűnt fel, hogy ez baj lenne, elvégre egy ilyen filmnek nem az a célja, hogy mély karakteranalízist nyújtson. OK, valóban, talán jobb lehetett volna, ha e téren kicsit összeszedettebb a film, de én nem ezt vártam tőle, ezért egyáltalán nem is éreztem negatívumnak.

az ásványvízzel mi van, mert az még mindig nem rémlik...

2006-08-15 23:09:43 Dió (5) #9

Nehogy egyetérts velem legalább egyszer egy film kapcsán, tudod, beteg leszel tőle, aztán mehetsz orvohoz :)

"Ez nem erről szól, az egész filmnek nem ilyen a stílusa"
A stílusa olyan, amilyenné az alkotók teszik, márpedig pár frankó akciójelenettel sztem még stílusosabb lett volna. Konkrétan nézhetjük más irányból is, akkor világosabb lesz mire gondolok: Northam szökése és a tetős finálé mind-mind akciójelenetek, de egyszerűen nem elég látványosak, sőt, az utóbbi látvány terén kifejezetten gyér. Tehát itt már nem (csak) arról van szó, hogy kellett volna bele még több akciószcéna, hanem arról (is), hogy a meglévő párra ráfért volna némi feltupírozás.

"Nem egydimenziósabbak a karakterek, mint szinte bármelyik hasonló filmben."
Ez attól függ, melyik filmhez viszonyítunk. A B-filmekhez viszonyítva nyilván nem rosszabb a karakterábrázolási-mérce itt sem, de egy eredeti, minőségi produkcióban szeretnék többet is megtudni a főszereplőkről. Gondold csak végig, a 100 perc alatt mi minden derült ki róluk. Kb egy mondatban le tudnám írni, és nem kéne hozzá sok tagmondat. Sőt, mit beszélek, Liu-ról SEMMIT sem tudnék írni. És sokat Northam-ról sem.

2006-08-14 11:01:27 Olórin (4) #8

Az ásványvizes dolog most nem rémlik... a konferencián volt ilyen? (az amúgy kicsit Mandzsúriai jelölt-szerű megoldás, de ez nem baj)
Látvány: nem értem, mi itt a gond, ez nem egy akciófilm, a főszereplő meg egy Schwarzenegger, hogy százlövetűvel kezdje aprítani az ellent, ez egy sci-fi thriller, következtetésképp én egyáltalán nem hiányolom belőle a nagy lődözéseket. Ez nem erről szól, az egész filmnek nem ilyen a stílusa.
Karakterek: nekem nem tűnt fel, hogy ilyen nagy gond lenne velük, persze nem éppen mélylélekteni elemzést nyújt a film, de megintcsak azt mondom, hogy nem ez a dolga, és ezt Te is írtad. Nem egydimenziósabbak a karakterek, mint szinte bármelyik hasonló filmben.

2006-08-14 01:46:01 Dió (5) #7

Kíváncsi vagyok ki mit gondol a karakterekről és az akciókról, meg úgy eleve arról, amit a hosszabb hozzászólásban írtam, szóval tessék tollat ragadni :)

2006-08-14 01:45:03 Dió (5) #6

SPOILEREK
És megint úgy kell kezdenem, hogy pedig tetszett a film, DE: ha agymosni akarok, biztos nem egy ásványvizet rakok le a klienseim elé. A valóságban az 50%-uk hozzá se nyúlna a pohárhoz, és innentől elég sikertelen lenne az agymosás.
Na tényleg ennyi. Tetszett a film.

2006-08-14 01:41:46 Dió (5) #5

Remek film, tényleg egy igazi, párját ritkító gyöngyszem, ami meglepően jól kikapcsol, de még így is, sokkal több is lehetett volna, mint ami.
1.Sztori. Ezeket a csavarokat és a beteges történetet bármelyik kémfilm megirigyelhetné. Le a kalappal. De tényleg.
2.Látvány. Felemás. Áradoztok itt összevissza, hogy milyen szép a képi világ, és ez így is van, akció viszont egyszerűen NINCS a filmben. Igazán megtömhették volna néhány látványos akció-szcénával (pl továbbfejleszthető lett volna - spoiler on - Northam szökése a Pincéből, vagy a tetőn játszódó finálé, és még sorolhatnám - spoiler off), de ezt nem tették. Így is nagyon jó, de ez leírhatatlanul nagyot dobott volna rajta.
3.Karakterek. Remélem nem fogja vita tárgyát képezni, hogy mennyire bonyolultak: szerény véleményem szerint totál egydimenziósak. Nem mondom, hogy drámai jellemváltozásokat és megszégyenítően alapos karakterábrázolásokat szeretnék látni, mert ez nem az a műfaj, de ennyire azért nem kéne őket lebutítani.
A csavaros sztori bonyolult karakterek nélkül is el tudta adni magát, ezért az alkotók engedtek a luxusnak, és nem dolgozták ki azokat rendesen. Ennek köszönhetően picit erőtlen is a hajón játszódó zárókép, ami egyébként elég szép és érzelemgazdag is lehetett volna, de így nem.

Ennyit a szapulásról. Ha ezeken átsiklok, tényleg nem mindennapi a film. Nem tudtam, mi elé ülök le, épp ezért vágott teljesen hanyatt a konferencia-jelenet, ami olyan gyomorbavágó, hogy legszívesebben rögtön beemeltem volna a kedvencek közé. Az volt az a jelenet, ami kitárta az ajtót egy - kis túlzással - korszakalkotó fantasztikus thriller felé, de a félmegoldások végül egy "csak" 80%-os, 95 perc alatt egy másodpercnyi pihenést sem engedő kémfilmmé dagasztották a Cypher-t.

2006-07-23 14:33:40 Olórin (4) #4

Remek kis sci-fi thriller, aminek eltűnése valóban csak a marketing totális hiányának tudható be. Okos, fordulatos sztori, dupla- sőt trpilacsavarokkal, amik bár nem eget-földet rengetőek, elegánsak és jól megvalósítottak, mindehhez fantasztikus képi világ, és néhol hatásos, néhol bosszantó zene társul, nameg egy iszonyú szexi Luci Liu.
80%

2006-06-13 16:03:05 Budzoli (5) #3

Tényleg jobb, ha semmit nem tud róla a néző, mikor leül, és megnézni. Sokkal nagyobb a hatása! :D Én is csak azért jutottam el ehez a filmhez, mert körülnéztem mi mást rendezet még a Kocka rendezője.

Egyébként meg tényleg sajnálatos, hogy így, mindenféle felhajtás nélkül eltünt ez a film, és ezért sajnos sokan nem is fogják látni, mert nem hallottak róla.

2006-06-05 23:30:02 azazell0 (5) #2

Vizuálisan nagyon masszív ismeretlen gyöngyszem. A képek fogtak meg, mikor olyan fél éve elkaptam tévén... Jobb, ha az ember semmit sem tud róla előzőleg.

Azért meglepő, hogy néha milyen jó (és közönségfilmként is abszolút működőképes) alkotások tűnnek el a forgalmazás süllyesztőjében... Megfelelő reklámmal Mo.-on is nagyon sikeres lett volna.

előzmény: Budzoli (#1)

2006-06-05 02:14:34 Budzoli (5) #1

Ez a film egyszerűen zseniális!
Szvsz az elmúlt húsz év bármelyik James Bond filmjét hazavágja, fergeteges kémsztori. A filmbeli események végig pörögnek, nincs megállás, nincs hosszas filózás.

Két napja láttam, de már most örökre beékelte magát a kedvenc filmjeim közé.