A Serious Man (2009) ☆ 👁

414 szavazat
Szerinted:
☆☆☆☆☆

2021-12-20 22:32:57 The Cortez (3) #34

Kertvárosi környezetben játszódó, személyesebb hangvételű, woody allen-es dramedy. A nyitójelenet nehezen kapcsolódik a sztori vonalához, ráadásul keservesen szar is. A cselekmény gyakran leül és vontatottá válik, de a nyomatott Jefferson Airplane számok közül a leggyakrabban felcsendülő Somebody to love mindig dob valamit az egészen. A film jó sok zsidóskodással van nyakon öntve, ám a rendezőpáros néhol kissé szatirikusan ábrázolja a vallási hagyományokat + a hozzájuk tartozó életmódot. A 2 legnagyobb pozitívum az önbizalomhiányos, folyton szerencsétlenkedő, szorongó főszereplő a vicces rémálmaival együtt, na meg a pár szintén humoros mellékkarakter.

2017-06-05 20:53:00 ipartelep (5) #33

Egy észrevétel a főoldal szövegéhez: a film nem játszódhat 1967-ben, mivel a filmben szóban forgó Santana: Abraxas lemez 1970-es.

2014-06-06 11:47:35 Kremy (2) #32

Alapvetöen szeretem a Coen-filmeket,de ez legyözött... Egy ora elteltevel mar szenvedtem es megkönnyebbültem,amikor vege lett... Nekem nem kötötte le a figyelmemet es nevetni sem sikerült rajta,de lehet,hogy velem van a baj..

2010-12-19 08:42:57 sleepingdancer (5) #31

Coenéknek az abszurd fekete humor és a realitás határmezsgyéjén hihetetlen érzékkel sikerül egyensúlyban tartani a filmet úgy, hogy nem válik sem blőd baromsággá (mint egynémely korábbi filmjük), sem valami üresen filozofáló, komoly(kodó) drámává. Első nézésre néhol kesze-kusza, de valójában nagyon ügyesen van összerakva, végig leköti a figyelmet, és mulatságos, közben szinte mellékesen a legfontosabb kérdéseket veti fel: van-e isten, mi a sors, mit tehetünk az élet csapásai ellen, mi az egyén és a közösségi hagyomány viszonya. Néhány ponton a gazdag jelentésű képi megfogalmazások (pl az antennaszerelési jelenet, zárójelenet) emlékezetessé válnak. A film egy pillanatra sem giccses, és nem csinál úgy sem, mintha az említett kérdésekre válaszolni tudna, de közben semmitmondónak sem nevezhető. Okos, ügyes, jó film - könnyen lehet, hogy Coenék eddigi legjobbja, legalábbis az amerikai kritikai fogadtatás erre utal, és nekem is ez volt tőlük az első film, ami igazán tetszett, bár én sok közismert filmjüket nem láttam még.

2010-12-06 19:24:09 ipartelep (5) #30

Ez egy nagyon komoly és finom film, tele humorral. Szinte minden egyes jelenetében van valamilyen alig észrevehető, de mégis emlékezetes poén. Egyszerre tragédia, és komédia, sőt számomra van valamiféle egzisztencialista hangulata is. Két okos és sokra hivatott filmes igazi nagy dobása. Igazi művészfilm. Nehéz lesz felülmúlni.

2010-12-05 00:47:03 gaga (4) #29

A nyitó jelenet nem holland volt, hanem jiddis. Az értelmetlen szöveg amit a rabbi mondott, pedig egy Jefferson Airplane szám szövege (a kissrác mindig azt hallgatta).

előzmény: izmoskardviragillat24 (#7)

2010-11-06 16:50:45 Daemiaen (3) #28

Teljesen átlagos összeomlás-történet jiddis-mázzal nyakon öntve. Coenéktől kevés, bár az idő előrehaladtával nyilván ők is megengedhetnek maguknak egy-egy személyesebb hangvételű alkotást, amelynek anekdotái és szatirikus dialógusai némi színt visznek a kertvárosi unalomba.

2010-08-09 20:24:50 Hannibal Lecter (4) #27

Durva, hogy még mindig nem adták ki Magyarországon DVD-n. Olaszországban vettem meg 16 Euróért, de egyáltalán nem bántam meg: Coenék ismét hozzák a szokásos formájukat. Szarkasztikus, életszerű és sziporkázó dramedy-vel van dolgunk, amely ugyan nem mestermű, de mindenképpen túlmutat a Burn After Reading hullámzó, néha totális unalomba fulladó vonalvezetésén. Skrupulózus főhősünk bozóttűzként terjengő értékválsága kulturálisan kódolt, igazi "coenes" fekete humorba csomagolt fricska a '60-as évek szuburbán kriptamiliőjének, ugyanakkor megmarad békaperspektívából elbeszélt embermesének is, amelyben minden egyes mellékszereplő akkurátus ügyességgel van megalkotva (különösen Arthur bácsi), és amelynek hangulata akarva-akaratlanul is lebilincseli a nézőt.

2010-06-04 16:59:27 Oscee (3) #26

Így 1-2 hónap múltán visszaminősítem 3asra, igazából már most kezd a homályba veszni a film fele, hiába az a pár jó jelenet, a film többi része semmi nyomot nem hagyott, hogy kontrázzak zéel lentebbi hozzászólására...

2010-05-24 16:34:41 Édouard (4) #25

a bar mitzvah jelenet a végefeléle és az Marshak rabbi elképesztően zseniális. a mitzvah-nal amikor a haverjára ránéz Danny,lefordultam a székről a röhögéstől:)

2010-03-28 21:57:02 maráczi fanni (1) #24

nem tipikus nézhetetlen azt elismerem, de első próbálkozásnál elaludtam, másodiknál pedig rájöttem, h nem is érdekel a vége

2010-03-08 17:33:12 zéel (5) #23

Javítok: ötös! (Nem az a könnyen felejthető film!)
És ajánlok olvasásra/linkekésre: [link]

előzmény: zéel (#20)

2010-03-06 08:50:29 Gasz András (3) #22

Ui: Az álmok tényleg jók na azokon még röhögtem. Talán ilyenekből kellett volna még több.

2010-03-06 08:48:20 Gasz András (3) #21

"Egy igazán komoly ember" :

Coenék most nálam melléfogtak. Nagyon sok kulturális humort (koreaiak, japánok, zsidók) és fekete abszurd komédiázást zsúfoltak bele a filmükbe. Nagyon sok lepattant rólam valószínűleg az adott kultúra csekély ismerete miatt. Ez az én hibám. De a számomra szinte érdektelen történet, rendezés és egy gyenge fekete komédiát mutató poénok már Coenéké. A film első 6 percét nem értettem, hogy passzol a film többi részéhez, ugyan az még elég vicces volt. (Talán Marshak rabbi karaktere miatt? De a funkciója mi lehet e bevezetőnek?) A film fő sztárja Michael Stuhlbarg alakítása ő menti meg a filmet a nagyon gyenge státusztól át a közepes státuszba. Stuhlbarg a szerepe okán szerencsére sok oldalát megmutathatta.
A filmzene se tetszett nekem, sokszor próbáltak vele parodizálni más műfajokat (pl az alcímeknél - az első rabbi stb) de nálam ez nem volt nyerő ellentétben a Pokolba taszítvával.

Remélem Coenék legközelebb visszatérnek régi jó hírnevükhöz vagy a Nem vénnek való vidék vonalához.

58%

2010-03-04 14:00:36 zéel (5) #20

Jefferson Airplane: When the truth is found to be lies...énekli a JA és kérdezi az idős rabbi. Válaszol: egy nagyon jó film! (Coen-mércével mérve azonban nálam "csak" 4es.)

2010-03-02 20:03:38 Hannibal Lecter (4) #19

Azért mekkora szégyen már, hogy Coenék mehetnek a sugárlemezre, miközben a mozikínálatban tombolnak az érdektelen vackok.

2010-03-02 19:02:36 deviant (5) #18

azért dvd-n csak kiadja majd valamelyik forgalmazó.

2010-03-02 18:42:16 limupei (4) #17

Lenne, csak nem nagy.

előzmény: Zalaba Ferenc (#16)

2010-03-02 18:20:56 Zalaba Ferenc (3) #16

ennek a filmnek nem enne közönsége itthon, mint ahogy a PRECIOUS-nek sem...

2010-03-02 17:18:49 Balint Reka (4) #15

A film első jelenete engem az Ahasvérus legendára emlékeztetett (az örök élettel megátkozott zsidó) Végig arra vártam , hogy újra felbukkan ...

2010-02-11 18:28:42 Hannibal Lecter (4) #14

Egyelőre tényleg úgy tűnik, mivel még nincs hivatalos időpontja a hazai premiernek, de én azért reménykedem. Ja, és Deakins valóban egy félisten.

2010-02-11 17:39:00 deviant (5) #13

pedig egy ennyire szépen fényképezett film (deakins a legnagyobb zseni) csakis vászonra kívánkozhat. kár lenne érte.

2010-02-11 16:26:44 Brumi (3) #12

Egyelőre úgy tűnik, hogy moziban nem lesz, majd csak DVD-n.

előzmény: Hannibal Lecter (#11)

2010-02-11 15:58:22 Hannibal Lecter (4) #11

Tudja valaki, hogy mikor mutatják ezt be/bemutatják egyáltalán itthon?

2010-02-11 15:54:01 lehel89 (5) #10

Zseniális.

Stuhlbarg-nak még csak jelölés sem járt ezért?

2010-02-10 22:41:23 MicaHiro (4) #9

Én úgy gondolom, hogy
Ugye az egész film során Larry Gopnik próbálja megtalálni a történések értelmét. És bár neki nem sikerül, szerintem ezzel az első jelenettel a Coen testvérek a nézőnek elárulták a megoldást, amire ironikus módon Larrynek esélye sincs rájönni: hogy az őseit elátkozta egy gonosz szellem, ezért van most neki sanyarú sorsa. De ez csak teória.

A film pedig nehezen emészthető darab, én is gondolkoztam, hogy 4 vagy 5, de végül 5-ös lett, mert hihetetlenül zseniálisan mutatja be (ismét csak, ahogy más Coen filmekben is) az élet kiszámíthatatlanságát és értelmetlenségét, és a nagy kérdésekre adott válaszok ürességét.

2010-02-10 15:11:28 jorgecosta (3) #8

igen, először nekem is gyanús volt. nem is figyeltem a jelentésre kábé, csak hogy milyen nyelven is beszélhetnek (ekkor még nem látszik egyértelműen, hogy milyen nép tagairól van szó). végülis a jiddis lett a nyerő. mindenképp érdekes volt ezáltal a kezdés, de amúgy én sem tudom egyelőre hova rakni.
van pár remek jelenet, de ahogy elnézem, coenék letértek az egyenes útról (már amennyire egyenes volt régebben), kár, hogy nekem ez a görbe annyira nem jön be (és át).

előzmény: izmoskardviragillat24 (#7)

2010-02-09 03:13:45 izmoskardviragillat24 (2) #7

ez csak helyenként volt vicces. mégcsak mosolyogni is alig mosolyogtam.
a második rabbival amikor beszélget, na az a jelenet az jó, azt értékeltem. a főkarakter álmai is jók. pl:
amikor dug a szomszéd nővel, vagy a "zsidóvadászat"
de az elején azzal a 'kisfilmmel' nem tudtam mit kezdeni. tetszett, tetszett, de nem értem mi köze a hátralévő majdnem 2órához... biztos bennem van a hiba de nem értettem. (egyébként ott hollandul beszéltek, nem? meglepődtem, h a német tudásommal mennyi mindent értek belőle... :) v ógermán? vmi az?)
sok az elvarratlan szál. nem derül ki pl miért fontos, fobtos-e, h megröngenezték, nem derül ki semmi.
észrevettem vmit: a főrabbihoz, amikor bemegy a szertarás után a fiú, akkor ott látszik egy olyen szemléltető modell, vmi múanyag óriásfog, na modnom kezdek reménykedni, hátha kiderül a héber betűs bevésett fogakról vmi... de nem! SEMMI! csak beszél összefüggéstelenül és érthetelenül a rabbi, ennyi.
nem értettem mi az,
amit Arthur ott mind csak firkálgat a noteszébe, és azzal, hlehet szerencsejátékban nyerni, és az miért bűn? nem értem! biztos én vagyok kevés hozzá, de nem értem.

2010-02-06 10:19:39 deviant (5) #6

michael stuhlbarg kiváló színész, a drámai és a komikusi vénája egyaránt nagyon jól működik ebben a filmben. még én is próbálom feldolgozni a filmet, de azért egy ötösre így is simán jó.

2010-02-06 02:34:23 Oscee (3) #5

Lehet, hogy pár dolog nekem sem "jött át", de szerintem ez annyira nem is ütős. Mármint jó film, de nem hinném, hogy egy 2009es top10 listán helye lenne, az előző két Coen-tesók film sokkal jobb volt.
A zene és a rendezés nagyszerű, a többi meg csak szimplán jó. S talán kicsit hosszabb is a kelleténél.

2010-01-31 19:25:52 limupei (4) #4

Megvannak a maga zseniális Coen momentumai, a színészválasztás pedig az utolsó statisztáig tökéletes (de tényleg, lásd a titkárnőt vagy a fűárus benga gyereket). Az is biztos, hogy nagyon össze van ez rakva, de újranézést igényel, mert így elsőre a rengeteg kulturális/vallási utalás miatt nem minden állt össze. Addig marad a négyes.

2010-01-18 12:31:36 ilozka (4) #3

Nagyon akar mondani valamit ez a film, kár hogy nem értem, hogy pontosan mit is :( Biztos vagyok benne, hogy velem van a gond, talán meg kellene néznem még egyszer-kétszer, mert a legutóbbi két filmjük nagyon bejött.
Ez kicsit más stílus, ugyanolyan mozgalmas, csak elvontabb :)

2010-01-06 00:39:09 bothbenedek (3) #2

Valóban érdekes jelenség, magam is csak spekulálni tudok felette. Bár Amerikában Coenék sosem számítottak nagy közönségcsalógatónak, a Nem vénnek óriási áttörésnek számított. Mindenesetre eddig csak pár limitált vetítés volt az USAban, és az európai premierek is hamarabb indulnak, valószínűbb is, hogy ott fog ez a film értő közönségre találni, ráadásul a Focus a forgalmazó, aki nem pörgeti túl a szerzőit, sem a reklámokat...

2010-01-06 00:15:17 w.e.g.a. (4) #1

Nagyon nagy a hallgatás a film körül... Nem is értem hogy a Coen tesók új filmjét hogy lehet mindenféle kampány nélkül, és ilyen szűk körben terjeszteni. Mégcsak azt se lehet mondani, hogy mebukott a film, hiszen eddig csak pozitív visszajelzéseket hallottam róla. Az IMDb-n minössze 2ezer szavazatnál jár, itt pedig még szavazni se lehet rá, pedig az USA-ban már 3 hónapja bemutatták. Azt hittem Coenék elég nagy nevek már ahhoz, hogy az új filmjüket tárt karokkal várja a nézősereg, legalábbis az igényesebb fele. Ehhez képest úgy látszik senkit sem érdekel...