Escape from New York (1981) ☆ 👁

Menekülés New Yorkból

(John Carpenter)

amerikai-angol akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller

3,6
★★★☆☆
420 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-05-27 19:51:31 Joeker81 (3) #41

Több évtized után újranéztem, hát...tényleg régen jobban hatott. Plissken karaktere még mindig badass, Carpenter stílusa még mindig egyedi, de idővel nálam is megkopott ez a disztópikus alapműve, és nem is ez a legjobb alkotása. Valamint látszik a zsánerek halmozásából, a legnagyobb hibája az, hogy nem tudták eldönteni mi is akart lenni igazán ez a film. Ebben az esetben időszerű lenne egy jó kis remake (ha jól tudom 2015 óta tervben is van, StudioCanalnál vannak a jogok, Leigh Whannell a Fűrész-filmek megálmodója felel a filmért), de tartok tőle, hogy a jelenlegi időkben nagyon félresikeredne. Erős hármas.

2020-04-23 16:17:54 DevilTakeU (2) #40

Ok,köszi! :)

előzmény: BonnyJohnny (#39)

2020-04-23 15:56:40 BonnyJohnny (3) #39

Ismétlem, az elnevezés nem hivatalos (most találtam ki, ahogy leírtam), de érezhető a változás a zsánerben. Bavat ne hagyd ki! (Ő az alap.)

előzmény: DevilTakeU (#38)

2020-04-23 15:47:42 DevilTakeU (2) #38

Köszi,ezt nem is tudtam. Második generáció? Na ennek majd utánaolvasok,nem is gondoltam volna hogy a giallo ennyire szerteágazó. Az Argento-összest már begyűjtöttem,szerintem az lesz hogy majd dátum szerint,kezdve a legrégibbtől elindulok,aztán szépen végigmegyek rajtuk. Mondjuk azt sem akarom hogy sok legyen,napi két alkotás belefér,többet nem vállalok be.

Ja,haver leoltott rendesen. :P

előzmény: BonnyJohnny (#37)

2020-04-23 15:25:26 BonnyJohnny (3) #37

"Persze,hát mi más lenne? :D"
:D

Amúgy egy jó tanács, ha giallokkal akarsz ismerkedni: Ne a Profondo rossoval és társaival kezd! Mert azok már "második generációsak" (szintén nem hivatalos elnevezés!), kicsit slasheresebbek... Én lepődtem meg legjobban, mikor a giallokkal ismerkedtem, és a korai darabokkal az volt a bajom, hogy nem elég "giallósak"... :D Ajánlásnak inkább azt mondanám, hogy hol kezd: Mario Bava gialloi ('60-as évek) és persze Dario Argento korai darabjai ('70-es évek eleje). :) Aztán jöhetnek az "igaziak". ;D

előzmény: DevilTakeU (#36)

2020-04-23 15:08:59 DevilTakeU (2) #36

Jó volt ezt a komentet olvasni,köszönöm. :) Én ennyire nem vagyok szakértő,látszik hogy te jobban benne vagy a témában,de egyébként már korábban rövidre lett zárva ez a kis eszmecsere,nemrég keresett egy filmes barátom telefonon,és gondoltam ha már úgyis feljött a téma,rákérdezek. - Lórikám,szerinted a Texasi láncfűrészes az slasher? - Persze,hát mi más lenne? :D Szóval erről ennyit.

A giallo mint műfaj még nagy restanciám,láttam pár darabot hébe-hóba,de egyszer szeretnék tematikusan,időt rászánva végigmenni az alapdarabokon. A Mélyvörös emlékeim szerint annyira nem jött be,de rossz minőségben kaptam meg,a hang is hiányzott vagy két helyen,úgyhogy biztosan újrázás lesz belőle. Fulci,Bava,Argento,Deodato filmjeit gyűjtöttem be,de minden egyéb ajánlást örömmel fogadok.

előzmény: BonnyJohnny (#35)

2020-04-23 13:32:40 BonnyJohnny (3) #35

Amikről beszélsz, azok tematikai különbségek. Bár a slasher már önmagában is elég jól behatárolható, szűk szubzsáner (az általad említett háborús filmhez képest), de itt is lehetnek komoly tematikus különbségek. Én ugye kiemeltem a vidéki és városi (abszolút nem hivatalos!) különbséget, de lehet másmilyen is.
A lényeg, hogy tágan értelmezve a Texasi és a Halloween is slasher, de a már helyenként vígjátéki Sikoly is az. A Psycho az inkább egyfajta protoslasher. Eszközeiben és hatásmehanizmusban ugyan mutat slasherre halyazó elemeket, de azt inkább már visszafele nézve lehet felkutatni (tehát a slasherek vonultatnak fel Psychohoz hasonló jegyeket, hiszen az volt előbb, az hatott azokra a fiatalkorú mozinézőkre, akik a '70-es években slashert rendeztek :)). Ugyanúgy a giallok is mutatnak slasheres jegyeket, ahol egyébként gyönyörűen prezentálva van az oda-vissza hatás: későb slasheres elemekkel bővült a giallok repertoárja (vér és meztelenség, a leskelődő gyilkos nézőpontja, etc...).

előzmény: DevilTakeU (#34)

2020-04-23 12:23:52 DevilTakeU (2) #34

He-he,ez jó,gondoltam mielőtt válaszolok,kicsit felfrissítem a tudásomat,meg megnézek pár definíciót,erre a slasher-filmek első találata: A texasi láncfűrészes mészárlás. :D

A slasher meghatározása nem egy kőbe vésett dolog,tulajdonképpen a Psycho,sőt a Kamerales is a zsánerbe sorolható,úgyhogy átfogalmazom amit írtam. Számomra egy klasszikus értelemben vett slasher az a film,amiben van egy tag (aki ugye gyorsabban gyalogol,mint ahogy a többiek sprintelnek :P),általában maszkot visel,hallgatag,ám kegyetlen,és válogatott módszerekkel gyilkolássza le a szabados szexuális életvitelt folytató fiatalokat,vagy éppen egy régi sérelem okán áll bosszút a szintén lengébben öltözött, zömmel harminc alatti lyánykákon,valamint az izomtrikós-negyven kilós srácokon. Valamiért én a Texasira sosem tekintettem úgy mint egy Sikolyra,egy Péntek 13-ra,egy Erdei fantomra,adott egy retardált család,konkrét "célpont" sincs,nem kell vadászniuk mivel kb. minden arra járót betámadnak,maga a hangulata és felépítése is eleve más,mint egy slasheré,sőt,ha úgy veszem még slash sincs,egy láncűrésszel max. darabolni lehet. (Ez kicsit olyan dolog,hogy a Ryan közlegény megmentése is,meg a Dicsőség ösvényei is háborús film,mégis teljesen más a kettő.) Emberünk is csak egy megtűrt valaki a családban,nincs meg benne az a jó értelemben vett dög,mint egy Jason-ben,rohangálva lóbálja a Stihl-t,oszt heló. Izgulós persze,de nem az a feszülten figyelős,popcornt nem evős feeling. :) Néztem pár slasher toplistát,van ahol rajta van a Texasi,van amelyiken nincs,szóval lehetséges hogy nemcsak én vagyok ezzel kapcsolatban megkavarodva,ugyanakkor a szakirodalom,a hozzáértők annak tartják,sőt ha jól emlékszem egy korábbi kommentemben én is az első slasherként hivatkoztam rá,szóval teljes K.O. :D

A zenéje első körben nem fogott meg,de magamat ismerve párszor úgyis meghallgatom még,egyelőre ha Carpenter,akkor a Halloween theme a favorit,azt nagyon eltalálta.

A Black Christmas remake meg szót nem érdemel,viszont a My Bloody Valentine egész kellemesre sikeredett.

előzmény: BonnyJohnny (#33)

2020-04-23 10:43:37 BonnyJohnny (3) #33

"Black Christmas-nak is azóta jóóó lassan ugyan,de kialakult egy kisebb kultusza"
Ezt a tavalyi remake biztos visszavetette... ;D

"Texasi valahogy sosem tartozott a slasher vonulatba"
Ezt hogy érted? Kb. minden orgánum slasher alapműként tartja számon, és nagy a hatása a vidéki slasherekre, mint a Friday the 13th, Wrong turn, Jeepers Creepers, stb...

Pedig a Precinct 13 és a New York zenéje is nagyon cool, minimalizmusa ellenére... vagy éppen azért. :)
De szerintem te is a film pozitívabb részébe sorolnád a zenét. (Még, ha a főtéma túlhasználása miatt amúgy, az is negatívumként említhető... :D)

Snake (és Russel) pedig ikon. Ezt nem tagadhatod. ;)

Számomra amúgy ezek a pozitívumok tartják hármas szinten. Nélkülük valóban nem lenne különb, mint pl. a lentebb általam belinkelt D'Amato film. :P

előzmény: DevilTakeU (#31)

2020-04-23 09:31:15 Kempesbaba (3) #32

Ennyi?

előzmény: ryood (#30)

2020-04-23 09:19:35 DevilTakeU (2) #31

Örülök hogy tetszett,kikívánkozott. :) Van hogy egy filmről két-három mondat is elég,olyan is van hogy az ember még "hatás alatt" belekezd egy recenzióba,aztán majd kikerekedik belőle valami,és olyan is mint most,hogy néhány dologra azért szerettem volna komolyabban rámutatni. A film 39 éves,ez masszívan látszik is rajta,és semmiképpen sem akarok igazságtalan lenni itt a műfaji kavarásokkal,de egy kortárs Mad Max 2. (vagy akár egy First Blood,ha már annyit emlegettem),vagy akkor maradjunk Carpenternél: egy Dolog a mai napig nézősek,nézhetőek,élvezhetőek (utóbbi konkrétan jobb,hatásosabb mint a pár éves remake,ez nagy szó!),semmit sem veszítettek az erejükből,tartok tőle hogy a New York már annak idején is max. közepes lehetett,de mai szemmel tényleg roppant gyenge.

A slasher kapcsán igazad van,azért fogalmaztam én is úgy,hogy a Halloween volt az ami igazán beindította a zsánert,érdekes hogy a Black Christmas-nak is azóta jóóó lassan ugyan,de kialakult egy kisebb kultusza,a Texasi valahogy sosem tartozott a slasher vonulatba,a Silent Night... viszont egyszer nézhető, annyira nem volt vészes emlékeim szerint. A westernes alapokat sajnos kifelejtettem,köszi a kiegészítést, teljesen egyértelmű,ami a zenét illeti,sajnos nem fogott meg,pedig fogékony vagyok az ilyenekre,a Halloween és a Dolog theme-je a mai napig a telefonom vannak. :)

előzmény: BonnyJohnny (#27)

2020-04-23 09:14:24 ryood (5) #30

a ZS az egészen más kategória.

2020-04-23 09:03:19 DevilTakeU (2) #29

:)

A New York-First Blood párhuzamban az anyagiakra próbáltam utalni csupán (az egyiknél keveslem,a másiknál nem értem,de ez mellékes :P). Hiába volt Stallone háta mögött akkor már egy Rocky,nem volt szupersztár státuszban,sőt a szerepre sem ő volt az első (második,harmadik,stb.) jelölt,alapesetben úgy gondolnám egy (poszt)apokaliptikus sci-fi-akció és egy "mezei",tulajdonképpen tényleg egy dzsungelben rohangálós,kb. 8 szereplőt mozgató film közül előbbire sokkal hamarabb elköltök 15 milliót,mint csupán a majdnem harmadát (amikor néztem a számokat,én rendesen meglepődtem). Szerintem van egy szint,ami alá nem szabad menni,ha egy produkció kijön ugyan a keretből,de csak "úgy" mint a New York,inkább neki sem állok.

Van Cleef ikon,mindent visszavonok! ;)

előzmény: Kempesbaba (#28)

2020-04-23 08:21:15 Kempesbaba (3) #28

Ez a film tényleg megérdemli a zs kategóriás besorolást, viszont Kurt Russell akkora badass ikon ebben a filmben (is) hogy még akciófigurát is kénytelen voltam beszerezni a karakterből :D Amit viszont nagyon nem tudok hova tenni ,az az ahogy párhuzamba állítod az első vérrel. A másik dolog  a ,,már hallottam a nevét valahol" kiszólásod Lee van Cleef-el kapcsolatban. Azért konkrétan párbajra hívnálak ki abban a bizonyos temetőben :D

előzmény: DevilTakeU (#26)

2020-04-23 07:36:48 BonnyJohnny (3) #27

Érdekes komment volt, köszönöm! :)
A Precint 13 és a Halloween is, bár öregedtek, megőrizték az erényeiket, és kult státuszuk is mindkettőnek megérdemelt. Utóbbinak nyilván nagyobb, hisz quasi szubzsáner teremtő alkotás, és egy (máig tartó!) sorozat és remake hullám alapja.
A Halloween ebből a szempontból érdekes amúgy, mivel a vidéki (Texas Chainsaw) slasherhez hasonlóan a városi (Black Christmas) slasher is megteremtődött már négy évvel korábban, de az sem kritikailag, sem pénzügyileg nem ért fel társához, így négy évvel később Carpenter elorozhatta a műfajteremtő jelzőt Bob Clarktól. Mondjuk mind a Halloween, mind Carpener jobban rászolgált (ahogy a Texas Chainsaw és Tobe Hooper is), de érdekes, hogy a kollektív emlékezetből szinte törlődött a másik film (annak ellenére, hogy "természetesen" a maga remake-eit az is megkapta). A még két évvel korábbi Silent Night, Bloody Night pedig konkrétan ismeretlen film (nem láttam, de valószínűleg szintén megérdemelten).
Ezek után az Escape from New York sok szempontból visszatérés a Precint 13-hez (a westernes alapok itt is kitapinthatóak), csak emelték a büdzsét és az "elképzelést" is... de valahogy (ahogy te is rámutattál lentebb) minden félrecsúszott, és egy unalmas, ízléstelen katyvasz lett a végeredmény.
Egyébként valahol ez is alapmű lett. :D A korabeli copy-paste talján filmgyártás ezt is ugyanúgy felkapta, mint a Star Warst, Alient, Conant... Ráadásul ebben az esetben a különbség sem volt akkora... :P

Ami viszont menti filmet (és valahol a kult státusz magyarázata), az egyrészt a zene, másrészt Snake Plisken alakja, és az őt alakító Kurt Russel játéka.

előzmény: DevilTakeU (#26)

2020-04-22 23:34:56 DevilTakeU (2) #26

Carpentert sem emberileg,sem mint rendező nem kedvelem,és bár a Dolog bőven a kedvenc filmjeim között van,illetve Stephen King elkötelezett híveként a (nálam) regényben top3-as Christine-t is a kifejezetten jobban sikerült adaptációk közé sorolom,mégis úgy gondolom,hogy a karrierjét sokkal inkább a szerencséjének köszönheti,mintsem a tehetségének. Mindenki ismeri a sztorit Wes Cravenről,a kezdeti pornós,majd a filléres,ZS-kategóriás slasherhorror-próbálkozásokról,erre az igényre és korszellemre érzett rá és csapott le Carpenter (zseniálisan,teszem hozzá),és a Halloween - A rémület éjszakájával nagyjából meg is alapozta az egész életét. Nem fogom a film erényeit elvitatni,alapmű,beindította a slasher horrort,Jamie Lee Curtis ikon lett,a minimalista szintizene gyakorlatilag egy önálló műfajt teremtett,ugyanakkor egy rendkívül rosszul öregedett alkotás,én nemrég a házi horrormaraton keretén belül (nagy reményekkel) elindítottam ugyan,de általános hangzavar lett belőle,kb. a felétől már senkit sem kötött le,míg a Sikoly (!) egy pisszenés nélkül végigment. :P Mindenesetre érdekes,egyben éles váltás volt a két évvel korábbi A 13-as rendőrörs ostroma akció-és thrillervonulatához képest,de megérte - anyagilag mindenképpen. Az ezt követő Köd ugyanakkor már csak feleannyi bevételt generált mint késes-maszkos barátunk ünnepi cukorka...vagyis skalpgyűjtése,viszont háromszor annyiba is került,ám Carpenternek ekkorra már jókora befolyása (és nem kevés pénze) lett,így elhatározta hogy egy igazi szerelemprojektbe fog belevágni.

A Menekülés New Yorkból vázát még a 70-es évek közepén írta,mintegy válaszul a Watergate-botrányra,az alapokat végül a Halloween-be is besegítő Nick Castle segítségével gyúrta forgatókönyvvé. A produkcióhoz sikerült ugyan összekalapoznia hatmillió dollárt (hol van már a négy évvel korábbi,350 ezres büdzsé...),ám az ugyanebben az évben készült,tkp. "dzsungelben szaladgálós" First Blood (az első Rambo,ugye) 15 milliós költségvetéséhez képest ez még mindig aprópénznek tetszhet csupán,egy sci-fi-akció-kalandhoz meg pláne édeskevés (és a végeredményt látva talán jobb is lett volna ejteni,vagy legalább jegelni a forgatást,de erről később). Pedig még a producerek által megkövetelt minimum egy darab Oscar-díjas színész is összejött (ráadásul duplán,Ernest Borgnine mellett a főellenfelet játszó Isaac Hayes is büszkélkedhetett egy szoborral,apró szépséghiba hogy ő azt a Shaft filmzenéjéért kapta kereken 10 évvel korábban),a gyerekszínészként roppant ismert és népszerű,ám fiatal felnőttként az addig szinte kizárólag a televízió szekerét toló Kurt Russell is ígéretes főszereplőnek bizonyult,ők így együtt,kiegészülve néhány "már hallottam a nevét valahol" karakterszínésszel (Stanton,Van Cleef,Pleasence,Atkins) nem rossz alom,a zenébe pedig az az Alan Howarth segített be,aki egy évvel korábban még az Elveszett frigyláda fosztogatói-n ügyködött,mégsem lehet egyöntetű sikerről beszélni. Mai szemmel nézve a 4 Saturn-díj jelölés értelmezhetetlen (Legjobb tudományos-fantasztikus film = he??),a bevétel pedig csupán a költségek négyszerese,mintegy 25 millió dollár lett (Rambo: 125 millió...),így aztán Carpenter addigi egyik producere,Debra Hill dobbantott is a mester mellől,hogy aztán egy "viszonylag ismeretlen" taggal megcsinálják a Holtsáv című kis szösszenetet (ezer hála érte!),Larry Franco ugyanakkor maradt,egyetlen kikötéssel hogy legközelebb ismét horrort akar - így került a képbe a The Thing,de ez már egy másik történet. :)

Szóval 2020,április 22.,Menekülés New Yorkból...jajjistenem. Azzal akartam kezdeni,hogy a sztori olyan egyszerű mint a faék,de a poén az,hogy volt aki még ezt is le tudta nyúlni. :P Néhány éve bizonyos Luc Besson-t perelt Carpenter a Lockout c. film kapcsán,és simán nyert is - azért egy olyan embertől,aki letett az asztalra egy Metró-A nagy kékség-Nikita-Léon,a profi-mesternégyest,ez több mint égés. Szóval a film...a látványvilág borzalmas, sivár,gagyi,a jelmezek egy betűt nem érdemelnének (fognak...), elképesztő,egyben hihetetlen hogy Carpenter hogyan képzelte el 1997 világégés utáni Amerikáját,ráadásul akkor lesz igazán nagy a kontraszt,ha összehasonlítjuk Miller azonos évben készült őskáoszával,a Mad Max 2. - Az országúti harcos posztapokaliptikus víziójával. (Nyilván én nem összehasonlítom a két világot,itt elsősorban a fantáziára,a zsenire,a géniuszra gondolok.) Az nekem nem design hogy mindenkin lóg a ruha,meg hajpántja van még a kopasznak is,vagy hogy a rosszember Rolls Royce-ának a motorházán kettő darab,világító csillár!! van (direkt kimerevítettem a képet,nem állólámpa,csillár - hogy ezt ki az isten találta ki...),Adrienne Barbeau (az akkori Mrs. Carpenter) retinaszaggató dekoltázsa pedig kb. minden létező jelenetet tönkrevág,nincs férfi aki ne ODA koncentrálna nagy erőkkel. (Na ezt se gondoltam volna,hogy egyszer ilyenért még sopánkodni fogok!:P) A 79-es Warriors-t nem kicsit nyúló idéző kosztümökért egy bizonyos Stephen "Steven" Loomis a felelős,de élek a gyanúperrel hogy ez a beszédes név (Loomis - most komolyan?!) magát a rendező urat takarja,lévén nulla darab infót találni az illetőről,úgymint születési idő, munkák,stb. A vágás a szokásos carpenteri borzalom (ezen a téren a Nagy zűr kis Kínában a mozgókép megszületésének a pillanatától számítva minden idők legrosszabbja),az aréna-jelenet pedig szerintem konkétan rossz helyre lett berakva a filmbe. O.O Ilyet nem gyakran látni,a főboss Duke beszédet tart az embereinek, hogy Snake,"a legjobb ember" lesz majd a menet élén,ő az,aki "kivezeti őket a fojtogató rabságból", mindenki éljenez (most attól tekintsünk el,hogy egy perccel korábban a ring felé sétáló hősünket még rendkívül bénán,ám annál sz@rabbul fujjolta az amúgy minősíthetetlen statisztéria),majd - élethalálharc. ?? Dombon ülő fűcsomó legyek ha értem. Az meg ismét csak egy negatívum,hogy jócskán a Mr. Olympia korában nem tudtak keríteni egy épkézláb,izmosnak legalább messziről,hunyorogva kinéző tagot a ringbe? Attól hogy valakinek rendkívül igénytelen kamionos szakálla,valamint kb. 60 kiló túlsúlya van,nem ijesztő lesz (pláne egy szál alsóban kapálózva),hanem inkább nevetséges/gusztustalan,kinek mi. (És ez már tényleg a döglött kutyán páros lábbal ugrálás lesz: kb. a 20. percig,amíg tart a megbeszélés,Snake végig bőrjakóban feszít - vágás,21. perc,Snake a folyosón,atlétában,miközben sétálnak és beszélgetnek,a vállára dobott jakót nagy nehezen ismét felveszi. Vágás,21.40,orvosi rendelő,doki: vegye le a dzsekijét. Kész.)

A film befejezése meg a kazettacserével tényleg az utolsó szög,ha valakitől valami fontos dolgot követelek, a minimum az hogy amikor megkapom,leellenőrzöm,ezt komolyan magyarázni kell bárkinek is? Még ha 1981,vagy 2017,akkor is: nem tök természetes lenne? Ez nem kötözködés,ez emberi-alkotói hülyeség,ami komolyan,napokra le tud lombozni. Miért kell a nézőt hülyének tartani? Persze akad néhány kötelező halál is,meg érzelmesnek szánt jelenetek,de feleslegesen,egyszerűen nem azt érzem hogy ódemegható,hanem azt,hogy hú,most valószínűleg azt kell(ene) éreznem hogy ódemegható. Maggie lövöldözése a semmibe,semmire értelmetlen,csak az érzelmi sokk miatt kellett,minden szempontból sokkal jobb befejezés lett volna ha mind együtt érnek vissza.

Képtelen vagyok azt mondani egy filmre hogy kult,vagy hogy klasszikus,csak mert mások azt mondják,vagy mert illene azt mondani rá. Egyszerűen untam,nem tetszett se a stílusa,se a hangulata. A Halloween,a Dolog a mai napig működnek nálam,ez nem is volt kedvenc soha,de most még a három csillag is lement kettőre.

2015-01-15 22:31:27 ryood (5) #25

ebből is egy szarkupac lesz
[link]

2015-01-02 09:34:50 Leo_Stotch (3) #24

Szerintem A dologban pont jól néznek ki a tudósok. Oda illenek. Nekem az lett volna csalódás, ha fehér köpenyes okostojások rohangálnak a Sarkon.

2015-01-01 17:33:08 csabaga (4) #23

Igen,de a Dolog mégis egy régi alkotás és az Alien keveréke.Számomra túl sok vérrel.A szereplők cseppet sem néznek ki tudósoknak,inkább egy valahogy a sarokra került hippi társaságnak.

Carpenter túl minimalista volt,néha sehol egy komoly sínész a filmjeiben.A zenét is maga pötyögte.
Nem volt pénze?

Ebben a filmben legalább feltűnik Lee van Cleef.Az Elpusztíthatatlanok amatőr gárdája tényleg Ed Woodot idézi.
Máskor a jó alapötletből keveset hozott ki.

előzmény: gerbence (#22)

2014-12-31 21:57:45 gerbence (3) #22

Van ott is egy-két, khm, "megmagyarázatlan rejtély", de annak a filmnek mégis az érdekes forgatókönyv az egyik legnagyobb erénye (a nyomasztó atmoszféra a másik). Persze az egy adaptáció, irodlmi és filmes előzménye, illetve alapja is van, nem saját történet...
Én azt gondolom, hogy pont a Dolog-ot nem a vér meg a trükkök viszik el, bár ezek is elemei az egésznek, de ott a paranoid hangulat, a kilátástalanság, a bizonytalanság, a kiszolgáltatottság fojtogató érzése és az ismeretlen fenyegetés elleni lélektani, intellektuális és fizikai küzdelem adja a lényeget. Arról nem beszélve, hogy az egésznek van egy ritmusa, egy íve, egy iránya, egy komolysága, és egy koherens lényegi magva.
A New York vagy pl. az Elpusztíthatatlanok esetében viszont Ed Wood vagy Uwe Boll neve is felrémlik előttem.

előzmény: csabaga (#21)

2014-12-31 17:14:40 csabaga (4) #21

Szerintem a rendezőnél a forgatókönyv máskor sem az erőssége.Ott a Dolog.Bezárnak valakit pár órára,erre ás egy száz méteres alagutat...

Egy-egy ügyes trükk vitte el a filmjeit egy ideig.Meg a sokk(vér).

2014-12-30 22:51:19 gerbence (3) #20

Méretes csalódás. Carpenter korszakbeli filmjei (A Dolog, Halloween, Csillagember) és a híre után valami igazán kultikusat, igazán klasszikusat és valami meghatározó élményt nyújtó filmet vártam.
Két évvel a Mad Max után, egy évvel a Szárnyas fejvadász előtt, a Mad Max 2 évében nem is lett volna irreális elvárás egy cyberpunk alapvetést remélni a filmtől, és bár talán nem olyan széles körben ismert, mint az előbb említettek, azért a Menekülés New Yorkban híre és respektje valóban ezt is sugallta.
Ehhez képest egy kifejezetten amatőr, igénytelen "rajongói" B-filmet láttam. Hadd magyarázzam meg az 'igénytelen' jelzőt: bár valóban, a Carpenter munkáira ezidőszakban jellemző, nagyon erős és összetéveszthetetlen hangulat és atmoszféra megvan a filmben, a díszletek és jelmezek is rendben vannak, a zene pedig egyértelműen a legerősebb pontja a darabnak - ám ezzel sajnos minden pozitívumot ki is merítettünk. A történet cérnavékony és olyan lapos, mint egy félfamentes rajzlap. Ez még nem is lenne túl nagy baj, azonban a megvalósítás olyan mértékben amatőr, hogy az az előbb említett összetevők (díszlet, jelmez, zene) által megteremtett alaphangulatot is lerombolja. Kidolgozatlan és agyatlan forgatókönyvi fordulatok, bénán és ritmustalanul elvágott (vagy éppen kitartott) jelenetek, olcsó dramaturgiai fogások, értelmetlen és/vagy indokolatlan történések aknázzák alá a film komolyságát. Ezek az aknák biztosabban rombolnak, mint a hidat biztosító taposóbombák. Az egész cselekmény véletlenszerű történések és kétes összefüggésű események random sorozata.
Na és hogy a végén Snake pitiáner személyes bosszúból világháborúba sodorja a világot? Hát az mi?! Erre mit kellene reagálni..? Hogy ez milyen 'badass' dolog? Vagy hogy milyen vicces..?
Persze, ekkorra már tudjuk, hogy nem kell komolyan venni a filmet, a baj az, hogy én ezt az elején nem tudtam. Így rossz attitűddel ültem le megnézni (valami Mad Max-Rambo kevercset vártam, ami ha nem is mozgatja meg az agytekervényeimet, de legalábbis komolyan veszi önmagát), a csalódás persze ott volt a borítékban. Sokkal inkább az önparodisztikus, ironizáló Kommandó vagy Menekülő ember környékén kellett volna tapogatóznom, kielégítőbb lett volna az élmény.
Most, hogy a helyére került, azért majd adok neki még egy esélyt, mert a hangulata valóban kellemes (másoltvideokazettás-nosztalgikus), de nem gazdagodhattam új kedvenccel.

2014-04-20 17:55:10 tomside (3) #19

Van nálam zseniális filmje is az úrnak, de ez messze nem az.

2014-03-27 21:53:48 acidphase (4) #18

mér lett 2-es a 4-esedböl?? :/

amúgy újranézve is eléggé rendbe van ez a film, igazi carpenteres hangulat :-)

előzmény: ChrisAdam (#13)

2014-03-27 21:50:21 acidphase (4) #17

legnagyobb dialógus :D

előzmény: bengeeno (#2)

2012-07-15 21:23:16 Locke(d) (4) #16

Remek nosztalgiamozi, John Carpenter nagymester fénykorából. A mai filmes tempóhoz szokott szemeknek szokatlanul nyugodt, lassabb folyású filmről beszélünk, aminek hangulata még ma is könnyen beszippanthatja a nézőt. New York városának sötét tónusáról mindig az a jelenet jut eszembe először, amikor a korszakhoz méltón hiperlaza főhősünk a World Trade Center tetején történő landolás után felhívja a tetőre a liftet. A liftajtó kinyílik, fenyegető, üres sötétség rejtőzik mögötte, és jól láthatóan Snake is lassan, megfontoltan lép be a fülkébe, mivel nem tudja, várja-e valaki/valami. Apró jelenetnek látszik, mégis baromi hatásos, és jól jelzi, hogy az egész városban résen kell lennie.
A trükkök inkább becsülendőek, mint időtállóak, itt még minden szépen, türelmesen, kézzel foghatóan lett megvalósítva, amit viszont csak a nosztalgiára nyitottak fognak értékelni. Akárcsak a zenét, amivel a maga minimalista, de ugyanakkor fülbemászóan kellemes módján szintén nincs baj.
Színészi játékok terén nem kapunk különösen kiemelkedő munkákat, de mindegyik szerepbe sikerült odaillő színészeket találni, akik a maguk módján teljesítik, amit kell.
Számomra klasszikus, TE pedig járj utána! :)

2012-04-13 15:50:40 ChrisAdam (3) #15

B szagú. Az... Akciófilmnek meg tényleg gyenge. Inkább krimi-thriller. Vagy csak szimplán kaland.

előzmény: BonnyJohnny (#14)

2012-04-13 15:44:06 BonnyJohnny (3) #14

Mikor legutóbb újranéztem, én is hajlottam a négyesre, de valóban az a hármason is elgondolkodtató fajta. :)
Hangulat és zene (ezt nem nagyon emlegetik) hamisítatlan Carpenter és '80-as évek. És persze Kurt Russel Snake Plissken szerepében. Ezek a film előnyei. Amúgy nagyon B szagú az egész, és akciófilmnek elég unalmas is.

előzmény: ChrisAdam (#13)

2012-04-13 15:34:28 ChrisAdam (3) #13

Mert ezzel szivatja meg Snake Bob Haukot.

Kommenteket olvasva körülbelül ezt a fajta műfajt vártam - sötét jövő, gettó, minden elpusztul, küldetés, stb... Tipikus nyolcvanas évekbeli sci-fi.
Egyébként ahhoz képest, hogy 81-es a látvány se volt rossz. Gondolkodtam a hármason, de aztán maradtam a jobbál. Jó kis atmoszférájú film, rég erre vágytam. Többé-kevésbé kielégített - lehetett volna hosszabb is, viszont az a rész nagyon tetszett, amikor Snake nyomoz, kutat - amikor elfogják, akkor leül és csak a finálé hozza fel 4-esre.
70%

előzmény: Corleone01 (#12)

2012-04-04 22:44:13 Corleone01 (4) #12

A végén miért cserélik ki a kazettát?

2012-04-04 22:43:41 Corleone01 (4) #11

A végén miért???

2012-01-23 08:25:30 Ugor (3) #10

Valahogy végig a hármas körül ingadozott, de a végére, bevallom, lekonyult kettesre, de nem annyira, hogy ne kaphatná meg az "elmegy" minősítést tőlem. Nincsenek benne emlékezetes alakítások, jelenetek.

2011-12-04 16:36:08 Csende Kristóf (5) #9

Szerintem egyáltalán nem volt unalmas. Tökös, hangulatos kis sci-fi-akciófilm. Carpentertől ezidáig csak remekműveket láttam.

2011-07-08 00:22:40 lizardking (4) #8

Nagyon régen láttam utoljára ezt a filmet a tegnapi napig. A nosztalgia-faktor valóban sokat dob rajta, de Kurt Russel is ott van a karizmájával együtt. Plusz valamiért remek a sötét és kissé apokaliptikus hangulata. Pedig aztán nem egy pörgős akciófilm, sőt, kifejezetten lassú és akciómentes, de mégis működik. Marad a négyes.

2010-05-28 12:13:44 Zalaba Ferenc (4) #7
2009-11-27 17:13:38 B-side (4) #6

Klasszikusként élt az emlékezetemben. Így újranézve uncsi. Carpenter atmoszférája és a cool Kurt Russel miatt kellemesen elbambultam rá, de azért csak nosztalgiázásnak ajánlott, aki először látja, az ne várjon sokat!

2009-04-11 12:45:30 Olórin (3) #5

Nyugi, engem is:)
(azt mondjuk nem tudtam eddig, hogy '81 előtt nem készült akciófilm:P)

2009-04-11 12:12:35 ronin07 (?) #4

Szentségtörő leszek. Untatott.

2009-04-03 17:50:39 fanatic57 (3) #3

Az akciófilmek előfutára.

2009-01-18 11:37:22 bengeeno (5) #2

Mekkora mozi! Carpenter (és senki más) ilyen hangulatú filmet már soha az életben nem tud összehozni. A rendező még most is tudna alkotni, de az a korszak, amiben lubickolt már halott.

-Plissken, mit csinál?!
-Éppen kiverem, navigálok.

2006-01-05 16:47:50 Ágó (4) #1

Hát, igen! Amikor Carpenter még tudott filmet rendezni! Hihetetlen a film hangulata, szinte képes feledtetni az összes hiányosságot, vagy kidolgozatlanságot. Igazi, vérbeli Carpenter!
80%