The Secret of Kells (2009) ☆ 👁

Kells titka

(Nora Twomey - Tomm Moore)

amerikai-belga-brazil-dán-francia-holland-ír-magyar-német-osztrák animáció, fantasy

4,3
★★★★☆
219 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

"A vállalkozás belga, francia, ír és magyar pénzekből készült, a rajzolói munkák 70 százaléka 2007. áprilisától 2008. március végéig a Kecskmétfilm Kft-ben készült. A kecskeméti 60 fős stáb olasz, francia, lengyel, bolgár, román, mongol és természetesen sok magyar rajzolóból állt össze. A kapcsolattartás erre a célra kifejlesztett speciális internet hálózattal történt. A film utómunkálatai Franciaországban készültek." (Forrás: Népszava http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=260389)

"Mikulás Ferencet, a stúdió vezetőjét 2005 májusában azzal kereste meg egy fiatal ír animációs rendező, hogy szeretné megismerni a Kecskemétfilm stúdióját, művészeinek munkáját. A Dublinben diplomázott Tomm Moore akkor már túl volt első rövidfilmje, a Ruhapróba sikerén, s azt hallotta a francia rajzfilmesektől, hogy Kecskeméten jó minőségben dolgoznak a rajzfilmstúdió munkatársai. Megnézte Kecskeméten, ami érdekelte, és döntött: ott készüljön el a 75 perces Kells titka.
-A végső elhatározásában a Magyar Népmesék című népmese sorozatunknak volt döntő szerepe - mondja Mikulás Ferenc stúdióvezető -, mert a sorozat grafikai stílusát, animációs formanyelvét nagyon közelinek érezte ahhoz a stílushoz, amelyben meg akarta valósítani a filmjét." (Forrás: Népszava http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=260389)

Tomm Moore a sikeres közös munkát követően beajánlotta Mikulás Ferenc stúdióját egy spanyol egész estés film, a Chico és Rita producerének, így ennek köszönhetően jelenleg azon dolgoznak.

Bar a filmet Oscar dijra is jeloltek, anyagilag nem terult meg.

PG