Where the Wild Things Are (2009) ☆ 👁

Ahol a vadak várnak

(Spike Jonze)

amerikai-ausztrál-német dráma, fantasy, kalandfilm

3,4
★★★☆☆
285 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2014-05-22 13:21:34 elmouse (?) #28

Harmadik napja rágódom a filmen, de nem sikerül megemésztenem. Valahogy nem áll össze.

2011-11-21 02:05:14 fatbastard (5) #27

szerintem a film egy pöppec szupper elvont mese/fantasy,lenyűgöző díszletekkel és jelmezekkel(főleg),valamint olyan karakterekkel,akik közt sztem mindenki megtalálja magát.csak azon akadtam ki,hogy a wiki szerint 100 milla a költségvetés?!na ne má!

2011-06-20 16:41:00 Rorschach (1) #26

Szupper :)

előzmény: Ron (#25)

2011-06-20 13:53:30 Ron (2) #25

Nem ugyanolyan, a továbbiakban már unalmas is.

2011-06-17 01:30:12 Rorschach (1) #24

Az első pár perc olyan életidegen/szirupos/giccses szar, hogy nem bírtam nem kinyomni, a viszonylag jó értékelések ellenére sem. Kérdem én, végig ugyanilyen stílusú a cucc? Mert akkor nem is erőlködöm.

2010-07-07 01:24:13 sarkanyt (4) #23

Egész jó kis film.

2010-07-02 10:41:24 zéel (5) #22

Egyetértek az első hozzászólással. Azzal az "apró" eltéréssel, hogy nálam NEM rossz, hanem zseniális (de legalábbis nagyon jó!) a minősítés.

2010-05-03 02:16:57 Caararuuku (5) #21

Mivel dráma, nyilván, hogy nem jó "élményt hagy benned". Ezzel akkor a nem happy endes filmeket bünteted, pedig attól még lehetnek jók.

előzmény: Daywith (#7)

2010-04-19 02:58:45 Lehel22 (4) #20

Alapvetően egy különleges kis mozi, ez valakinek bejön valakinek nem. Tudni kell azt, hogy ez a mü nem igazán nekünk készült, európaiaknak, mert azért a mesekönyv "Odaát" a legolvasottabb meséskönyv, és ismerve annak népszerüségét (odaát) ez megmagyarázza az IMDb 7.4 es jelenlegi átlagot. Rengetegen nöttek fel ezen a rövid kis mesén (most ne térjünk ki arra, h mi lett belőlük:) és érezhető is a filmen, hogy törekedtek hü maradni az eredeti képekhez, látványvilághoz. Hogy a sztori megállja e a helyét, az kérdéses, érdekesek a figurák, mindegyik egy külön kis világ és abból alakul ki közöttük a legnagyobb probléma, h nem is próbálják megérteni egymást (vegyük csak példának Carolt és Clairet) nem próbálnak beszélni egymással, amit pedig elvárnánk tőlük hiszen cselekedeteik 2/3 rész "normálisak" az ottani világhoz mérten. Carol is egy értelmes, de lelkileg sérült "alak", aki habár szeretne is, mégsem tud felkavaró helyzetben jol cselekedni, a végén is csak megkésve.(De ez poz.fejlődés)Sztem a párbeszédek hiányossága, nyitottsága pusztán a képzelet irányait hagyja nyitva, mi magunk kell elképzeljük a kinem mondott szavakat és annak fényében továbbgörgetni a történetet...(nevárjunk döbbenetes párbeszédet egy 10 éves fiútól-elmélet., ami egyszerü megoldás, meg kell hagyni) Lehetne ezt bonyolitani, mindenesetre nálam egyenlőre egy 4es, ugy hogy az egyes elemeket nem hibának, hanem egyszerüen különlegességnek van tekintve, és persze ismerni kell a forrásmüvet és azt hogy ez valójában egy hiperaktiv, "ehanyagolt", apanélküli, jó gyerek fejében lejátszódó vizió, kétségekkel teli, érthetetlen világból való menekülés. Egy időre jobb a szörnyek között, mint otthon. Lehet azért szeretni.csak nehéz :)

2010-04-02 12:13:33 -senki- (3) #19

A kezdés tök erős, de a fantasy rész után nem soká kinyomtam...

2010-03-30 12:07:48 kulcsar03 (2) #18

A legnagyobb problémám, hogy nem nyomasztott a film, hanem álomba ringatott...

2010-03-24 23:13:03 rezsoo1 (1) #17

Értem én, hogy ha keveset foglalkoznak egy gyerekkel, az befordul, és a saját világában él. Értem, hogy a gyerek lelki fejlődéséhez szüksége van a fantáziálásra. Ez a gyerek viszont tényleg egy igazi kilinikai eset: az anyját kutyába se veszi, aztán megharapja (még neki áll feljebb), hazudozik, amikor elpáholják meg sír ahelyett hogy kussolna. Apai pofon az kellett volna neki. De ahogy láttam sem az a papucs aki az anyja pasija volt, sem az apja nem adott neki. Nem is bírtam végignézni. Amúgy pedig gondoltatok már arra, hogy milyen ember lehet aki ilyenekről fantáziál? Gyerekkoromban legdúrvább lázálmom sem volt ilyen embertelenül kretén.

2010-03-22 08:44:06 Zalaba Ferenc (3) #16

Hogy a címben megjelölt talányra reagáljak: leginkább Spike Jonze fejében vannak vad dolgok. Kaotikus, esetleges, önző gondolatok - csak úgy, mint főszereplője buksijában, aki képzeletbeli világba menekül a mindennapok kirekesztettségéből, hogy aztán odaát tanulja meg értékelni a valóság biztonságát. Vagy valami ilyesmi. Konkrétan nem értettem ezt a filmet, mármint azt, hogy miért úgy mesél, ahogy; a dialógusoknak, eseményeknek miért nincs kvázi értelme, végső soron pedig miért jön ki egy százszor elmesélt tanulságsztori ebből a kétségkívül szépen fényképezett (és megénekelt), de nehezen szerethető összevisszaságból.

2010-02-24 11:05:37 HejjaX (4) #15

a hangulata egészen egyedi, élvezetes, a zene nagyon jól illeszkedik hozzá és remek is, a jelmezek döbbenetesen jók (nem is értem, cg nélkül hogyan oldották meg), a kis srác is tuti jól játszik - szóval minden klappol, de a sztori valahogy mégsem 5-ös. lehet, hogy nem kéne egy alice csodaországban szintet elvárni az ehhez hasonló művektől, mégis ösztönösen ahhoz mértem.
összességében azért remek "szórakozás", újranézéssel még az 5-öst sem zárom ki, mert megvan benne a potenciál, hogy még jobban elkápráztasson.

2010-02-23 19:58:17 yuriko (?) #14

Elképesztően nyomasztó és végtelenül szomorú fantasy történet! Sokat vártam tőle és talán még többet kaptam. Csodálatos!

2010-01-20 16:37:58 MicaHiro (3) #13

"De hogyha a felnövekvő generáció egyik kedvenc filmjének tekinti ezt az alkotást akkor súlyos morális problémákkal fognak küzdeni"
Nekem sem igazán tetszett a film, de ez azért erős túlzás. Az említett jelenetek közül van, amelyik nekem sem tetszett (pl. a kézletépés), de nem hiszem, hogy pusztán ez a film bárkiben is ilyen mély nyomokat hagyjon. Pláne egy egész generációban. Amúgy meg szerintem nem is fogják olyan sokan ismerni :)

2010-01-20 14:45:23 zephon (?) #12

miért mi a baj az Adaptációval vagy a John Malkovich menettel. Ezeket rendezte, meg sok videoklippet még.
Az, hogy miket írt (Jackass meg ezek a sz*rságok) az nem nagyon izgat, van egy olyan érzésem, hogy ő sem úgy gondol ezen projektjeire, mint az általa rendezett filmekre. Az csak móka (még, ha én személy szerint hülyeségnek tartom is a Jackasst)

előzmény: Major Róbert (#10)

2010-01-20 13:42:45 a6notes (2) #11

És akkor ehhez még vedd hozzá, hogy az eredeti verzió ennél még ilyenebb volt. A studió elsőre visszadobta Jonze-nak, hogy legyen családibb a film. És ez sült ki belőle.

2010-01-20 13:14:44 Major Róbert (2) #10

Ha a filmet jellemezném egy szóban akkor ez lenne az a szó: SZAR.
A látvány ütős nagyon ott van.(+) A színészek is jól játszottak.(+)
De a történet nagyon nem tetszik.(-) Nem éreztem a fiú jellemfejlődését a film végén. Nem érezteti a nézővel, hogy megváltozott volna a gyerek agresszív viselkedése a végén. Max (a fiú) amíg a szigeten tartózkodott be sem vallotta a sziget lakóinak, még Carolnak se, hogy miért vetődött közéjük. Amikor a farakás alatt KW megkérdezte Max-től

KW -Mi a történeted. Miért jöttél ide....Van-e családod?
rizsa ....
Max (válasza)-Nem csak megharaptam egyiküket (vagyis a saját anyját) Megőrültek. (a családja).Nem szeretem a fagyasztott kukoricát.
KW -Sajnálom.Ezért jöttél el?
Max -Úgy csinálnak mintha rossz lennék.
KW -Az vagy?
Max -Nem tudom.Nem tudom(Itt viaskodik benne az igazság, hogy ő hibázott-e,vagy a családja)
KW -Hát. Örülök hogy itt vagy!

Még KW-nek sem merte bevallani miért szökött el otthonról.De legvégül ennek tetejében amikor Carol-nak is bevalhata volna (akit a legjobb barátjának tekintett) szikla tetején a válasza csak ennyi volt

Max -Nem vagyok se viking se király. Se semmi.
Carol -Akkor mi vagy?
Max -(Hatásszünet)Csak Max.
Carol -Hát ez nem valami sok.

Ráadásul a film monológja még öngólt is rúgott magának, pedig Max még Carolt is megbántotta a hazugságaival, és ez lenne a bocsánat kérés egyik formája!! Ez biztos nem tartózik közéjük. Persze a többi lakó tudta hogy hazudik. Végül amikor hazaér olyan érzésem volt, hogy inkább az édesanya bocsájtott meg Max-nek, és nem pedig fordítva. Hiányzott belőle az a felemelő érzés.

CAROL(a maci), minthogyha az elmegyógyintézetből vették volna elő a karakterét Ha van király nyugodt, és boldog, de amikor kiderül Max-ről hogy nem király, mint az őrült megakarja enni a gyereket és még le is tépi a madár karját. Max boldog lehet, hogy élve elhagyhatta a szigetet, hogy nem ették meg a lakók. Emlékeztek amikor megkoronázták Max-et? A jógar, és a korona egy csontkupac tetején volt. :)

Szigetlakó - Te vagy az első király akit nem ettünk meg.

És a zenéről annyit, hogy amikor elkezdődik a film mintha horror film betétdalát hallgatnám(-)Végig kiséri az embert az a mély nyomasztó zene, és a film végeztével az ember berakna valami vidám dalt a Winamp playerből.
(+)Pozitívumként annyi, hogy a nyomasztó zene és a történet tényleg összelillik, de ettől még nem lesz jobb a film.

Hogy miért írtam ilyen hosszú és alapjában véve negatív jellemzést a filmről. Mert először is családi filmnek gondoltam és valamilyen vidám filmnek.És a film trailere meg sem közelíti a film hangulatát. Hónapok óta lestem mikor lehet letölteni és megnézni.Becsapva éreztem magam, mint Michael Jackson koncerten a SYMA Csarnokban . Pedig egy film trailerének, vagy bemutatójának tükröznie kéne a film hangulatát, de ez szöges ellentéte.
Szóval ez NEM családi filmprodukció hanem korhatáros film.Pedig a Narnia krónikáiban vannak harcjelenetek, de mégis a jó és a rossz harcáról szól, de itt valahogy elmosódik a jó és a rossz, keveredik Nézd meg CAROL-t nem tudom, hogy alapjában véve pozitív vagy negatív hős-e, inkább zavarodott.És ez nem érték.Nem sok mondanivalója van a filmnek, mégis az IMDB 16.000 szavazatból 7.8-et kapott.[link]
Ami még nem baj csak remélni tudom, hogy ebből a szavazatokból felnőtt érett emberek szavaztak, és attól még sokaknak tetszhet.De hogyha a felnövekvő generáció egyik kedvenc filmjének tekinti ezt az alkotást akkor súlyos morális problémákkal fognak küzdeni a jövőben.

U.I. nézzétek meg az IMDN-n Spike Jonze rendező előző munkáit,és megfogjátok érteni miért így sikerült a film.

2010-01-18 02:15:35 w.e.g.a. (2) #9

Úgy döntöttem én is magamra veszem kijelentésedet, és megpróbálom leírni számomra miért "rossz" ez a film:) Kezdjük az elején: az ismertető ugye úgy kezdődik hogy az "elhanyagolt kisfiú...". Hát ennek bemutatását a film elég felszinesen intézi el: a nővére inkább lóg a haverjaival, minthogy az öcsikével játsszon, az anyuka pedig nem szereti ha megzavarják miközben éppen a gyerekeinek próbál keresni új apukát, majd mérges lesz amikor fiacskája emiatt kiveri a hisztit. Nos számomra ez kevés ahhoz, hogy elfogadjam világgá menetelének indokát. Egyébként sem hiszem, hogy egy nap történései nyomán hitelesen le lehetne festeni egy gyermek lelkivilágát. Megértem ugyan hogy a gyerek "elhanyagoltnak" érzi magát, de semmiképp se tudok együttérezni vele és tolerálni a viselkedését.
A továbbiakban is hasonló jellegű problémáim voltak. Bár a szigeten élő lények egytől-egyig nagyon érdekes karakterek, szerintem egyiküket se ismerjük meg eléggé (talán Carol-on kívül). Nagyon kíváncsi lettem volna például a bikára, és vártam, hogy mikor kerül ő a középpontba, legalább csak 1 jelenetre, de ez nem következett be. Igazából az egész filmet ezzel a felszínességgel tudnám jellemezni. Felvázolja a szereplők érzéseit, a közöttük levő konfliktusokat, de nem mélyed bele egyikbe sem. Legalábbis annyira nem, hogy én bele tudjam élni magam.

Összességében az a helyzet, hogy ebben az esetben nálam csődöt mond a kt szöveges értékelése, ugyanis ez a film nem "rossz", viszont engem abszolút nem tudott megérinteni (annak ellenére, hogy egyébként fogékony vagyok a hasonló témájú filmekre). Szóval én a rossz minősítés helyett inkább azt használnám, hogy 5/10. Idővel lehet felmegy 3asra, de egy ideig biztos marad a 2es.
Remélem sikerült kielégítő választ adnom:)

előzmény: Daywith (#7)

2010-01-14 12:54:47 a6notes (2) #8

"h ezt a filmet, h lehet a 'rossz' kategória sorolni, egészen vérlazító"

Ez egyike azon eseteknek, mikor a rá adott kettesem nem azt fejezi ki, hogy rossznak tartom a filmet hanem, hogy nem igazán akarok még hasonlókat nézni, mert negatív élményt hagyott bennem (végtére is az eredeti funkciója a KT-nak valami ilyesmiről szól). Emellett jó film, elismerem.

előzmény: Daywith (#7)

2010-01-13 23:22:36 Daywith (5) #7

h ezt a filmet, h lehet a 'rossz' kategória sorolni, egészen vérlazító :)) Az első óra (amíg Carol be nem vadult) részemről, folyamatos gyönyör, és nem éreztem a szmorsúágot, mert a gyerek, sem arra koncentral h az elete milyen kegyetlen, hanem a folyamatos uj kalandok kjeresere, nagyon lett ragadva na gyermeki fantazia szépsége, zene nagyontolja a filmet, a lények érdekesek mint külsőre mint karakterre, srac joljatszik mindamellet szép kis kölyök, jó nézni őt is, nagy szívtipro lesz még... :)
na de film szerintem nagy ötös, nezegettem volna még egy picit :)

2009-12-24 15:45:55 Mikkey (5) #6

..és hát a filmzene az elsőrangú, meg is szerzem majd a sound trackeket!!!

2009-12-24 15:42:38 Mikkey (5) #5

csodálatos történet, kár h. nálunk nem jött ki könyvben. számomra a zuhanás, faun, big fish féle mesés történetek sorába nő fel. nem üt akkorát azért érzelmileg, de iszonyat magával ragadó!!!

2009-12-23 17:09:51 depositum (5) #4

A film Maurice Sendak Magyarországon még meg sem jelent, de az USA-ban hatalmas népszerűségnek örvendő, költői és gazdagon illusztrált gyermekkönyvén alapul. Csakúgy mint - lényegében - ez a képeskönyv, sokkal inkább szól a felnőtteknek, mint a gyermekeknek. Bár Sendak inkább a haragot elemzi, Jonze filmje azonban a hangsúlyt átteszi inkább a szomorúságra. A film annyira mély gondolatokkal teli és szomorú (már-már lesújtó), annyira beszédes és kellemetlenül személyes, hogy azt gondolom, hogy emiatt sok felnőttnek sem fog tetszeni. Az egész olyan, mint egy történet, melyet a nagybácsikád mesélt el, pedig tudod, hogy az anyukád megtiltotta neki, s éppen ezért egyszerre akarod is hallani, meg nem is akarod.
Talán a legfelnőttesebb gyerekfantasy az E.T. óta, de legalább annyira, ha nem sokkal inkább csodálatosabb, mint a kis űrlény története, ám a hasonló témájú Fantasztikus labirintusnál vagy A Sötét Kristálynál mindenképpen sokkal jobb. Ez egy film a gyermekkor belső küzdelmeiről és a világ mocskossága miatt széttört szívről. Szomorú, de ugyanakkor gyönyörű és igaz.

9/10

2009-12-22 20:17:06 Esteban (2) #3

Ma láttam, sajnos német szinkronnal. Már az Avatart is elszúrták a derék teutonok, nehéz megmondani melyik sikerült jobban félre.
Amúgy az értékeléseddel is egyetértek. Az eleje még tetszett, de mihelyst Max találkozik a szörnyekkel nagyon ellaposodik.

előzmény: [: Azuroo andrew :] (#2)

2009-12-18 09:37:09 [: Azuroo andrew :] (3) #2

Kis matériából 90 percnyi mese...és ez azért érezhető

10/5

U.i. Német szinkronnal senki ne nézze meg - rég volt szerencsém ennyire félresikerült szinkron castingal találkozni : (

2009-12-17 10:23:29 a6notes (2) #1

Legközelebb véleményemhez egy IMDb-s kritikát találtam: "ragyogó film, ha a szomorúság és reménytelenség volt a cél". Tagadhatatlan, hogy a film erős, és nem lehet rezdületlenül nézni, mindazonáltal minden percét áthatja egy nagyon mély szomorúság, amihez a film teljes egésze alatt nem sok reményt táplál. És ezért nehéz felfelé pontozni, mert az ember nem jó érzéssel áll fel a székéből. Talán még folytathatja is a Virgin suicides megtekintésével, ami ijesztően jól kapcsolódna hangulati folytatásként.
A megvalósítás mindemellett ötös, a lényekről nem látszik, hogy CGI lennének (nem is igazán tudom, hogy csinálták őket), a srác pedig jól játszik.
Zárszóként még annyi, hogy nem gondolom, hogy gyerekeknek való film (legalábbis én nem raknám be ifjaknak), ha esetleg valaki így menne el megnézni.