The Thing (1982) ☆ 👁

A dolog
A valami

(John Carpenter)

amerikai horror, sci-fi, thriller

4,2
★★★★☆
825 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A hitelesség kedvéért állítólag többször igazi állati belsőségeket használtak fel. Dr. Copper holtestét „alakító” Richard A. Dysart dublőrének pedig, egy kéz és láb-amputált férfit szerződtettek, a meggyőzőbb látvány érdekében.

A filmben nincs női szereplő, a stábban is csak egy volt, viszont félúton ő is kiszállt (szülés miatt).

A kutya félig husky félig farkas, neve Jed. Norvégiából hozták. A nyitójelenetben viszont nem ő szerepel.

A külső felvételek Kanadában és Alaszkában készültek, a belsők az Universal(L.A.) stúdiójában születtek (nyáron, így le kellett hűteni a helyiségeket, s a szünetekben nem lehetett átöltözni, furcsán is festettek az arrajárók szemében).

Universal jegyzi a mozit, viszont nem a stúdió logójával kezdődik a film.

Az Apokalipszis trilógia nyitódarabja, viszont csak tematikus trilógia.

A film zenéjét Ennio Moricone jegyzi. A dologhoz olyan zenét szerzett, amely illik Jonh Carpenter "minál-szintis" korábbi zeneszerzői tevékenységéhez. Jutalma egy Arany málna jelölés volt 1982-be a legrosszabb filmzene kategóriában.

Létezik egy alternatív befejezés is: Itt egyedül MacReady menekült meg, és éppen vérvizsgálatra vár egy szobában, ahol kiderül hogy ő nem a "Dolog". Bár felvették ezt a befejezést még tesztvetítésre sem került be.

Míg Christian Nyby és Howard Hawks munkájára az optimizmus a lény felbukkanása összekovácsolja a csapatot jellemző, addig Carpenterére (leegyszerűsítve) a pesszimizmus "az alaktalan és megfoghatatlan testmásoló támadása nem összehozza, hanem szétszakítja a csapatot".

Inkább az eredeti iromány adaptációja, semmint remake. "Ám a rendező még így is fontosnak tartotta, hogy adózzon a korábbi moziváltozat (egyik kedvence) nagyszerűsége előtt: a „The Thing” felirat elhelyezése és betűtípusa a főcímben tökéletes másolata A lény elején láthatónak, miközben már megidézi A nyolcadik utas a halál bevezetőjét is… Kicsi a világűr." (filmvilag.blog.hu)

Clint Eastwood neve is felmerült főszereplőnek.

"Ismét egy film, ahol nem jön ki a matek. Az űrből érkezett Dolog által megtámadott sarkkutató állomáson szinte mindenki életét veszti, vagy azért, mert megöli az idegen lény, vagy azért ölik meg, mert megfertőzte az idegen lény és a végére csak ketten maradnak a legénységből, MacReady (Kurt Russell) és Childs (Keith David), akikről tudjuk, hogy szép lassan halálra fognak fagyni, hiszen az állomásból nem maradt semmi, de még isznak egy kis whiskey-t. Csakhogy elvben volt még egy túlélő, Nauls (T.K. Carter), akit akkor láttunk utoljára, amikor a fertőzött Blair megölte Garryt, ő pedig simán elszaladt. Az eredeti elképzelés az volt, hogy ő is átalakul, hatalmas csápjai lesznek – csakhogy erre már egyszerűen nem maradt pénz, John Carpenter rendező pedig azt remélte, senki sem veszi majd észre a hiányzót." (port.hu)

"John Carpenter scifi-horrorja John W. Campbell Jr. 1938-as, Who Goes There? című novelláján alapul, amiből azonban már sokkal korábban, 1951-ben készült egy feldolgozás A lény – egy másik világból címmel, így A dolog egyszerre tekinthető az elbeszélés adaptációjának és a film remake-jének. S miközben az 1951-es verzió is egyértelműen jól sikerült alkotás, az 1982-es film (a kezdeti bukás után) az évek során klasszikussá, sőt a nyolcvanas évek egyik legnagyobb hatású horrorfilmjévé vált (köszönhetően Carpenteren kívül Stan Winston speciális effektesnek is), ami annyira elfeledtette a korábbi változatot, hogy sokan még a létezéséről sem hallottak. Az alapműnek egyébként 2011-ben elkészült egy újabb variációja, szintén A dolog címmel, női főszereplővel (Mary Elizabeth Winstead), amit hivatalosan folytatásként hirdettek, de aki látta a filmet, pontosan tudja, hogy valójában itt is egy rejtett remake-ről van szó." (port.hu)