Communion (1976) ☆ 👁

Alice, édes Alice!
Alice Sweet Alice

(Alfred Sole)

amerikai horror, krimi, thriller

3,3
★★★☆☆
36 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-09-06 12:15:53 Bateman (4) #13

Kellemes meglepetés ez a film, mert valami oknál fogva sokáig azt gondoltam, hogy nem lehet más, mint egy félgagyi gyilkolászós béhorror, de hát nagyon nem az! Kőkemény pszichológiai horror és dráma, nyomasztó atmoszféra és hangulat. Az első óra valóban kiváló, a sztori érdekes, amit a forgatókönyvíró és a rendező biztos kézzel épít fel. Viszont az említett óra után egy hirtelen írói húzás leleplezi a gyilkost. Ennek a mozzanatnak nem igazán érzem alapozottnak a létjogosultságát, mivel így majdnem a teljes feszültséget sikerült kiölni az alkotásból. A finálé azért újra bekeményít és a mozi egy nyomasztóan remek záróképpel int búcsút a nézőnek.

Összességében nagyon jó, a szokványos horrortól eltérő mozi remek színészekkel, hangulattal, képekkel. Nem túlzás ha azt mondom, hogy szerintem az Alice, édes Alice a 70-es évek egyik legjobbja.

2016-05-04 00:02:08 nightrace (4) #12

Mrs. Tredoni ölte meg, mert házasságon kívül született gyerek volt. Illetve nem tudta feldolgozni sosem, azt a tényt, hogy neki is volt egy kislánya, akit pont első áldozóként vesztett el.

Szerintem ez pont így volt jó, hogy nem lett folytatása. Teljesen egyértelmű, hogy Alice sosem volt százas, és a tragédiák melyeken keresztül ment, még inkább megágyaztak annak a lehetőségnek, hogy egyszer ő is gyilkossá lesz.

előzmény: tomside (#11)

2016-05-03 13:55:55 tomside (4) #11

Másban vagyok, az egészet újranézni nem fogom, de rémlik, hogy olyan érzésem volt, a húgát esetleg ő is eltehette láb alól... De ha nem így van, az is mindegy, a folytathatósággal fogott meg. Mesterien precíz befejezés, ahol biztosra veszed, ha eddig ez a lány/lény nem ölt, ezután biztosan fog. Megnéznék egy Alice, sweet Alice - 10 years latert :)

előzmény: GothMan (#9)

2016-05-03 12:48:43 GothMan (2) #10

Minden esetben, mikor előkerül a kés, megszólal a klasszikussá vált hegedű nyiszálás. Én személy szerint évtizedeken keresztül néztem a Péntek 13 filmeket anélkül, hogy felismertem volna ugyanezt a témát ott is. :)

előzmény: nightrace (#7)

2016-05-03 12:44:18 GothMan (2) #9

A vége - legalábbis vizuálisan - nagyon tetszett: Alice kisétál a tömegből, a kamera végigpásztáz rajta, megmutatja a kést, aztán a lány arcán kimered, vége főcím. Ugyanakkor ez valahol egy eléggé közhelyes horror epilógus, miszerint úgymond nyitva hagyják a befejezést. Igen, Alice folytathatja a "munkát", de nem ő volt a tettes a filmben - ezt szerintem biztosra mondhatjuk.

előzmény: tomside (#8)

2016-05-03 12:00:55 tomside (4) #8

Na, megnéztem újra a zárást. Alice felveszi a kést és elsétál. Nem ő öli meg a papot, napnál is világosabb. De ahogy a kést elteszi, és az a tekintet... ha ezt a maga idejében láttam volna, minden napot azzal töltöttem volna, hogy várom a folytatást.

előzmény: GothMan (#6)

2016-05-03 10:24:18 nightrace (4) #7

Psycho főtémájának lenyúlása? Fura, mert láttam egy párszor mindkét filmet, de nem éreztem még csak hasonlóságot sem...

előzmény: GothMan (#4)

2016-05-03 09:17:31 GothMan (2) #6

Az rendben van, hogy nem kell mindig csavar a film végén, de ez itt egy "whodunit" slasher lenne, aminek része a leleplezés. Ezt viszont szerintem nagyon nem szerencsés előre hozni. Olyan, mintha egy romantikus vígjátékban a párocska már a film felénél összejönne. ;) Másrészt nem hiszem, hogy arra lett volna kihegyezve a dolog, hogy Alice is lehet a tettes. A gyilkos egy felnőtt ember, ezt lehet látni végig. Bár ettől még lehetne jó film, kétségtelen.

előzmény: tomside (#5)

2016-05-02 23:26:06 tomside (4) #5

Nem tudom, mi viszi rá, de van egy tippem, mi viheti.
Nem kell mindig mindent a csattanóra kiélezni, hála az égnek itt is inkább a hangulatteremtésen van a hangsúly. De van egy erősebb érvem is. Az, hogy azért "leplezi le" a gyilkost látszólag idejekorán, hogy kényelmesen elférjen még egy csavar. Mert ha jól emlékszem (?), a film azzal zár, hogy akár Alice is lehetett volna a gyilkos, de az legalábbis bizonyos, hogy a lélektani megrázkódtatásait követően innentől már jó eséllyel az lesz...
És ez nekem marhára tetszett, azt hiszem, meg is nézem újra. Örülnék, ha legalább egy jeggyel jobban szeretnéd ezt a filmet, de persze tudok majd aludni akkor is, ha nem pontozod még ma fel. Idővel hátha! :)

előzmény: GothMan (#4)

2016-05-02 23:02:28 GothMan (2) #4

Valaki elárulná nekem, hogy mi vesz rá egy rendezőt arra, hogy egy slasher-ben (giallo-ban, ha úgy tetszik) egy fél órával(!) a finálé előtt leleplezi a gyilkos kilétét, és kvázi a motivációját? No, de a film nem ezért rossz. Idegesítő színészekkel levezényelt, összecsapott sztori, egy-két béna szúrkálással nyakon öntve - természetesen a Psycho főtémájának lenyúlásával. A gyilkos személye egyébként eléggé egyértelmű, bár mondjuk azt rendesen elbarmolták, hogy egy gyönyörű kék szemű nőt mutattak állandóan a maszk alatt, miközben a vénasszonynak ronda, barna szemei voltak. Az utolsó egy perc hangulatos volt - ennyit a film vizuális méltatásáról. Egy újabb kidobott másfél óra.
3/10

U.i.: Egyébként nincs bajom a rossz filmekkel, szórakoztatónak találom őket. De amikor elém kerül egy "klasszikus"-nak titulált mű, és ekkora szemetet kapok helyette, az borzasztóan fel tud idegesíteni. Sorry.

2015-08-17 00:05:00 tomside (4) #3

Ez bizony kőkemény! Igazi hangulat, kiváló képek és zenék, erős giallo-jellemvonások. Nagyon élveztem.

2012-03-20 14:16:41 nightrace (4) #2

Egy méltatlanul elfeledett alkotás az Alice, édes Alice.
Sajnálom, hogy alig ismeri valaki, pedig állítom, hogy a hetvenes évek egyik legjobb, legfeszültségterhesebb thrillere.
A zenéjéről nem is beszélve. Nyomasztó, depresszív, mely kiválóan teremti meg a film alaphangulatát, amit a nagyszerű színészek játéka csak tovább fokoz.

2011-05-27 18:52:44 manson84 (3) #1

Alfred Sole annak ellenére, hogy a Communion előtt mindössze egy felnőttfilmet rendezett meglepően magabiztosan vezényli le produkcióját. Az első óra kiemelkedően izgalmas képet fest egy kissé elmebetegnek tűnő kislányról, akit megvádolnak húgocskája meggyilkolásával. A film második felében -számomra érthetetlen okból - Sole elvérezteti az addig feszültség gazdag eseményeket átadva a helyet az üres mészárlásnak. Az összkép emiatt elég kettős érzelmeket váltott ki belőlem, gyöngyszem helyett megint csak egy bizsut kaptam.