Waterworld (1995) ☆ 👁

Waterworld - Vízivilág

(Kevin Costner - Kevin Reynolds)

amerikai akciófilm, kalandfilm, sci-fi

2,8
★★★☆☆
595 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Kevin Costner a film kedvéért visszautasította a Remény Rabjai főszerepét.

Steven Spielberg a forgatás előtt figyelmeztette Costnert, hogy ne menjenek ki a nyílt tengerre forgatni, mert ez nála a Cápánál számtalan problémát okozott. Costner nem hallgatott a rendezőre, és ez végül katasztrofális következményekkel és a költségek egekig ugrásával járt.

Kevin Reynolds rendezőt Costner rúgta ki, miután összevesztek a forgatáson. Costner ezután maga vette át a film rendezését.

A füstölők hajója, az Az Exxon Valdez egy létező olajszállító tankhajó volt, melynek 1989. március 24-én a Prince William-szorosnál (Alaszka) bekövetkezett balesete során – a 211 ezer tonnás óriás megfeneklett a Bligh Reef zátonyain – a hajóból 50 millió liter nyersolaj került a tengerbe, mely minden idők egyik legnagyobb környezeti katasztrófáját okozta.

A film kolosszális anyagi és kritikai bukása után egyesek a "Kevin's Gate" becenevet aggatták rá, mely vicces utalás Michael Cimino Heaven's Gate-jére, mely a filmtörténelem egyik legnagyobb bukása volt a jegyeladások tekintetében.

Kevin Costner 22 millió dollárt áldozott a saját vagyonából, hogy elkészülhessen a film.

Tina Majorino-t "medúza cukorkának" (Jellyfish Candy) becézte a stáb, miután háromszor is megcsípték a forgatás alatt.

"A Több mint testőr és a Waterworld-Vízivilág sztárja valóságban is szívén viseli vizeink sorsát. 1995-ben alapította meg az Ocean Therapy Solutions elnevezésű cégét, ami olyan berendezéseket fejleszt, amelyek elválasztanák az olajat a víztől. 2010-ben a színész 32 darab ilyen szűrőt adott különböző olajtársaságoknak." (index.hu)

"Kevin Costner posztapokaliptikus akciófilmje annak idején óriásit bukott, pedig sokkal jobb sorsot érdemelt volna, hiszen már maga a "vízi Mad Max" alapötlete is izgalmas, ugyanakkor hihetetlenül látványos és hangulatos - utólag klasszikussá vált, de ez már eső után köpönyeg. Ezt is a nyílt vízen, messze a parttól forgatták, csakhogy a Cápával ellentétben itt óriási díszleteket is fel kellett húzni a nagy semmi közepén. 175 millió dollárt, a mai, eszelősen drága blockbustereket tekintve is iszonyú sok pénzt emésztett fel a produkció. A stáb tagjait minden nap a szárazföldről fuvarozták a forgatási helyszínre, és a sokmilliós díszleteket még egy óriási hurrikán is lerombolta. Kevin Costner is majdnem megfulladt, amikor egy vihar felfordította a hajóját, amire épp rá volt kötözve. Joss Whedon, a forgatókönyvíró mindössze hét hetet dolgozott a helyszínen, de úgy jellemezte a forgatást, hogy maga volt a pokol." (port.hu)

A jég teljes elolvadásával valójában, ( volt már rá példa a Föld történetében! ) csupán az alacsonyabban felvő területek kerülnének víz alá.