The Fan (1996) ☆ 👁

A rajongó

(Tony Scott)

amerikai dráma, sportfilm, thriller

3,3
★★★☆☆
317 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2013-06-10 14:14:39 BonnyJohnny (3) #6

A film első fele lassú és szerintem elnyújtott. A közepétől kezd beindulni, és a végén indul csak be igazán. Viszont sablonoktól és kiszámíthatóságtól nem igazán tud elrugaszkodni. Hangulatilag sem üti meg a mércét, akár Tony Scott jobb filmjeivel összehasonlítva. De Niro most is jól játszik, Wesley Snipes is saját jobb formáját mutatja. Rottenes (pláne MetaScore-os) értékelés alapján én is alulértékeltnek tartom, az itteni értékelését tartom reálisabbnak. Egyáltalán nem rossz film ez. Még ha nem is különösebben jó.

2013-03-07 22:49:34 Victor Vance (4) #5

Ritkán szoktam ezt mondani, de szerintem kicsit alulértékelt film. Nem tartozik Tony Scott nívósabb darabjai közé, bukásának oka pedig lehet pont az volt, hogy a rendező eltért a bevált stílusától, és látványos akciófilm helyett inkább thrillert forgatott, amelyet a két főkarakterre épített.
A színészekkel nincs is semmi baj, De Niro kisujjból kirázza az ilyen szerepeket, jól játszik, partnere pedig a jobb napokat látott fekete srác Wesley Snipes is kitűnő formában van, mai munkáit nézve bizony kételkedünk benne hogy mennyi tehetség szorult belé, de például ebből a moziból is látjuk, valaha még egy halhatatlan színészóriásnak is méltó párja tudott lenni. Scott bár nem kápráztat el minket jól megrendezett lövöldözésekkel, akciójelenetekkel, a feszültségteremtés sem megy neki annyira, azért vizuális stílusát és videoklipes múltját itt is megcsillogtatja.
A történet rászorult volna még némi kidolgozásra, túl lassan, nyögvenyelősen indul be, mintha az író nem tudott volna mit kezdeni a sztori és a konfliktus gerincével, ezért direkt halasztotta az események beindulását, hogy kitöltse a két órás játékidőt. Azonban a mögöttes tartalmat nem lehet nem észrevenni, egy ember meghasonulását sorozatos csalódásai miatt, a rendező szép lassú léptekben mutatja be a karakter fokozatos összeomlását, közben a másik oldalról, a körberajongott sztár szemszögéből is láthatjuk az események érdekes láncolatát, aminek egyetlen hibája véleményem szerint az hogy talán a két főszereplő közötti kapcsolatot jobban kilehetett volna hangsúlyozni, annyit halasztják az eseményeket hogy a végkifejlett túl gyorsan zajlik le.
Hibái ellenére viszont nem rossz mozi ez, a két színész alakításával elviszik a hátukon a filmet, Scott képei, stílusa pedig mindig is félsikernek számítottak, megemlíteném még Hans Zimmer muzsikáját, itt nem alkotott olyan emlékezeteset, de mégis remek aláfestést kapott a játékidő utolsó perceiben zajló baseball meccs, és a végső leszámolás. Klasszikus nem lesz belőle, de szerény véleményem szerint többet ér, mint amennyire sokan értékelik.

2013-01-10 13:10:28 NAGLFAR666 (5) #4

Egyszerűen megunhatatlan,hatalmas,csúcsalkotás!!

2011-10-21 20:24:29 Csende Kristóf (5) #3

Igazi akció-thriller amolyan Tony Scott módra, egy zseniális De Niro-val és egy jó Snipes-sal. A film eleje szerintem egyáltalán nem unalmas, sőt nagyon tetszett ahogy bemutatták De Niro hétköznapjait, hogyan vesztette el teljesen a fejét a film végére (egy kis hasonlóság az Összeomlással, hogy itt is bepöccen az átlagember, mert kirúgják a munkahelyéről, megfosztják a gyermekláthatósági jogától).

A végét éreztem csupán egy kicsit gyengének, amikor ott mutatták a gyerekkori baseballos képeit De Nironak, meg pár kisebb hiba bele-bele csúszott a filmbe.

8/10

2010-12-05 19:18:43 Bruce94 (3) #2

Egyetértek véled. :) Én is kegyelemből adok rá négyest, na meg De Niro miatt. Óriásit alakít, kedvencem mikor baseballozik Weslyvel, ott nagyon elemében van. Scottol nagy kevencem az Utolsó cserkész, illetve a Közellenség és akarva akaratlanul ezekhez mérem a filmjeit. A film első fele eléggé uncsi, majd mikor antihősünk élete teljesen a fejetetejére áll, onnantól bepörög a film. Viszont a végkifejlet is ekéggé kiszámítható, de azért így is egy jó osztályzatot megérdemel.

2010-10-28 14:21:04 Hannibal Lecter (4) #1

A kegyelemnégyest megkapta, de Tony Scott irtózatosan sokat totojázik De Niro figurájának elővezetésével, és thrillerről csak a játékidő utolsó egyharmadában beszélhetünk. Színészünk viszont tökéletesen alakítja az elvált, gyerekétől eltiltott, baseball-őrült késügynököt, és a finálé előtt Scott is megörvendeztet néhány adrenalinemelő szekvenciával, de összességében a rendező ezúttal inkább rutinból (na meg persze bármikor előhúzható sablonhegyekből) dolgozott.