Die xue jie tou (1990) ☆ 👁

Golyó a fejbe
Bullet in the Head

(John Woo)

hongkongi akciófilm, dráma, háborús film, thriller

3,9
★★★★☆
89 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-01-20 01:10:02 Drug (2) #9

Megdöbbent, hogy mennyien értékelik zseniálisnak ezt a gagyi, öncélú erőszaktengert. Mindenféle logikát nélkülöző történet, hiteltelen személyiségek, rettenetesen gagyi lövöldözések, ez lenne a zsenialitás? Ez lenne a Tarkovszkijjal, Fellinivel azonos szint? Hát mindenkinek elment a józan esze? Ha vietnami háborús film, akkor meg ott van "A szakasz", vagy a Született július 4-én, vagy az Apokalipszis most. Ezeknél van hiteles előzmény, tartalom, gondolat, katarzis, az erőszak nem szánalmasan gagyi és eltúlzott, és még sorolhatnám a hatalmas különbségeket...
Ezt a filmet nézve a düh és a nevetés váltakozott bennem, amikor pl. a halálosan eltalált vietkongok akkorákat ugráltak elestükben, mint egy akrobata, vagy tornász olimpikon, vagy amikor a főhősök hárman százával lőtték halomra sértetlenül a rájuk szintén géppisztollyal kaszáló ellent.
A szellemi szint és kivitelezési szint óvodásoknak való, viszont óvodásokat nem illik vérfürdővel traktálni.
El kellene dönteni,hogy John Woo a Misi mackó meséit rendezi vérfürdő nélkül négyéveseknek, kezdetleges technikai színvonalon, vagy hatásos akciófilmet csinál profi módon, vagy netalán mondanivalója is lenne, akkor pedig már filmművészetet kellene létrehoznia. Ez a film mindegyik akart lenni, és szánalmasan egyik sem lett.

2014-02-06 18:33:46 flake (5) #8

Nem is az :) Pm ment.

2014-02-06 12:07:09 Szabó Dániel (5) #7

Miért nem találom eredeti nyelven? Mindenhol angol szinkronos. Nem hiszem, hogy eredetileg is ilyen lenne...

2011-07-25 00:01:46 BonnyJohnny (5) #6

Kicsit csaltam, mert valójában ezt tekintettem meg először a napokban megnézett John Woo filmek közül, és aztán hagytam egymás után a három Chow Yun-Fat főszereplésével készült filmet. De aztán ez annyira mély nyomokat hagyott bennem (pedig úgy emlékeztem, hogy ez tetszett legkevésbé a négyből), hogy meg kellett várnom amíg újra megnézem az utoljára hagyott Killert, hogy értékelni (pontosabban a Woo filmek között rangsorolni) tudjam ezt. Nem tartom kizártnak, hogy a Better Tomorrow és a Hard Boiled számomra is váratlan lejjebb pontozása is eme film túl nagy hatása miatt történt.
Amellett, hogy teljes mértékben megőrizte John Woo kézjegyét, és gond nélkül beilleszthető az életműbe, mégis kilóg egy kicsit a többi közül. Elképesztően drámai, és kétség kívül a legmonumentálisabb Woo film. A film adott szegmense felveszi a versenyt a legjelentősebb háborús drámákkal, máshol a gengszterfilmek között teszi le védjegyét, megint máshol az akciófilmek legnagyobbjaival vetekszik. Mindezt egy filmben, olyan mély karakter és sors drámákkal, ami akciófilmben talán egyedülálló, de biztosan rendkívül ritka.
Egyedülálló film, és mindenképpen mestermű, a Woo életmű egyik legfényesebb ékköve.
(De amúgy egy nagyon kicsivel a Killert közelebb áll hozzám.)

2010-09-07 11:32:08 ronin07 (?) #5

A mozikban vetített befejezés. A mai napig fogalmam sem volt róla, hogy létezik. Vetekszik az eredetivel, legyen akármennyire is szaporább.

2009-10-06 00:08:03 Hannibal Lecter (5) #4

Számomra Woo talán legérzékenyebb, legdrámaibb és legmonumentálisabb filmje, és a Szebb holnap mellett a Mester (általam eddig látott) művei közül abszolút kedvencem. Egyben esszenciális sűrítmény is a Golyó a fejbe: Woo talán még sosem bánt ennyire profin saját vizuális, illetve narratív eszközhálójával, ami vastagon bevonja, és egy pillanatra sem ereszti a nézőt. Zseniális film.

2008-09-04 13:38:23 ronin07 (?) #3

Huh, hol is kezdjem... Mesteri, Woo legjobbja, nálam a The Killer-t is veri. Egy filmjében sem ásott még ennyire mélyre és ilyen komplexen a barátság és az árulás témakörében.
Rendhagyó film ez tőle egyébként, ugyanis az addig inkább csak háttérelemként funkcionáló szociológiai érzékenységének itt a netovábbját mutatja be, a vietnami háborúnak óriási szerepet ad, és két kézzel szórja a szimbólumokat. A flashback-eket, a fehér galambok tömegét, illetőleg rendkívül lendületesen vágott, gyönyörűen fényképezett és kiváló zenei anyaggal támogatott mozi ez.
Egy háborús mozit sem láttam még, ami ilyen kegyetlenül a pofámba vágta volna a harcok elembertelenítő hatását vagy a jó barátok halálos összetűzését.
A Golyó a fejben, csakúgy, mint A bérgyilkos morális mese, szimbolikus történet a megoszott Hongkong emberekben kivetülő zsarnokságáról, az ottani elnyomásról, a becsületről, egyszersmind: esszenicális heroic bloodshed ez a Mestertől - A szarvasvadász és a Hamlet áthallásaival.

2007-12-09 13:20:28 Olórin (5) #2

Nem értem pedig, ha amúgyis ilyen későn adják, akkor miért a szétvágott verziót... A szinkron egyébként tényleg undorítóan szar, minden kritikán aluli, ráadásul itthon eredeti hang néklül adták ki DVD-n, megspékelve egy hasonlóan borzalmas angol szinkronnal. Pedig ez egy mestermű, aminél már csak a The Killer jobb.

2007-12-09 12:57:25 yuriko (?) #1

Tegnap éjjel, vagy inkább ma hajnalba leadta az egyik magyar tévécsatorna, és valahol már olvastam hogy dícséritek, úgyhogy megpróbálkoztam vele. De 'sajnos', vagy a 'rohadt életbe is' (nem tudom melyik a megfelelő) valami hihetetlenül szarul összevágott mocskot adtak le. imdb-n megnéztem, az eredeti változat 136 perces, amit leadtak az meg talán 100 perc sem volt. Borzasztó, hogy ilyet csinálnak egy filmel, teljesen élvezhetetlenné tette, amikor kulcsjelenetek hagytak félbe és átugrottak egy másikra. Piszkosul felhúztam magam. Természetesen, ezek miatt nem osztályozom le. Mi a fenének kell ilyet csinálni a filmekkel? Nem tudom felfogni. Ja, és persze még a szinkron is bűnrossz volt, de vágások... minősíthetetlen.