Dorian Gray (2009) ☆ 👁

(Oliver Parker)

angol dráma, fantasy, thriller

3,2
★★★☆☆
221 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2014-01-30 18:52:55 hedike (3) #13

elso megjegyzesem, hogy lehetett volna a regeny szerinti szoke karaktert is visszaadni - na nem csak, mert a szokeket preferalom :), de ha mar reszben eletrajzi, akkor adjuk meg a modjat.
ezen felul hianyzott az egyeniseg, a karakter. de ahogy olvasom a kommenteket, nem voltam ezzel egyedul. persze a konyv olvasasa utan, eleg nehez egy filmre azt mondani, hogy jo. de megis.. masik szinesz kellett volna erre a szerepre. szerintem. aki jobban el tudja jatszani a naiv tizenevest, es a meg mindig fiatalnak latszo - amde tudatos felnottet is.

2013-04-29 11:19:08 Simpleton Larry (2) #12

Hogy egy rossz viccel nyissak, ez a karakter tökéletes lenne J.Bieber-nek - a srác majd' 20 és még mindig nem lépett be a pubertásba... (*dob-dob-cin*)

Talán az lehet a legnagyobb gyengéje a filmnek, hogy mennyire erős az alapanyag - így a kontraszt hatalmas. Én nem érzem úgy, hogy megőrizte volna lényegét, sőt. A dráma is nagyon halovány, és magam sem éreztem Barnes részéről bármi kisugárzást (de mondjuk Dorian elég naiv karakterként indul, talán a végére azért nyerhetne valamennyit, azt is inkább fájdalomban), de legalább külsejével illeszkedett.
Gyenge: ez a minősítés.

2012-07-28 16:24:20 Lanie (5) #11

Én pont ellentétesen vagyok vele, egyszerűen magával ragad Ben Barnes kisugárzása minden egyes alkalommal amikor megnézem a filmet. Elbűvölő mozdulatok, pillantások és karakterfejlődés de hiszen ez is volt a feladata :)

2011-05-22 13:59:24 Nellory (3) #10

Ben Barnes hülyegyerek fejét leszámítva, nem egy rossz film... nemtudom, engem mint nőt, nem fogott meg a sármja, és ez hiányzott, valamiért semmilyen kisugárzást nem láttam benne, de ez ízlés kérdése... A végével vannak problémáim... Nekem az a 3D-s mozgókép, illetve a végén az Iron Maiden lemezborítóra hajazó képkockák a megsemmisülés pillanatában... na AZ nevetséges volt :D viszont tetszettek az apró utalások, jelek, az, hogy nem mondták ki soha pontosan hány év telt el 2 jelenet között... nem rossz film, de valahogy mégsem az igazi, űrt hagy maga után.

2011-05-16 10:44:24 Dita Agónia Fortress (4) #9

Tökéletesen egyetértek az előttem szólóval.
Szerintem sem az volt a céljuk a készítőknek, hogy visszaadjanak egy teljesen felülmúlhatatlan művet, ha így lett volna, akkor nem változtatták volna meg ennyire a cselekményt. Úgy vélem, hogy az alkotók Dorian Gray népszerű figuráján keresztül akartak némi erkölcsi kritikát adni a kor embereinek, de mindenki számára élvezhető módon. Ha így tekintünk a filmre, akkor szerintem nem találunk benne kivetnivalót. Jók a színészek, igen tényleg azok. Ben Barnes tökéletes Dorian Gray, még akkor is, ha sokak szerint nem volt nagy szám az alakítása. A zene fantasztikus, a helyszínek és a ruhák szemet gyönyörködtetőek, a film maga pedig hol festői, hol kéjmámoros, hol szívszorító, hol kicsit borzongató,néhol meg egyszerűen könnyed. Ez nem művészfilm, hanem egy esti mozi.

2011-01-18 13:08:28 tzoli (4) #8

...hogy legyen egy ellentétes vélemény is: Ritkán írok filmkritikát, a szabadidőmet a legtöbbször más tölti ki :), ezért lehet, hogy nem leszek túl összeszedett, de úgy döntöttem pár gondolatot én is leírok a filmmel kapcsolatban. Előrebocsátom, hogy szeretem Oscar Wilde műveit. Gyönyörű, örökérvényű meséit, amelyek nem csak gyerekeknek szólnak, s regényeit is, amelyek nem csak kora embereiről szólnak. Ugyan a film sok tekintetben jelentősen megváltoztatja az eredeti regény menetét, de lényegét, mondanivalóját - legalábbis számomra – megőrizte. A történet frissességét mutatja, hogy korunkról is szól: a mai világ mindenhonnan ezt sugallja: vedd el, amit akarsz, törtess át másokon, nem kell tekintettel lenned senkire, csak te számítasz, (ahogy a reklám is mondja: „mert megérdemled”), légy fiatal, mert csak ez számít (ugye ti is láttatok már csitrinek kinéző 50 év körüli színésznőket?), és végül add el a lelked...S ezzel el is jutottunk az arcképhez: mindannyian őrzünk egy képet, egy lelket magunkban, amely igazán megmutatja, hogy milyenek vagyunk valójában. Milyenre alakítottuk? Megőriztük szépnek, vagy rejtegetnivaló szörnyeteg lett?
A mondanivalót remekül egészíti ki a hangulat , a remek képek, a korabeli London, a sötétebb thrilleresebb részek, a látvány és a filmzene is.

2010-12-17 21:47:11 Shakti (4) #7

Szerintem ez a film, egy egész könnyed, kellemes adaptáció. Egyszernézős, de arra az egy alkalomra teljesen le tud kötni. Ne várjunk művészfilmet, sem pedig az eredeti művet szó szerint feldolgozó BBC adaptációt, csak egy szimpla, véleményem szerint kifejezetten élvezhető látványvilággal rendelkező thrillert, és jó lesz.

2010-12-04 19:36:20 norberto182 (2) #6

Először a Szövetség című filmben találkoztam Dorian Gray legendájával már akkor elragadott a története, de sajnálatos módon eddig egy nézhető adoptációt sem láttam belőle, pedig szerintem a történet önmagában kiválló (habár a könyvet még nem olvastam). Leginkább Johnny Depp-et tudtam volna elképzelni Dorian Gray szerepében. Ő talán meg tudott volna bírkózni ezzel a feladattal, márcsak azért is mert a The Libertine-ben egész jól játszotta Rochester gróf szerepét. Mindenesetre úgyérzem itt az ideje hogy elolvassam Oscar Wilde regényét! :)

2010-06-01 20:25:38 ooli (?) #5

Egy részét olvastam, a többit meghallgattam (BBC rádiós változat), most pedig megnéztem a filmet.
Nagyon nem kellett volna, teljesen elrontotta a mesét. Ki akarna ezután Wilde-ot olvasni?

2010-02-03 09:03:59 sszilvi (2) #4

igazából nem az a baj ezzel a filmmel, hogy változtattak a regény cselekményének egyes pontjain, hiszen ezt megszoktuk már. szerintem inkább az a gond, hogy pont a lényeg veszett el.. megtartottak néhány nevet meg ütősebb paradoxont lord wottontól, és ennyi. köszönőviszonyban sincs a regénnyel.. és ezen túl, ha megpróbálom függetleníteni az olvasmányélménytől (tudom, ezt nem lehet teljesen megtenni) akkor sem jobb egy kettesnél :( többet vártam, jóval többet...

2010-01-19 23:30:26 myke7 (2) #3

Előrebocsátom nem olvastam Oscar Wilde művét, tudom nem is nekem írták, így sosem fogom pótolni.
Így magát a filmet, egy kellemes esti egyszernézős fajtának írnám le. Colin Firth alakítása szerintem emeli a film minőségét, míg a Gray-t játszó személy esetében egyetértek a6noes megjegyzésével, valószínűleg a külseje alapján kapta meg. Akik a művet kérik számon, nos gondolom nehéz lenne mindent belezsúfolni és én így is egy kicsit hosszúnak éreztem.

2010-01-08 17:12:26 iker222 (1) #2

én csak végigtekertem, hogy lássam, egyezik-e a könyvvel, de hát gyorsan rájöttem, hogy nem -.- ...

egyszerűen fel nem tudom fogni, hogy ha adott egy zseniális mű, akkor
1. hogy jut valakinek eszébe változtatni rajta?
2. mit változtat rajta? miben lehet jobb az övé?

0, legszívesebben ezt adnám rá...

2009-12-25 17:42:57 a6notes (2) #1

Nos, nos, nos... Eleve az a gondolatom a műről, hogy bármely film ami mást akar csinálni belőle, mint ami, az kudarcra van ítélve. Ezúttal nem lettem még megcáfolva.
A könyvhöz képest a film az elégtelen és a halovány kettes között mozog, de ha önmagában vesszük is csak egy közepes féle mozi. A hangulat szerintem már az elején nem az igazi, a zene végig kilóg, Ben Barnes pedig valószínűleg ugye külseje alapján lett felkérve a szerepre, játéka nem igazán erős. Colin Firth jobb valamivel, és ezzel azt hiszem ki is fújt a pozitívumok sorolása.
Kár, pedig azt hiszem volt már rá példa a filmtörténetben, hogy egy kíválósága miatt rendkívül nehéz alapanyagot sikerült utolérni a filmmel. De nem most.