Mr. Nobody (2009) ☆ 👁

(Jaco van Dormael)

amerikai-angol-belga-francia-kanadai-luxemburgi-német dráma, fantasy, sci-fi

3,8
★★★★☆
480 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-07-18 10:21:40 lizardking (5) #36

Valóban csupán egy végtelenül egyszerű emberi érzést, gondolatot közvetít a film, ami jó eséllyel már mindenkiben megfogalmazódott, azonban a stílus, amiben ezt teszi, az elképesztően hatásos. Már ha bírja a néző az agybaszó darabokat. Szóval nem a mondandó a lényeg, hanem a kifejezőmód, amivel az üzenet egy baromi komoly súlyt kap, frissé varázsolva így a jól ismert tanulságot.

2019-11-11 13:36:09 Linea (3) #35

Nem rossz film, de nekem a korábban készült Pillangó-hatás jobban tetszett.

2015-09-01 19:34:08 ChrisAdam (5) #34

A következő gondolatok fogalmazódtak meg bennem a film alatt.

Az univerzum a pusztulásba halad - minden pusztul, meghal. És valóban.

Ha valami rossz történik, azt mindenképpen valakinek el kell viselnie?
Érdekes, amikor a madárkák miatt belement a tóba és megfulladt, utána ugyanígy történik a barátjával ugye, aki ugyanúgy arra járt, aztán ő is megfullad.... szóval a rossz megtörtént csak nem mindegy hogy kivel. de ez érdekes.... mindenképp meg kell történnie a rossznak? ez elgondolkodtatott. hogy vajon a rossz sors úgy dolgozik, hogy aztán mindenképpen meglegyen a rossz?

Valaki szeret - te nem tudod viszontszeretni és fordítva, mégis ez történik, ellene nem tudsz semmit tenni.
Érdekes, ez most fordult meg a fejemben, hogy Nemo összeházasodik mindkét nővel - a kínaival is meg az őrülttel is. mégis ami tökéletes lehetne, nem lesz az. mert Nemo pont azt szereti, aki nem szereti őt viszont. az őrült csajt, mert gyermekkorában ő bele volt szerelmes, de a kínai pedig egy rossz döntés volt, mégis az volt szerelmes belé. velem is kb sokszor történt ez. és pedig amikor a szerelem telibe talált mindkét oldalon, akkor meg valami közbe jött és nem működhetett. ez tök érdekes.

a halált mindenképp elérjük - akármilyen döntést hozunk.
Végül is ez a központi gondolat a filmnek. Halált mindannyian elérjük, akármilyen módon is éltünk.

2015-08-31 23:08:27 ChrisAdam (5) #33

Megnéztem újra. És még mindig zseniális. Sőt, még jobb, mint volt. Nem tudom, hova teszik az emberek a szemüket, mikor ezt a filmet nézik. Megint egy csomó gondolat, ami kóricál erre-arra, holnap összeszedem, leírom. Elöljáróban 100%

előzmény: ChrisAdam (#30)

2015-04-21 02:20:07 caulfield (2) #32

Ilyen az, mikor mindenre fókuszálunk, megalomániásan, szószerint mindenre és naná, hogy kicsusszan a lényeg a kezünk közül. A valóság annyira összetett, hogy képtelenség így leírni. A Mátrix trilógia is ott ment félre, mikor már kényszeresen mindent akart, nem volt elég a kezdeti zsánermutatványozás.
A szerelmek szépen megkomponált képeslapok, melyekből mindenkinek van egy-kettő a saját emlék-, vagy fantázia-albumjában. Felvértezve hasonló kompozíciókkal, vagy akár kísértetiesen megegyezőekkel is. Lehet azonosulni tehát a kozmológia óra keretében, hogy ezáltal értsük miért is azonosulunk. Mert azonosulni kell.
Aztán vége az órának, vizsgázunk, de a rorschach tesztben előkerülő képeslapról csupán annyi jön le, hogy csak egy felszín. Színes, ötletes és egy idő után rém unalmas.

2015-01-24 17:58:09 Seymour Glass (2) #31

A sokat ígér, keveset ad tipikus esete ez a film. A teljes ismeretterjesztő szakirodalmat felmondja Skinner galamb kísérletétől a párhuzamos univerzumokon át a káosz-elméletig, csak éppen teljesen fölöslegesen, hiszen mindezeknek végül is semmi közük a filmhez, ami tulajdonképpen egy gejl szerelmes film. Ami akár jobb is lehetett volna, ha a rendező nem akarta volna belerángatni ebbe az egész univerzumot. Rengeteg hibája van amúgy a filmnek. Egyrészt túlságosan is elnyújtott, a második fele már unalmas ismétlődések sorának tűnik, másrészt a végső konklúzió lapossága, és a hangsáv irritáló elütése a képi világtól is jelentősen ront az film értékén. A következetlenségekről már ne is beszéljünk.
Bár a rendező mentségére legyen mondva, nála nagyobb alkotók bicskája is beletörött már ebbe a "megfejtjük a létezés értelmét" projektbe, elég csak a Felhőatlaszra, vagy Aronofsky Forrására gondolni, ahol a grandiózus sztori hangzatos konklúziója végül csak egy bugyuta közhely.

2014-10-29 08:22:07 ChrisAdam (5) #30

Zseniális. 24 órán belül kétszer is megnéztem a filmet, először. angolul, felirat nélkül. Elsőre már elállt a lélegzetem, nagyon tetszett. Egy két dolog nem volt tiszta előttem, így másnap reggel már angol felirattal néztem meg. Gondoltam, megnézem a film azon részeit, amiket nem értettem, de az elején elkezdtem és nem tudtam letenni, már csak a 150. percben álltam fel a monitor elől.
nandras a 15. kommentben nagyon jól mondta el a film lényegét, bennem is rendkívül érdekes gondolatokat ébresztett. Tesóm gépén találtam rá erre, csak úgy véletlenül, de nagyon örülök. Mert zseniális. És egyáltalán nem unalmas vagy giccses. Hanem zseniális.
5*

2013-09-14 14:10:01 vadPINGvin (5) #29

November elsején amerikai mozipremier...
Nincs ez kicsit elkésve? :)

2012-09-29 21:03:10 acidphase (4) #28

különleges film! különlegesen jó!

2012-07-24 13:24:56 gomez1000 (?) #27

Nem volt tökéletes a film véleményed szerint, de közben mégis zseniális ? :)

előzmény: Pipita (#22)

2012-04-21 16:43:32 adikaland (2) #26

Eleve Jared Leto nekem színtelen, szagtalan, biszeksz rinya benyomását kelti minden alkalommal, ráadásul most még a kínai feleség karakterébe is több fűszer került,mint az övébe.Amúgyse nagyon enged teret a sztori,hogy bárkivel is azonosuljunk, mert "jah,hogy ez nem valóság,meg különben is van még másik 2 csajod mit rinyálsz"...+az egész keszekusza,amivel nincs baj mondjuk a Bábelnél,vagy a korcs szerelmeknél,mert a végén összeáll,és lehet azonosulni a szereplőkkel...hát itt nem.. Nekem ez blöff volt, elég kevés eredetiséggel,(még a zene főtéma is egy egyértelmű arvo part utánérzés)sok giccsel...Azért nem tenyérbemászó, mert jószándékú,és van annyira hatásvadász,hogy néhol hatásos is legyen..Plusz ez, az "anyut vagy aput válasszam" dologban, egyértelműen nincs jó döntés....és összvissz ez az,amit el tudott mondani konkrétan a film. Még meg is támasztja a végén,hogy nincs jó,vagy rossz döntés...Hát ezért a nagy mondandóért nem igazán érte meg végignézni. Hangzatos,színes dolgokkal meg lehet vezetni embereket,lehet coelho a világ legnépszerűbb írója, de attól még,mert szépek a képek, hatásvadász a zene,és egy ember intuitív agymenése,még nem feltétlenül érték...Sokat akart a szarka.

2012-01-11 08:51:05 hellasverona (3) #25

Az alapötlet remek,de elegem van abból,hogy a jó alapötleteket nem tudják megválaszolni.Kb négy hónapja láttam,de semmire sem emlékszem belőle.Viszont újra megnézni nem fogom,mert annyira nem érdekel.

2011-07-19 09:32:19 JeszKar (?) #24

Fura, de az ilyenekre kíváncsi vagyok én is (elég jó átlag, közbe nagy KT tagok rossz jegyeket szórnak rá :)

előzmény: Ivan/ (#17)

2011-07-19 09:12:34 Olórin (1) #23

Ha egyáltalán "beszóltam" valakinek, akkor a filmnek, nem neked, és nem másnak. Ellenben a te hozzászólásod színtiszta kötekedés, amit jóhiszeműségemben (ti., hogy félreértetted a helyzetet) most átlépek.

előzmény: nandras (#19)

2011-07-18 23:17:36 Pipita (5) #22

Ha ez az az oldal lenne, akkor most lájkolnám! :D

Nem volt tökéletes a film szerintem, de az alapgondolat, és helyenként a kivitelezés is zseniális. A zseniálisra is nyomtam. De az elvarratlan szálak, a túlzott szélsőségek akkor is zavartak. Viszont helyenként kirázott a hideg. Zseniális film!

előzmény: nandras (#19)

2011-05-30 16:29:15 Xaos (1) #21

Próbáltam végignézni....nem ment.

2011-03-04 02:02:19 dézi (4) #20

valaki kifejthetné, miért álentellektüel ez a film. a giccset még meg is értem, de mi van, ha eleve csak éppen annyira akart mélyenszántó és filozofikus (vagy simán csak elgondolkodtató, ötletes) lenni, amennyire az is?

2011-03-03 00:51:08 nandras (5) #19

mivel nem jelölted, hogy kinek szólsz be íly kecsesen, engedelmeddel magamra veszem...
szóval: undorító, fontoskodó, álentellektüel és - óbórzalomatyjanehagyjel!-
maszlag is...
tisztára össszeroppantam nehéz érveid súly alatt.... ja, hogy érvek nem voltak, csak a bunkó a kézben?
akkor is összeroppantam.
tisztában vagyok azzal, hogy egy igaz filmértő olyan kicsinységeket, mint az adott mű hatása a nézőre, mit jelentett számára, mit szólaltatott meg benne, mikor, melyik jelenetnél kapta fel a fejét, "de hisz ez velem is megesett", vagy egyszerűen csak mikor merült úgy el a történetben, hogy megszűnt számára a külvilág... szóval mindezeket nem tudja figyelembe veni.
sokkal fontosabb annak taglalása, hogy melyik mű minek az utózengése, melyik szereplő melyik másik színész manirjaival akar ékeskedni, nem beszélve arról az izgalmas kérdésről, hogy fantasztikusan formabontó módon, az operatőr végig napszemüvegben tekintgetett a kamerába, miközben a hangmérnök az adott filmben használta először, a direkt neki gyártott napelemmel működő lendkerekes mikrofont...
szóval, tisztában vagyok esendőségemmel, tisztában vagyok azzal, megérdemeltem búbot a fejemen, mivel elkövettem azt, a vájtfülűek között megengedhetetlen bűnt, hogy a film kockáról- kockára való kivesézése helyett, (különös tekintettel, a mű előzményének tekinthető, az 1326- os évben, vu king császárnak előadott kabuki előadással való összevetés kihagyására...) szóval mindezek helyett megpróbáltam azt elmondani, hogy mit jelentett számomra a film.
tévedtem.
ígérem, soha többet nem fog előfordulni, és az igazán hozzáértők bocsánatáért esedezem a bűnömért...
külön kérem, hogy eme blaszfémiáért ne legyek kitiltva az oldalról, mert annyira szeretnék tanulni a nagyoktól...
********************
ha a bunkó mégsem nekem szólt, akkor mindez tárgytalan, és az én véleményem is megegyezik az ítészével:
takarodjon innen az, aki képes kellő magasságba emelkedve, a filmművészet legtisztább eszenciájával foglalkozni, nem is való az ilyennek más, mint a győzikesó!

előzmény: Olórin (#16)

2011-02-13 12:37:26 Olórin (1) #18

Fura? TŐLED? Ne viccelj:)

előzmény: Ivan/ (#17)

2011-02-13 12:31:50 Ivan/ (?) #17

Lehet fura, de az ilyen kommentek mindig felkeltik az érdeklődésemet, szóval ezt is meg kell nézzem valamikor:)

előzmény: Olórin (#16)

2011-02-13 12:28:37 Olórin (1) #16

Apám... ekkora undorítóan fontoskodó, álentellektüel maszlagot...

2010-11-24 01:19:35 nandras (5) #15

Életünk megélt és elvesztett percei, megélt és elvesztett és sosemvolt szerelmei, azok a percek, azok a szerelmek, azok a napok, amelyek sosem voltak, de lehettek volna, elevenként élnek bennünk, élőn égnek bennünk.
Nem is tudjuk, hogy mi az, ami volt és mi az, ami csak lehetett volna – mind együtt él velünk, bennünk - rajtunk múlik, hogy mi válik igazzá… vagy annyi igazság élhet együtt és egyszerre, amennyit akarunk, amennyire vágyunk?
Ha elég öregek vagyunk, ha meg tudjuk érni a kort, akkor mindegy is – és ez a kor bármennyi lehet.

2010-11-20 10:05:28 sleepingdancer (2) #14

Talán kicsit erősen fogalmazok, de a film szerintem scifi-köntösbe öltöztetett, romantikus giccs, egyébként jó ritmusú, bár túl hosszú. Engem az emberi kapcsolatok árnyalatlan bemutatása jobban zavart, mint bizonyos a dramaturgiai szálak ellvarratlansága: itt az emberek vagy halálosan szerelmesek egymásba, és egyfolytában csókolóznak, vagy kínlódnak egymás mellet: köztes állapot nincs, közben állandóan szélsőséges véletlen katasztrófákba keverednek. A film fő motívumát adó véletlen--probléma bemutatása konkrétan lenyúlásnak tűnik Kieslowski Véletlen c. filmjéből, ahol a főhős ugyanígy rohan a vonat után, aztán láthatjuk a különböző lehetséges folytatásokat stb...

2010-11-18 00:16:55 czeppelin (4) #13

Én azok sorába állok be, akik azt mondják, hogy a film zseniális. Úgy néztem meg én is, hogy nem tudtam róla semmit, trailert sem láttam, előzetest sem olvastam, szerintem így üt igazán. A zenék lehet, hogy kommerszek, de a legnagyobb kedvenceim, szerintem azok teszik derűssé, nem túl komorrá. A végével kapcsolatban nekem nincs hiányérzetem, számítottam rá, hogy nem lesz megmagyarázva az egész.

2010-10-15 15:47:44 Dió (4) #12

Elég tág skálán ingadozok a kettes és az ötös között, mert elég elegánsan indul el a Donnie darkos filmek nyomvonalán, meg aztán a trailerben már ellőtt vonatos jelenet is elég nagyot üt szerintem (nem mintha nem lenne benne giccs, de akkor is). A feléig nagyon tetszik a csodálatos képekbe és néha szép (néha tán kissé erőltetett) zenébe burkolt "semmit-se-érteni légkör", de sajnos valahol a film felénél elfelejti a forgatókönyvíró, hogy mostmár a metaforikus csinnadratta közepette pár szálat el is kéne varrni (mármint érthetővé tenni), így a végére valahogy sajnálatosan szétesik a film. Ütős a megtekintése utáni érzés, de bennem maradt bőven hiányérzet is.

2010-09-12 19:23:38 Kremy (4) #11

Jól látod a helyzetet..:) A barátaim 50%a nem bírta végigszenvedni,a másik fele meg ugyanazon a véleményen van mint én.De én személy szerint bírom az ilyen filmeket. Legalább van min vitázni.

előzmény: [: Azuroo andrew :] (#10)

2010-09-11 11:40:57 [: Azuroo andrew :] (2) #10

Ahogy olvasgatom itt és máshol a hozzászólásokat ez film igencsak megosztó, rég láttam ennyi zseniális versus rossz véleményt ugyanazon filmmel kapcsolatban.

Nemsokára én is megnézem. :)

2010-09-11 08:28:35 Daemiaen (2) #9

Arányaiban rendesen elmért okoskodás, ami ide-oda ugrálása révén kábé 5 perc után mérhetetlen unalomba fullad. És a film sajnos nem 80 perces.

2010-09-02 11:54:42 Kremy (4) #8

Semmit nem hallottam/olvastam a filmről,úgy néztem meg.Így az első 20 perc elég zavaros volt,de utána leesett,hogy mi a helyzet. És akkor merültem bele igazán. Ez egy remek hangulatú film arról,hogy a legapróbb döntéseink mennyire befolyásolják a történéseket.
Néhány szálat,pl a Marsosat teljesen feleslegesnek éreztem,anélkül 5ös lett volna,így 4es.
A soundtrack nekem különösen kedves,valszeg személyes okokból.

2010-08-31 11:14:43 Mikkey (5) #7

..mégis ötös X) egy héten belül 3* néztem meg, más és más emberekkel, és mindannyiszor betalált. Igen nyúl egyes részleteket más filmekből pl Big Fish, Benji Button..
DE
annyira ügyesen összefonódnak a sorsok, annyira emberi az egész hogy megérett 5-ösre. remélem DVD is lesz belőle!

előzmény: Mikkey (#6)

2010-08-27 18:25:46 Mikkey (5) #6

nekem a színek pont tetszettek, harsányságukkal és a történettel a Zuhanás és a Nagy Hal féle mesés, szívet melengető történetek sorába illeszteném be. Nagyon szerettem volna ötöst adni, de a hosszú menetidő és a sokféle életút elvette tőlem azt az érzelmi katarzist, ami a filmet az előbb említett remekek közé emelhetné. Ettől még egy baromi erős, ötletes megoldásoktól hemzsegő, egyáltalán nem hétköznapi film. (számomra)

előzmény: -senki- (#5)

2010-08-22 03:14:22 -senki- (5) #5

A Mr. Nobody egy lenyűgöző gondolatkísérlet aminek leképezése bár több helyütt sem tökéletes, maga a megvalósítása is a zseniálist, a legnagyobb elismerést érdemli.

Amikről a film szól már engem is jó ideje furdalnak, foglalkoztatnak (a létezés esetlegességéről, párhuzamos életlehetőségekről, a döntésekről stb.) de elképzelésem sem volt hogy lehetne ezt ábrázolni. Sok stílus elem nem tetszett (túl színes, túl sok vidám zenebetét, babafiguraszerűen kinéző karakterek) ám számos más elképesztett, mélyről jövő dolgokat ragadt meg, könnyeket fakasztott.


2010-07-16 21:04:36 Karin (5) #4

A kómás-Nemot kihagytad.

Pedig szerintem az a legfontosabb szál.
Én legalábbis ha mindenáron meg akarnám magyarázni, mi történik a filmben, akkor arra építeném fel.

előzmény: Zalaba Ferenc (#2)

2010-07-10 07:08:58 Zalaba Ferenc (2) #3

Magyarországi bemutató: augusztus 26. A cím ugyanez. Forgalmazó: Szuez Film.

2010-07-10 07:08:25 Zalaba Ferenc (2) #2

Mr. Nobody egy 118 éves aggastyán a jövőben. Nem. Mr. Nobody egy párját kereső hobó Manhattanben. Nem. Mr. Nobody egy 9 éves fiú, aki nem tud választani szétment anyja és apja között. Nem. Mr. Nobody egy 15 éves tinédzser, aki három lány között őrlődik, de soha nem egyszerre. Nem. Nem. Mr. Nobody egy kirakatvilág rombuszszvetteres lakója. Nem. Mr. Nobody egy asztronauta a jövőből, útban a Mars felé. Nem... A nő kétszer után szabadon: Az emo tucatszor (vagy még többször).

Miközben a vásznon már a 23. perc tájékán tetőzött a giccshullámokkal rendesen megszórt audiovizuális dagály, bennem is érzelmi vihar dúlt, melynek célpontja a jó 13 éves hiátusból visszatért Jaco Van Dormael író/rendező volt. Mégis, milyen alapon rabol el 138(!) percet a jobb sorsa való nézők életéből ezzel a maszlaggal? Miért gondolja azt, hogy a percenként váltott idő- és létsíkok, a botrányosan közhelyes soundtrack és az innen-onnan összemarkolt, de különösebb koncepciót nélkülöző vizuális megoldások mögé belapátolt filozofikusnak és megindítónak szánt, ám rendkívül üres egzisztenciális faszverés értelmes, de legalább értékelhető gondolatot szülhet? És egyes rendezők miért hiszik azt, hogy Jared Letóba akár egy cseppnyi tehetség is szorult?

2010-07-09 01:31:28 helga (4) #1

mennyivel érdekesebb film, mint a a nyolcadik napon!

szerencsére semmit nem olvastam a filmről, mielőtt megnéztem, mert ennél már ez a rövid leírás is spoilernek számít szerintem. úgy sokkal kevésbé élveztem volna.
szóval úgy érdemes nézni, hogy a címen kívül semmit nem tudsz róla.