Prayers for Bobby (2009) ☆ 👁

Imák Bobbyért

(Russell Mulcahy)

amerikai dráma, életrajzi film

3,9
★★★★☆
45 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2013-03-10 16:38:40 critixx (?) #10

Glasseye: Szabályzat 4.-es pont.

Tenebra: Igen, a megvalósítás a lényeg. Hogy valaki képes-e valódi érzelmeket vinni a vászonra, vagy művi, eltúlzott giccsbe fullad a dolog. Példának okáért érdemes megnézni az idősebb és az ifjabb Cassavetes munkáit, míg az apa bravúrosan csinálja az előbbit, a fia már csak az utóbbi kategóriára képes.

2013-03-10 16:25:41 Tenebra (2) #9

Hát most nézd meg, milyen köcsög vagyok ezzel a mesterművel szemben, hogy még meg sem néztem... :D (Egyébként de, nem trollkodni járok erre az oldalra. :P)

Egyébként mostanában nézem a zseniális The Shield (itthon Kemény zsaruk címen futott) sorozatot. Ez egy amerikai rendőrséget és társadalmat bemutató realista dráma "series". Ebben is kitérnek a homoszexualitás kérdésére. Pont a napokban jutottam el a 3. évadig. Az 1-2 évad kiváló - ilyen szempontból is. Van egy rendőr benne, egyik főszereplő, Julian. Nemcsak meleg egyébként, de néger/fekete is. Tehát duplán hátrányos helyzetből indul. Az ő fejlődése is kiváló eddig. Persze nyilván egy sorozatban több időt szánnak a karakterek motivációinak bemutatására, mint egy 1 óra 28 perces filmben. De akkor is szerintem példaértékű a Shield ilyen szempontból is.

Inkább spoilerbe írom a továbbiakat, hátha van még, akit érdekel a sorozat:

A fickó az itteni Bobbyhoz hasonlóan szenved, mert ő még vallásos is keményen. Gyón a papjának, hogy meleg, segítsen neki, mert elelntétben áll a vallásával. Van egy rész, ahol már nem bírja, és ő is megkísérli eldobni az életét, persze stílusosan: egy akcióban egyszerűen elteszi a fegyvert és a rá pisztolyt fogó bűnöző felé menetel, majd mondja neki halkan: "Shoot me!". Zseniális, visszafogott jelenet, mégis minden benne van. Sokkal többet elmond, mint a Bobby könnyfakasztóan "drámai" megmozdulásai.

És persze kiderítik a társai is, meg Vic, a sorozat főhőse is zsarolja homokosságával Juliant. Ráadásul egy puerto ricóival egy időben össze is jön. Így triplán szar helyzetbe kerül, hiszen az ipse is egy bűnöző... Majd idővel hetero házasságot erőltet magára. És a homofób kollégái megverik.

Ám ezt Julien nem tűri áldozatként. A 3. évad azzal indul, hogy az egyik társát, aki megruházta őt a 2. évad záró epizódjában, majdnem megfojtja.


Én valami ilyesmit szeretnék látni. Ahol a meleg főhős nem sínyved, hanem ezen túllép, és megpróbál visszavágni, tenni valamit. Nemcsak áldozat, hanem maga is bűnös saját szenvedésében. Julian ugyanis felvállalhatná, hogy meleg, de a saját hülyesége nem engedi neki a kibontakozást. De elkezd változni. Még persze nem tudom, az ő történetének mi lesz a vége, de már szimpatikusabb, mert nem egyszerűsíti le a Shield.

Persze értem, hogy Mulcahy célja mi volt. De nekem ez a fajta megvalósítás nem jön be. Ezért leszólhatsz, de ettől még nem fogom korszakos mesterműnek tartani. :D

S persze tudom, hogy "igaz történet alapján" készült, mivel a film igyekszik az arcomba tolni a végén/elején. Ettől még lehetett volna belőle egy visszafogottabb, elgondolkodtatóbb, kevésbé csöpögős valamit kihozni.

előzmény: Glasseye (#8)

2013-03-10 15:59:25 Glasseye (5) #8

Ha ennyire nincsenek érzéseid kedves Tenebra!!! Akkor nem értem miért nézel ilyen szívbemarkoló filmeket.. Menjél máshova gyalázkodni, empátia kell ehhez a film megnézéséhez semmi más!! S zerintem t végig se nézted a filmet csak bele-bele néztél és úgy alkotsz felszínes véleményt!

Egyébként valós esemény alapján készült a film, szóval nem kellene itt gyalázkodnod!

előzmény: Tenebra (#7)

2013-03-10 09:51:28 Tenebra (2) #7

Ezt majd kérném a film adatlapjában a linkekhez kapcsolni: Giccs.

Na, jó, csak viccelek. :D Illetve csak félig: oda lehetne kapcsolni is akár. Mert ez az egy szó tökéletesen leírja a filmet.

Legyek bár egy gonoszlelkű sátánfattyúnak bélyegezve, de én kifejezetten röhögtem is néhány jelenetén. Például a vége! Az már annyira abszurd. A lányok is ott röhögnek, megy az anyuka a melegfelvonuláson. A tisztes polgárok mellett a rikítós szivárványzászlót lobogtatják transzvesztiták és kigyúrt, meztelen férfiak riszálják magukat vigyorogva, mint a tejbetök, majd még Bobby is feltűnik, és a melegparádén átölelik egymást anyjával. :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Én értem, hogy Russel "Hegylakó" Mulcahy mit szeretett volna. Egy nagyon megindító, nagyon cselekvő filmet, ami majd felnyitja a sok kőszívű, kőtökű vadbarom szemét, hogy bizony a szexualitás és a kedvesség nem fordított arányú. (Sőt, min tudjuk, a "gay" egykoron "kedves, vidám" jelentésű volt. :DD Ezt is kijátszották párszor a filmben, mondani sem kell. ) De ezt az egészet valami iszonyúan béna módon adta elő. Minden meg van, ami a legszarabb melodrámákat jellemzi már a hangosfilm megjelenése óta, mikortól kezdve lehet beszélni is. :D "Oh, jaj", folynak a könnyek, megy az érzelgős zene, szegény érzékenyebb nézők már a második csomag zsebkendőt bontják, már alig látnak a könnyektől... Jajj.

Persze ettől még lehetne a történet jó és a karakterek is lehetnének kidolgozottak. De nem lesznek azok. Egyszerűen nincs megindokolva normálisan Bobby öngyilkossága. Ami ráadásul teatrális is, nagyon... Ok, értem én, nem szabad ettől a filmtől a román újhullámhoz hasonló tárgyilagosságot várni. :D De mégis, ezerszer jobban meg lehetett volna oldani ezeket, hogy ízlésesek legyenek. Pl. az Amerikai história X is egy melodráma tulajdonképpen, de mégsem válik giccsessé, meg jól ki van dolgozva minden szereplő. Itt viszont Bobby-hoz nem tudtam kötődni, nem tudtam átérezni a szenvedését, mert nem volt kidolgozva. A filmet az anya érdekelte. :D Jó. Rossz rendezői döntés volt szerintem.

Azt hiszem, ez a téma többet érdemelne... Mert bár a film végén látott Love Parade-től hányok, de szerintem sem lehet azért valakit kitaszítani, elítélni, mert homokos. De le kéne már szakadni a giccsről. Ott van a Midnight Cowboy vagy a Portyán példaként, hogy lehet ezt jól megoldani. (Brokebacket azért nem írom, mert azért az is áthajlik giccsbe. Vissza is esett 7/10-re egy újranézés alkalmával. :D) Illetve megnéznék egy filmet végre, ahol ez a téma nem áldoztot csinál a homokosból, hanem ezt a másságát egyfajta szembenállásként, tüntetésként mutatja be. Mert úgy gondolom, az ilyen filmek hiába akarnak tenni a társadalmi megítélésük változása ellen, pont ezért nem fog változni, mert senki nem tud azonosulni húszezredszerre is egy ilyen siránkozós arccal. Főleg úgy nem, hogy a játékidő felénél megölik. :DD Erre tényleg nem tudok mit írni: balfaszság.

2013-02-22 22:07:00 Glasseye (5) #6

Mióta spoiler, ami benne van a film összes leírásában (kt-től kezdve, port.hu-ig)

előzmény: Xuja (#5)

2013-02-22 21:32:43 Xuja (?) #5

Nem elég, hogy baromságokat írsz, még spoilerezel is, bár az előtted levő is szépen leírta a tartalmat emlékezetből.

2013-02-22 21:20:57 Glasseye (5) #4

most néztem meg az imák bobbyért.. elég b **is dráma, de azért nagyon megrázó!! Mindig is utáltam a melegeket, és ez nem is fog változni.. Tudom h. nem tehetnek róla h. ilyennek alkotta őket az evolúció, de attól még nem kéne önpusztító életvitelt folytatniuk. (Különösen visszataszítónak találtam amikor az aids-et úgy mutatták be mintha csak b**ik betegedhetnének meg benne!) Bobby ezt tette, és sajnáltam az egész családját! Bár nekem is vannak gyakran öngyilkos gondolataim, viszont már csak a családom miatt se teszem meg és meg se próbálom.. tudom abba beleroppannának szüleim, tesóim, barátaim! Sajnáltam hogy Bobby ennyire idióta volt és nem gondolt bele hogy ezzel tönkretesz mindenkit maga körül.. elsősorban anyját meg apját.. sőt testvérét is!!! És mindezt azért mert egy b**zi fiúnak nem kellett.. Háát nem tudom, lehet hogy depressziós volt

2012-12-15 13:12:13 Henriett (5) #3

Az "Imák Bobby-ért" egy regényadaptáció.
Megtörtént eset alapján írták. Ez a film egy nagyon vallásos édesanya és meleg fia történetét mutatja be.

A 20 éves Bobby rájön,hogy Ő más,mint a többiek: nem a lányok,hanem a fiúk vonzzák. Kétségbe esik,és végezni akar magával,de aztán nem meri bevenni a gyógyszereket. Bátyja talál rá,akinek bevallja,hogy meleg. Majd könnyek közt kéri,hogy ne mondja el senkinek,főleg ne az édesanyjának,mert,ő úgyse értené meg ezt. A testvér azonban elmondja az anyának,és innentől kezdve Bobby-t ki akarják "gyógyítani a melegségből",ami nem történik meg,Bobby kezdi szép lassan elfogadni önmagát,a bátyó,és az apa is megbékül,csak az édesanya hajthatatlan,és elutasító a fiúval szemben. Bobby elköltözik egy rokonához,ahol rátalál a szerelem is,úgy tűnik helyre rázódik az élete. Azonban míg Párja családja befogadja őt,és szeretné megismerni,Bobby családja ugyanolyan elutasító marad. Bobby végül nem lát más kiutat,csak az öngyilkosságot: egy híd tetejéről ugrik le,és meghal. Halálhírét nehezen dolgozza fel a családja,az édesanya még mindig Bobby másságát hibáztatja. Amikor a helyi templomba eljut,és egy homoszexuális lelkész segítségével kezdi lassan elfogadni a melegek világát,és vele együtt Bobby-t is,valamint saját hibáját is belátja.

Ez egy nagyon szép,és megindító film a melegségről,és egymás elfogadásáról.

Arról,hogy a vallási fanatizmus milyen tragédiákhoz is vezethet...

Miért kell elítélni valakit mert meleg?ugyanolyan ember mint bárki más!szegény fiú:(

Ez az a film,amit mindenkinek látnia kell!!!

2012-09-21 17:42:28 azazell0 (3) #2

Vegtelenul sztenderd drama, a srac ongyilkossaga nincs kelloen megalapozva, igen, tudom, hogy "valos tortenet alapjan", de a film nem abrazolja jol a motivaciot.

Apa tenyleg jo volt.

2012-08-23 21:35:44 TomPowell (4) #1

Imák Bobbyért

Szeretek ilyen jelentéktelennek tűnő, de fontos kérdéseket feszegető, tv-filmes gyöngyszemekre bukkanni. Ez pedig ilyen, amit nem feltétlenül néztem volna ki a Hegylakó rendezőjéből. Ugyan bizonyos filmnyelvi eszközök kifejezetten erőltetettek lettek, ahogy az igaz történet felmondása közben is történtek néha kisebb bakugrások, de ez nem változtat azon, hogy ez egy jó film. A vallásos környezetbe született család kedvence Bobby szembesülése másságával, és az anyja vaskalapossága tragédiához vezet, ami az anya álláspontjának fokozatos változásához vezet. Személy szerint jobb filmnek tekintem, mint mondjuk a pár évvel ezelőtti Milk-et a meleg témában, és hosszabb mozifilmként ez még jobban is működött volna. Ügyesen bemutatja, hogy egy fiatal hogyan éli meg homoszexualitását, valamint hogy a családja, hogyan viszonyul mindehhez. Ami különösen tetszett, hogy a vallás a mássághoz való hozzáállását is több szempontból szemlélteti. Már csak ezek miatt is levetíteném témától ódzkodóknak (különösen azoknak, akik a felvonulásokon hőbörögnek), vagy a mai fiataloknak. Az meg csak hab a tortán, hogy az anya szerepében Sigourney Weaver brillírozik, de a címszereplőt alakító Ryan Kelley, valamint az apát játszó Henry Czerny arcrezdülései is megérnek egy misét.

75%