Avatar (2009) ☆ 👁

(James Cameron)

amerikai-angol akciófilm, fantasy, kalandfilm, sci-fi

3,7
★★★☆☆
1593 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-11-29 11:07:02 budaik (3) #998

Mostanában eléggé sokat voltam moziban és a második rész előzetesét láttam nagyon sokszor (amúgy magamtól kerülöm az előzeteseket). Szinte biztos vagyok benne, hogy a második rész is rettenetesen egyszerű lesz, már ami a dramaturgiát illeti, a drámáját. A látvány meg mai szemmel szerintem már nem fog durrani akkorát. Mindegy. Elfér a moziban, de sajnos ez a film tényleg rettenetesen unalmas volt.

előzmény: Doktorúr (#997)

2022-11-29 07:17:47 Doktorúr (?) #997

Lebilincselő technikai megoldásokkal és vizuális Édennel operáló faék egyszerűségű, elkoptatott gyermekmese. 35% (Ha csak a látványvilágot kellene osztályozni, 100% lenne.)

2022-09-24 22:24:15 Bence01 (5) #996

Moziban újranézve, imax-szel megtámogatva még mindig a legjobb popcornfilm ami valaha készült. Nem egyszer könnyeztem az érzékszervi masszív gyönyör miatt amelyet néhány jelenet okozott. Felemelő, hidegrázós élmény volt kiskorom egyik kedvenc filmjét a nagyvásznon megtekinteni, ez a film bizony a moziélmény egyik tökéletes definíciója. Imádás, Cameron rulez, folytatás pedig több mint várós! Ne hagyjátok ki ezt az élményt!

2022-09-23 22:00:13 dittike (5) #995

Most hogy nemsokára, vagyis decemberre tervezik a következő rész bemutatóját, így visszahozták a moziba ezt az első részt, mely kék lények különös világába kalauzolja el a nézőt, majdnem három órán keresztül egy óriási epikus és különleges látványvilágú, valamint mesei történetvezetésű filmben, melyet bátran ajánlok minden olyan embernek 12-100 éves korig, aki még hisz a tündérmesék világában és a jó győzelmében, a pusztító erők felett.

2021-02-02 16:02:56 acidphase (5) #994

johát vágom hogy a milliárdok se mindig garancia a minőségre ,de én attól még úgy érzem hogy itt ebben az esetben jól hasznosult. (számomra ezerszer egy avatarra füstöljék el a milliárdokat mint ezekre a bosszuálló szutykokra vagyhát ez már múltidő nagyrészt .. de majd doc kis költségvetésböl összedob vmi hatalmasat én érzem! make scifi great again!

előzmény: Xuja (#993)

2021-02-02 15:52:59 Xuja (4) #993

Jól látom, hogy ez egy csinálj jobbat érv? Pont az Avatar esetén ami MILLIÁRDOKBÓL készült? :D

előzmény: acidphase (#992)

2021-02-02 15:38:24 acidphase (5) #992

jo igen persze lehetett volna olyat is késziteni hogy a gonosz rossz emberiség kollektive bárki ellenkezése nélkül letarolja, kinyirja, elzavarja a bolygó helyi élőlényeit, kihasználva erőfölényüket, igen ez általában a keserves valóság az életben, csak tudod a filmek nagytöbbségében megvan ez a naiv elképzelés hogy hát a jóknak a nemes célokért küzdöknek (legyen ez bármi is)kell gyözedelmeskedni.. nekem átjött a film lényege , a rendező szemlélete, és a megvalósítása is teljesen rendben van. ja hát biztos lehetne mégnormálisabb scifit késziteni.. hajrá csinálj egyet!

előzmény: Doc (#991)

2021-02-02 00:12:03 Doc (3) #991

Nem értem, minek örvendjek ezen a cikken?
Az hogy az Avatar erről szól (és piszkosul nem elsőként), az elég nyilvánvaló.
Viszont ettől még lehetne normális scifit csinálni, amiben nem minden lépés előre tudható.
Amiben legalább egy-két meglepetés befigyel.
Amiben a befejezésnek van annyi realitása, hogy legalább a stáblista kezdetéig el tudjam hinni...
Van egy ásvány, ami nagyon fontos a gyarmatosítóknak, és ott bányásszák. Nem szívbajosak, különben nem ezeket az embereket küldték volna. Szerinted mennyi esélye van, hogy postafordultával nem sokkal nagyobb haderőt küldenek, és nem bombázzák le őslakókat orbitális pályáról?
Gázok: igen, a növények eregetnek gázokat. Te is azt lélegzed éppen be. Nincs elvi akadálya, hogy valami erősen korrozív gázt is eregessenek. Ami azt illeti, most is azt teszik, csak ahhoz hozzászoktunk.

előzmény: acidphase (#990)

2021-02-01 19:16:29 acidphase (5) #990

Mit tanít az Avatar?

Tessék, örvendjél!
Amúgy milyen növényi gázokról beszélsz? Bélgáz? Múltkor engem is lefingott egy húsevő növény... jó volt.

előzmény: Doc (#989)

2021-02-01 02:11:55 Doc (3) #989

Scifibe oltott indiános film - de a befejezés fájdalmas.
A cselekmény valamelyest emlékeztetett a Halálvilágra (H. Harrison), csak erősen sablonokra redukálva.
Illetve nekem úgy tűnt, van bizonyos hasonlóság a Farkasokkal táncolóhoz.
Ez a "jön az orrszarvú helyi megfelelője és legyakja az exoszkeletonokat" szerintem elég gáz volt, főleg ennyire előre látható módon.
Sokkal jobban tetszett volna, ha felhasználják ezt a "növényvilág kapcsolatai agy szinten vannak" dolgot, és a növényvilág támadja meg a katonákat. A harci gépeket megakasztó, lánctalpak/hidraulikák közé benövő gyökérzet sokkal menőbb lett volna. Vagy ha a növények pollenjei/gázai elkezdik szétmarni a maszkokat. Aztán tőlem támadhatnak az állatok is, de lehetőleg a kicsik is...

Összesítve: nem igazán fogott meg, bár meg lehetett nézni. A látvány egész jó. Ja, és hosszú. Túl hosszú.

2018-04-08 21:26:34 betti (3) #988

Nagyon hezitáltam, megadjam-e a négyest. Mert a látványvilág valóban ott van, és a... és nem. Más nincs. Faék egyszerűségű történet, a színészi játék korrekt, de éppen csak korrekt, a rendező mintha semmi mást nem csinált volna instruálás címén, mint mindig közölte, h épp hova menjen, mit mondjon az adott színész. Majd a technika elviszi a hátán az egészet. Hát, ha külön a látványt lehetne pontozni, akkor arra adnék ötöst. De nem lehet, és nekem egy film egyben legyen jó.

(Az utcai festők jutnak eszembe, akik perfekt módon ábrázolják a szemben lévő várat, a folyót a fákkal, stb. Semmi lélek, de a technikai dolgokat jól tudják. Klassz - de ha Mednyánszky-t vagy Paál-t ötösre értékelem, az epigonját nem fogom csak azért, mert a technikája oké).

2018-01-11 21:15:37 Norbert Simon (5) #987

A film látványvilága elképesztően lenyűgöző és szép. Már e tekintetben is határozottan csillagos ötöst érdemel. Olyan hihetetlen de nemsokára tíz éves ez a film is de most is ugyanúgy letud nyűgözni mintha most látnám először. A történet bár kissé talán hosszabb mint kéne ( sokadszorra nézve) de még így is nagyszerűnek találom. A figyelmemet így is letudja kötni végig. Érdekes ahogyan elénk tárja ezt a hihetetlen sokszor álomképszerű világot. Részemről öt csillagot érdemel az Avatar.

2017-05-14 20:26:30 Tudomisén (4) #986

Pár napja sikerült lezavarnom. Tetszett a látvány szuper, és a film is izgalmas és kreatív. Szívesen hallgatnám órákig, hogy milyen számítógépes trükköket alkalmaztak bolondulok ezért a témáért. 4 csillag azért mert viszont szerintem egy.kissé hosszabb mint kellene

2016-09-18 19:38:14 Leo_Stotch (4) #985

Elcsíptem ma Hd-ben, ottragadtam előtte.
Még mindig egy jó kalandfilmnek tartom a látványa pedig így 7 év távlatából sem kopott.

2016-01-10 00:30:43 ChrisAdam (5) #984

Nem tudom, hova tettem a szemem három éve, de most újra megtekintve teljesen lenyűgözött, szinte annyira, mint 2010-ben, a moziban.
Leszedtem egy 40 gigatonnás Full HD kiadást, hogy még közelebb kerüljek az IMAX élményhez, ami azért még így is messze van, de hát tökéletesen be tudott szippantani. Ez a "meselófasz" elképesztően szép. Tényleg hihetetlen, amit megálmodott Cameron és oké, hogy innen-onnan lopkodta, de kit érdekel, ha egyszer tökéletesen működik. A látványvilágot, úgy gondolom, azóta sem sikerült felülmúlni, harmadszorra látom, de egyszerűen elámulok, mintha először láttam volna.
Szóval a látvány, a zene, a kiváló karakterek, a zseniális Zoe Saldana megvett kilóra, hiába papírvékony a sztori, hiába száll el néhol a végén, hiába kiszámítható... Működik, méghozzá jól.
Egyébként az extended cut-ot néztem, ami 16 perccel hosszabb, mint az original cut, vannak új jelenetek, s nem tudom, hogy ezért vagy csak egyszerűen így van és kész, de egyáltalán nem éreztem túlzsúfoltnak, a végén annyira pörgősnek a filmet. Legutóbb azt mondtam: a másfél óra utáni lejtmenet veszi el a film értékét, de most nem éreztem ezt olyannyira. Tény, hogy ott mintha beállna a sablonos akciófilmek mögé/közé, de Cameron igenis nagyszerűen tud akciót rendezni továbbra is.
Pandora meg csodálatos, igazi lélegzetvétel, még jó, hogy Jake nem akart visszamenni. :)

Harmadszorra kiváló, méltán lesz így ötös a film: amire nem számítottam, nagyon nem. Zseniális kikapcsolódás, álmodozás.
90%

előzmény: ChrisAdam (#951)

2015-05-13 09:52:34 Tenebra (3) #983

Megnéztem ezt a "meselófaszt" (by Jancsó) így 6 év után. Nos, én is csak ugyanazt tudom írni, mint Hannibal kolléga: bugyuta, logikátlan, a történet hajszálvékony, de látványos, maga a világ jól kidolgozott és a jól korreografált akciók miatt szórakoztató.

Állítom, ha ez egy videojáték lenne, és mondjuk lenne benne valami különleges harcrendszer vagy netán fejlődési rendszer (mondjuk a Dark Souls 2 mintájára), akkor még a 4-est is megadnám neki. Mert a világ tetszik, habár nyilvánvalóan az indiánkultúráról mintázták a navik törzsét. (Nem fogom felsorolni, Cameron honnan lopott - unalmas már, megtették már előttem, s nyilvánvaló, h ogy Cameron klasszikusait / Terminatorok, Alien 2/ sem eredetiségük miatt szerettük). Bejött ez, hogy az emberek nem "jófiúk".

Amúgy a narratíva tisztára olyan, mint egy játékban: van néhány percnyi "átvezető" az akciójelenetek között, sőt, még kötelező "tutorial" is az elején. A végén pedig a bossharcban szinte már nyomkodni akartam a billentyűzet gombjait. Nagy kár, hogy nem lehetett, és Cameron ezt mozifilmnek szánta... Szerintem neki a játékiparba kéne betörnie, ott kreatívkodhatna, mert ő technokrata, nem filmművész.

Ez abból is látszik, hogy a sztori mennyire sekély és kiaknázatlan. Illetve inkább fogalmazzunk úgy, hogy leegyszerűsített. Mert ez a "reinkarnációs" történet nekem nagyon érdekesnek tűnt az elején, de aztán már kitaláltam a fordulatokat, átment teljesen konvencionális hollywoodi filmbe az egész (giccsesnek amúgy annyira nem mondanám - mondjuk egy Titanichoz mérve az Avatar szinte szikár :D). Pedig volt ebben potenciál. De nyilván a sztori és mindez a szituáció csak ürügy volt arra, hogy Cameron bemutathassa, mit tud a 3D-vel. Amiatt mindenképp egy stabil közepest érdemel, hogy emellé volt hajlandó kidolgozni ezt a fantáziavilágot - azért ilyet utódai nem nagyon csináltak (gondolok itt a 3D-s filmek nagy részére).

Szóval látványra kiváló, de a látvány nem minden. Techdemonak jó, filmnek közepes, játéknak nagyon jó lenne.

2015-04-20 22:28:43 Ugor (5) #982

Ez pontosan így van.

előzmény: sszilvi (#981)

2015-04-20 20:37:23 sszilvi (2) #981

:) Egyszer meg sok ember pénzt gyűjtött Isaura felszabadítására + Esmeralda szemműtétjére. Szerintem öngyilkosságot fontolgatni, amiért nem jutnak el egy fiktív világba, nem a filmet minősíti, hanem az ilyen nézőket. És sajnos nem is hízelgően.

előzmény: Ugor (#970)

2015-03-01 20:44:58 Bong (?) #980

A mai napig nem csináltak nagyobb CGI látványorgiát ennél a filmnél. Meg a marketing és a már említett csorda effektus. Na meg azért a történet is tetszett pár embernek, néhány ismerősöm el volt ájulva egy olyan világtól ahol minden él és lélegzik. Az Avatar teljes mértékben helyén van ma már kezelve, az általad említett gyűrűs filmmel vagy a Matrixal ellentétben. Miért lesz folytatás? Miért lett Hobbit? Miért lesz új Terminator nyugdíjas Schwarzival? Miért lesz új Star Wars? Új Transformers, vagy gagyi Halálos Iram? Miért rimékelik még a 80-as évek B horrorjait is?

2015-03-01 19:34:56 MicaHiro (3) #979

Nem állítom, hogy itt is ez a helyzet, de szerintem elvileg bármekkora bevételt lehet a hájppal magyarázni. Nincs elméleti határa annak, hogy mekkora bevételt lehet maximum elérni a marketinggel :D Más kérdés, hogy egy mozi sikere nagyon összetett dolog, így jó eséllyel több dolgon múlik, mint a reklámstratégia.

előzmény: Leo_Stotch (#978)

2015-03-01 18:25:52 Leo_Stotch (4) #978

Szerintem pont nem akart ez a mozi kult lenni. Egy megalomán zseni filmje. És a más is ment, menjünk mi is rá sztem butaság. Teljes családok, akik amúgy ritkán moziznak ( ismeretségi körből is rengetegen) erre elmentek. Miért nem másra? Volt mit nézni.. Emkora bevételt nem lehet a hájp és csorda effektussal magyarázni. Egyszerűen ez egy MOZI élmény volt.

2015-03-01 18:21:31 Mizi (2) #977

Én harcolni? Mondom félreértesz. Te vetted rossz néven az egészet. (pedig nem kellett volna). Én csak úgy látom, hogy nagyon sokan beültek rá a mozikban, de ennek a hatalmas tömegnek, csak egy pici darabkája maradt meg igazi rajongóként.
Amúgy bírom Cameron filmjeit, csak ezt nem.

előzmény: Ugor (#976)

2015-03-01 18:14:11 Ugor (5) #976

De most mit harcolsz itt ilyen vehemensen ezzel a dologgal? Valami Cameron-ellenes ügynökségtől vagy, vagy mi?

előzmény: Mizi (#974)

2015-03-01 18:11:46 MicaHiro (3) #975

Persze, vannak jó tulajdonságai az Avatarnak, de abban egyetártek Mizogin-nal, hogy bizonyos tekintetben esélye sincs igazi kultfilmek ellen. Ilyen például a jól kitalált, érdekes univerzum vagy a karakterek. Abszolút szerethető és ismert film, de szerintem igazi kult nem lesz belőle.

2015-03-01 18:09:54 Mizi (2) #974

Ez a "mindenki látta, nekem is kell" effektus. És itt még szó sem volt pocskondiázó kritikákról, mint a szürke esetében, ami visszavetné az agyonmarketingelt film mozis nézettségét. A negatív reklám is reklám, de azért a pozitív még jobb.

előzmény: Leo_Stotch (#973)

2015-03-01 18:00:00 Leo_Stotch (4) #973

Ne felejtsük el, h az Avatar mindezidáig egyedül van. Ne hasonlítsuk a Lotr 3 (6?) és a Sw 6 filmjéhez. Ilyen mozis menetelésre, mint amit ez véghezvitt eddig nem nagyon volt példa, pláne nem a kalózkodásos mindeninfó fent van a neten világunkban. A hájp talán segít egy filmet hetekig, az elején, de hónapokra megtölteni minden előadást.. Ott azért van vmi.

2015-03-01 17:44:30 Ugor (5) #972

Mi meg a HJKLTR-ről beszélünk, meg sokszor a FGTRK-ról. De az nyilván egy másik közösség. Ja, meg a KVGMSZI-ről is, épp a napokban!

előzmény: Mizi (#971)

2015-03-01 17:41:09 Mizi (2) #971

Számodra az lett (meg még sok ember számára), ahogy számomra meg pl a Wonder Boys az. De ettől még egyik sem igazi kultfilm. Legalábbis én ezt nem így látom. Míg egy SW vagy egy LOTR film (hogy a példáimnál maradjunk) szinte minden közösségben beszédtéma lehet, és nagy valószínűséggel az is lesz, ha filmekre terelődik a szó, az Avatarral nem ez a helyzet. (Nem is írtam volna ide, ha nem unatkozom éppen, és nem látom meg az oldal előlapján a címét)

előzmény: Ugor (#970)

2015-03-01 17:31:27 Ugor (5) #970

Most mit mondjak... van kb. 1800 DVD-m. Ebből talán egy tucatról tudok, amit többször is elővettem már. Köztük az Avatar. Szóval kultfilm lett. Ezért. A kék lények világa fogalommá vált a mozitörténetben, többen öngyilkosságot fontolgattak, ahogy nem juthatnak el Pandorára. Ez nem sok filmmel fordul elő. De nem kell nekem védenem, védi ő magát a mozikban. Ellentétben sok más filmmel, ez bizonyított.

előzmény: Mizi (#969)

2015-03-01 17:26:36 Mizi (2) #969

Félreértesz. Nem azt mondom, hogy nem jó, nem ezért adtam kettest, hanem azért mert nekem személy szerint nem tetszett. De ízlések és pofonok... Viszont nem lett belőle kultmozi, ami a célja lett volna. (ergo nem lett belőle egy TDK, "csak" egy Amerika kapitány)

előzmény: Ugor (#966)

2015-03-01 17:26:25 Ugor (5) #968

Így van.

előzmény: BonnyJohnny (#967)

2015-03-01 17:19:41 BonnyJohnny (4) #967

Viszont technikailag mérföldkő, és a mozi kultúrát is formálta egy kissé (minden 3D, ami nem arra készült, arra is ráerőltetjük), és bár ez idővel elévül, de jelenlég még igaz, hogy hat éves kora ellenére (ami bármilyen technikában sok idő, de a filmtechnikában különösen) máig viszonyítási alap.

előzmény: Mizi (#965)

2015-03-01 17:18:36 Ugor (5) #966

Értettem elsőre is, nem tetszik, szerinted értéktelen, ez van. Más szerint meg nagyon jó. Ha negyvenszer írjuk le egymásnak, akkor is. Egyébként ilyen propagandaszerűen nem lehet megszerettetni vagy megutáltatni a spenótot. Aki szerette ezután is eszi, aki meg nem, most is köpködni fog tőle.

előzmény: Mizi (#965)

2015-03-01 17:09:45 Mizi (2) #965

A bevételeihez képest viszont nem túl népszerű. Ilyen téren hol van ez LOTR vagy az SW trilógiához képest? Sehol. ("Halkan" megjegyzem, szerintem jogosan)

előzmény: Ugor (#963)

2015-03-01 17:06:06 Mizi (2) #964

De attól még ez nem erény. A szürke ötven árnyalata is igen jó bevételeket produkál (sőt, sztárrendező, színészóriások és CGI-halom nélkül).

előzmény: Leo_Stotch (#962)

2015-03-01 17:06:04 Ugor (5) #963

Te felejtetted el, mi viszont nem. És épp ellenkezőleg: úgy látom, nem fogott rajta a fanyalgás. Ha meg nem jössz a folytatásra, legalább könnyebben kapunk majd jegyet.

előzmény: Mizi (#961)

2015-03-01 16:57:15 Leo_Stotch (4) #962

Sokszor előjön még úgy látszik ez az egész, ezzel a mozival, de kár vesződni. Nem folytatásként, könyvadaptációként, reboot remake ként hosszú hosszú hetekre csumára megtöltötte a mozikat. Erre csak Cameron képes.

2015-03-01 11:29:24 Mizi (2) #961

Az a gond, hogy a hatalmas bevételen kívül más nem nagyon indokolja a folytatást, amit meg amúgy is nagyrészt az igen erőszakos propagandának köszönhet a film: Példának okáért egy olyan nagy nézettségi mutatót produkáló sorozat, mint a Dr. Csont (alias Bones) egy teljes része is csak arról szól, hogy mekkora királyság ez a film, amit mindenkinek látni kell, mert ugyebár a szereplők is ott sátoroznak a mozi előtt. Lényeg a lényeg, nem lett kultfilm, mint ahogyan azt Cameron papa oly görcsösen szerette volna, kicsit úgy is érzem, hogy annyira jelentéktelen lett mára, hogy az emberek nagy része teljesen el is felejtette az Avatart, még ha tetszett is neki, akkor is.

előzmény: Simpleton Larry (#960)

2014-07-11 09:19:05 Simpleton Larry (2) #960

Most komolyan lesz ebből még 3(!) rész, Avatar 2-4.? Mikor egy 170 perces filmbe se jutott egyetlen eredeti ötlet sem? O tempora! O mores!

2013-10-06 22:13:27 kobretti88 (5) #959

Minap végignéztem a bővített változat. Az új jelenetek közül a nyitó jelentet benne kellett volna haygni a kész filmben. Igazából tényleg vizuális effektusok terén forradalmi a film. A történet azonban sajnos túl sok klisét, és lenyúlást tartalmaz. Az első 1 óra 22 percig nagyon jól van felépítve a film, sajnos onnantól jön alejtmenet. Szerencsére a filmvégi csata megmneti a filmet a közepestől. Azért remélem a folytatásokra kapunk valami normális sztorit.

81%

2013-10-06 21:49:27 flake (4) #958

Erről eszembe jut a Paprika - Eredet párhuzam, vagy a Perfect Blue - Black Swan :)

előzmény: Dynast Grausherra (#957)

2013-10-06 21:30:43 Dynast Grausherra (3) #957

Ez egy nagyon gyönyörű és szép film, csak sajnos Miyazaki Hayao több, mint 10 évvel megrendezte A vadon hercegnőjét, és az Avatar azzal nálam nem nagyon tud versenyezni. Túlságosan sok itt a látvány, és túlságosan kevés az igazén eredeti ötlet.

2013-10-03 09:18:04 delta (3) #956

Véleményezésem szerint ez a film egy jó kis propaganda arra, hogy az ember a moziteremből kivándorolva, szarul érezze magát amiért a környezettel(természettel) tesz. Holott a probléma forrása szerintem nem is igazán a hétköznapi ember, azonban veled még is ezt akarják elhitetni a film által(is). De ez csak az én véleményem, a film amúgy tipikus, kiszámítható, és oly sokat szajkózva már, de végül is a látványból próbálja magát a nagyok közé emeltetni.

2013-03-15 10:29:40 Gasz András (3) #955

Levittem most egy erős hármasra mert 2009 óta egyszer láttam csak! (Nem volt késztető erő) Másrészt tényleg csak a látvány vitte előre a filmet és semmi más. Max a lopások sorozata. Ezen feküdt Cameron 10 évet???? Még a Titanicban is több eredetiség van majdnem! :) Azért ne hazudjunk már ennyi szinte plágium gyanús nyúlással.

2012-11-02 17:42:04 Mindcrimewithin (3) #954

Ez egy profin bemutatott kliségyűjtemény. lekötött, meg minden, (3D moziban láttam), DE: a sztori összes eleme nyúlás, és ráadásul a pofátlan fajtából.
Amikor a szent helyen felébred a tudósnő, az meg egy az egyben Jules Verne - Rejtelmes sziget.
Szóval annyira nyilvánvalóak a "kölcsönvételek", h ez egy egyszernézős, és akkor sem fenntartások nélkül. Nálam ha rajtam múlik, nem lesz egy második. A látvány adja el, és csakis az. Tipikus tömegtermék, kár érte, több volt benne.

2012-09-13 00:59:51 #NULL (?) #953

A film látványa a mai napig tetszik. A története már kevésbé. Nagy baj nincs vele, de a nagy harc után mégis egy langyos szerelmi történettel lesz mondhatni happy end.

Amennyiben a pletykáknak hinni lehet érkezik a második része. Hát nem tudom...
http://www.imdb.com/title/tt1630029/

2012-05-20 08:40:06 ChrisAdam (5) #952

Ja, és Zoe Saldana szép Avatarban is, Weaver meg szebb, mint emberként... :))

előzmény: ChrisAdam (#951)

2012-05-20 08:38:22 ChrisAdam (5) #951

Gyönyörű film még mindig... Az első másfél óráig zseniális a film, aztán attól a perctől kezdve, mikor Jake visszamegy az ezredeshez és ő mondja neki, hogy a küldetésnek vége. Na, onnan a film zuhanórepüléssel belerohan Pandorába és csak az értelmetlen akció (mindentszétzúzunkésnagyonsokanvagyunk hollywoodi akció) vezsi kezdetét, amiből csak néhány jelenet lesz igazán jó. Pl. ugyanezt nem mondhatjuk el a The Avengers akciójért, ami ugyan nagyban hasonlít erre a zúzásféleségre, de ugyanakkor értelmes és legalább jobb a látványa.
Az első másfél óra viszont gyönyörűen van megalkotva, a látvány, a zene, minden együtt van. Jár egy ötös azért Cameronnak, hogy ilyen szépen megalkotta a Pandora világát, a sci-fi filmek helyszíne közül a legszebb és legelragadóbb. Annak idején IMAX 3D-ben láttam és teljesen odavoltam mindenért. Persze így, számítógépben, 480p minőségben teljesen más, mint nagyvásznon, emlékszem mekkora volt.
James Cameron akciót elfelejtett rendezni. Nekem már csak ilyen eszement akciónak tűnt és valószínüleg Cameronnak se ez a része a kedvence, hanem az első. Amikor bemutatja a Pandora lelkét, lélegzetelállító világát, a lényeket, a törzset. Mindent olyan szépen felépít és jönnek ilyen kigyúrtagyú ezredesek és mindent lerombolnak. Kár, pedig nagyon jól éreztem magam az 1. óra 30. percéig...

Összességében nem rossz film, de nem is tökéletes, maradok a négyesnél, mert el tud ragadni, ki tud szakítani a valóságból, néha egy pillanatig azt hittem, ott vagyok én is. És mindezt köbölné egy IMAX. Nagyon várom már a folytatásokat, akármennyire is rossz lesz (mert nem lesz még egy ilyen másfél óra, mint itt, csak töménytelen akcióhalmaz, hacsak Cameron nem szül jobbat). Már csak a látványért érdemes elmenni moziba. IMAXbe.
Adok egy 75-80%. Erős négyes.

2012-04-18 00:35:29 carmine (2) #950

Megpróbáltam újra, hátha... De nem. Most már az utolsó valamirevaló 20 percet sem tudtam kivárni. Meggyőződésem, hogy az erős látvány világú filmeknél, vagy bejön a hangulata és akkor órákig tudom nézni (A Gyűrűk Ura, Mátrix stb.) vagy nem és akkor szétunom magam (Avatar, HP-filmek stb.). Számomra ez a film még mindig 2 óra unalmas közhely és 20 perc korrekt akció. Egyébként én a látványban sem éreztem semmi forradalmit. A Gyűrűk Ura látványa és trükkjei szerintem köröket ver rá még mindig.
Viszont ami bosszant, hogy sokan (köztük a készítők), még mindig oda vannak a film eredetiségétől. Engem nem zavar ha valaki merít innen onnan, vagy akár lop, csak akkor vállalja fel valamilyen szinten, lásd QT. Itt viszont hiába hangoztatják, túl sok eredeti ötlet nincs benne. Ettől persze még imádhatják sokan akiket megfogott ez a látvány. Remélem a folytatásban, az utolsó 20 perc vonalát viszik inkább tovább.

2012-01-28 21:52:58 Hannibal Lecter (3) #949

3D-ben újranézve körömfeketényivel sem jelent nagyobb élményt, sőt néhány érzelgős jelenet ezúttal majdhogynem kiakasztotta a giccsdetektort. Ettől eltekintve viszont a film megőrizte az összes erényét a szememben, a látványvilág pedig még mindig forradalmi (az azóta készült látványpornók még csak megközelíteni sem tudták, persze egyéb téren sem), úgyhogy - bár az imént remegett a kezem a hármas felett - az osztályzatom négyes marad.

2011-11-03 16:19:37 ChrisAdam (5) #948

Most jutott eszembe: talán hiányzott belőle egy űrben játszódó csata. Elnéztem volna. Persze Cameron azt mondta a folytatásokban minden lesz, de ahogy ezek el szoktak sülni...

2011-10-25 21:45:00 BonnyJohnny (4) #947

Forgatókönyve ennek is volt... 18 évvel korábban Oscar-díjat is kapott... csak akkor még Farkasokkal táncoló volt a címe. :D

2011-10-25 21:40:43 Rorschach (1) #946

Hát az mondjuk tényleg nem ártana.

előzmény: budaik (#944)

2011-10-25 21:29:44 ChrisAdam (5) #945

Azt is, de először vmi igazán jó történetet, aminek mondanivalója... tehát egy olyan filmet, amely nem csak a látványból aratja a babérokat. Én azt mondom, legyen a második szempont a látvány:P

2011-10-25 21:23:46 budaik (3) #944

Mondjuk egy forgatókönyvet?

előzmény: ChrisAdam (#943)

2011-10-25 20:58:42 ChrisAdam (5) #943

Az biztos, hogy már csak a látványért érdemes lesz elmenni, mert ilyet kihagyni vétek, azonban ha a történet semmi, akkor lehet, hogy a harmadik rész vetítésére a nézők le fognak kopni. :/ de egyelőre reménykedjünk, hogy ezalatt a pár év alatt Cameron összehoz vmit.

2011-10-25 20:46:01 Ugor (5) #942

Igen, érdemes lesz!

előzmény: ChrisAdam (#940)

2011-10-25 20:45:20 simijohnny (2) #941

Biztos szép lesz, de semmi több. Én meg fogom nézni...

előzmény: ChrisAdam (#940)

2011-10-25 20:37:34 ChrisAdam (5) #940

2014-re készül el az Avatar következő része. Egyszerre forgatják majd a 2. és 3. részt, lemerülünk Pandora óceánjainak mélyére. A rendező bőszen mesél Pandora óceánjairól: “Ez egy olyan ökoszisztéma, melyet nagyon szeretnék már elkezdeni tervezni, mert egyszerűen csodálatosan fog kinézni. Az Avatar 2 az óceánra fog összpontosítani, nem csak a természetre vagy az esőerdőre. A Pandora egy kék bolygó. Ha messziről nézed, a Föld is inkább kék, nem látszanak a földrészek. Most épp sok faj számára élhetetlenné tesszük a vizeinket, így ez is egy módszer arra, hogy segítsek jobban odafigyelni rájuk.”
De persze ez nem azt jelenti, hogy a film csak erről fog szólni: “Mindig a szórakoztatás az első. Nem fogom megduplázni a természetet bemutató részt csak azért, mert az első részben is foglalkoztunk vele. Azt hiszem, csak folytatjuk, amit elkezdtünk. Szeretném, ha az emberek ugyanazt az izgalmat éreznék és újra egy új világot fedeznének fel.” Ha már az új világoknál tartunk, Pandorán kívül is lesz élet: “Lesznek más bolygók is. Olyan lesz mint egy bőségszaru, igazi kényeztetés a szemnek.”
Persze nem egyedül dolgozik majd Cameron: “El kell még képzelnem a dolgokat nagy vonalakban, majd összehívok egy csomó nagyszerű művészt és ők majd megalkotják azokat a csodálatos teremtményeket és növényeket és minden egyebet.” Egyelőre úgy tűnik, hogy Cameron álma 3 év múlva válik valósággá, ugyanis 2014 karácsonyán tervezik bemutatni az Avatar 2. részét, egy évvel később pedig a harmadikat. Mit gondoltok, érdemes lesz elmenni a folytatásokra?

2011-10-07 08:53:13 bajszom4 (?) #939

Jancsó pontosan és lelkiismeretesen behatárolta műfajilag: meselófasz. :)

2011-07-28 13:50:43 limupei (3) #938

Lelked rajta.

előzmény: Hannibal Lecter (#937)

2011-07-28 13:49:36 Hannibal Lecter (3) #937

Én meg gondolom. :) A maguk kategóriáján belül jól megírt szerepek ezek, szó se róla, de nem kidolgozottabbak vagy komplexebbek, mint Jake Sully-é vagy Grace Augustiné.

előzmény: limupei (#936)

2011-07-28 13:45:45 limupei (3) #936

Nem gondolom, hogy csak annyi lett volna a szerepük, különösen nem Kathy Bates-nek. De Winsletnek sem igazán.

előzmény: Hannibal Lecter (#935)

2011-07-28 13:37:02 Hannibal Lecter (3) #935

A Titanicban meg van egy mesterségesen létrehozott, hatalmas méretűvé növelt hajó, ami szinte életre kel 3D nélkül is. A kiváló színészek mondjuk tényleg kiválóak, de azon kívül, hogy könnyeket csaljanak elő a szemükből vagy szerelemittasan összekacsintsanak, túl sok (vagy úgyis mondhatnám, "igazi") alakítanivalójuk nincs.

előzmény: limupei (#930)

2011-07-28 09:42:03 limupei (3) #934

Ja, a jó kis hollywoodi jellemfejlődés: A vagány gyerek elsírja magát. De ez itt off.

előzmény: JeszKar (#933)

2011-07-28 09:40:05 JeszKar (4) #933

Már hogyne lenne jobb? Az elsőben a karakterek nagyon egysíkúak, míg a kettőben mind a három főszereplő változásokon megy keresztül, és más ember (robot) lesz belőlük a filmvégére.

előzmény: limupei (#932)

2011-07-28 09:35:21 limupei (3) #932

Hát a forgatókönyve egy fikarcnyival sem jobb mint az elsőé. Az elsőben született az ötlet, amit következetesen végigvisz. A másodikban csak ugyanazzal játszik...látványosabban.

előzmény: JeszKar (#931)

2011-07-28 09:27:01 JeszKar (4) #931

Soha nem fogom megérteni, hogy miért tartják jobb filmnek a T1-t, mint a T2-t. Oké, nekem nagyjából egy szinten tetszik, de az atmoszférát leszámítva a T2 minden tekintetben jobb (forgatókönyv, látvány, akció).

2011-07-28 08:41:22 limupei (3) #930

A T1 szerintem is jobb mint a T2, de persze nem látványban:) A Titanicnak meg az a nagy előnye az Avatarral szemben, hogy vannak benne kiváló színészek, akik kiválóan alakítanak. Ebben meg van egy gyönyörű környezet, ami szinte életre kelt 3D-ben. Szerintem van különbség.

2011-07-28 02:57:21 Hannibal Lecter (3) #929

Továbbra sem tudom, miért szájbarágós, miért erőltetett és miért lóg ki annyira az életműből, de azt hiszem, ez így is marad. Már régóta csak a megállapításainkat soroljuk, leltárba szedjük az életművet, de észokokra alapozott érvek egy ideje nem hangzanak el. Cameron itt ugyanazt csinálja, amit általában szokott: vesz egy nagyon kezdetleges történetet, feldúsítja a maga technokrata eszközeivel, és tisztességesen meséli el. Ez az, amit Hollywoodban már elfelejtettek: hogy miként kell örök toposzokra, archetípusokra építeni, hogy miként kell a papírvékony alapanyagunkat stílussal és érzéssel eladhatóvá tenni, hogy miként kell előkészíteni és bevinni a cselekménybe a katarzist stb. Cameron még mindig jó mesélő, még mindig tudja a dolgát, akkor is, ha időközben szégyentelenül nagy kurva vált belőle. És Rorschach: ennek a filmnek van legkevésbé szüksége a 3D-re, ez anélkül is tökéletesen működik és kitűnő látványélményt nyújt. Csak épp elindított egy nagyon káros folyamatot, de ez már más lapra tartozik.

2011-07-28 01:35:06 Pete (3) #928

A T2 egy remekmű, azzal Cameron többi filmje sem veszi fel a versenyt.

Szerintem dehogynem. A T1 felveszi vele. És -szerintem- legyőzi. De ott lohol a T2 nyomában az Alien 2 és az Alien 2 nyomában pedig Mélység titka is. A Titanic love story-katasztrófafilm kategóriában egy egész jó film, pont annyit adott, amennyit bevállalt -sosem értettem miért szidják annyian, najó az Oscarja az más kérdés... A True Lies egy akció-vígjáték, nem egy nagy szám, de amire vállalkozott azt adta.
Ezeket a filmjeit láttam és közülük nagyon erősen kilóg negatív irányba az Avatar szerintem Limu, Johnny által és az általam is mondottak miatt.

előzmény: Hannibal Lecter (#925)

2011-07-28 01:00:58 deviant (3) #927

talán túlzás, de cameron az első terminátorhoz képest folyamatosan süllyed lefelé. ott még jobban érdekelte a történet, mint a technika. az aliens ugyan önmagában nem rossz film, de a zseniális, korszakos, megismételhetetlen alien folytatásaként soha nem tudtam elfogadni. a terminátor 2 is érdekes egy film. pörgősebb, látványosabb, de nem önmagában újrameséli az első film történetét. a titanic kb. olyan, mint az avatar: egy megalomániás rendező filmszörnye. szarik a játékidőre, még annak ellenére is, hogy a történet is papírvékony - ám ő mégis nagyon-nagyon el akarja mesélni a semmit. cameron ebben a két filmben azt gondolja, hogy jót tesz a filmnek a keretes szerkezet kiegészítve némi narrátorral, de ez nem igaz. pontosan ettől lesz szájbarágós. ellenben technikai fölénye minden egyes filmjében nyomon követhető.
persze lehet mondani, hogy ez csak egy csak egy hollywoodi stúdiófilm, nem szabad tőle elvárni, hogy megváltsa a világot.

2011-07-27 23:58:36 Rorschach (1) #926

Nem mondom, hogy nem a T2 Cameron legjobb filmje, de azért az első résszel és az Aliensszel is kultuszt teremtett. Ahhoz képest ma... 3D3D3D3D3D3D.

előzmény: Hannibal Lecter (#925)

2011-07-27 23:42:50 Hannibal Lecter (3) #925

A T2 egy remekmű, azzal Cameron többi filmje sem veszi fel a versenyt. Viszont ez semmivel sem rosszabb mondjuk a Titanicnál. Úgyhogy szerintem nem igazán lóg ki az életműből sem.

előzmény: Rorschach (#923)

2011-07-27 22:46:25 Pete (3) #924

Igen, ez az ami miatt kissé szomorú vagyok... kilóg a Cameron életműből és nem jó irányba. Főleg ha egy T1-re vagy a T2-re gondolok... phü.

előzmény: Rorschach (#923)

2011-07-27 22:41:33 Rorschach (1) #923

Azért rossz azt látni, hogy Cameron milyen messze sodródott a régi önmagától. Pölö nem tudom, emlékeztek-e a T2-ből a jelenetre, mikor a gép és John játékát látva Sarah elkezd elmélkedni? Egy perces jelenet, ha van, mégis ezerszer többet, ezerszer jobban mond, mint amit és ahogy az Avatar szeretett volna.
Jim Cameron pedig melyik filmje óriási anyagi sikere után válik elképesztően öntelt marhává? Hát igen...

2011-07-27 22:20:37 Pete (3) #922

Bakker, pont nem voltam gépközelben -kell azért mozogni is- és kimaradtam a tutiból.
Most már egyszerűsítek... Szóval: szóról szóra Limuval (900 és 907-es comment) és Johnny-val (911) értek egyet.

2011-07-27 20:42:00 limupei (3) #921

Jaj de tudtam, hogy ha hozok egy példát, akkor azt mindenki általános igazságnak veszi. Nagymonológ nem volt, de az egész olyan közhelyes és felszínes volt, hogy arra szavak nincsenek. A szép kivitel mögött nem volt semmi, csak üres frázisok. Nagyot akart mondani, de csak dadogott.

2011-07-27 20:30:26 BonnyJohnny (4) #920

Tudom, hogy nem mondtál ilyet... le is írtam, hogy tudom, hogy nem mondtál ilyet. ;)

előzmény: JeszKar (#919)

2011-07-27 20:27:17 JeszKar (4) #919

Még véletlenül se mondtam ilyet, mert mind a Star Wars (a különböző szubkultúrákból remekül összerakott), mind a GYU (a zseniális Tolkien alapanyagból dolgozott) forgatókönyv jobb, mint az Avataré, csak arra akartam rávilágítani, hogy e három film alapja nem nagyon különbözik egymástól.

előzmény: BonnyJohnny (#917)

2011-07-27 20:16:56 gaillard (3) #918

A joystickes távirányítással őserdőket kilapító, és közben (a méregdrágán fenntartott kolónián) gyorskaját fogyasztó baseballsapkás beosztott sem erőltetett? :)

2011-07-27 20:16:02 BonnyJohnny (4) #917

Beszarok, még a végén az jön ki, hogy az Avatar forgatókönyve jobb, mint a Star Wars vagy a Gyűrűk Ura forgatókönyve...
Tudom, hogy nem ezt írtad, csak már mindenki az Avatar pártját fogja (hol vagy limupei, mikor kellenél?), hogy nem tudom meddig fajulhat még a dolog.
Egyébként engem nem is érdekel. Azóta nem láttam, mióta megjelent. Akkor is azt mondtam, hogy ez egy közepes film zseniális látvánnyal (így lett jó az osztályzat). Nem moziba nézve valószínűleg nem nőne a véleményem.
De nem is érdekel, ez a film (nekem) nem ér ennyit. Úgyhogy, ha nem folytatódik a tegnapi vita a Heat topicjában, megnézem az Angyalszívet, egy (még) jóképű Mickey Rourke-al a főszerepben. :P

előzmény: JeszKar (#916)

2011-07-27 20:04:09 JeszKar (4) #916

Csak érdekességképen egy kis összehasonlítás a Star Wars-sal és GYU-val.
Szerintem mindhárom film nagyjából ugyanarról szól, ami nem több, mint a jó és a gonosz harca. A különbség csak az (leszámítva, hogy két másik trilógia azért jobban ki van dolgozva), hogy míg ott a gonosz pusztán azért gonosz, mert gonosz, itt azért mert valami anyagi haszon hajtsa (a föld nyersanyaginak megszerzése)

2011-07-27 20:01:19 BonnyJohnny (4) #915

Későn láttam mit írtál, te későn láttad a javításomat... egál... :D

előzmény: Olórin (#912)

2011-07-27 20:01:15 Hannibal Lecter (3) #914

"de éppen az a lényeg, hogy az nincsen kimondva."

Mert ebben a filmben iskolásan és tételszerűen kimondja egy szereplő a nagy, mindenki számára kötelező érvénnyel bíró morális tanulságot? Egyáltalán nem.

előzmény: BonnyJohnny (#910)

2011-07-27 20:01:00 Olórin (4) #913

Még jó, hogy pont nem abba "kötöttem bele":)

előzmény: BonnyJohnny (#911)

2011-07-27 19:59:52 Olórin (4) #912

Parodisztikusan kegyetlen üzletember alapból nem volt benne, sőt Ribisi karaktere inkább visszafogott ahhoz képest, amit egy ilyen filmtől vártam volna. Lang meg egy őstuskó katonasablon, abban nincs semmi üzenet se mély, se szájbarágós, se visszafogott, se semmilyen.

előzmény: BonnyJohnny (#910)

2011-07-27 19:59:31 BonnyJohnny (4) #911

Most látom mit írt olórin... a szájba rágós szavakat vegyétek úgy, hogy nem írtam! :P Nem vonom vissza, de nem fogok vitatkozni rajta. Vegyétek úgy, mintha nem írtam volna... :D

előzmény: BonnyJohnny (#910)

2011-07-27 19:57:16 BonnyJohnny (4) #910

A Terminatornak nagyon komoly (talán belemagyarázott) mondanivalója van, de éppen az a lényeg, hogy az nincsen kimondva. (Megjegyzem, éppen ez az, amiért, ha végül valaki talál benne valami mondanivalót, akkor arra okkal/oknélkül rá lehet biggyeszteni a belemagyarázó jelzőt.)

Az Avatarban viszont vannak nagymonológok (bár rég láttam, de a na'avik indiánbölcsességei és Weaver doktornőjétől is rémlik pár.) De ahol nincs is nagymonológ, ott is a néhol parodisztikusan kegyetlen üzletemberek és katonák azok, amik a szájba rágott mögöttes tartalmat szolgáltatják.

2011-07-27 19:56:22 Olórin (4) #909

Azt nem értem, hogy ebben a filmben az üzenet miért szájbarágós. Az nem szájbarágás ugyanis, ha úgy mond valamit, hogy az végig a cselekmény és a világleírás szerves része. Márpedig itt az.

2011-07-27 19:53:24 Hannibal Lecter (3) #908

Szerintem ebben sincsenek nagymonológok. Nem azt mondom, hogy ebben a tekintetben egyáltalán nem hatásvadász a film, de bőven egy bizonyos szint alatt marad. Viszont borzasztóan szórakoztató és nagyon egyben van - ez az, amit a mai hollywoodi produkciók többsége nem mondhat el magáról.
Ami pedig az úgynevezett mondanivaló kérdését érinti: nem minden filmnek kell határozott, jól kiemelhető, frázisszerű üzenetet tartalmaznia. Egy téves fogyasztói beidegződés eredménye, hogy sokan minden filmben ilyesmi után kutatnak. Pedig a mozi feladata nem ez, hanem - és ez alatt akár általánosan is érthetnék bármiféle műalkotást - a megfelelő hatás elérése. Az "eszmei üzenet" vagy "mondanivaló" csak egyik aspektusa a művek hatásmechanizmusának, vagy ha úgy tetszik, fogalmi transzpozíciója. És ez természetesen ugyanúgy igaz az európai művészfilmre, mint Hollywoodra.

2011-07-27 19:45:48 JeszKar (4) #907

De ki beszél itt nagy monológról? Az nem az érdekesen beszélünk valamiről kategóriája, hanem hogy rosszul beszélünk valamiről. Én azt mondom, hogyha van a háttérben némi mögöttes tartalom attól még nem lesz feltétlenül rossz a film, ha azt nem 'nagymonológok' formájában teszi. És szerencsére ilyesmik nincsenek az Avatarban. Nem áll ki senki a végén avval szöveggel, hogy törődj a földdel ne szennyezd a környezetet stb.
Amúgy meg ha már Cameron korábbi filmjeiről beszélünk, akkor a Terminátorban is van (szerintem szintén kicsit bebeszélt) mögöttes tartalom, ott mégse szokta senki felróni hibának.

Hannibál: Nem, nem esett le. De így már érthető :) Viszont az film jó példa arra, még ha abszolúte nem szól semmiről egy film, attól még lehet summán szar.

előzmény: limupei (#906)

2011-07-27 19:38:12 limupei (3) #906

JeszKar: Ez nem igaz. Cameron például régebben olyan filmeket csinált, amikbe egyáltalán nem erőltetett bele okoskodást a környezetszennyezésről/rasszizmusról/hasonlókról, mégis jó filmek voltak. Vagy jobb lett volna az Aliens, ha mondjuk nagymonológot illesztett volna bele a női emancipációról? Nem, mert akkor még tudta a határt. Bőven elég volt, hogy egy erős nőt tett meg főszereplőnek. Ez is elég volt, mindenkinek átjött az üzenet.

2011-07-27 19:35:28 Hannibal Lecter (3) #905

Ja... ez irónia volt. Azt hittem, magától értetődik, de ezek szerint nem. :)

előzmény: JeszKar (#904)

2011-07-27 19:33:57 JeszKar (4) #904

"magvas és ünnepélyes eszmei üzenetét"

Te képes voltál ilyesmit felfedezni abban a filmben? Jó neked! :)

előzmény: Hannibal Lecter (#903)

2011-07-27 19:31:11 Hannibal Lecter (3) #903

Nem, nem róttam fel, olvasd végig figyelmesen. De még ha fel is róttam volna, itt egészen más a helyzet: köztudott, hogy Cameronnál nem maga a történet, hanem az anyagkezelés a mesteri, ő ebben jó. (Míg az Ong-bak mindkét téren elvérzett nálam, de ebbe most ne menjünk bele.) Még a Titanic esetében is - ami aztán tényleg egy ezernyi szemszögből elmesélhető alapanyag - Jean Negulesco 1953-as filmjéből emelte át a szerelmi szálat. Tehát eredetiséget, elmélyült és összetett cselekményt szerintem felesleges számon kérni rajta, ő sokkal többet nyújt a kivitelezéssel. Egyébként én is utálom, ha egy hollywood-i mozi szájbarágósan és görcsösen akarja ráerőltetni nézőjére a maga magvas és ünnepélyes eszmei üzenetét (nem kell messzire hatolnunk a múltba, hogy erre szemléletes precedenst találjunk, innen csókoltatom ismét Zack Snydert), de szerintem ez a szellemiség az Avatarra pont nem jellemző.

előzmény: uccse (#893)

2011-07-27 19:22:19 BonnyJohnny (4) #902

Hát, lehet. Én nem látok bele túl sok mögöttes tartalmat, úgyhogy én biztos nem magyaráztam bele többet, mint ami benne van... :)

előzmény: JeszKar (#901)

2011-07-27 19:13:27 JeszKar (4) #901

Hát szerintem elég sokat belemagyaráznak.
Limu: Az baj, hogy így van csak filozófia magasságba járó művek, vagy semmiről nem szóló művek születhetnének. Persze jó, hogy ha valaki mélyen tud egy témáról beszélni, de avval sincs semmi baj, ha valaki 'csak' érdekesen. Szerintem.

előzmény: BonnyJohnny (#900)

2011-07-27 18:34:00 BonnyJohnny (4) #900

tekintve ennél a filmnél azt hogy szól valamiről, pusztán belemagyarázásnak érzem.
Szóval szerinted ez a film (Avatar) nem szól semmiről?

2011-07-27 18:31:36 limupei (3) #899

Egy tanárom szokta mondani: "Arról beszéljen, amit tud, ne hadováljon!" Valahogy én is így vagyok ezzel. Ha nem tud, akkor ne mondjon semmit; így nem is kérem számon rajta. De ha mond, akkor tegye tisztességesen, mert ha belekezd, akkor számon kérem rajta. Mert attól meg aztán végképp nem lesz jó valami, ha úgy tesz, mintha mondana valamit - miközben csak a felszínt kapirgálja.

előzmény: JeszKar (#898)