Avatar (2009) ☆ 👁

(James Cameron)

amerikai-angol akciófilm, fantasy, kalandfilm, sci-fi

3,7
★★★☆☆
1613 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A világ legelső, teljesen 3D-s élményt nyújtó filmje.

A film 230 millió dolláros költségvetéssel készült.

A film nagy részét stúdiókban forgatták. Nagyjából 2009 márciusa körül Cameron elvitte az egész stábot Hawaii dzsungeleibe tréningezni, hogy megtapasztalják, milyen körülmények uralkodhatnak a Pandorán.

A premier utáni első hétvégén csaknem 77 millió USD bevételt hozott Amerikában, világviszonylatban pedig 242 milliót. Magyarországon az első hétvégén 97 845-en voltak kíváncsiak a filmre.

Cameron eddigi legsikeresebb filmje, a Titanic összesen 1 842 879&nbsp dollár bevételt hozott,[5] az Avatar a bemutató után eltelt egy hónapban, 2010. január 17-ig 1 602 168 dollárt. 2010. január 25-én az Avatar megelőzte a Titanicot világviszonylatban (a Titanic összbevétele: 1,83 milliárd dollár volt) és a valaha készült legtöbb bevételt - 2 042 741 dollárt (2010. feb. 2.) - hozó film lett.

A South Park alkotói a 13. évad 13. részében („Törpökkel táncoló”) az Avatar c. filmre utalnak vissza.

2,783,165,628 dolláros világszerte termelt összbevétellel minden idők legnagyobb bevételt hozó filmje, közel egymilliárd dollárral verve a második helyezett Titanicot (szintén Cameron filmje), és két és félszeresen felülmúlva a harmadik helyezett Gyűrűk Ura - A király visszatér című filmet.
Tulajdonképpen az Avatar egymagában annyi pénzt hozott, mint a Gyűrűk Ura trilógia három része összesen.

Jake Sully szerepére a stúdió Matt Damont vagy Jake Gyllenhaalt szerette volna, James Cameron választotta az akkor ismeretlen színész Sam Worthingtont

Cameron a San Diegó-i CinemaCon szórakoztatóipari vásáron csütörtökön (2016. 4. 14.) bejelentette, 2018-ban érkezik a folytatás. Majd 2020-ban. Aztán 2022-ben. S végül 2023-ban...

Cameront a kínai Wulingyuan Nemzeti Park (ide tervezték a világ leghosszabb üveghídját) hegyei (is) ihlették Pandora tervezésekor. A köd miatt úgy tűnik, mintha lebegnének a sziklái.

Az Aranyhaj és a nagy gubanc című animációs film drágább volt, mint az Avatar.

A Comedy Centralon futó Larva c. mini-sorozat egyik része is megidézi James Cameron munkáját.

"Nem mondom meg, ki, de ismerheti az Avatarból!" - mondja Phil Dunphy (Modern család) a lánya udvarlójának, mikor eljátssza, hogy fekete a felesége...

A Family Guy egyik epizódjában az Avatart vetítik, mikor a család útra kel az após (Carter) öregedési problémái miatt. A filmet a közönség bármikor leállíthatja, ha kérdése lenne...

"„Jim Cameron felajánlotta nekem az Avatar főszerepét. Azt mondta: »nézd, nekem nincs szükségem ehhez egy nagy névre, egy híres sztárra. Szóval ha nem vállalod el, keresek egy ismeretlen színészt, és odaadom neki a szerepet, mert a filmnek igazából nincs szüksége rád. De ha elvállalod a munkát, tíz százalékos részesedést adok a bevételből«” – mesélte Matt Damon a GQ nevű férfimagazinnak adott interjúban." (port.hu)

A Na'vik nyelvét Dr. Paul R. Frommer nyelvész alkotta meg a "semmiből". James Cameron azt kérte, hogy olyan nyelvet alkosson, amit a színészek könnyen ki tudnak ejteni, de nem hasonlít egyetlen ismert emberi nyelvre sem. Frommer kb. 1000 szót állított össze a Na'vi nyelvhez.

"Miért csinálnak még három Avatar-filmet? Az első volt túl jó!" (Mondja Raj az Agymenők egyik epizódjában)