Avatar (2009) ☆ 👁

(James Cameron)

amerikai-angol akciófilm, fantasy, kalandfilm, sci-fi

3,7
★★★☆☆
1619 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆
2010-01-06 Snaky

A bushmanok nem nőnek az égig

James Cameron: Avatar (2009., 162 perc)

500 millió dollár folyt el 1994 óta Cameron kezei alatt annak érdekében, hogy filmre vigye az évszázad vízióját. Ehhez képest, aki beül az Avatarra egy szépen összeretusált közhelygyurmát kap vízesésekkel, lófarkas pokahontaszokkal és GI Joekkal. A pénz nagy része, úgy tűnik, a technika kifejlesztésére ment, nem maradt arra, hogy sztorit, forgatókönyvet és karakterábrázolást csiholjanak belőle, helyette a Terminatorból, Disney-szereplőkből, Star Warsos tájképekből és Alien belső terekből összetákolt szirupos-csatajelenetes wannabe megváltót kapunk. Pedig idő az van bőven, hogy lássunk fejlődést, az a néhány változás, ami végbemegy viszont előzmény nélkül vagy percek alatt történik.
Most már igazán túlléphetnénk az egyébként gyönyörű Antonov és Mil-Mi csatagépek sci-fi verzióinak másolgatását, és azt is, hogy néhány alulfelszerelt katona szembeszáll és elpusztít egy egész hadsereget. Szerelemből. Dehogy. Erőből.
Kifejezetten idegesítőek a filmben az alapszituációt körülvevő szándékos hézagok. Mit is bányásznak Pandorán? Mire jó az a kis kő? Mi értelme van az Avatar programba bevenni a kis ügyetlen kockát meg a rokkant barátját, ha már egyébként is vannak tudósok és más fel-, át-, betöltött személyek, és egy egész hadsereg arra vár, hogy nekiindulhasson, ráadásul az előőrsöt irányító hivatalnok is csak a Cégnek tartozik hűséggel? Arról nem is beszélve, hogy a „nagy név” tudósnő, azon kívül, hogy barátkozik a bennszülöttekkel és cigarettázik, semmilyen ráhatása nincs a folyamatokra. Ráadásul nyomtatott könyvet jelentetett meg, abban a technikai fejlődésben, amikor papírvékony hordozható monitorokon dolgoznak a környezetében!

Mindazonáltal alá kell írni, hogy a bolygó szépre sikerült, a lebegő sziklák és a fluoreszkáló kollektív tudatként működő bioszféra látványa lenyűgöző. Talán a legnagyobb hibája a filmnek, hogy ezt a szálat is csak megmutatja, nem dolgozza ki, nem játszik el a lehetőségeivel.
Cameron filmjével nem a jövőbe mutat irányt, hanem összezsúfolja azokat a tételeket, amiket már kifejtettek pályatársai: tessék, nézzétek meg, mit csináltatok! Mindent összevetve az Avatar egy látványos blöff.
Egy blöff, aminek mind bedőltünk.

-snaky-

Vissza a cikkekhez...