Avatar (2009) ☆ 👁

(James Cameron)

amerikai-angol akciófilm, fantasy, kalandfilm, sci-fi

3,7
★★★☆☆
1593 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆
2009-12-22 Daywith

Avatar! Directed by James Cameron . HUH! A film, a maga 3 órájával (5 év) durván egy óra hátasat keltette. A szemem bizsereg a 3Ds szemüvegtől, a látottaktól.

Úgy érzem eljött az idő amikor a vizuális ábrázolás olyan szintre fejlődött, hogy kibújhat a "FILM" szó elvárasokkal terhelt szárnyai alól, hogy saját névvel virulhasson tovább. Az angolban talán "movie" és "film" közötti minimális határmezsgye hagy teret egy apró ficánkolásnak, entertaininig movie (több, AMUSING) lenne érzésem szerint megfelelő ,mert az Avatar nem csupán szórakoztatott, gyönyörködtet.

Félve ültem be a filmre, tartottam tőle, hogy a sablonok miatt hamar ködbe borul majd az elmém és nem tudom élvezni a látottakat. Azonban hála az Ör~kké valónak (és Cameronnak) ez nem következett be. Néha ugyan jókat derültem a bájos kliséken, (gonosz G.I.Joe hallhatatlan robot őrmester vs. bolygó kapitánya, valamint Michelle Rodrigez harci színezetű helikoptere mosolyt csalt az arcomra ,ki más is testesíthetné még kőkemény katona csajt mint ő. Ó de hála (standing ovation) az elképesztő látvány áradatnak, a közhelyek nem zavartak meg abban, hogy 3 órán át tátva maradjon a szám. (és nem csak a padtársaim röpködő popcornjat vártam.)

A "film" érdeméből cseppet sem von le, a nem csak hogy, nem kreatív, de mintha összemontázsolt (Distrcit 9, Poccahontas, Mononoke-Hime avagy A Vadon Hercegnője) cselekmény kétségkívül új élményt nem nyújt, mégis a film mondanivalója kellően átjött,
az agyon használt üzenet az aktualitása miatt még jobban ütött, (lehet h a filmköltségvetése fedezte a koppenhágai zöld bulit is? mily csodálatos gerilla marketing)
Katarzisról annyit, hogy film végeztével, IMax 3D mozi lévén a még tömegebb tömeg, sokliteres popcornos vödrökkel illetve különböző ragadós szörpökkel felszerelkezve dübörgött ki-be, a film olyan megmagyarázhatatlan (de egyértelműen mizantróp) agressziót váltott ki belőlem,hogy lelki szemeimmel láttam hogy kaszabolom nyíllal és dárdával a lehajtott rostélyú (napellenző után szabadon) világellenzős embertársaimat, akik kizabáljak, a világot forrásaiból ,és a tanmesét hallva sem esik a tantusz. Csoda hát ha kinyílt bicska a szívemben? De a gyengébb idegzetűek megnyugtatása végett,az alapvetően nyugodt természetem lévén, (valamint, hogy otthon hagytam az íjam) elmaradt a mészárlás.

Nem lehet összehasonlítani ezt az alkotást, a "klasszikus filmekkel” , ezt a fél estét betöltő konstans vizuális orgazmus, mely oly csókot nyom az arcra mi még sokáig éget. Hogyan is lehetne az Avatart egy kalap alá venni, egy gálán díjazni, az aktualitásnál maradva, mondjuk Tarantino legújabb mesterművével? Milyen támpontok alapján lehetne dönteni? Mintha egy képet kellene összemérni egy könyvvel.
Apropó könyv, a sokat emlegetett vélemény miszerint, az ihlető könyv és az adoptációja közötti versenyt, rendre a könyv abszolválja győzelemmel, a képzelőerő határtalansága illetve a rendezés nyújtotta kézhez kapott látvány közötti minőség különbség miatt, ebben az esetben azonban kétséget kizárólag technikai (CGI) kiütéssel győzött a mozgókép.
Aki a megegyező szezonban, Best Picture kategóriában a versenybe szálás feltett szándékával szeretne filmet csinálni, az jobban teszi ha inkább kórházat épít, vagy erdőket ültet. Az persze más kérdés, hogy a filmtől a maga 230 milliós, minden idők legmagasabb költségvetésével ez a legkevesebb ami elvár-oooooo.

Mert mi másért ülünk be az ilyen filmekre mint, hogy szerelemre cseréljük magányunkat, űrhajóra a targoncánkat, vagy (SPOILER) röpködő sárkányra a tolószékünk, hogy egy szebb igazabb világra cseréljük saját széthazudott kiábrándultságunk, ha csak három órára is.
James Cameron filmje, lehet hogy nem egy agytorna, nem is szívszorító dráma, csupán egy történet a sok másik közül, De mesét ilyen szépen, még nem meséltek.

Daywith

Vissza a cikkekhez...