The Village (2004) ☆ 👁

A falu

(M. Night Shyamalan)

amerikai dráma, thriller

3,3
★★★☆☆
943 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-07-15 03:33:30 BalaKovesi (4) #45

Késő van, nehezebben találom a megfelelő szavakat, alig fog az agyam, így elég összeszedetlen leszek: A falu szerintem jó film lett, zseniális hangulata van. Voltak olyan jelenetek, amikor majd' kiugrott a szívem a helyéről, kész önkínzás volt éjjel egyedül néznem a sötét szobában, mégis a film így ezen borzongató jelenetekkel együtt is szép. Ehhez nagyban hozzájárul a másik nagy pozitívum, a zene. James Newton Howard ismét fantasztikus zenét hozzott össze, amikor felcsendült az általam egyébként agyon hallgatott The Gravel Road, annál a jelenetnél úgy kirázott a hideg... Gyönyörű, érdemes meghallgatni. Színészek terén sem teljesít gyengén a film, sőt! (Bár az kicsit kizökkentett, amikor megláttam Mark Zuckerberget... :D) A fényképezése is tetszett, de szerintem semmi kiemelkedő nincs benne, legalábbis Roger Deakins szinten nincs (egy Blade Runner 2049 meg egy No Country for Old Men mellett azért eltörpül). Ami viszont említésre méltó, hogy sokszor nagyon ügyesen van érzékeltetve a beállításokkal Bryce Dallas Howard karakterének a vaksága. Egyébként érdekes gondolatok vetődnek fel a filmben, és tetszik, hogy előnyöket és hátrányokat is vizsgál. A XXI. század és velejárói, az ember természete, stb. Viszont kicsit aránytalannak éreztem a filmet, a hosszú felvezetés után elég hirtelen lett vége. De összességében bőven a "jó" felé billen a mérleg, leginkább a hangulat, a zene és a gondolatok miatt, amik a film hatására vetődtek fel bennem. Először úgy éreztem hogy a csavar tönkrevágja a filmet, de rá kellett jönnöm, hogy pont ettől a csavartól lett sokkal átélhetőbb, és szebb is a végeredmény. Én nem tartom rossz rendezőnek Shyamalant, ezúttal sem csalódtam benne! (A Glass pedig benne van a "top 10 legvártabb 2019-es film" listámban, csak kár, hogy annak nem James Newton Howard szerzi a zenéjét, a Sebezhetetlenhez is nagyon jó zenét írt. Azért remélem pár dallamot felhasználnak majd hozzá, például a Visions-t, mint ahogy azt a Split végén tették). :)

7.5/10

2018-04-02 19:38:53 Norbert Simon (4) #44

A falu véleményem szerint egy speciális és különleges film. Régen láttam már. Első megtekintésekor én elég nagyot csalódtam. Azt hittem valami izgi thriller lesz de nem az. Most ,hogy ma újranéztem megváltozott a véleményem felőle. Most már pozitívabb. Ötöst nem adok rá de egy négyest igen. A fényképezés az nálam abszolút nyerő. Ha csak ezt kéne néznem akkor zseniális is lehetne. A karakterek a filmben szintén nem olyan rosszak. Nekem egész érdekesek voltak. A hangulata a filmnek úgyszintén jó. Illik hozzá a zene. Ha egy néző valami keményebb thrillerre számít akkor szerintem csalódni fog. Én most már azt gondolom nem bevállalhatatlan megnézni. Kicsit talán művészinek is mondanám így sok év után újra megnézve.

2017-07-23 04:27:07 ChrisAdam (5) #43

Akkor legyen ma ez a harmadik Shyamalan film, amit megtekintek, a zseniális Unbreakable, a szintén kiemelkedő Hatodik érzék után itt A falu. Nagy szerencséje, hogy álmatlanságban szenvedve az éjszaka közepén talált meg a film, mert így tökéletesen be tudott szippantani, ráadásul ahol élek, az erdő közepén van, egy picinyke faluka, a legközelebbi város 10 km-re van. Szóval a körülmények adottak. Persze ezzel nem azt mondom, hogyha máshol néztem volna, nem működött volna így, mert hála Shyamalan remek rendezésének, Deakins lélegzetelállítóan kiváló fényképezésének, belém égett volna a film így is, úgy is. Az a nagy szerencse - legalábbis szerintem, de tudom, sokan nem így gondolják -, hogy Shyamalan nagyon szépen tud mindennek időt adni. Legalábbis a korábbi filmjeiben. Szépen megalapozza a hangulatot, remek dialógokat ír, a sztorit felvezeti, aztán az utolsó fél órában pedig nyakunkba zúdítja a javát. Nálam nagyon működött ez a lassú, kissé eseménytelen és unalmasnak ható atmoszféra-alapozás, mert ontotta a feszültséget, bennem meg csak nőtt a kíváncsiság, s habár voltak elképzeléseim, mégis meg tudott lepni egy olyan csavarral, amire totál nem gondoltam.
Szóval minden a helyén volt, kicsit sajnáltam, hogy Phoenix nem kapott több szerepet, viszont Bryce Dallas Howard vitte rendesen a hátán a filmet. Néhol azért voltak benne butaságok, meg az alapfelállás felé is lenne pár kérdésem, szóval nem tudták úgy kicsiszolni, hogy minden patent legyen, így nem is éreztem - kivéve talán egy-két erőteljesebb jelenetnél -, hogy elérné az ötöst. Így egy négyest érdemel, annak is az erősebbik feléből. Majd elfelejtem: áldom James Newton Howardot zseniális zenéjéért, gyönyörű volt.
80% Gyenge ötös (update).

2017-02-12 21:04:14 erahurka (3) #42

Az a vicc, hogy bennem fel sem merült, hogy ezek nem a mai világban élnek elszigetelten :D Az elején mondom "amisok, vagy mi?" és ennyi :D A végén meg néztem, hogy hol marad a csavarom :D

2010-08-17 15:14:08 paradox (1) #41

kezdetektől idegesítően hatott rám ez a "tudjátok,akikről nem beszélünk" c. monológ.
kereskedelmi ratyi klub Harry Potter után ez visszaköszönt.
30 perc után már olyan szintű idegösszeomlás szélén állt a mű hogy gyakorlatilag csak a 25 percenként bevágott reklámok mentették meg.Feltételezem ha ezt moziban látom sírva menekülök ki,és pénzemet követeltem volna vissza... lények,szereplők,meg úgy az egész halott ügy,csak azért nem elégtelen mert talán még egyszer végignézem... talán...2-3 év múlva,vagy 10

2010-08-16 11:08:22 sarkanyt (2) #40

Ez a film szörnyű! Shyalaman elfelejtett izgalmassá tenni a "csavar" előtti több mint egy órát. Nem mellesleg, amikor előszőr kimondták, hogy nem szabad a városba menni, számomra rögtön lehetőségként merült fel, hogy a mai időkben játszódik a film. Nem mondom, hogy biztosan tudtam, de ez így nem volt meglepetés számomra.
Summa summárum: irtó gagyi film.

2010-08-11 18:35:09 copeland (3) #39

Első nézésre nem volt jó, de hogy már másodjára is megnéztem így már egész jó.

2010-08-11 16:37:29 GothMan (5) #38

A kis közösség vezetői azt próbálták elhitetni a többiekkel, hogy ők egy boldog, puritán kis világban élnek. Ennek volt szerintem része az, hogy a XX./XXI. századot kapásból kizárták az életükből.

előzmény: VMVKWA (#37)

2010-08-11 11:55:02 VMVKWA (3) #37

Érdekes film, van egy hangulata (ami nem fogott meg).
Viszont azt nem értem, hogy a film elején

Amikor a film elején eltemetnek egy gyermeket, a sírkövön 1897 áll, viszont a végén meg "kiderül", h napjainkban játszódik a film. Ez most így hogy?:)

2010-05-27 12:58:45 ronin07 (?) #36

Aha.:) Csak nem ide. Ide nem kéne semmilyen.:)

előzmény: zsolti09 (#35)

2010-01-25 15:34:37 zsolti09 (4) #35

a végén a világ legnagyobb csattanója, kell ennél nagyobb?:P

2009-12-28 16:54:40 GothMan (5) #34

Hm, lehet, hogy egyedül vagyok vele, de számomra Shyamalan mindegyik filmje egy szerelmi szálra épülő romantikus történet, csak épp a körítés más - családi film, thriller, dráma, sci-fi, mesefilm, vígjáték - tök mindegy, a lényeg ugyanaz: a szeretet/szerelem határtalan ereje.

Érdemes ilyen szempontból közelítve is végignézni a filmjeit szerintem. ;)

előzmény: JeszKar (#33)

2009-12-27 22:10:36 JeszKar (3) #33

"Hú, na azért ez a kijelentés mellbe vágott."

Az igazság gyakran fájdalmas :)
Egyébként mit értesz romantikus vonal alatt, mert a korábbi filmjeiben nem igazán, vagy csak minimálisan létezett olyan, hogy szerelmi szál.

2009-12-27 21:53:45 GothMan (5) #32

a romantikus vonal szánalmas

Hú, na azért ez a kijelentés mellbe vágott... :D Szerintem Shyamalan minden filmjében erős az ún. "romantikus vonal", de talán itt a legkülönlegesebb mind közül.

előzmény: Ivan/ (#28)

2009-12-27 18:20:09 Ivan/ (2) #31

Sajnos nem tehetem, nem vagyok jó véleménnyel a színésznőről azok alapján amiket eddig láttam tőle.

A falu - Szörnyű.
Terminátor: Megváltás - Mintha ott se lenne, olyannyira szürke, de mondjuk az egész film egy kataszrófa, nem csak rajta múlott.
Manderlay: Itt volt a legjobb, bár ehhez kellet egy LVT is. Mindenesetre Kidmanhez képest ordító a különbség és nem BDH javára.

előzmény: Ágó (#29)

2009-12-27 17:27:47 JeszKar (3) #30

Az első állításoddal teljesen egyetértek, két film után már Shyamalan se erőltetett.
De Shyamalan nem VOLT érdemtelenül magasztalt (egekig talán soha nem is volt), MOST pedig már egyáltalán nem magasztalt. Bár vannak, aki szerint még mindig zseniális.

előzmény: Ivan/ (#28)

2009-12-27 17:25:13 Ágó (5) #29

Ok. Természetesen elfogadható, mint vélemény. :) De azért a kettőből az első megállapítást tessen azonnal visszavonni!

előzmény: Ivan/ (#28)

2009-12-27 17:18:52 Ivan/ (2) #28

Az egész egy rendkívül vontatott kis szösszenet, ami valami hatalmasat akar mondani, csak ez nagyon nem sikerül neki. Összemos műfajokat, de minek, azt szerintem maga Shyamalan se tudja. A thriller rész unalmas, a romantikus vonal szánalmas és úgy szinte minden más is ebben a filmben. Két dologra volt jó a film számomra:

- Rájöttem, hogy Bryce Dallas Howard borzalmasan gyenge színésznő.
- Shyamalan most már biztos vagyok benne, hogy egy érdemtelenül egekig magasztalt valaki (volt?), akinek ez a blöffje még bejött, de hál isten Az eseményt már azt kapta amit megérdemelt.

3/10

2009-12-21 09:11:31 Mr. Bandi (4) #27

Alapvetően rendben van a film, nagyon szép a kép-és színvilág, és bizonyos jelenetek tényleg emlékezetesek. Pl. Lucius szerelmi vallomásánál szebbet még nem nagyon hallottam, a nyálas romantikus filmek meg sem közelítik. Az is tény, hogy nagyon drámai az egész film, van egy komoly érzlemi hatása az erre vevő emberre (viszont a nem vevőre olyan hatással lesz, mint pl. Daemienre.)
Viszont sajnos a részletek nagyon nincsenek kidolgozva, gondolom direkt nem foglalkozott velük a rendező, de elég sok kérdést nyitva hagyott. pl:
- Oké, hogy a "vének" (kb. 50-60 évesek voltak ezek a "vének") alapították a falut, de a többi ember akik ott vannak, hogy kerültek oda? Mind ott születtek? Aligha. Akkor mikor mentek oda, és hogyhogy nem tudták az igazat?
- Hogy gondolták a "vének", hogy ha majd ők meghalnak, akkor is megy tovább a dolog? Addigra beavatnak még pár embert? Ivy már be volt avatva, de ő egyedül hogy tudná fenntartani az egészet?


További rossz pont az az időnkénti nyálasság, amit Shayalaman egyszerűen nem tud kihagyni a filmjeiből. "A szeretet vezérli, ezért mindent legyőz." stb. Nálam a Jeleket is ez rontotta el.
Ingáztam a 3 és a 4 között, végül 4-est adtam, mert alapvetően nagy hatással volt rám a film.

2009-07-31 15:54:18 JeszKar (3) #26

Ha hármas, akkor ne titkold!

előzmény: Kremy (#25)

2009-07-31 15:53:33 Kremy (3) #25

Először elolvastam itt pár véleményt,aztán megnéztem. Sokkal,de sokkal rosszabbra számítottam.
Van benne pár baki (pl én nem tudtam,hogy a lány vak és jó ideig nem is jöttem rá) de alapvetően nem rossz film.Nagyon tetszett a képi világ és a zene,a kettő együtt főleg.
Ami kissé bosszantó,hogy a végén ott a kérdés,hogy és? Ez a vége?És akkor most mi van?
Ezért hármas.

2009-07-22 22:01:30 jo21 (5) #24

Még annak idején a moziban láttam ezt a filmet, és nyugodtan mondhatom a legjobb döntés volt. Horrornak indul, aztán egy felemelő szerelmi dráma teljesedik ki előttünk, miközben kézzel fogható a feszültség. A társadalomkritikát sem fél az arcunkba vágni a film, mely több, mint elgondolkoztató. Csodálatos alkotás, mégcsodásabb filmzenével, ami annyira szép, hogy már csak amiatt is érdemes megnézni A falu-t. 10/10

2009-04-19 17:48:28 sapgabor (4) #23

Nem körvonalakat, hanem az aurát.

előzmény: nagype (#17)

2009-03-18 22:04:05 Zalaba Ferenc (4) #22

aztán hogy lett belőle kettes? :)

most néztem újra, sajnos, még mindig aktuális a téma, sőt...

előzmény: Daemiaen (#5)

2009-02-02 12:26:22 walter gábor (4) #21

Izgalmas szerelmi háromszögről szóló dráma, különleges, sejtelmes környezetben, thriller hangulatban.
Csavaros story, a feszültség, izgalom végig jelen van a filmben, anélkül, hogy dúrvább képsorokat látnánk.
A szinészi alakítások nagyon jók.
Kiváló rendezés és jó operatőri munka.

2008-07-27 00:04:34 Ágó (5) #20

Huh... Elsőre közel áll a véleményem Dióéhoz. De még nem nagyon kapok levegőt. Majd még újranézem; muszáj lesz!

2008-07-26 21:03:11 terika (5) #19

...mert hitelesnek találtam a szociográfiai ábrázolást. Érdekes viselkedés-mechanizmus alakutl ki abban a maroknyi csoportban, akik kitalálták az egész elszigetetlést és egy "új világba" vágytak. A vak lány felhasználási módja és a titok megörzésre is...hát mit ne mondjak, alattomos dolog, de olyan emberi.

2008-07-05 10:48:02 mari-nuni bella muchacha delgado (4) #18

alapvetően azt tudom elmondani amit a jeleknél.látszik a rendező profizmusa, rutinja. igényes munka, szinte minden téren. a zenéje és a magyar szinkron is tökéletesen betalált. Nameg néhány emlékezetes jelenet; a késelés (meg Noah karaktere úgy ánblok),a rendőrrel való találkozása Ivy-nek és Lucius szerelmi vallomása(mindenidők talán legszebbje...:))Ezektől a tényezőktöl függetelenül is azonban több sebből vérzik a film. Sok helyen vontatott mondhatni giccses jelenetek és párbeszédek meg ugye a tény hogy szegény vaksi kislány átvág az erdőn,hogy megemntse szerelmét és persze mindezt a szeretet erejével...emiatt csak 10/7,5

2008-07-01 22:18:48 nagype (4) #17

Nagyon friss élmények kavarognak most. :)
Előre le kell szögeznem, hogy sajnos ismertem a végét.
Nem azt, hogy elzárva élnek kvázi rezervátumban, hanem azt, hogy valaki be van öltözve "Nemmondjukkianevétnek"
Ettöl függetlenül még mindig tartogatott meglepetéseket. Azt viszont sajnálom, hogy a történetet - ami egyébként nagyszerű - ilyen kicsit nyálasra, aszeretetmegoldmindent-stílusban mesélték. Ugyanez mondjuk egy nyomasztóbb formában, több izgalommal (mondjuk mint a végén az erdőben) sokkal jobban lehozta volna a lényegét. Vagy nem. Majd biztosan lesz ez alapján készült valami zs kategóriás horror ;)
A film nagyon nagy pozitívumai; a helyszínek, a film hangulata és a fényképezés. Valamint van benne jópár emlékezetes jelenet pl késelés.
Ugyanakkor viszont pár negatívuma is, például csak idővel lett egyértlemű, hogy Ivy vak (?)(vagy csak körvonalakat lát???)

2007-07-22 18:37:48 Denice (1) #16

Hát nekem marhára kavaros volt az egész.. nem tetszett :(

2007-06-16 18:15:39 Ivan/ (2) #15

Ugyan nem láttam a filmet, de mindenképpen ajánlom figyelmedbe A szamuráj útja című filmet. Szerintem megtekintése után alapvetően más megvílágitásba kerülne nálad a szar film fogalma:)

előzmény: gyilkosvirus (#13)

2007-06-16 18:11:27 Jereváni Rádió (5) #14

Ez legyen a legrosszabb, és akkor boldog leszel.

előzmény: gyilkosvirus (#13)

2007-06-16 11:43:07 gyilkosvirus (1) #13

Életem egyik legrosszabb filmélménye.

2007-06-16 10:25:23 wayage (5) #12

Szerintem is, ez egy csodálatos film. Bár ez tőlem, mint Shyamalan fantól nem meglepő kijelentés:) Anno háromszor néztem meg moziban, ez nálam rekord.

2007-06-16 01:55:59 Semprini (5) #11

Én is csatlakoznék a pozitív véleményekhez: Shyamalan ismét kitett magáért, a film tényleg zseniális, bár nem annyira horror, mint inkább kosztümos dráma, viszont mind a forgatókönyv, mind pediga szereplőgárda kiváló! Mindenki tökéletes alakítást nyújt, de muszáj kiemelni az Ivy-t játszó Bryce Dallas Howardot, mert nagyon régóta nem bukkant fel hozzá hasonló kisugárzású színésznő. (Nem véletlen, hogy a rendező a következő filmjéhez -Lány a vízben - is őt kérte fel főszereplőnek).
A film atmoszférája lélegzetelállító, a történet csavaros, fordulatos, pedig akció vagy különösebb látványelem szinte nincs is benne, mégis végig leköti a figyelmet. Annyi sablonos, tucatfilm készül manapság, hogy egy ilyen film az üdítő kivételek közé tartozik! Eddig háromszor néztem meg, és még biztosan meg fogom ugyanennyiszer nézni, mert az utóbbi évek egyik legjobb, legelgondolkodtatóbb és legszebb filmje. Szerintem.
Naná, hogy 100%

2007-04-25 00:42:08 Jereváni Rádió (5) #10

Zseniális film, döbbenetesen jó befejezéssel, nem mondom azt, hogy "mint ahogy azt Shyamalantól megszokhattuk", mert azért nála éppen az van, h az ember nem tudja megszokni meg az ilyen fordulatokat.:) (kivétel a Jelek, mert az szerintem kissé gyengusra sikerült). Az operatőri munka pedig szenzációs (a zene meg non plus ultra-kategória), a Más világ óta nem láttam thrillerben ilyen fantasztikus operatőri munkát.
100% természetesen

2006-09-21 11:43:09 Olórin (2) #9

..Shymalan-adag..

2006-09-21 11:42:51 Olórin (2) #8

A Sebezhetetlen után sürgősen kellett még egy Shyamalan-adat, ez kéznél volt, gondoltam, miért ne kapna még egy esélyt. De teljesen igazad van, francér' kellett újranéznem:)

2006-09-21 11:39:20 Dió (5) #7

Francér' kell neked mindent újranézned, már bocs :)
Asszem ettől a vitától most elállnak az "érzékeny lelkivilágúak".

előzmény: Olórin (#6)

2006-09-21 11:36:35 Olórin (2) #6

Rövidre fogom az érzékeny lelkivilágúak kedvéért;)
Én is kétszer láttam moziban, erényei miatt nehezen ítéltem el egyenesen, most kapott egy harmadik és utolsó esélyt. Nem volt sok örömöm benne, kár volt újranézni, iszonyúan bosszantó dolgok vannak benne, és csak a szép romantikus szálnak, és egy-két kivételesen jól sikerült jelenetnek köszönheti, hogy nem hordon le jobban, pedig sokminden miatt megérdemelné.
40%

2005-11-15 16:58:05 Daemiaen (2) #5

Mindent egyesnek tartottam, amit láttam. Azt is, amikor felhős időben 4 árnyéka van az embernek, a zenét nem feltétlenül, de nem a zenétől lesz a film 10-es, noha egy jó zene sokat dob a hangulaton - ezúttal JNH sem tudott segíteni.

A falut 2x láttam, pont azért, hogy nyugodt lélekkel adhassak rá 1-est. Ám sajnos mindkétszer tavaly szeptemberben. Mindkétszer moziban (ebből egyszer nem adtam érte pénzt), azóta pedig több száz filmen rágtam át magam, úgyhogy nézd el nekem, ha nem fogok olyan vitába belemenni, amely vitában nem emlékszem 100%-osan a részletekre.

Az nagyon élénken él a szememben, egy elég durva baki, ha egy, a tartalmat nem ismerő (szám szerint 2) ember félórát követően jön rá arra, hogy a Bryce Dallas Howard által játszott lányka vaksi.

2005-11-15 16:47:11 Dió (5) #4

Kiegészítés!

Zsákszámra tudnék írni olyan részeket, ami miatt egyszerűen nem lehet egyes.

-Ivy és Lucius beszélgetése a tornácon
-gyilkossági kísérlet jelenete
-Lucius megmenti Ivy-t az egyik dög elől
-+az egész film zenéje
stb...

ezeket is egyesnek tartottad, amikor láttad?

2005-11-15 16:36:38 Dió (5) #3

Huh, most erre mit mondjak? Azt, hogy ne találkozzunk szembe egymással az utcán, mert még elkövetem életem első emberölését? :))
Számodra 10/1, számomra 10/11. Kritikus szitu...

"Igénytelenül hatásvadász undormány"
Az első és az utolsó szót nem szeretném kommentálni, a "hatásvadász" szó pedig kb annyira igaz az én meglátásomban a Falura, mint a Schindler listájára. Melyik jelenet(ek)ből érezted ezt? Légyszi indokold meg, mert ezzel ledöbbentettél. (Nem csak ezzel:D) Vitaképes vagyok, csak fejtsd ki.

"Shyamalan csavaros formájára ráerőltetett történet"
Meg kell kérdeznem: hányszor láttad? Elsőre nekem sem tetszett a csavar. Másodszorra (a csavar ismeretében) az egész film hazavágott.
Sokaknak nem tetszik a csavar még most sem, de nem értem miért... rohadt a világ, ezért van minden így, innen jön az alapötlet is. A néző először a lakosok szempontjából, később a másik oldalról látja a sztorit. És erre építenek rá egy átélhető szerelmi drámát. (ez így asszem nem volt spoiler sem).

"hiteltelen szereplőkkel és párbeszédekkel"
Nagyon nagyon nagyon nyílik a bicska a zsebemben!!!!!:)

"pénzvisszakérést elősegítő végkifejlettel"
Előbb fogom MÉG EGYSZER kifizetni a jegy árát a pénztárosnak (cserébe azért, hogy hozzásegített ehhez a mennybéli katarzishoz), mint hogy visszakérjem tőle :D

Gondolom most azokra a részekre is válaszolni fogsz, amikre nem szeretném hogy válaszolj, úgyhogy vitázzunk még egy rövidet, aztán felejtsük el, hogy ez valha is szóba került:) Peace!

2005-11-15 15:27:34 Daemiaen (2) #2

Én mondhatom? :) Igénytelenül hatásvadász undormány, Shyamalan csavaros formájára ráerőltetett történet, hiteltelen szereplőkkel és párbeszédekkel, borzasztó színészvezetéssel, pénzvisszakérést elősegítő végkifejlettel. :)

1/10

2005-11-15 14:25:57 Dió (5) #1

Megrázó erejű alkotás, minden szempontból tökéletes, a hatása rendkívüli.
Tökéletesen felépített sztori: szorongató, feszültségteljes horrornak indul, ezt követően először egy 180 fokos csavarral GYÖNYÖRŰ szerelmi történetbe, majd egy megrázóan súlyos jelenettel felkavaró szerelmi drámába fordul át. Végül az egészre egy újabb, 180 fokos csavar teszi fel a koronát.
Jól megírt karakterek színesítik mindezt, mély, átélt alakításokkal megtámogatva (Phoenix, D.Howard, Hurt).
És mindez feleennyit érne csak, ha ne ülne a rendezői székben egy komplett mágus, aki többre képes mint Copperfield, mint Spielberg... bocs, ezt gondolom. Már a hatodik érzékben is bebizonyította a tehetségét az egyedi ábrázolásmódjával, ezt továbbfejlesztette a két soron következő filmjében (Sebezhetetlen, Jelek), míg végül a negyedikre teljesedett ki tudása: a faluban 5 percenként jön valami olyan beállítás, valami olyan megoldás, ami a mögötte feszülő erős történetnek és alakításoknak köszönhetően sorozatosan megfagyasztja a vért a néző ereiben. Nem lehet unatkozni, minden egymást követő jelenet valami pluszt ad a filmhez. És a dialógusok is gyönyörűek, gondosan vannak megírva.
Mit mondhatnék még?
100%!!!