Up (2009) ☆ 👁

Fel

(Bob Peterson - Pete Docter)

amerikai animáció, dráma, kalandfilm, vígjáték

4,0
★★★★☆
1087 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A mesebeli fennsík nagyban emlékeztet a venezuelai Roraimára.

A Felhőtlen Philadelphia egyik része parodizálja. (Akkor, amikor a kisbolt kirablásakor egy-egy szereplő elképzeli, mi lenne, ha meggátolná a bűncselekményt.)

Svájcban, Zürich egyik részén (Altstetten) van az a hely, ahol a filmet ihletett ház állt. Ott lakott egy fickó, aki nem volt hajlandó eladni a házát, de a környéket elkezdték beépíteni. Mivel soha nem jutottak egyezségre,csak a férfi halála után tudták beolvasztani a telket. Egészen addig modern épületek és irodaházak vettek körbe egy régimódi házat, amit eléggé furcsa látványt nyújtott.

Phil a Modern családban e filmet is (Fel)sorolja, mikor az öregek és fiatalok barátságáról vitatkoznak a feleségével.

A film antagonistája, Charles Muntz egy valóban létező személyről, Charles Mintz-ről kapta a nevét. Mintz a Universal stúdió főnöke volt, aki 1928-ben jogtalanul elcsaklizta a Disney-től, az “Oswald, the Lucky Rabbit” című animációs sorozat jogait. Később Walt Disney-t ez az eset inspirálta abban, hogy megalkossa Mickey egeret.

Amikor Carl és Ellie piknikezni mennek a film elején, akkor ugyanazon fa alá ülnek le, amit már az Egy bogár életében is láthattunk. Ezzel ráerősítve arra a feltételezésre, hogy az összes Pixar film egyazon univerzumban játszódik.

Ez volt az első olyan animációs film, illetve első 3D-s alkotás is, amivel megnyitották a Cannes-i Filmfesztivált. Ehhez kapcsolódóan a producer, John Lasseter, 2011-ben elmesélte, hogy a fesztivál közönsége a vetítés után néma csendben meredt maga elé, amit a színésznő, Tilda Swinton tapsa tört meg. Ezt követően mindenki elkezdett tapsolni és felállva ünnepelték a filmet.

A Fel! filmzenéje lett a filmtörténelem kilencedik, animációs alkotások közül pedig a harmadik olyan mozi, ami Grammy-t, Golden Globe-ot és Oscar-díjat is. A korábbi nyertes filmek ezek voltak: Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969), Cápa (1975), Star Wars IV. rész – Egy új remény (1977), E.T. A földönkívüli (1982), A szépség és a szörnyeteg (1991), Aladdin (1992), Az angol beteg (1996), és A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003).

Carl Fredricksen arcvonásait, Spencer Tracy és Walter Mattau kinézete alapján alkották meg a szakemberek.

Az Ellie és Carl élettörténetét bemutató jelenetsor már storyboard (azaz kézzel rajzolt vázlatok) formájában is megríkatta a stábot.

Russell volt a Pixar első ázsiai származású karaktere, akinek a szintén ázsiai, Jordan Nagai szolgáltatta a hangját.

Ez volt az első olyan Pixar film, amit 3D-ben is bemutattak.

A filmben szereplő egzotikus madár, név szerint Kevin nem más, mint Kevin Spacey után kapta a nevét. Spacey egyébként Szökkent szinkronizálta, az 1998-as Egy bogár élében.

A “fel” szó összesen tizenegyszer hangzik el a játékidő alatt.

"A Pixar – és az azt felvásárló Disney – egyik legeredetibb, legszívhezszólóbb animációja 2010-ben a két Oscar-díj mellett, számos egyéb (Golden Globe, BAFTA) elismerést is megszerzett. És néhány olyan rajongót, akiknek van egy elméletük. Eszerint, a morcos öregember, Carl Fredricksen már akkor meghal – álmában szenderül egy jobb létre – amikor átadják neki a kilakoltatási végzést. Végülis nincs miért élnie, élete szerelmét már korábban elvesztette, most a házzal együtt a közös emlékeik is mennek a kukába, minden, ami ezután jön, egy meg nem valósult vágyálom, egy, csak képzeletben megvalósított ígéret.

És akkor kicsoda Russell, a dundi cserkész? Az őrangyal, aki elkíséri Carlt ezen az úton, a cserkészjelvény, amelyre úgy vágyik pedig a szárnyak, amiket ezzel kiérdemel,

de megtestesíti azt a gyermeket is, akire Carl és a felesége, Ellie mindig vágytak, de sosem kaphattak meg. És ebben tényleg lehet valami…" (port.hu)