Bronson (2009) ☆

(Nicolas Winding Refn)

angol akciófilm, életrajzi film, thriller

3,8
★★★★☆
391 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-04-16 02:18:35 The Cortez (3) #24

Ritkán látni ennyire elvont életrajzi vígjátékot. Tele van erőszakkal, beteg jelenetekkel és a rendező kézjegyévé vált, vörös színnel való játszadozással. Az egész filmet Tom Hardy alakítása, meg a viccesen előadott monológjai dobják fel. Mint ahogy a Fear X a Ragyogásra, úgy hajaz a Bronson a Mechanikus narancsra, tehát nem véletlen az állandó hasonlítgatás. Az alkotás gyakran átmegy groteszkbe, és itt már megjelennek a szintipop zenék is.

2015-12-03 23:22:01 pedroalvarez (3) #23

öncélú erőszak művész(kedő)takaróba bugyolálva.....még ha igaz is (?)

2013-10-22 17:54:03 Dynast Grausherra (4) #22

Az eddig látott három Refn film közül (Valhalla, Drive, Bronson) ez tetszett a legjobban. Hardy zseniálisan játszik. Nem tudom, mennyire szándékos, de a játékán Joker hatását éreztem. Bár belegondolva, ha Bronson elég jól megfeleltethető Jokernek a mi valóságunkban. Lehet, hogy a film inkább a Mechanikus narancsból merít, de amikor Hardy először jelenik meg őrült bohócnak maszkírozva, akkor nem Alex, hanem Joker ugrott be.
Refn filmjeivel az a bajom, hogy néhol túlságosan elmerül a művészkedésben, és ilyenkor a filmje sokat veszít a lendületéből, de el kell ismernem, hogy remek alkotásai vannak.

2013-08-14 22:48:02 sztacska (?) #21

A Bronsonnak egy gyengéje van: Hardy; ami bizony Refn hibája, szorosabban kellett volna tartani azt a gyeplőt. Hardy túlpörög és nem a karakter, így egy idő után idegesítőből szánalmassá válik. A rendező feladata lett volna a kontroll, hol és mennyire kell visszavenni. Első nekifutásra 40 percig bírtam...
Így a végére érve, Refn zseniális; csak ez az elcseszett színészválasztás ne lett volna.

2013-07-12 20:49:06 Corso666 (4) #20

Forgatókönyv 1, Tom Hardy és Nicolas 5 = 3 :(

2013-04-21 18:37:59 BonnyJohnny (4) #19

Tom Hardy fergeteges játéka, és nem különben az általa alakított Charly Bronson karaktere viszi a filmet. De nekem nem jött be annyira ez a művészfilmes, polgárpukkasztásra szánt rendezés. Pláne nem a Pusher trilógia rendezőjétől. Maguk a jelenetek, és pláne a jelenetekhez társított zenékkel együtt ettől függetlenül tetszettek, csak ilyen módon összerakva nem annyira. Ettől függetlenül egy négyes osztályzatra jó nálam.

2013-03-13 15:12:41 Tenebra (4) #18

Ja, és a zenéje ennek is zseniális. Glass Candy - Digital Versicolor Kiválóan jellemezte ezt a böhöm baromarcot. :D

2013-03-13 15:10:35 Tenebra (4) #17

Eszméletlen ez a film. :D Tipikusan az a darab, amit merev arccal -néha felröhögve- néz végig az ember, és az utolsó képig ilyen "WTF" érzés kerülgeti. Tulajdonképpen mi a szent szar volt ez? Kérdezhetnénk.

A válasz: egy emebrfajzat döngetése. Egy öntudatlan mestertroll ámokfutása.

Mindenesetre Tom Hardy most már véglegesen beírta magát nálam a "legjobb színészek" listájára. Tényleg zseniális ez az ember. Michael Fassbender, Ulrich Thomsen és Mads Mikkelsen mellett korunk egyik legtehetségesebb (viszonylag) fiatal színészének tartom. Nekem is a Chopper jutott eszembe, habár Eric Bana sajnos azóta nem nyújtott olyan alakítást. Remélem, Hardy azért meg tud maradni ezen a vonalon, tehát nem fog bérmunkákat vállalni, és tényleg képes ezt az imázsát fenntartani. Zseniális, ahogy kattant baromként törtet előre, és ütlegel mindenkit. PErsze mondhatnánk, ez egy barbár barom. De nem! Nála ez művészet, életforma, ő meg egy sajátos, bizarr életművész.

Viszont az tény, hogy hozzám is közelebb állt Refn Pusher-trilógiája, ez a stilizált világ annyira nem jött be, mint a Pusherek rögvalósága (ahogy mondani szokás :D).

2012-07-31 19:16:17 dabo (4) #16

bocsi: "ha ezt a dokufilmet NEM nézem meg előtte"

2012-07-31 19:15:28 dabo (4) #15

Azt hiszem a film nagyobbat ütött volna a számomra, ha ezt a dokumentum filmet nézem meg előtte:[link]

2012-03-12 20:18:37 Ivan/ (2) #14

Túl erőszakos, túl művészi és túlontúl unalmas is számomra. Tom Hardy azonban ennek ellenére is hatalmasat játszik.

4/10

2012-03-02 23:01:56 [: Azuroo andrew :] (3) #13

...és aki a testét csúszósra keneti no meg a filmet az alakításával a hátán viszi... Tom Hardy.

2012-03-02 22:54:51 Doom (?) #12

Nekem nagyon tetszett a Bronson, valóban olyan, mint egy XXI. századi Mechanikus Narancs. Tom Hardy alakítása a film fénypontja, alig hittem el, hogy ő játssza ezt a jó kedélyű őrültet.

2011-11-01 02:19:56 tomside (4) #11

Mocskosul jó ez a film, csaknem felcsúszik a zseniális szintre, de ma annyira azt éreztem két filmen is, hogy a számok csak akadályoznak, ha értékelni kell, és hogy tkp. nem is mondanak semmit. Mégis, az imdb közönsége mocskosul alulértékelte, és azt hiszem, ezzel magukat minősítették. Elképesztően találó zenék, csodás térmetaforika, és a végén, a testméretű ketrecben tehetetlenül nyüszítő, cafatokba tépett Bronsonon majdnem sírtam. Akinek a teste az élete, annak egy ilyen ketrec a kómával ér fel. Gratulálok!

2011-08-01 14:22:39 Kakimatyi (5) #10

TOM HARDY ZSENIÁLIS !

2011-05-02 09:46:08 ronin07 (?) #9

Abszolúte mellékes. Refn nem is él a szokásos motivációs-történetmesélős sablonokkal, a történetmesélést állapotrajzra fordítja le. Csak Bronson állapotára kíváncsi: hogy mi is az a "Bronson experience". Mike Peterson valamiféle őserőként, sőt erőszakművészként tekint magára, akinek az erőszak jelenti a teljes felszabadultságot, egy művész extázisát, ezért festi be a testét feketére, és amikor lassított felvételen szól a klasszikus zene, a melódiák is jelzik, hogy ő a tombolásban nyeri el a valódi Énjét. (Mechanikus narancs-párhuzam) Hősünk számára az jelenti a poklot, amikor diliházba zárják, és tudatlanná, életképtelenné, gnómmá gyógykezelik (Mechanikus narancs-párhuzam, újra). Ő egyszerűen akkor lel rá önmagára, ha egy ékszerboltban megverheti az eladót, egy Isten háta mögötti sufniban földig verhet egy külvárosi tahót, vagy ha a börtön szabályaira nagy ívben tojva túszul ejtheti a művészettanárát. Refn emellett a lelki nyugalom és a testi zabolátlanság, az önuralom és a düh ellentéteit is megmutatja Bronson rajzaiban, verseiben, árnyalva azt, hogy Bronson teljesen izolált a zárkában, de ő ki akar bomlani, előre akar törni.

előzmény: fatbastard (#8)

2011-03-18 18:42:53 fatbastard (4) #8

új kedvenc zeném a filmből:http://www.youtube.com/watch?v=vTvgaDmmtmc]Glass Candy -Digital Versicolor
Amúgy a sok "művészieskedés" nélkül,mi lenne a filmben?
Nekimegyek mindenkinek-elagyalnak-magánzárka-kiengednek-nekimegyek mindenkinek-elagyalnak stb.
Kivétel ez alól a kb. 3 hónap szabadlábon.
Én az okokat (ha voltak egyáltalán) hiányolom kicsit a filmből.Mitől vagy miért lett ilyen?Vagy az mellékes?

2010-11-04 20:34:36 Gasz András (4) #7

Bronson:

Tom Hardy ebbe na filmben nagyot nőt a szememben. Elviszi a showt mindenkitől igazi egyszemélyes show man a filmben hatalmasat változott mint külsőre mint színészi játékban. az Elit alakulatban és az Eredetben se volt éppen rossz a szerepe de nem tudta magából kihozni a majdnem maximumot. Itt ezt megtehettem kiélhette magát. a filmnek nagyon erős hangulata van a wagneri és 80-as évekbeli pop zenék pedig érdekes mód eléggé illenek is hozzá. A Száll a kakukk fészkére és a Mechanikus Narancs láthatóan ihlet forrás volt ezen életrajzi film rendezőjének.
Hardyt így már el tudnám képzelni gonosz karakterként is a Batman 3. részébe akár Joker akár Riddler szerepébe ha hozná az itt mutatott szintet. (mert ugye leszerződtették, de nem tudni kire)
Jót tett a filmnek a rövidség is csak nem kellett volna annyi művészieskedést talán belevinni egy életrajzi filmbe. A vágások se mindig tetszettek, illetve a végén még úgy éreztem lenne mondanivaló és elvágták a filmet vagy pont kb. 2008-ig mutatták Bronson börtönbeli igazi életét?
Egyébként nem lehet százas ez az alak az tuti, nem élnék vele egy városban sem. :)
Meg kell hagyni az új börtönbeli nevéért (Bronson) megküzdött rendesen szó szerint. :) Ha tényleg teljesen igaz történeten alapul ez a film.
Az angolossága meg szerintem inkább pozitívum, hogy bemerték ezt a vállalni az Egyszernél is működött, habár az más fajta film de szintén nagyon is angol/ír.
Úgy érzem Bronson még sokat fog ülni az által oly kedvelt börtönökben. :) Láthatóan az erőszak igazi természetét nagyon imádja, még 80- évesen is ezt fogja vajon csinálni ? :D
Mindenesetre rám nagy hatással volt a film, még ha nem mondható tökéletesnek is néhol öncélú talán kicsit rátúloz a történtekre.
A hatás viszont még most is ér engemet.

85%

2010-05-22 09:17:47 ronin07 (?) #6

Remekbe szabott maskarajáték egy bitang erőteljes Tom Hardy-val. Aki eddig csak a jéghideg, hullafehér bőrű Shinzon prétorként ismerte, ránézhet az érem másik oldalára. Igaz történet alapján készült film, igen, ám Refn nem a rögrealista kereteken belüli hullámzást érti ez alatt, hanem a néző pofán csapását. Bronson személyiségéhez pedig fenemód illik a csúfolódás, a grandiouzitás illúziója, aminek kísérleti nyulává a nézőt teszi. Több jelenetben vígan anekdotázik nagyságáról egy szubjektív, egy a szerintem belsőjében létező pódiumnak, és én úgy látom, ekkor a közönség (te vagy én) morális iránytűjét vezérli jobbra-balra. A kétarcú púder Charlie arcával és a tanárnős festékkel remek példa, de a kiválóságok táborát gyarapítja a nyitójelenet, ahol a vérrel és sárral maszatolt dutyimadár liturgikus zenére csap össze az őrökkel, majd örömmel kikacsint magára. Szatírajáték a javából, nagyon hiányzott már egy efféle "Legyen csak egészen botránkoztató!" középső ujj emelés. Ez a törvényen kívüli nem is tudja, mitől ilyen elfajzott deviáns, és a rendező helyesen felismeri, jobb nem keresni az okait, csak belerántani minket a debella vadállat bőrébe, aki hősként definiálja, sőt munkálja meg magát, nem véletlen a filmvégi alabástromot idéző feketére pingált test. A finálé azonban üt, kis túlzással brit filmnél csak A Magdolna-nővérek záróképe taglózott le így: a címszereplő végül betonfalba ütközik, és önmaga negatív gúnyportréjává alakul a testre szabott kalickában, sötét zárkában, véres arccal, ripityára vert állkapoccsal, egy szál virsliben. Ilyenkor, a gyengeség demonstrációjakor érzem valóban sokkolónak a Bronson-t, ebből a nézőpontból viszont kötelező helyet szorítanom a drogozott, roncsok között csoszogó főszereplő jelenetének, mialatt a beállításokon elhatalmasodik a Pet Shop Boys It's a Sin című klasszikusa. No, és ha már a zenére tereltem a szót, nem szabad kihagynom a zenehasználatot, ami felől megértem, miért titulálják bizonyos szerzők új Mechanikus narancsnak a filmet. Gyakorta emeli földöntúli magasságokba a zene ezt az "Isten-szindrómás" antihőst. Megy az ötös.

2010-05-21 23:35:41 deathcode (5) #5

Annyira, de annyira ott van, hogy nincs rá osztályzat, csak úgy ott van, ahol lennie kell és kész, kvázi ötös, de még az is lealacsonyító. Maxi durva.

2010-01-07 11:34:30 Zalaba Ferenc (4) #4

kibaszott erős film az erőszakkultúráról.

2009-10-19 15:09:21 deathcode (5) #3

Bár tényleg nagyon hajaz a Chopper-re, azért hangulatában eltér. De ha abban annyira nem is, azért a látványvilág lenyűgöző. Tom Hardy döbbenetes.

2009-09-29 14:50:12 rth (5) #2

Szerintem kurva jó.

2009-08-06 15:58:09 Brumi (3) #1

Az előzetest számtalanszor megnéztem és a filmet vártam, mint a messiást, de sajnos csalódnom kellett benne. Charles Bronson (nem, ő nem Harmonika megszemélyesítője) életének jelentős részét különböző büntetés-végrehajtási intézetekben töltötte, néha átruccant az elmegyógyintézetbe, de szabadlábon csak elvétve volt 18 éves kora után. Elkerülhetetlen az összehasonlítás az ausztrál Chopper Reed-del, aki szintén elég sok problémát okozott a rend őreinek és Eric Bana főszereplésével kapott is egy saját filmet, ami az explicit erőszakot sikeresen vegyítette gyilkos humorral és ezáltal remekül mutatott be egy törvényen kívüli figurát. Chopper Reed története egészestés filmért kiáltott, ahogy Charlie Bronson életéből is lehetett volna egy emlékezetes alkotás a megfelelő kezekben. És itt van a legnagyobb probléma, a pörgős előzetes ellenére a végeredmény elképesztően unalmas, lapos és a bunyón kívül nem sok minden történik benne. Túlságosan művészire vették a figurát, a 21. század Mechanikus narancsa kijelentés pedig egész egyszerűen nevetséges. Tom Hardy brilliáns alakítása és a humor viszi előre a filmet, különben csak egy hibás koncepcióval elmesélt biopic, egy hatalmas kihagyott ziccer.