The Chronicles of Riddick (2004) ☆ 👁

A sötétség krónikája

(David Twohy)

amerikai akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller

3,0
★★★☆☆
438 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2013-05-19 22:30:51 Simpleton Larry (2) #6

Az első rész sem éppen a kedvencem, na de ez... ez aztán egy vödörnyi badarság a néző arcába vágva.
Van itt minden, kivéve történet vagy magyarázat ahhoz, hogy honnan lett hirtelen ilyen sokszínű ez az univerzum, kik ezek a gonoszok, miért gonoszok, mi ez a "underworse", amire úgy nagy bőszen utalgatnak, vagy egyáltalán bármi. De itt van Riddick, mert kell a gonosz ellen egy méggonoszabb... csak ő sajna nem az, hanem vérző szívű, ugyan kemény külsejű, de olvadós belsejű űrjézus, aki meg lett jövendölve, és nem kell megholnia, hogy az élőholtak (vagy mik ezek, tényleg, most vallás vagy űrzombi-apokalipszis vagy mi a franc van már) királya lesz, bár feltámad közbe vagy háromszor, úgyhogy miért is ne.
De legalább akció, ami sajna meg olyan pocsékul van vágva meg úgy villódzik, hogy ne láthassunk semmit, de azért kapjunk rohamot kárpótlásul.

Nem ajánlom senkinek. Ha agyatlan kikapcsolódásra vágyik az ember, akkor is van száz jobb jelölt ennél.

2010-11-01 18:15:55 BonnyJohnny (2) #5

Az első rész csak a körítésben volt sci-fi, amúgy egy (szerintem) nagyon jó hangulatú akció-thriller, egy nagyon elcsípett (anti)hőssel.
Ez a film már szinte úszik a sci-fiben (sőt a fantasyben is), de egy kicsit már megfeküdte a gyomromat. Azok az angyal szerű lények, meg Riddick, mint kiválasztott, szerintem elüt az első rész hangulatától. Különösen, hogy annak a filmnek többek között az is adta az erejét, hogy a sci-fi világról alig tudunk meg valamit, de annál a filmnél ez nem is hiányzott.
Amúgy a rossz Halálkufárok ellen egy rosszabb Riddicket bevetni, szerintem nem rossz ötlet, szerintem kár volt agyonönteni a tündérmesével. Sok klisétől is megszabadultunk volna.
Valahogy az akciókat sem éreztem annyira erősnek, persze Riddick karakterével nem lehet őket annyira elrontani.
A thriller viszont teljesen kiveszett a filmből. Egy percig nem izgultam. Semmi sem ért váratlanul. Azért az első rész ebből a szempontból jól sikerült, ez meg sehogy.
A látványvilág tényleg rendben volt.
De nekem a hangulat sem győzött meg. Éreztem, hogy sötét borongós sci-fi világot kéne látnom, de valahogy nem éreztem át.
Lehet nekem is a rendezői változatot kellene megnéznem, hogy közepesre adjam.

2010-11-01 17:17:16 slipknot (4) #4

véleményem szerint jobb mint az első volt! míg az első sima akciófilm minimális sci-fi körítéssel és nagy bogarakkal, addig ez egy igazi őrkaland nem kis fantasy-s beütéssel! ha ezen a vonalon haladnának és néhány egyéb szálat belefűznének még egy jó kis Star Wars szerűséget is fabrikálhatnának belőle pár résszel megspékelve!

2008-03-25 12:48:22 Suhok (4) #3

Nekem nagyon tetszettt az úgynevezett "elhúzás", az egész filmet lebilincselőnek tartom. Persze elfogult is vagyok, mivel az első rész is megnyerte a tetszésemet.
A legnagyobb meglepetés Thandie Newton alakítása volt, szinte éreztem a bőrömön hidegségét, kegyetlenségét és hatalomvágyát, azt, ahogy manipulálni tudja az embereket.

2006-06-30 16:38:43 Olórin (3) #2

Rendezői változat

Maga a film összességében sosem volt a kedvencem, de története, és főleg (szerintem baromira kreatív látványvilága) mindig is nagyon tetszett. Reméltem, hogy a rendezői változat majd javít valamit az összképen. Javított is, bár még így is messze van attól a nagyszerű filmtől, amivé egy tapasztaltabb, tehetségesebb rendező kezében válhatott volna.
Ami a legfontosabb, hogy a 130 perces játékidő ellenére egy percig sem unatkoztam, nem úgy, mint a rövidebb eredeti változatban. Ez nagyrészt azért lehetett, mert abban mindig is feleslegesen hosszúnak éreztem a börtönbolygón játszódó részt, ami itt a hosszabb filmben már nem tűnik olyan soknak, vagyis nem tolódik el felé a hangsúly olyan csúnyán. Így néhány jelenet (pl. a versenyfutás a napfelkeltével) egyszerűen hatásosabb és élvezetesebb volt. Nem beszélve, hogy a menekülés végén játszódó összecsapás a halálhozókkal itt brutálisabb, hosszabb, látványosabb, kidolgozottabb, és sokkal jobban van vágva, mint az eredetiben, ahol a mai divatnak megfelelően néha már azt sem lehetett látni, ki aprít miszlikbe kit.
Nagyobb hangsúlyt kapott Karl Urban és Thandie Newton remek kettőse is, Riddickről és a fúriákról is kicsit többet tudunk meg (de nem olyan sokat, hogy az őket borító misztikus elszálljon), úgyhogy összességében ez egy sokkal jobb verzió, mint az eredeti.
Azt persze még mindig nem bocsátottam meg az alkotóknak ,hogy az antihős "szarok a világba"-Riddicket sima akcióhőssé redukálták.
70%

2004-08-28 16:27:53 Bunbury (2) #1

Annyra tartalmatlan, hogy háromnegyed óra után már a látványban való gyönyörklödés is untatja az embert.