Amadeus (1984) ☆ 👁

(Milos Forman)

amerikai-csehszlovák-francia dráma, életrajzi film, zenés film

4,4
★★★★☆
874 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Mozart szerepét sok neves zongoraművésznek felkínálták, köztük Ránki Dezsőnek is. Sorban vissazutasították a film történelemhamisító szemlélete miatt, szerintük Mozart egészen másmilyen életet élt és a film története sem valóságos.

PG

A filmben szereplő darabot egy gróf rendelte meg küldönc útján. Mozart még a betegágyánál is dolgozott rajta, de csak az első felével készült el. Halála után özvegye több zeneszerzőt megkeresett, hogy fejezzék be a művet, hogy megkapja a pénzt. Grafológiai vizsgálatokkal négy művészt feltételeznek, közülük Franz Xaver Süssmayr-t tartják a darab befejezőjének.

PG

A darabot a megrendelő 1793 december 14-én saját műveként mutatta be, de nem tudta, hogy annak első része az év elején már bemutatásra került egy jótékonysági eseményen.

PG

Constanze szerepét eredetileg Meg Tilly játszotta volna, azonban mielőtt még egyetlen jelenetet is leforgattak volna, a színésznő a stábtagokkal történő focimeccs során Achilles-ínszakadást szenvedett. Formanék menet közben visszamentek New Yorkba, egy nap alatt megnéztek ötven színésznőt, másnapra kiválasztották a két legjobbat, és vitték magukkal Prágába. A forgatás során aztán a rendező Elizabeth Berridge-nek adta a szerepet.

(forrás: Milos Forman & Jan Novák – Fordulatok)

E mozihoz az osztrák szupersztár neve (Falco) is kapcsolódik. "Legnagyobb sikerét 1985-ben érte el a Rock me Amadeus című dallal, amelyet az Oscar-díjas Amadeus című film tett világhírűvé. Ez volt az első német nyelvű szám, amely felkerült az amerikai slágerlisták első helyére." (origo.hu, Új Szó)

Szabó G. László szerint e film születése óta nevezik Prágát a filmesek Mekkájának (a mai Rendi Színházban és az Óváros félreeső utcáin forgattak).

Szabó G. szerint a 18 milliós költség mellé 65 milliós bevétel járult.

A prágai Rendi Színházban is forgattak (itt vezényelte Mozart 1787 októberében Don Giovanni c. operáját, a prágai közönségnek ajánlva).

A stáb a festői Lövész-szigeten, az Óvárosi téren és a Kisoldal palotáiban, a Valdštejn-palota kertjében, a Thun palota előtt és a karlíni Invalidusok házában is forgatott.

Fordulatok (344. oldal): "A film végül kilenc Oscart kapott..."

Theodor Pištěk az egyetlen közép-kelet-európai jelmeztervező, akit Oscar-ral jutalmaztak. (Szabó G. László interjúja, Új Szó, 2018. febr. 3.)

Theodor Pištěk: "Annyiszor láttam már a filmet, hogy egyszerűen unom. Beszélni sincs már kedvem róla."

Theodor Pištěk (aki már 85 éves, és szerinte "nincs sok szépség az öregségben!" Egyébként fest(ői diplomával rendelkezik) ("újromantizmus") és főz, valamint jó kapcsolatot ápol a rendezővel (olasz kerékpározások, Havellal Los Angelesben...)) kosztümjeit több nagyvárosban is kiállították: New York, Washington, Indianapolis, Sydney...

Theodor Pištěket több amerikai divatcég is felkereste, kollekciókat tervezhetett volna, de nem akart kint maradni a családja (és a rendszer retorziói) miatt.

Theodor Pištěk kb. 800 kosztümért felelt.

Forman telefonon kereste fel Theodor Pištěket (New Yorkból, éjjel): "Lenne kedved egy nagyfilmhez? - Hogyne lenne?!"

Theodor Pištěknek a legnehezebb dolga a producerekkel volt, akik roppant alacsony költségvetést "biztosítottak" számára, így átutazta Amerikát, hol lehet a legolcsóbb gombokat venni, hol találhatók a legolcsóbb műhelyek...

Theodor Pištěknek Abrahammel hatalmas vitái voltak (mindig panaszkodott, hogy szorítják őt a szűk ruhák), majd minden interjújában elmondta, hogy a jelmeztervezőtől tanulta meg, miképpen kell viselnie egy-egy kosztümöt...

Theodor Pištěk szerint négyen voltak jelölve az Oscar-ra, és mindenki azt hitte, David Leanék kapják (Út Indiába) a díjat, még egy agyoncsicsázott indiai elefántot is betereltek a színpadra (mely piszkálja majd a szobor újdonsült tulajdonosát), a cseh mesterember pedig kifűzte a cipőit...

Theodor Pištěk kifűzött cipővel rohant az Oscar-díjért, Diana Ross és Jennifer Beals társaságában pedig majd´ elolvadt! Egy indiai elefánt pedig az ormányával piszkálta a színpadon...

Theodor Pištěk tévesen emlékszik e gálára (szerinte csak 4 jelölt volt a kategóriájában), s a díjátvétele is elég komikusra sikeredett (bár az általa valósnak vélt jeleneteknek nyoma sincs): https://www.youtube.com/watch?v=7mI4HHV5zaw
Később meg is kérdezte a rendezőt, kínos volt-e...? Forman így válaszolt a ceremónia végén: "Kínos? A frászt! Mindent jól csináltál. Lentről úgy tűnt, nagyon meghatódtál."

Az Angie Tribeca c. sorozatban azt mondja (magyar szinkron) az egyik nyomozó, hogy ´84-ben az Amadeus nyerte az Oscar-t (gondolom, a "fődíjra/kategóriára" gondolt). Nos, az idén elhunyt Forman-mozi (a "lebonyolítási rendszer" miatt) egy évvel később aranyozódott be...