Les quatre cents coups (1959) ☆ 👁

Négyszáz csapás

(François Truffaut)

francia dráma

4,4
★★★★☆
422 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ellen Page kedvenc filmje.

Van egy olyan mulatságos jelenet a filmben, amelyik tiszteletadás a Magatartásból elégtelen című 1933-as Jean Vigo film előtt; amikor a diákok a tornatanárral az élen futnak Párizs utcáin. A tanulók kettesével le-lemaradnak a csapattól, amig a tornatanár mögött csak két-három fiú marad.

A filmnek ha úgy tetszik három nagyjátékfilm folytatása is van: a Lopott csókok, a Családi fészek és a Menekülő szerelem. Mindháromban Jean-Pierre Léaud játszotta a főszerepet. Az un. Antoine Doinel filmsorozathoz egy 1962-ben készített F[[Antoine és Collete]] című kisfilm is tartozik.

Antoine a szüleivel Truffaut kritikustársa és barátja, Jacques Rivette Párizs a miénk c. filmjét nézi meg a moziban. Ez baráti tiszteletadás mellett kis vicc is, ugyanis a film még nem készült el a Négyszáz csapás forgatásának idején, csak 1960-ban mutatták be.

Antoine Harriet Andersson képét lopja el a moziból, Ingmar Bergman Egy nyár Mónikával című filmjéből.

Truffaut "második apja" és mentora, André Bazin filmkritikus pont a forgatás első napján, 1958. november 11-én halt meg leukémiában, mindössze 40 évesen. Truffaut az ő emlékének ajánlotta a filmet.

Az intézetbeli pszichológussal való beszélgetés nem volt megírva, Truffaut azt mondta Jean-Pierre Leaudnak, hogy improvizáljon. Épp emiatt ez a film egyetlen jelenete, ami nincs utószinkronizálva. A pszichológus eredetileg megjelent volna a vásznon, azonban az őt játszó színésznő nem ért rá. Truffaut úgy döntött, utólag veszik fel a jeleneteit és összemontírozzák Leauddal. Végül azonban Antoine "a kamerának" tett "vallomása" olyan hatásos lett, hogy nem forgatták le hozzá a pszichológus ellensnittjeit.

A "négyszáz csapás" a francia cím félrefordítása, aminek magyar megfelelője "rossz fát tenni a tűzre" lenne.

Liz

A Mike és Molly c. filmben a címszereplő zsaru vitázik a kollégájával (Carl), amikor annak a lehetősége is felmerül, hogy megnézik ezt a filmet.