Enter the Void (2009) ☆ 👁

Hirtelen az üresség
Lépj az ürességbe

(Gaspar Noé)

francia-német-olasz dráma

3,6
★★★☆☆
170 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-02-23 21:46:15 miraculum (4) #24

Jobb volt és könnyebben emészthető mint amire számítottam, ha Noé meghúzza egy fél órával a filmjét, akkor nem tartottam volna kizártnak az ötöst sem, másfél-két óra között viszont valahogy nagyon döcögőssé vált. Egyébként valahogy nagyra becsülöm ezt a fajta hozzáállást amivel végigvitte a koncepciót amit kitalált, több ilyen őrült kéne a filmiparba.

2017-01-09 13:54:11 noresz02 (3) #23

Nyilván tartalomról, vagy cselekményről nincs értelme beszélni a film kapcsán. Egy hatalmas trip az egész a DMT elfogyasztásától kezdve, Oscar agyának félelmei-vágyai keverednek végig a film során a szernek a hatásmechanizmusával egyetemben. Nagyon jó képi-vizuális megoldásokkal van tele, de legyünk őszinték: egy normál embernek ez sok. Akinek volt már tripje, az biztos azonnal hívja a haverját, hogy ezt azonnal meg kell nézni, mert Gaspar Noe-nak sikerült filmre vinnie. De egy kívülállónak csak egy nagyon fárasztóan hosszú, hipnotikus helyett álmosító, a vége felé már NATGEO-s katyvasz.

2016-09-14 03:05:29 The Cortez (5) #22

A főszereplő a film elején meghal. Ezzel persze nem lőttem le a poént, hiszen ez a mozi alapsztorija. Az első fél órában POV nézetből, a "főhős" szemszögén keresztül látjuk az eseményeket. Ennél a résznél jó pár kreatív húzást elénk rak a rendező (pl: tükörbenézés, CGI flashelés stb.), majd a "főhős"-t – akit ez idő alatt alig ismertünk meg – kinyírják, kilép saját testéből, lebegni kezd, jól megnézi magát, aztán szellemként folytatja tovább, miközben a POV nézet marad.
Egyedi, baromi ütős koncepció, ami simán ki tudja készíteni az embert, ha nem nyitott az ennyire elvont, hipnotikus filmekre. Gondoljunk bele, hogy több mint 2 órán keresztül, 1 szellem szemén át látjuk a bolyongását a jelenben, és ismerjük meg a múltját, amit végignéz kívülállóként. Azért ez nem kis pálya. A témaválasztás sem hétköznapi, mivel a történet a reinkarnációt mutatja be részletesen. Egy másik elképzelés szerint viszont az egész mozi nem más, mint egy drogos trip.
Az technikai része is zseniális: épületek felett szálló, tárgyakba belezoomoló kamera, erős színek, villódzó fények. Egyetlen hibája a feleslegesen elnyújtott játékidő. Érződik, hogy a rendező a vége felé már kezdett kifogyni a ötletekből, ezért inkább szexjelenetekkel pakolta tele a vásznat.
Ez Gaspar Noé legerősebb filmje. Akad 1-2 felkavaró képsor, de aggódni nem kell, közel nem annyira durva, mint a Visszafordíthatatlan. Azért epilepsziások vigyázzanak vele!

2014-10-14 08:01:28 dikalosz (?) #21

LFO - Freak

2013-12-22 08:26:53 zsandar filip (4) #20

Szívszorító, ijesztő rémálom a drogosok világa, melyet Gaspar Noe sajátos látásmóddal tár elénk.

A színek, a kamera vezetés, operatőri munka egyre mélyebbre vezet bennünket Oscar és Linda a nyomorúságos sorsra jutott testvérpár életre-halálra szóló lelki kapcsolatában.

Szomorú költőiség, mint finom fátyol lengi át a történetet, miközben undor, szánalom, fájdalom, megértés és elutasítás folyamatos kavalkádja nem hagy bennünket sem elengedni,nyugodni...

2013-12-22 07:31:23 CrazyBoy (5) #19

Kiégtem...

2013-09-03 23:57:59 2Astalavista (2) #18

Elkezdődik a film, pár perc után vége is lehetne. Aztán újrakezdődik és eljutunk ugyan oda, csak már értjük valamelyest hogy mi van. (Ekkor konrétan ugyanat láthatjuk, amit az elején) De ami ez után jön, az egy kész kavarodás. Mintha foltozgatták volna utólag a filmet. Még egy kis csavar, aztán még egy kicsi. Már majdnem vége... de nem még egy csavar. Aztán egy kis csöcs vagy szex, hogy ne aludjunk el. Az egész egy nagy katyvasz.
Az átvezetések, az meg a halálom volt. Egyik lylukból a másikba :) . Már egyenesen szédültem úgy forgatták azt a fránya kamerát. Átmegy a kamera a falon? Hű de f*sza. 1szer-2szer. De nem minden 2 percben.

1) A rendőr lelő valakit mert nem nyit ajtót? WTF? Tokióban így megy?
2) A kisgyerekek mióta kötnek vérszerződést? Ez normális?


A film alatt elkezdtem azon gondolkodni, hogy a jövőben ilyen lesz a Google-maps. Lehet majd nézni az embereket felülről valós időben, de akkorra már senkit nem fog érdekelni - mert természetes lesz.

Még annyi, ha valaki elkezdi nézni, az -kivételesen- ne hagyja félbe, mégpedig azért, mert nagyon depresszív hngulat eloszlik 2óránál, egy jól bevált fordulattal.

2012-04-24 07:07:35 G-ergo (5) #17

Már csak az is érdekes, mikor egy film úgy indít, hogy a főszereplője meghal... De ne olyan sietősen... Van egy történetünk, ami egy testvérpárról szól. Megfogadták szüleik halála után, hogy sosem hagyják el egymást. Sohasem. De a sors azért közbe szól és nevelőintézetbe kerülnek. Nem ugyan abba. Mikor Oscar évekkel később Japánba keveredik, azon gondolkozik, hogy Lindát is ide kéne hozni. De ehhez pénz kell, nem is kevés. Újdonsült barátja elé tár egy lehetőséget, mégpedig azt, hogy áruljon drogot. Belefolyik ebbe a világba úgy mint díler és fogyasztó egyaránt. Hamar összejön a pénz is. Húga Japánban... De az életvitele addig sodorta, hogy egy bár vécéjében, golyó ütötte sebbel a mellkasán, elhagyja az élők sorát. De megígérte Lindának, hogy ha meghal, akkor sem hagyja el. Az ember halála után, újra látja életét, mintha varázstükrön nézné. Aztán a szelleme új élet lehetősége után eredhet, reinkarnálódhat a saját maga választotta "testben"... Oscar is bejárja ezt az utat, amin megismerhetjük a múltját, ami elvezet a élete végéig, ezután látja mit hagyott maga után, látja mi történik barátjával, mi történik a húgával... és ahogy ezt Gespar Noé elénk tárja, az javarészt lélegzet elállító, mikor nem, akkor is minimum zseniális. Az operatőr munkája fenomenális. Hihetetlen hosszú snittek, a jelenetváltásokkor is a kamera egyszerűen átszeli a várost. A fények és színek ilyetén alkalmazásával pedig elérték, hogy szinte él a film. A környezet a hangulathoz igazodik és ezáltal sokkal jobban érezzük a filmet. Persze ettől függetlenül réteg film, mert nem mindenki tudja megemészteni a játékidőt, vagy ezt az elképesztő képi világot, sőt sokaknak a cselekménnyel, magával is problémái lehetnek. Szerintem tökéletes, nálam nagyon betalált. Betaláltról jut eszembe, a reinkarnálódás pillanata is milyen szenzációs jelenet már??!!

2012-01-05 13:19:08 alfonz (3) #16

A szexjeleneteket az elején azért elmagyarázza ...(a könyv)

2012-01-05 13:15:31 alfonz (3) #15

Nos elég interaktív volt a film (a vibrálásoknál bizony a szemem elé tettem a kezem), ha ez volt a célja: nálam bejött.

A drogkultúrát meg tapasztalatok útján lehet igazán megismerni... lehet könyvekből is, de azért az elég száraz; Fordot idézve: sajtreszelővel rejszolni.

A film egy drogos trip, nem csodálom, hogy sokaknak fárasztó.
Nekem is az volt, főleg a hossza miatt (kicsit szétcsúszott a vége, olyan mintha lejöttél volna a cuccról)

2011-10-29 12:44:53 spoiler (5) #14

Tegnap néztem meg. Ha előtte végigolvastam volna a kommenteket, minden bizonnyal kevesebb lelkesedéssel álltam volna neki, de biztos vagyok benne, hogy akkor is megnéztem volna. Nekem személy szerint nagyon tetszett, Feldmár András, Baudelaire - A mesterséges mennyországok, Huxley - Az észlelés kapui könyveken keresztül kell megközelíteni, a drogkultúráról, használatról, élményekről szól ez a film, fölösleges belemagyarázni bármit is, ez egy "drogos" film, aki foglalkozik ezzel a témával illetve néz, vagy látott hasonló filmeket, vagy mélyebben belemerült hasonló témájú könyvekbe, annak az embernek tökéletes, mindenki másnak csak vizuális petárdarobbanás.

2011-10-15 13:44:21 Poleon (5) #13

Azért eléggé elkeserítő, hogy mikről megy a vita eme film kapcsán..

2011-06-04 20:20:53 dzsud (3) #12

Ez azért nem így működik...nézd és dönts! Más véleménye ne befolyásoljon a legkevésbé sem!

2011-06-02 20:18:54 critixx (?) #11

Eddig kíváncsi voltam erre a filmre, olvasva a véleményeiteket, ezek után már nem vagyok annyira...

2011-05-26 13:02:50 ronin07 (?) #10

Nem tudom, tudod-e, de Noé állítása szerint ez volt az ő álomterve. Kedvenc filmje, a 2001 örvén készített egy turbózott hangeffektusokkal és üstököskitörésre emlékeztető operatőri munkával tarkított ontológiai drámát, csak szerintem a gusztustalan külsőségek eluralkodtak a filmen, mondom, én háromnegyed óráig sem bírtam nézni ezt a földi poklot. Az nem újdonság, hogy a francia fenegyerek genitáliákat fetisizál, csak én azt vártam, hogy tényleg jól érveljen a film a saját lételméleti felvetései mellett, de én nem éreztem ezt. Maga Noé egyébként is Duchamp-követőnek tűnik, beismerte (amúgy tényleg van benne igazság), hogy ma már egy vécécsészéből is lehet műalkotás, rakott is ebbe a filmbe klotyót, csak ugye spékelve egy lőtt sebből származó vérrel, nyállal, húggyal, hányadékkal. Nem azzal van bajom, hogy így teszi látványossá a filmet, de nemcsak látványnak kéne ide a "kiverem a farkam"-effektus, de kellene hogy legyen valami megalapozottsága is, legyen tétje annak, hogy ez összekötődik az ember halálával, legyen szerves a kettő, vagy nem tudom.

előzmény: Hannibal Lecter (#9)

2011-05-26 12:53:30 Hannibal Lecter (1) #9

Így van. Azonkívül a töméntelen szexjelenetet sem tudtam hova tenni. A Visszafordíthatatlanban valamelyest még indokolt is volt a frontális meztelenség ábrázolása, de egy pokolra szálló drogüzér története erre önmagában nem teremt kontextust. Ki is lóg a lóláb. Az Enter the Void sokszor inkább a hímtagok és a vaginák himnusza.

előzmény: ronin07 (#8)

2011-05-26 08:43:29 ronin07 (?) #8

Én is rendkívül önelégült és bosszantó filmnek tartom, a tavalyi Nagy Megosztó Valhalla Rising az összes modernista, enigmatikus, kimondatlan húzása ellenére is szerintem ezerszer összetettebb, jobban felépített az Enter The Void-nál, ráadásul Refn mozija kis műveltséggel meg is nyílhat előttünk, noha persze az sem való mindenkinek. Én már a főcím vibrálásában is csak egy erőszakos "nézd, milyen hangosan tudok zenélni, milyen fasza betűtípusokat tudok kreálni és ugyanazokat a neveket hússzor megmutatni, egyre gyorsabban" zűrzavart láttam, az auditív kísérletezgetésektől meg a kameramunkától megfájdult a fejem, 40 percig bírtam. Az élet lehangoló voltának, a szeretet megszűnésének, a nagybetűs Halálnak (tudjátok: Indiai Holtak Könyve) a témájában pedig én nem leszek okosabb, ha a közhelyes megállapításokat ("a lelked kiszáll a testedből"), infernalitást és bizonytalanságot jelző, idegesítően a képembe tolt vizuális orgiát tolnak vörös fénytől összehányt vécéig. Érteném én azt, hogy itt a szubjektivitás számítana valami ősi pokol megtapasztalásához, de ahogy mondják: nem elég, mit akarsz mondani, a kimondás hogyanja miatt, a kivitelezés miatt lesz valami jó vagy rossz, legalábbis szerintem. Bíztam Noé-ban, mert a Visszafordíthatatlanban is elég sok, de koránt sem ennyi vizuális petárda robbant, és nem is ennyire szétszórtan, ott még volt harmónia az erőszakleírás és az atmoszféra között.

előzmény: Hannibal Lecter (#6)

2011-05-26 01:06:25 w.e.g.a. (3) #7

Nálam az első 1 óra után simán zseniálisra állt, de utána sajnos túlontúl leült a film, a vége pedig már sok volt számomra. Ennek ellenére abszolút nem oké/elmegy kategória, már csak a képi világ, a kamerakezelés és az atmoszféra miatt is érdemes megnézni. A főcím pedig tényleg marha jó!

2011-05-25 23:21:04 Hannibal Lecter (1) #6

Próbáltam én szeretni, nagyon is, csak egyszerűen nem ment. Számomra a kamerakezelés is idegesítő volt. A szubjektív nézőpont állandósulása legalább annyira bosszantó és szükségtelen, mint mondjuk az Orosz bárkában, a többi megoldás (felső gépállású várospászták, torz szögek) meg csak szimplán monoton és fantáziátlan. Szóval nekem e téren sem nyújtott semmi kiemelkedőt, a történetről meg ne is beszéljünk.
Egyébként nem vagyok én úgy általában ellensége az ilyesfajta filmeknek, Roger Corman The Tripje például ezerszer ötletesebb volt ennél (annak ellenére, hogy még annyi cselekménye sem volt, mint ennek).
Mellesleg közben átgondoltam magamban még egyszer, és egy vizuális megoldás nekem is tetszett: a főcím.

előzmény: dzsud (#3)

2011-05-25 23:12:21 dzsud (3) #5

Vitatkoznék...kettő nagyon megmaradt bennem:

az egyik...
...a film elején a drogos élményt kifejező vizuális effekt imho nagyon jól el lett találva a telefoncsörgésre való feleszméléssel együtt

a másik pedig...
...a film végén, amikor a hotelben helyiségről helyiségre vándorol a kamera...az a jelenet valami csodás volt, teljesen lekötött...használhatnék művészi kifejezéseket, de nem látom szükségét, ez egyszerűen csak zseniális volt (szerintem)

2011-05-25 23:03:10 Hannibal Lecter (1) #4

A vizuális megoldásokra vonatkozó megállapításodat vitatnám. Nem fedeztem fel benne semmi innovatívat, inkább egy rendezetlen, agresszív, vibráló színorgia az egész, ráadásul fenemód ízléstelen.

előzmény: [: Azuroo andrew :] (#2)

2011-05-25 23:01:16 dzsud (3) #3

Elvont...nekem tetszenek az ilyen filmek. A kamerakezelés szuper, a történet is jó. Számomra emlékezetes.
Megértem a negatív kritikát, abból az ilyen jellegű filmeknél nagyon sok van...de hogy nézhetetlen volna? Szerintem messze nem az.

2011-05-25 22:51:36 [: Azuroo andrew :] (2) #2

Nem kis erőpróba lesz azoknak akik moziban kívánják végigülni azt tény.

Az Enter the Void-nak kétségtelenül vannak erős pillanatai, ügyes, bátor, látványos és felettébb innovatív vizuális megoldásai de összességében a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető jó filmnek.

2011-05-25 22:32:58 Hannibal Lecter (1) #1

Mindössze egy bajom van ezzel a filmmel: hogy elkészült.