The Island of Dr. Moreau (1996) ☆ 👁

Dr. Moreau szigete

(John Frankenheimer - Richard Stanley)

amerikai horror, sci-fi, thriller

2,5
★★☆☆☆
309 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-01-14 16:15:02 critixx (1) #27

A "rendezőiként" hirdetett változat (aminek se a kirúgott, se az azóta elhunyt rendezőhöz nincs semmi köze) mindössze három perccel hosszabb mint a mozis. Visszatették bele azt a három percet, amit az alacsonyabb korhatár-besorolás miatt '96-ban kivágtak. Ennyi.

2020-10-23 11:32:43 Korben (?) #26

Igen, Stanley-é nem lehet. Frankenheimer meg utálta filmet. Szerintem a producerek v. a stúdió csinálta ezt a változatot, 'director's cut' alcímmel meg jobban eladható. Ennyi!
Igen azt a doksit csak azért nem láttam még, mert nincs hozzá magyar felirat, gyenge angollal nem biztos h tudnám élvezni.

előzmény: Olórin (#25)

2020-10-22 10:16:11 Olórin (1) #25

Biztos, hogy nem Stanley-é, aki már korán kihullott a filmből.
Nagyon ajánlom a forgatásról készült dokumentumfilmet (Lost Soul: The Doomed Journey of Richard Stanley’s Island of Dr. Moreau), meglepően szórakoztató, amellett, hogy informatív. Kiderül belőle pl., hogy Stanley később visszalopózott a forgatásra statisztaként, egy szörnymaszkban, amit sosem vett le, nehogy felismerje a stáb :)

előzmény: Korben (#24)

2020-10-22 09:05:23 Korben (?) #24

imdb szerint van a filmből egy rendezői változat is. Melyik rendezőé: John Frankenheimer v. Richard Stanley? Valaki esetleg látta? Mennyiben lehet más mint az eredeti változat?

2020-01-12 23:19:13 convar (5) #23

Én sem igazán értem a sok lehúzó véleményt ill. kritikát a filmmel kapcs.


Merthogy ez a film nekem - minden alattam olvasható forgatásbeli viszontagságok dacára is, a végeredményt tekintve - scifi-kalandfilm kategóriában minden idők egyik legjobb, legintenzívebb filmélménye volt.


Elképesztően jó maszkok, és mindehhez kiváló alakítások - de a maszkok "alatt" is ám! Pl. a hiénaembernek is az a nézése: https://images2.imagebam.com/4a/fc/53/0f383c1330667363.jpg , meg úgy minden mozdulata, + eleve a hangja, példák: https://www.youtube.com/watch?v=nhpO4hHUwPw ááááááá, sztem elképesztően nagy színészi teljesítmény volt. Ja, és nála külön elképesztő, ahogy a maszkmesterek még azt is meg tudták jeleníteni ahogyan egyre elvetemültebbé válik a karakter. Mert ugye, az elején még így néz ki a hiénaember, amikor még az elnyomott szerepkörében akár sajnálhatjuk is az ő és társai sorsát:
https://i.pinimg.com/originals/c5/17/e4/c517e46dea5e96dea887cae1ead1cda8.jpg
de aztán, ahogy mondjuk úgy hogy egyre inkább csalódik a rendszerben és így egyre inkább lázadóvá válik, és ahogy mindeközben egyre inkább elveti a sulykot saját igazságszolgáltatás címén, akkor meg már így:
https://i.ytimg.com/vi/N6d4LJWldM0/maxresdefault.jpg
szóval tényleg, a külsőjét tekintve is zseniális az átváltozása, nagyon jól leköveti a karakter személyiség(vissza)fejlődését.


Nameg a meglepően sok, váratlan fordulat, egy csomó unalmas klisét elkerülve velük. Eleve már az elhalálozások kapcsán is teljesen másra számítana az ember. Hiszen először is, ugye ott van Marlon Brando. És ugye gondolná az ember, egy ilyen színészlegendát biztos hogy nem elsőnek fognak kiiktatani (már ha egyáltalán). Hát de. Aztán ott van Val Kilmer karaktere is, Montgomery, na az majd biztos túléli! Hát nem. A lehető legváratlanabb pillanatban szitává lövik. Jó, de akkor majd Aissa, a macskalány (ő: https://list.lisimg.com/image/12102384/720full.jpg ), na ő majd biztos túléli, hiszen amúgy is közel kerül a főhöshöz, Douglashez, és így annyira adná hogy Douglas majd megmenti a lányt (mármint az "elmacskásodástól" is), és hogy végül kéz a kézben lovagolnak el a naplementébe.. őőő akarom mondani hagyják el a szigetet, merthát ez lett volna az igazi happyend. Igen, csak lett volna, merthogy a csajjal sem cicóznak sokat hiénáék, konkrétan felakasszák. Na és Douglas... na jó, ő tényleg túléli, hogy mégiscsak legyen vmi pozitív végkimenetele is a történteknek.

De nagyon jó a végső beszélgetés is Douglas és a kecskeember között, sőt aztán Douglas saját monológja is arról, hogy mintha nemcsak ezen a szigeten mosódnának el olykor a határok ember és állat között, hanem máshol is, és azóta is.Imádtam minden percét.

2015-11-02 21:00:10 csabaga (1) #22

Brando mindig humanistát akart alakítani és ehhez kellett igazitani a forgatókönyvet.Két filmjét(szerepét) nem szerette,könnyű kitalálni,korai alkotásokról van szó.

előzmény: Leo_Stotch (#21)

2015-11-02 20:49:01 Leo_Stotch (3) #21

Igen,ő volt a Brando. Hidd el,ez elég.
Sokszor mennyivel jobb filmet kapnánk,ha a háttérben ilyen széthúzàsok nem lennének. Jó csillagzat,rossz csillagzat ugye..

2015-11-02 20:34:02 Korben (?) #20

A maga fénykorában még megértem, h mindenbe beleszólt. De Mr. Brando az Apokalipszis most óta nem tett le (szerintem) semmi komolyat az asztalra, csak egy hepciás vén bolond volt már 1996-ban is... óó bocsánat legenda volt!

előzmény: csabaga (#19)

2015-11-02 20:06:50 csabaga (1) #19

Brando rendre beleszólt a forgatókönyvbe,a vágásba is,a partnereiről és a rendezőről nem is beszélve.

előzmény: Korben (#16)

2015-11-02 15:45:29 Leo_Stotch (3) #18

A Sztár hozza be a nézőt a filmre. Ezt tudja a producer is. Ezért fizeti meg. Van nagy filmcsillag, aki ezt nem használja ki és van kisebb, akinek mondjuk az adott forgatáson vagy előtte jól megy és ezt ki is használja.
Kevés az olyan rendező,aki becsalogatja az átlag mozinézőt.
Bár szerintem manapság,2010es évek,egyre kevesebb olyan A+ os színész van, mint régen.

2015-11-02 15:03:40 frogman (2) #17

tényleg igazságtalan, de ez gyakran megesik, és állandósult is.

előzmény: Korben (#16)

2015-11-02 14:30:26 Korben (?) #16

Értem! De ilyen alapon akkor a Sztár mindenbe beleszólhat (forgatókönyv stb), amihez főleg nem is ért,és elronthatja a filmet. Ő akkor is 'csak' színész, abban legyen profi, a többivel ne foglalkozzon. Ezt igazságtalannak tartom!

előzmény: Leo_Stotch (#14)

2015-11-01 22:54:23 csabaga (1) #15

Erre maga Brando a legjobb példa,néha elképesztő miket csinált.Viszont ő tényleg sztár volt fénykorában,míg Kilmer csak szeretett volna az lenni.

előzmény: Leo_Stotch (#14)

2015-11-01 22:43:13 Leo_Stotch (3) #14

Egy főszereplő,karrierje csúcsán lévő sztár mindig fontosabb egy filmben, mint mondjuk a rendező. (Waterworld?)

2015-11-01 22:18:18 frogman (2) #13

nem, ezt nem tehette volna meg. Kilmer akkor szupersztár volt, Stanley pedig csak egy geek, aki alacsony költségvetésű pszichedelikus horrorokat rendezett, amiket az életben nem vállalt volna be Hollywood. most ha egy stúdióknál senkinek számító Stanley üvöltözni kezd az első stúdiófilmjében, még hamarabb kockáztatja az állását. (nemrég persze Az erő krónikája című kispénzű szuperhősfilm után Josh Trank mert üvöltözni az F4-nél meg tweetben osztani a Foxot, annyi is a karrierjének) Kilmer egyébként mindig is egy kibírhatatlan barom volt, kb. ennek is köszönheti, hogy ma szinte csak DVD-re gyárt szarokat.

ajánlom figyelmedbe a Lost Soul című tavalyi doksit a Dr. Moreau-ról, abból minden kiderül.

előzmény: Korben (#12)

2015-11-01 20:38:35 Korben (?) #12

Hú ez marha durva! Kilmer ekkora pöcs volt? Én a rendező (R. Stanley) helyébe azt mondtam volna Kilmernek: 'Én vagyok a rendező, te meg a színész, azt csinálod amit mondok, és ami a forgatókönyvbe van. És kész!' Vagy ilyet nem lehetett volna?

előzmény: frogman (#11)

2015-11-01 10:33:49 frogman (2) #11

Brando azért ilyen, mert a forgatás káosz volt: kivágták a rendezőt, Richard Stanley-t, akit Brando végig támogatott, és amikor Frankenheimernek, aki itt kb. egy zsarnokként bánt a stábbal is tele lett a hócipője azzal, hogy kb. semmi hasznos anyagból nem tudnak dolgozni (Stanley-t annyira megviselte, hogy 4 év munka után 4 nap alatt semmibe vették az ötleteit, hogy minden tervét egy iratmegsemmisítőbe rakta, és így az új fiúk elölről kezdhettek mindent), Brando rájött, hogy a forgatás maga a pokol, kitalálta, hogy jegesvödröt húz a fejére. ezzel egyúttal a nagyköltségvetésű hollywoodi filmeknek is üzent, amiket ő utált. mikor david thewlis megjött, mondta is neki, inkább menjen haza, ez az egész egy átok. (a miért éppen alaszkás Rob Morrow sírva könyörgött, hadd menjen el), tehát a munkálatok miatt nem is akart brando jobb lenni, ő inkább széttrollkodta az egészet. miután Stanley-t menesztették, viccből azt mondta, meg akarja dugni Robert Shaye-t, a New Line Cinema elnökét vagy azt találta ki, hogy a doktor a végén változzon delfinné, közben legyen eltakarva az arca, és örökbe fogadta a kicsi én elődjének nevezhető 70 centis Nelson De La Rosa-t, ebben persze az is benne van, hogy Brando mindig is pártolta az elesetteket, a kisebbségeket, ez azt hiszem benne van a memoárjában.

Kilmer. voltak akkor magánéleti gondjai, meg eleve akkora sztár volt, hogy senkivel nem bánt rendesen (kábé szarba nézte Tokióban a Mindörökké Batman rajongóit), és erre a forgatásra úgy jött meg, hogy kevesebbet akar dolgozni, mint a többiek, és egyébként sem tudott semmit a figuráról, a forgatókönyvet sem olvasta. ő még jobban, de legalábbis még durvábban belekakált az egészbe, ezért nem akart színészkedni. és kezdettől fogva csesztette Stanley-t. nem tetszett neki pl. hogy egy olyan színész, mint a mutánst alakító Marco Hofschneider rögtön az első jelenetben (ez nincs így a filmben, Stanley kivágásával a szkriptje is ment le a vécén, ahogy minden általa forgatott jelenet is) lenyom egy monológot, és nehogy már, mert ő csak egy kis nóném német, ő meg egy sztár. Stanley hiába magyarázta, hogy M'Ling az asszisztens, Kilmer nem vette be, mert M'Ling egy szörny. Stanley pedig erősködött, hogy de, ő, az asszisztens, ott van a könyv, nézd meg. utána valamivel volt egy Werner Herzog-típusú viharos hajójelenet, rajta állatokkal. nagyon durva volt, mindenki remegve szállt le, de Stanley, aki az afganisztáni háború kellős közepén forgatott, nem. le akart ráncigálni onnan egy pumát, mert csak az maradt ott. Kilmer odament hozzá: "Richard, írd át a könyvet, a figurám egy faházban fog lakni." Stanley pedig nemet mondott. sok más miatt is szemétkedett Kilmer Stanley-vel, kb. mindenbe belekötött. és amikor a pumás sztori után Stanley nem adta be a derekát, Kilmer kivágatta őt. miután egyébként is kikezdte a rendező önbizalmát, aki addig kispénzű horrorokat csinált, és ez lett volna a stúdiós ugrása, utána viszont tönkrement a karrierje.

hosszú, de mivel a forgatás egy tortúra volt, senki nem kedvelte Frankenheimert (és Frankenheimer a legjobban pont Kilmert rühellte, az utolsó csapó után azt mondta, hogy vége, ezt a szemétládát most azonnal vigyétek innen), nem is volt mivel dolgozni, félkész volt minden, senki nem is tudott vagy akart mit csinálni. David Thewlis és Fairuza Balk különösen utálta az egészet. thewlis csak azért nem beszél, mert szerinte akkor elveszítené a munkáját, fairuza, a macskalány pedig szabályosan sokkot kap 20 év múlva is, amikor felidézi, hogy Stanley-t, aki a barátja (nem a fiúja) volt, hogyan rúgták ki.

előzmény: BonnyJohnny (#10)

2015-03-10 11:23:05 BonnyJohnny (2) #10

Egyetértek. Brando kifejezetten alibi módban üzemelt (mondjuk ő úgy sem rossz, de távolról sem zseniális). Kilmer meg (gyenge) sablon volt.

előzmény: Mizi (#9)

2015-03-10 10:37:36 Mizi (3) #9

Mi a baj Thewlis-szel? Még csak málnára sem jelölték, ellenben a másik két színésszel. Szerintem mindenképp a film pozitívumai közé sorolható a játéka.

előzmény: HejjaX (#8)

2009-10-26 23:48:25 HejjaX (3) #8

a könyv után valóban picit csalódás a film, de annyira azért nem gáz. Marlon Brando brilliáns (monyuk ez nem meglepő), David Thewlis viszont elég szar választás volt a főszerepre. Val Kilmer meg kb a kettő között teljesít.

2009-10-23 13:24:00 "L" (5) #7

Kinek mi. :)

előzmény: [: Azuroo andrew :] (#6)

2009-10-23 12:54:59 [: Azuroo andrew :] (3) #6

Még szerencse hogy ez a tehetséges ember pár évvel később megcsinálta pályája, illetve a 90-es évek egyik legjobb akció filmjét (ez pedig a Ronin) és nem csak erről a közepes remaketől emlékezhetünk meg mikor az évtized termését vesszük górcső alá.

10/5

2009-10-23 12:08:28 "L" (5) #5

Sok, sok éve már, hogy kicsi "L" a Kossuth moziban SDDS digital hanggal nézte eme remekművet, mely most DVD-n újranézve mit sem veszített varázsából. Az egyik legemlékezetesebb és legnagyobb (mozi)filmes élményem.

2007-11-30 15:49:57 omm (4) #4

Hmm...szerintem kitűnő a film, csak be kell fogadni az atmoszféráját. Először a könyvet, aztán ezt. Szürreális és jó.
Valamint olyan témát feszeget, ami sokmindenkit érdekelhet(ne).

2007-11-05 18:55:22 Semprini (3) #3

Közepesnél valamivel jobb film szerintem, de egy esélyt mindenképpen érdemes neki adni! Én a könyvet előbb olvastam, csak aztán láttam a filmet, és még így se volt rossz...
Val Kilmer mondjuk nagyon nem kéne bele, kifejezetten idegesítő a szereplése, flegma arckifejezésén kívül nem nagyon nyújt egyebet, a többi szereplő viszont jó. A maszkok is nagyon jól meg vannak csinálva, és a sztori is elgondolkodtató.
Az Austin Powers-filmek kedvelői pedig itt találkozhatnak "Kicsi Én" elődjével: nagyon poén!...:-)
6,5/10

2007-11-05 18:49:30 nostromo (4) #2

A maga nemében gyöngyszem. Nem értem miért van a legroszabbak közt.

2007-07-24 21:08:36 wayage (3) #1

Sokáig nézhetetlennek tartottam, életem egyik legnagyobb filmes csalódása volt. Vettem a bátorságot és újra megnéztem. Most már nem is olyan rossz. Pár jelenete egészen tetszett. Bejöttek a színészek is, főleg Val Kilmer.