The Musketeers of Pig Alley (1912) ☆ 👁

A Pig Alley testőrei
A Pig Alley muskétásai

(David Wark Griffith)

amerikai krimi, némafilm, rövidfilm

3,6
★★★☆☆
22 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-10-11 15:23:26 Benny Bug (3) #3

Korrekt némafilm, a történetmesélése is megfelel a kor színvonalának, sőt. A zenék jók és alapvetően a hangulat elviszi a hátán. Valamiért mégsem tudok rá jobbat adni, pedig alapvetően egy próbát simán megér, ha érdekel ennek a korszaknak a termése. Az egész bő negyed óra csak.

2012-11-08 01:00:14 Tenebra (3) #2

Zsolt mondjuk pont azt mondja, hogy nem A keresztapa az első. :D
Egyébként a Hatchet Man is ehhez köthető. (S erről is ír a Filmvilágban.)

Amúgy engem nem nyűgözött le. Viszont való igaz, hogy Griffith nagyon érdekes filmeket készített. Pl. a Massacre meg a későbbi westerntrendtől üt el abban, hogy ebben kifejezetten az indiánokkal kell azonosulni (míg amúgy meg a Csata Eldersbusch Gultchot is elkészítette... ) Vagy ott van a Broke Blossoms, ami számos későbbi melodrámával szemben nagyon élesen bírálja az amerikai ideológiát, családot. Mindenesetre Griffith műfaji szempontból is érdekes kísérletező volt, nemcsak stílusban. Bár ekkoriban ugye még nem nagyon voltak műfajok. Meg ő minden filmjét művészfilmnek tartotta. :D

előzmény: coles (#1)

2012-11-08 00:47:11 coles (4) #1

100 éves e mozi. Mintegy 17 percben:

[link]

A gengsztermozik (egyik) őse, előlegezné a(z al)műfajt? Elgondolkodtató Pápai Zsolt elmélete, mely szerint a hasonló darabokban a főhős rendre bűnhődik. Egészen A keresztapáig. Itt azonban "anyagilag és presztízsében megcombosodva kerül ki a slamasztikából."